Hyppää pääsisältöön

RSO juhlii 70-vuotiasta Kaija Saariahoa

Kaija Saariaho
Kaija Saariaho Kuva: Metropolitan Opera Kaija Saariaho

Kaija Saariaho täyttää 70 vuotta 14.10.2022. Juhlan kunniaksi RSO:n konsertissa 12.10. kuullaan Saariahon lyömäsoitinteos Six Japanese Gardens, jonka solistina esiintyy Naoki Yasuda. Lisäksi 29.‒30.3. 2023 RSO ja sopraano Anu Komsi esittävät Sakari Oramon johdolla Saariahon Saarikoski-laulujen orkesteriversion ensimmäistä kertaa Suomessa. Saariahon tuotanto on juhlavuonna laajasti esillä myös Ylen kanavilla.

RSO ja Kaija Saariaho ovat tehneet yhteistyötä koko säveltäjän uran ajan, mutta erityisen tiivistä se on ollut 2000-luvulla. Yleisradio on ollut mm. klarinettikonserton, Leino-laulujen ja harppukonserton yhtenä tilaajana. Lisäksi RSO on levyttänyt mm. La passione de Simone -oratorion, Nymphea Reflection -orkesteriteoksen sekä True Fire -laulusarjan, joka oli Grammy-ehdokkaana 2020.

Six Japanese Gardens syntyi Saariahon Japanin matkalla 1993. Hän inspiroitui Kiotossa näkemistään puutarhoista ja sävelsi kuusiosaisen teoksen lyömäsoittimille ja elektroniikalle. Teoksessa käytetään sekä kalvollisia, puisia että metallisia lyömäsoittimia, ja vain kaksi soittimista - crotales ja patarummut - kykenevät tarkkoihin sävelkorkeuksiin.

Pentti Saarikosken runojen innoittama laulusarja taas syntyi sopraano Anu Komsin tilauksesta. Monipolvinen, kokonaiseksi laulusarjaksi kasvanut Saarikoski-projekti täydentyi lopulta orkesterilauluiksi, joiden Suomen ensiesitys kuullaan RSO:n konserteissa 29.‒30.3.2023.

Ylen kanavilla Saariaho-juhla huomioidaan Yle Radio 1:ssä ja Yle Teemalla. Lisäksi Ylen Soivaan Arkistoon oon koottu kattava Saariaho-kokonaisuus vuosien varrelta.

Yle Radio 1:
ke 12.10. Kaija Saariaho Noora Hirnin haastateltavana Kulttuuriykkösessä
ke 12.10. RSO:n konsertin suora lähetys
la 15.10. Juhlakonsertti Musiikkitalosta (toim. Noora Hirn, tuot. Timo Asikainen)
ma 17.10. "Mirages" Kamarimusiikkikonsertti Musiikkitalon Cameratasta (toim. Noora Hirn, tuot. Timo Asikainen)

Yle Teema
ke 12.10. RSO:n konsertin viivästetty lähetys klo 20
pe 14.10. klo 14.00 Passion de Simone

 • Nicholas Collon: ”Mahlerin kymmenennessä sinfoniassa ei ole kyse kuolemasta, vaan rakkaudesta”

  Teos esitetään 13.1. Musiikkitalossa

  "Esittäjälle on toki tärkeää tuntea taustatekijöitä, ja Mahlerin viimeisen sinfonian tausta on todellakin epätavallinen. Mahlerin sinfoniat koskettelevat yleensä valtavia asioita: universumia, luontoa, ihmiskuntaa, Nietzscheä, Jumalaa. Yhtäkkiä kymmenes sinfonia liittyykin hänen kotielämäänsä", toteaa ylikapellimestari Nicholas Collon Mahlerin 10. sinfoniasta, jonka RSO esittää Musiikkitalossa 13.1.

 • György Ligeti – sointikentistä kohti ilmaisun vapautta

  Ligeti on RSO:n kauden 22/23 teemasäveltäjä.

  RSO:n kauden 2022-2023 teemasäveltäjä György Ligetiltä kuullaan pääosa hänen orkesteriteoksistaan, kuten läpimurtoteos Atmosphères sekä viulu- ja käyrätorvikonsertot. Kimmo Korhosen artikkeli piirtää mielenkiintoisen kuvan tästä avaruudellisia, hitaasti muuntuvia sointipintoja ja riitasointuisia äänimassoja luoneen säveltäjän elämästä ja teoksista.

 • Outi Tarkiainen – pohjoisten äänimaisemien maalari

  Tarkiainen on yksi RSO:n kauden 2022-2023 teemasäveltäjistä.

  RSO:n kauden 2022-2023 teemasäveltäjä Outi Tarkiainen on yksi tämän hetken vahvimmassa kansainvälisessä nosteessa olevista suomalaissäveltäjistä. Rovaniemellä syntyneen Tarkiaisen luomistyöhön on kietoutunut tiiviisti pohjoinen maisema.