Hyppää pääsisältöön

Abel Selaocoen sello on kotonaan myös afrikkalaisessa perinteessä

Sellisti-laulaja Abel Selaocoe on mitä sopivin hahmo korjaamaan sitä moniarvoisuuden ja monivärisyyden vajetta, joka länsimaista taidemusiikkia vaivaa. Sen on huomannut myös levy-yhtiö Warner, jonka julkaisema debyyttilevy on nopeasti tekemässä Selaocoesta tähteä - eikä syyttä. Klassisen sellon ja eteläafrikkalaisen perinteen luonteva yhdistelmä soi levyllä vastustamattomana ja persoonallisena.

Abel Selaocoe: Where is home
Abel Selaocoe: Where is home Uudet levyt

Selaocoe on syntynyt Etelä-Afrikan köyhällä township-alueella, mutta päätyi sattuman, lahjakkuuden ja kovan työn ansiosta ensin eteläafrikkalaiseen huippukouluun ja sitten Manchesterin kuninkaalliseen musiikkikorkeakouluun. Klassisen sellon rinnalla hän on koko ajan kuljettanut Etelä-Afrikan musiikkiperinnettä, ja juuri tästä yhdistelmästä hän on löytänyt sen kodin, jota debyyttilevyn otsikko "Where Is Home" etsii.

Levyllä Giovanni Plattin sellosonaatti saa mainion, kotoisan sävyn, kun continuossa käytetty kora-harppu houkuttelee muusikot tyylikkääseen improvisaatiohetkeen. Bachin soolosellokappaleilla on kaunis rooli hyvin henkilökohtaisina meditaatiovälikkeinä. Pääosassa ovat kuitenkin Selaocoen omat sävellykset - tai oikeastaan laulut. Ensimmäinen raita kuulostaa sellon höystämältä lähetysvirreltä, mutta suurin osa kappaleista on menevämpää Afrikka-rytmittelyä. Sähköbasson, kevyiden etnoperkussioiden, kuoron ja jousisektion päällä soi Selaocoen sello ketterästi improvisoiden, usein perkussiivisesti ja aina soinneiltaan kiinnostavana. Samanlaista taitavaa auktoriteettia on myös Selaocoen lauluäänessä, joka liikkuu suvereenisti alkuvoimaisesta paatoksesta herkkään valitukseen.

Vaikka Selaocoen laulut luotaavat identiteetin ja kodin tematiikkaa jopa minulle tutuilla groovaavan Afrikka-etnon keinoilla, jousisovituksissa, rakenteissa ja yleissävyssä on piirteitä taidemusiikista ainakin sen verran, että musiikki tuntuu kohtaamiselta, joka synnyttää uutta. Lisäksi Selaocoe on selvästi löytänyt Manchesterin ja Iso-Britannian moniarvoisista musiikkipiireistä juuri oikeat yhteistyökumppanit. Niinpä tulos kuulostaa juurevalta ja aidolta toisin kuin taidemusiikin monet kömpelömmät Afrikka-yhteistyöt tai vaikkapa sellisti Yo-Yo Man monikulttuuripyrinnöt. Pari kenttä-äänityspätkää levyltä olisi tosin voinut jättää pois, koska aitouden mielikuva syntyy ilmankin.

Selaocoella on siis merkitystä taidemusiikille: Jos Etelä-Afrikan musiikkiperinne ei muuten innosta, niin ainakin Selaocoe selloineen näyttää suuntaa tulevaisuuteen, jossa taidemusiikki on moniarvoisempaa ja monivärisempää.

"Where Is Home", säv. Abel Selaocoe, Johann Sebastian Bach ja Giovanni Platti. - Abel Selaocoe, sello ja laulu, sekä eri yhtyeitä. (Warner Classics, 9029622433)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 10.11.2022.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua