Hyppää pääsisältöön

Alakotilan takuuraikkautta mandoliinilla

Taidemusiikin ja nykykansanmusiikin rajamaa versoo yhä runsaammin mielenkiintoista musiikkia, ja ahkerin puutarhuri siellä on säveltäjä, sovittaja, kosketinsoittaja ja pedagogi Timo Alakotila. Vuonna 2014 hän sävelsi konserton pitkäaikaiselle yhtyekaverilleen, mandoliininsoittaja Petri Hakalalle, ja nyt kun teos on saatu levytettyä, siitä saattaa tulla suomalaisten kamariorkesterien keskuudessa yhtä suosittu kuin Alakotilan Concerto grossosta.

Timo Alakotila: Mandolin Concerto / Petri Hakala
Timo Alakotila: Mandolin Concerto / Petri Hakala Uudet levyt

Mandoliinikonsertto noudattelee Alakotilan tyyliä. Rytmi ja harmonia identifioituvat nykykansanmusiikin progressiiviseen päähän, mutta muoto on perinteisen kolmiosainen. Toteutus on akustinen, joten mandoliinin kaveriksi riittää jousikvartetti, ja mukana on kitara tarpeellisena mutta sopivan hillittynä rytmicontinuona. Läpisävelletty, yksityiskohtainen ja rikas satsi jättää solistille hieman improvisaatiotilaa, mutta taidemusiikkiin suuntautuneet mandoliininsoittajat selviytyisivät soolostemmasta yhtä lailla.

Alakotilan sävelkielen ilmavuus, raikkaus ja valo piristäisivät mitä tahansa orkesterikonserttia, ja mandoliinikonserttoon tuntuu välittyneen myös vanhojen soittokavereiden erityinen lämpö. Itsenäisenä teoksena konsertossa on silti haasteensa. Mandoliinin nopeasti sammuvasta soinnista ei hitaassa osassa rakennu kovinkaan pitkiä linjoja, mikä tuo sen liian lähelle muiden osien rytmistä tonttia. Samoin kolmannen osan reipas svengi tuntuu jatkuvasti pyrkivän kohti turvallista keskitempoa. Konserton jälkeen kuullaan neljä pienempää kappaletta Alakotilan aiemmasta tuotannosta. Vaihtelevat kokoonpanot, vapaammat soolot ja kirkkaat karaktäärit saavat levyn tunnelman asettumaan täyteläiseksi ja pakottomaksi.

Petri Hakalan mandoliininsoitto ei jätä kysyttävää: niin vahva on hänen svenginsä ja taiminsa, että kiperätkin tikutukset kulkevat aina suoraan kuulijalle. Siiri Virkkalan kirkas viulismi ja Roger Tallrothin kitara kannattelevat kvartettia, ja Esko Järvelän vuoro koittaa pikkukappaleiden maukkaissa sooloissa.

Eli siitä vaan kaikki Suomen pienet kamariorkesterit ja kvartetit - tässäpä teille levyllinen taatusti yleisöönmeneviä, keväisen raikkaita ohjelmistoideoita, eikä solistia tarvitse kaukaa etsiä.

Timo Alakotila: Mandoliinikonsertto; Eeden; Polska teoksesta Concerto grosso; Green score; Matka. - Petri Hakala, mandoliini, ja yhtye. (Åkerö Records, ÅKERÖCD023)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 26.5.2022.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua