Hyppää pääsisältöön

Silvestrov vastustaa sotaa hiljaisella hellyydellä

Ukrainalainen seniorisäveltäjä Valentin Silvestrov on tällä hetkellä soitetumpi kuin koskaan, mutta syy on murheellinen: sota. Ukrainan sodan takia myös ECM-yhtiö on nyt julkaissut kuuden vuoden takaisen levytyksen Silvestrovin teoksesta Maidan 2014. Levy vastustaa sotaa ja puolustaa Ukrainaa hiljaisen hellällä, pienimuotoisella musiikilla. Siksi se tuntuu totuudelta keskellä uhkia, toiveita ja propagandaa.

Valentin Silvestrov: Maidan 2014
Valentin Silvestrov: Maidan 2014 Uudet levyt

Vuonna 2014 ukrainalaiset nousivat puolustamaan maansa itsemääräämisoikeutta Kiovan keskusaukio Maidanilla, mihin Venäjä reagoi Krimin miehityksellä. Tuoreeltaan tapahtumien jälkeen Silvestrov sävelsi viidentoista kuorobagatellin sarjan, jonka poliittisuus on niin lempeää, ettei sitä meinaa huomata. Kansallislaulua toistellaan pehmennettynä ja etäännytettynä folklorena, rukoukset ja hengelliset tekstit ovat yleismaailmallisia ja kaikki julistavuus katoaa hiljaisuuteen viimeistään lopun kehtolaulussa.

Hauraan kauneuden ja kestävän surun tunnelma syntyy slaavilaisten kuorobassojen hiljaisesta jylystä, sopraanojen ikiaikaisista melodiakaarroksista, ukrainan konsonanttien suhinasta sekä tietysti siitä hempeästä harmoniasta, jolla Silvestrov on viime vuodet soinnutellut kaikki kappaleensa. Levyvihkosesta voi teosta kuunnellessa tavata kasakkarunoilija Taras Shevchenkon kansallismielisiä muttei suinkaan sotaisia runoja, jotka kaipaavat vapautta ja ymmärtävät erityisesti naisten ja lasten kärsimystä.

Oikeastaan Silvestrov ei sävellä musiikkia, hän säveltää huokauksia, hiljaisia hetkiä ja tuonpuoleiseen suuntaavia ajatuskatkelmia. Kenties juuri siksi Maidan 2014 ja levyn muut kuorobagatellit tuntuvat niin tosilta - ne antavat muodon sille inhimillisyydelle ja niille tunteille, jotka sota peittää melkein kokonaan, mutta jotka silti pilkahtelevat bunkkereissa, värväystoimistoissa, kodeissa ja hautajaisissa.

On vaikea kuvitella, että kukaan laulaisi tätä musiikkia paremmin ja sielukkaammin kuin Kiovan kamarikuoro Kiovan katedraalissa, jonka pehmeä kaiku soi ikuisuutta. Ja silti toivon, että tämä levy ja Valentin Silvestrovin teos Maidan 2014 eivät tuntuisi näin tärkeiltä kuin mahdollisimman lyhyen aikaa.

Valentin Silvestrov: Maidan 2014; Four Songs; Diptych; Triptych. - Kiovan kamarikuoro/Mykola Hobdych. (ECM New Series 2359)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 29.9.2022.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua