Hyppää pääsisältöön

Toimiiko kuoro saamelaisuuden tulkkina?

Laajan Saamenmaan musiikista ja kulttuurista riittäisi syvää innoitusta myös valtakulttuurin taidemusiikille, etenkin nyt kun kulttuurien kohtaamisesta on siivottu räikeimmät virheet. Pohjoinen huippukuoro Erik Westbergs Vokalensemble on omistanut uuden levynsä saamelaisvaikutteiselle musiikille. Joikun ja kamarikuoroilmaisun yhdistäminen ei ole helppoa, mutta tulos kuulostaa yllättävän luontevalta, innoittuneelta ja saamelaislähtöiseltä.

Sapmi - Boundless / Erik Westbergs Vokalensemble
Sapmi - Boundless / Erik Westbergs Vokalensemble Uudet levyt

Joikuperinteen rytmisyys, toisteisuus ja alkukantainen äänenmuodostus tuottavat helposti kuorosatsia, joka kuulostaa vain Mäntyjärven hyväntahtoisen Pseudo-Yoikin uusinnalta. Sapmi-levyn enimmät raidat asettuvat tavallaan tähän muottiin, mutta etnoperkussioilla ja Frode Fjellheimin aidolla joikauksella musiikki tyylitellään lähelle uskottavaa nykysaame-etnoa. Säveltäjinä Frozenin tunnarista tunnettu Fjellheim ja kuoroguru Jan Sandström osaavat tuottaa joikunkaltaista aromia myös sekakuorolla, tai ainakin he osaavat jättää kuoron tarvittaessa taustalle.

Luontevimmillaan levy on, kun uuden polven joikaaja-vokalisti Katarina Barrukin poppia kohti kurottuva identiteettijoiku saa Jan Sandströmiltä elokuvallisen kuorosäestyksen. Tässä seurassa Mia Makaroffin Spes kaatuu kulttuurisesti laimeaan nunnukalailatteluun, vaikka teksti on ylevä ja musiikki kaunista. Kristin Boussardin kappaleessa saamelaisuuteen fokusoidaan runoilla ja kuoro luo tunnelmia omilla keinoillaan eli modernilla taidemusiikilla, mitä pidän hyvänä ratkaisuna.

Pohjoisten jokilaaksojen laulumailta kasattu Erik Westbergs Vokalensemble tekee tuttua laatutyötä, ja soitintaustat ja joikusoolot yhdistyvät äänikuvaan ja svengiin luontevasti. Niinpä kokonaisuus tuntuu suunnilleen siltä kuin pitääkin: Saamenmaan kulttuuri ja musiikki kuuluvat levyllä omilla ehdoillaan ja tyylien kohtaamisessa vallitsee kunnioitus.

"Sapmi - Boundless", säv. Katarina Barruk, Kristin Boussard, Frode Fjellheim, Mia Makaroff, Johan Märak, Jan Sandström. - Erik Westbergs Vokalensemble/Erik Westberg. (Swedish Society, SCD 1184)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 26.5.2022.

  • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

    Levyarvostelu

    Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

  • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

    Levyarvostelu

    Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

  • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

    Levyarvostelu

    Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

  • Monteverdi saa joulun säihkymään

    Levyarvostelu

    Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua