Hyppää pääsisältöön

Säveltäjä Lars Karlsson lähikuvassa

Lars Karlsson teki pitkän päivätyön Sibelius-Akatemian satsiopettajana, mutta aikaa, intoa ja osaamista riitti myös monialaiseen säveltämiseen, jota tosin ei ole paljon levyille dokumentoitu. Neljä vuotta sitten BIS ja Lapin kamariorkesteri julkaisivat komean levytyksen Karlssonin klarinettikonsertosta ja laulusarjasta, ja nyt Pilfinkin uutuuslevy esittelee Karlssonin keskeiset kamarimusiikkiteokset.

Canto Drammatico - Kammarmusic av Lars Karlsson
Canto Drammatico - Kammarmusic av Lars Karlsson Uudet levyt

Levyn vanhin teos, Canto drammatico sooloviululle, on poimittu vuonna 1987 julkaistulta LP-levyltä. Se kuuluu harmillisina napsuina, mutta nuoren John Storgårdsin soitto on enimmäkseen ensiluokkaisen mehukasta. Karlssonille ominainen, pakottoman laulullinen melodialinja kantaa komeasti, vaikka sävellystyyli on 80-lukulaisen karu. Samalla levyllä olisi ollut myös Arioso pianotriolle, mutta siitä kuullaan syystäkin uusi, hieno tulkinta. Viulisti Annemarie Åström ja sellisti Tomas Nuñez punovat sitkeitä linjoja ja antavat soinneille aikaa kehittyä, jolloin Karlssonin säveltäjäkuvaan ilmaantuu värejä.

Kronologisesti seuraava teos, Svit för Helena puupuhallinkvintetille, on jo värikästä, hauskaa ja kotoisaa musiikkia 90-luvulta, mutta Gotlannin puhallinkvintetin vanhan, paikoin epävarman äänityksen olisi voinut päivittää nykyosaajien voimin. 2000-luvun Karlssonia edustaa sävykkäästi kehkeytyvä Koralmetamorfoser huilulle, harpulle ja alttoviululle, joka on poimittu Ensemble Transparentin hiljattaiselta, hienolta Pilfink-levyltä. Säveltäjäkuvan viimeistelee parin vuoden takainen Sonata da camera kontrabassolle ja pianolle: Karlssonin melodiat ovat vuosien mittaan kehittyneet entistäkin vetoavammiksi ja tyyli pelkistynyt kirkkaammaksi, itsevarmemmaksi ja sitä kautta syvemmäksi.

Toki olisi parempi, jos levyn kaikki raidat olisi saatu tuotettua tämän hetken teknisellä ja taiteellisella laadulla, mutta tällaisenaankin Lars Karlsson voi olla tyytyväinen luovan työnsä dokumentointiin.

"Canto Drammatico - Kammarmusic av Lars Karlsson". Arioso; Sonata da camera; Canto drammatico; Koralmetamorfoser; Svit för Helena. - Ensemble Transparent, Gotlands blåsarkvintett, Annemarie Åström ja John Storgårds, viulu, Tomas Nuñez, sello, Pontus Grans, kontrabasso, ja Lars Karlsson, piano. (Pilfink, JJVCD-236)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 27.10.2022.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua