Hyppää pääsisältöön

Tuomas Turriagon sonaattilevyn tarttumapinnat säihkyvät

Pianisti-säveltäjä Tuomas Turriago on säveltänyt viime vuosina paljon kamarimusiikkia, luultavasti siksi että sille on kysyntää. Turriagon rytmisesti iskevä, sointuisan musikanttinen ja rikkaudessaankin helposti lähestyttävä musiikki riemastuttaa myös Pilfink-yhtiön uutuuslevyllä, joka esittelee Turriagon neljä sonaattia, joissa pianolle seuraa tekevät vuoroin huilu, saksofoni, käyrätorvi ja tuuba.

Tuomas Turriago: Sonatas
Tuomas Turriago: Sonatas Uudet levyt

Levyn aloittavan huilusonaatin ytimessä on pitkä, arvoituksellinen adagio, jonka laulavaa huilulinjaa piano värittää ja kommentoi niin, että lopulta sonaatti tempautuu Turriagolle ominaiseen, pyörteilevään, sävykkääseen rientoon. Sami Junnosen kontrolloitu huilusointi kannattelee sonaatin kaarta loistavasti.

Seuraava sonaatti alttosaksofonille on tuttu Joonatan Rautiolan ja Marko Hilpon duolevyltä, mutta sen rytmileikkeihin kelpaa uppoutua yhä uudestaan. Kuuntelua kestää myös Turriagon taidokkaasti käyttämä sointiväripaletti, joka on kuin kulmikas ja räikeämpi versio impressionismista. Hilpo on tervetullut vierailija säveltäjä-pianistin tontilla, sillä hänen pehmeä otteensa on levyllä hyvää vaihtelua Turriagon kantikkaampaan, sinänsä hienoon soittoon.

Käyrätorvisonaatin alkuosaan Turriago tosin on kirjoittanut itselleen laveaa kimmellystä, jonka päälle Tommi Hyytinen pääsee valuttamaan pehmeää vaskilinjaa. Pian sonaatti kääntyy tutuksi, nopeatempoiseksi, sävykkääksi vuoropuheluksi, mutta päätösosan surumieliset kellosoinnit paljastavat Turriagon melodisen, mietiskelevän puolen.

Levyn päättävä yksiosainen tuubasonaatti tuntuu paikoin jo liian tutulta ja ahdistavan tummalta, mutta rakenteessa ja tekstuureissa on yllätyksiä, jotka flirttailevat hetkellisesti mystisen minimalismin kanssa.

Levyltä kuulee, että muusikot soittavat sonaattejaan mieluusti. Vielä tärkeämpää on toki, että kokonaisuus piirtää kuvan omaäänisestä säveltäjästä, jonka musiikin kulmikkaista, moniulotteisista parametreistä kuulija löytää paljon tarttumapintaa.

Tuomas Turriago: Sonaatteja. - Sami Junnonen, huilu, Tommi Hyytinen, käyrätorvi, Joonatan Rautiola, saksofoni, Marko Hilpo, piano, Harri Lidsle, tuuba, ja Tuomas Turriago, piano. (Pilfink, JJVCD-242)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 15.9.2022.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua