Hyppää pääsisältöön

Pandemiaillan rauhaa klarinetilla

Viime pandemiakeväänä klarinetisti Lauri Sallinen vetäytyi kotikaupunkinsa Kuhmon Lentua-saliin ja levytti kuhmolaislähtöisen pianisti Anna Kuvajan kanssa ohjelmiston, jonka idea vastasi tarpeeseen kohdata ja jakaa musiikin äärellä. Salliselle ja Kuvajalle tämä tarkoitti Schumannin piirin illanviettomusiikkia, josta pandemiaoloissa syntyikin tavallista levollisempi, kuuntelevampi ja koskettavampi tulkinta.

Soireestucke / Sallinen & Kuvaja
Soireestucke / Sallinen & Kuvaja Uudet levyt

Alban julkaisun otsikko, Soiréestücke, on Robert Schumannin Fantasiakappaleiden alkuperäinen otsikko, ja suositusta teoksesta kuullaankin levyllä varhainen käsikirjoitusversio. Schumannin Kolme romanssia op. 94 ovat tietysti mukana, samoin Clara Schumannin romanssit sekä perhetuttava Niels Wilhelm Gaden Fantasiakappaleet. Ongelmitta klarinetille istuvan, levollisen, kauniin ja melankolisen kotimusiikin seassa Schumannin pianosonaatti g-molli yksin edustaa kiihkeämpää romantiikkaa.

Niin intiimejä kuin nämä kotoiset kamarimusiikkihelmet ovatkin, maailmantähdillä on tapana levyttää niitä suurella äänellä ja vielä suuremmilla eleillä. Sallinen ja Kuvaja ymmärtävät paremmin. Sallinen soittaa enimmäkseen aineettomalla, kuulaalla ja suoralla soinnilla ja muotoilee fraasit laajakaarisen toteavasti, meuhkaamatta. Äänten suoruus, johon tulkinnan viehätys perustuu, tuottaa muutamissa kohdissa intonaatiohaasteita, ja korkeimmissa, voimakkaimmissa ja nopeimmissa kuluissa sointi pikkuisen vuotaa, mutta kaikkiaan soitto muistuttaa, että Pohjois-Suomessa päälliköi maailman huippujen veroinen klarinetisti.

Kuvajan joustava, tasapainoinen ja lempeä pianismi toteuttaa yhteistä tulkinta-ajatusta, mutta jään miettimään, olisiko pianolla voinut viipyillä vielä pidemmin ja herkemmin niissä kohdissa, kun aika haluaa pysähtyä. Ihanaa levollisuutta levyllä on paljon, taikaa vähemmän.

Äänityspaikkana Lentua-sali ei vastaa mielikuvaa ystävien kohtaamisesta Schumannien musiikkihuoneessa, mutta äänikuva tukee tulkinnan pakottomuutta ja soinnin aineettomuutta. Klarinetin korkeissa ja nopeissa atakeissa kuuluu luonnoton heijaste, joka liittynee sekä salin ominaisuuksiin että mikrofoniasetteluun.

"Soiréestücke", säv. Robert Schumann, Clara Schumann ja Niels W. Gade. - Lauri Sallinen, klarinetti, ja Anna Kuvaja, piano. (Alba, ABCD 512)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 26.5.2022.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua