Hyppää pääsisältöön

Camilla Nylundin lavakarisma puree amerikkalaisiin viihdeklassikoihin

Sopraano Camilla Nylund tekee komeaa uraa Saksan oopperalavoilla, ja viime vuosina hän on edennyt äänelle yhä raskaampiin rooleihin kuten Wagneriin. Siksi minulle oli yllätys, miten hyvin Nylundin ääni taipuu amerikkalaisen viihdemusiikin klassikoihin. Vielä suurempi yllätys oli, että Nylundin pohjoismainen karisma riittää loistavasti kannattelemaan kokonaista DVD:tä, jolle amerikkalaisen viihdemusiikin klassikot on taltioitu liiankin perinteisin menoin ja mannermaiseen tyyliin.

Camilla Nylund: The Great American Songbook
Camilla Nylund: The Great American Songbook Uudet levyt,Camilla Nylund,Great American Songbook,Jazzstandardi

"Camilla Nylund sings Masterpieces from The Great American Songbook" on Itävallan radion koronatuotanto. Orkesterille piti saada tekemistä ilman yleisöä, ja kun radio-orkesterin ylikapellimestari Marin Alsop tuntee jenkkien musikaaliperinteen, miksei tehtäisi siitä kevyesti ohjattua ja lavastettua studiotaltiointia? No siksi, että amerikkalaiset orkesterit tekisivät sen tyylinmukaisemmin, ajattelin aluksi.

ORFin tuotanto onkin varsin wieniläinen. Keski- ja hidastempoisen kappalevalikoiman sovituksissa kuuluu vanhan maailman jäyhä yläluokkaisuus enemmän kuin menevä Broadway-säihke. Orkesterieleganssia on sävytetty kaivamalla Wienin studiomuusikkokatalogista vanhoja herroja soittamaan kitaraa, haitaria, huuliharppua ja jopa neljää fagottia, joiden svengi on tahmeaa kuin Sacher-torttu. Sovitusten hillitty keveys ei siis ole autenttista, mutta ainakin se on koherenttia ja pääasiassa toimii, lukuun ottamatta urkukoraaliksi väännettyä lemmenhittiä The Book of Love.

Camilla Nylund on kuitenkin ainoa syy siihen, että itse liimauduin katsomaan koko DVD:n alusta loppuun pöhkö hymy naamalla. Taiteellisen mustavalkoisissa puolilähikuvissa hän eläytyy musikaalien lemmenkiemuroihin niukkaeleisellä yhdistelmällä kliseisiä poseerauksia, hillittyä tyyliä ja lievää sarkasmia. Ilman Nylundia André Hellerin ohjaus tuntuu tarkoituksettomalta ja vanhanaikaiselta, Nylundin kanssa se tuntuu mielekkäältä ja hauskalta. Sinänsä on hyvä, että ohjaus ei pyri näyttämään show'lta vaan kevyesti tyylitellyltä levytystilanteelta.

Amerikkalaisen viihdemusiikin kaanon vaatii omanlaistaan äänenkäyttöä. Nylund saa kermaisen, kauniin äänimateriaalinsa mukautumaan kepeään musikaali-ilmaisuun, mikä hämmästyttää minua kerta kaikkiaan. Ilman kuvaa kuunneltuna Nylundin laulusta paljastuu tiettyä varauksellisuutta eikä englannin ääntäminenkään tunnu Broadway-kelpoiselta - joten parempi kuunnella kuvan kanssa ja antaa karisman tehdä tehtävänsä.

"Camilla Nylund sings Masterpieces from The Great American Songbook", säv. Coots, Fain, Gershwin, Hollander, Kern, Legrand, Merritt, Porter, Rodgers, Weill, Young. - Camilla Nylund, sopraano, ja Itävallan radion sinfoniaorkesteri/Marin Alsop. DVD+CD. (Naxos, 2.110747)

Kuuntele Suomalaisen musiikin Uudet levyt 8.12.2022.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua