Hyppää pääsisältöön

Ehjä Leino-kokonaisuus

Näyttelijä Seela Sellan ja sopraano Pia Freundin tähdittämä runokonsertti "Näin unta kesästä kerran" on saanut reilun vuoden aikana runsaasti esityksiä, eikä ihme. Eino Leinon runoille on aina kysyntää sekä lausuttuna että laulettuna, ja pianisti Taina-Maaria Rautasuon kehittelemässä konseptissa Heikki Sarmannon sävellysten ja Sellan lausunnan kansallisromanttisuus saa tervetullutta särmää Olli Virtaperkon soolosellosävellyksistä. Konsertteja kannattelee tietysti Sellan karisma, mutta levylläkin kokonaisuus toimii siinä määrin, että se kannatti tehdä.

Näin unta kesästä kerran / Sella, Freund, Hosia, Rautasuo
Näin unta kesästä kerran / Sella, Freund, Hosia, Rautasuo Uudet levyt

Seela Sella lausuu Leinoa lämmöllä, pelkistyneesti eläytyen, luontevalla rytmillä, kauniisti harmaantuneella äänellä ja silti nykyaikaisesti. Siksi Heikki Sarmannon sävellykset eivät liikaa poikkea lausuttujen runojen tunnelmasta. Sarmanto tekee kunniaa kansallisromanttiselle lauluperinteelle omalla jazz-vaikutteisella tyylillään. Laulajalta se edellyttää kevyttä, laulelmallista tyyliä, johon Pia Freund enimmäkseen sopeutuu. Paikoin oopperaääni läikkyy yli, mutta tekstiä Freund ääntää koko ajan esimerkillisen kirkkaasti.

Pianisti Taina-Maaria Rautasuo hoitaa tonttinsa hienosti ja laulaa myös puhtaasti taustoja, mutta levyn ja konseptin tähti on minun mielestäni sellisti Louna Hosia. Harvinaisen luontevasti hän asemoi sellolinjansa herkän viihteen ja kansallisromanttisen tunneliplattelun väliin. Olli Virtaperkon kolmea herkästi kuulostelevaa sooloselloteosta olen jäävi arvioimaan tarkemmin, mutta sen uskallan sanoa, että kokonaisuuden rytmille ja tunnelmalle ne tekevät hyvää. Levyn Leino ei laimennu kansallisen tunnekuvaston toistamiseksi, koska musiikki luo uutta tilaa runojen kokemiseen ja merkityksellistämiseen.

Nelikon osaamisella runokonsertti varmasti toimii missä tahansa tilassa, mutta levyllä äänitys on haaste. Lausunta vaatii äänikuvalta aivan eri asioita kuin oopperalaulu, eikä äänittäjä Mika Koivusalo ole pystynyt ratkaisemaan yhtälöä sen paremmin kuin muutkaan.

Olennaista levyssä on kuitenkin se, ettei Leinon ole pakko olla ylitunteelliseksi ähkittyä kansallis-Loiria. Runot kantavat myös ilmaisullisesti avarana, kokonaisnäkemykseltään tarkkana taidemusiikkina.

"Näin unta kesästä kerran", Eino Leinon runoja, säv. Heikki Sarmanto ja Olli Virtaperko. - Seela Sella, lausunta, Pia Freund, laulu, Louna Hosia, sello, ja Taina-Maaria Rautasuo, piano ja laulu. (FUGA-9483)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 10.11.2022.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua