Hyppää pääsisältöön

Ilonpitoa ilman huolen häivää - Sinfonietta Lahti!

Sinfonia Lahti on viime aikoina löytänyt kaikenlaista mainiota levytettävää, niin myös uutuudellaan. Poulencin, Prokofjevin ja Brittenin kepeät sinfoniettat soivat lahtelaisten hyppysissä niin mainiosti, että muinaisen Sibelius-brändin päälle rakentunee uuttakin kansainvälistä uskottavuutta.

Sinfoniettas / Lahti Symphony Orchestra
Sinfoniettas / Lahti Symphony Orchestra Uudet levyt

Levyn kolme sinfoniettaa ovat kevyitä, pienimuotoisia ja hauskoja - mutta vaikeita soittaa, koska uusklassisessa kirkkaudessa pienetkin rosot erottuvat. Orkesterilta vaaditaan rytmistä iskevyyttä sekä soitinryhmien tarkkaa yhteistyötä soinneissa ja fraseerauksessa, ja kaiken kisailun keskellä pitää soittaa vapautuneesti ilman otsaryppyjä. Dima Slobodeniouk onnistuu kuitenkin ohjastamaan joukkonsa musiikilliseen ilonpitoon ilman huolen häivää.

Joltain osin tässä ehkä auttaa tukeva Sibelius-perinne - vaatimuksiltaan levyn sinfoniettat ovat kuin Sibeliuksen tanssikohtauksia, vaikkakin tarkemmin soivia. Pääasiassa levyn itsevarma riemukkuus kuitenkin syntynee siitä, että Dima Slobodeniouk ja orkesteri luottavat toisiinsa ja uskaltavat innostua vailla pelkoa tarkkuuden kärsimisestä. Luottamuksen merkkinä esimerkiksi ykkösviulujen ylärekisteri kimmeltää ihmeen puhtaana ja puhallinsoolot pursuavat värejä.

Poulancin ja Prokofjevin leppoisa hauskuus on kansainvälistä tasoa, mutta minulle levyn huippukohta on Brittenin sinfonietta. Sen tekstuuri on painokkaampaa ja harmonisesti tiheämpää, mutta loistavalla puhtaudella ja balansoinnilla lahtelaiset saavat musiikin soimaan raikkaana ja kevyenä.

Francis Poulenc: Sinfonietta F-duuri. Sergei Prokofjev: Sinfonietta A-duuri. Benjamin Britten: Sinfonietta. - Sinfonia Lahti/Dima Slobodeniouk. (BIS-2601)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 10.11.2022.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua