Hyppää pääsisältöön

Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri toteuttaa Wiljami Niittykosken vision

Kaustisen Salonkylässä asunut, vuonna 1985 kuollut Wiljami Niittykoski oli keskeinen hahmo siinä kehityksessä, jonka tuloksena kaustislainen viulunsoitto on nyt maailmanperintökohde. Salonkylän Sibelius oli kasvanut pelimanniperinteeseen mutta myös alueelle suodattuneeseen taidemusiikkiin, ja sävelsi sielunsa tunnot kappaleiksi, joita Kaustisella yhä soitetaan. Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri on nyt tehnyt tämän kansanomaisen sävelaarteiston pohjalta levyn, joka toteuttaa Niittykosken genrerajatonta musiikkinäkemystä tyylikkäästi.

Wiljami Niittykoski - Kansansäveltäjä
Wiljami Niittykoski - Kansansäveltäjä Uudet levyt

Niittykosken melodiset, viulistiset, usein tanssirytmiset karaktääri- ja tunnelmakappaleet ammentavat yhtä innokkaasti salonkimusiikista kuin pelimanniperinteestä. Säveltäjä kirjoitti nuottinsa tarkasti mutta luotti paljossa tämmäystaitoon, joten jousiorkesterille kappaleita on täydennetty ja sovitettu. Timo Alakotilan osaaminen kuuluu raikkaassa satsissa ja varmaotteisessa höystämisessä. Soolosellisti Lauri Pulakka pitää kiinni kansanomaisista piirteistä, mutta tavoittaa myös sielukkaat, pelkistetyt surutunnelmat. Kreeta-Maria Kentala myötäilee äidinisänsä sävelkieltä mutkattomalla ymmärryksellä. Iikka Kotaja puolestaan tuo kappaleisiin nykyaikaistakin sovitussärmää. Välillä mietin, olisiko tämmäysperinteen arkaaisia sointuvalintoja voinut säilyttää enemmän, mutta ehkä ne löisivät korville.

Kokonaisuus ei kuitenkaan nojaa sovituksiin vaan Niittykosken omaan, vilpittömään sävelkieleen, jonka tunneilmaisu sellaisenaan on tarkkaa ja sävykästä. Salonkylän jouhiorkesterin hengen tavoittaa myös Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, jonka hienostelemattomassa salonkiorkesterityylissä häivähtelee kaustislaista punttausta ja sitkasta jousenkäyttöä. Orkesterin kaikilla jäsenillä ei ole kansanmusiikkitaustaa, mutta sopivan monella on.

Levyn äänityksessä kansanomaisuus ei valitettavasti yhdisty salonkisulavuuteen yhtä onnistuneesti. Hahmoton, vanhanaikainen ja bassopuolelta kumiseva jousiorkesterisointi ei vastaa sitä laatua, mitä olen tottunut odottamaan Markku Veijonsuolta. Kenties taustalla on jokin tavallisuudesta poikkeava tyylivalinta, jonka toteutus ei ole onnistunut nappiin.

"Wiljami Niittykoski - kansansäveltäjä", sov. Timo Alakotila, Kreeta-Maria Kentala, Iikka Kotaja ja Lauri Pulakka. - Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. (Alba, ABCD 468)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 26.5.2022.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua