Hyppää pääsisältöön

Okko Kamun leppoisa Myrsky

Suomalaiselle kapellimestariosaamiselle riittää maailmalla kysyntää. Nuoria ja nousevia mäkelöitä, rouvaleita ja stasevskoja ei riitä kaikkialle, mutta kun Tanskan kuninkaallinen ooppera tarvitsi Sibeliuksen sävelrunojen asiantuntijaa, he tiesivät soittaa Okko Kamulle. Kamu jäi eläkkeelle vakinaisista viroistaan jo viisi vuotta sitten, mutta on nyt leppoisaan tyyliinsä levyttänyt Sibeliuksen musiikin Shakespearen näytelmään Myrsky.

Jean Sibelius: The Tempest / Okko Kamu
Jean Sibelius: The Tempest / Okko Kamu Uudet levyt

Tanskan kuninkaallista oopperaa Sibeliuksen Myrsky-musiikki kiinnostaa luonnollisesta syystä - hehän sen Sibeliukselta tilasivat vuosisata sitten. Ryppyotsaisten sinfoniapyrintöjen keskellä vanhenevalta säveltäjämestarilta syntyi yllättävän pakottomasti tunti pienimuotoista karaktäärimusiikkia, jonka tyyli vaihtelee salonkimaisista teatterilauluista rohkeasti orkesteriväritettyyn modernismiin. Sittemmin Sibelius tiivisti Myrskystä esimerkiksi kaksi orkesterisarjaa, mutta Naxoksen julkaisemalla levyllä näytelmämusiikki kuullaan kokonaisuudessaan ja lähes samana versiona kuin kantaesityksessä.

Shakespearen Myrskyssä on sävellettäväksi muutama kuuluisa laulu, ja levytyksissä ne lähes aina annetaan isojen oopperaäänten laulettavaksi, vaikka kevyt, lyyrinen tai jopa viihteellinen ote sopisi mielestäni paremmin laulujen tunnelmaan ja teatterikontekstiin. Tälläkin kertaa ilmanhenki Arielin kepeät lumolaulut tykittää täyteläinen sopraano Hanne Fischer ihan liian isosti. Myöskään Caliban-hirviön tai humalaisen kolmikon tulkeiksi ei Tanskasta ole löytynyt luonteikkaita teatteriääniä vaan pelkkiä tenoreita. Tällaisissa tilanteissa taidemusiikin raja-aidat ovat yhä harmillisen tukevasti paikallaan.

Enimmäkseen Sibeliuksen Myrskystä vastaa onneksi orkesteri, joka Kamun johdolla tekee muutamia oivalluksia aiempiin kokonaislevytyksiin verrattuna. Harmonin kuuluva käyttö antaa kansanomaista, oudosti jopa kalevalaista sävyä Mirandan unikohtaukseen, ja Arielin lehahdukset tapahtuvat ihastuttavan dramaattisesti.

Konserttiäänityksen haasteet valitettavasti kuuluvat paikoin. Pehmeänä hohtava jousisointi on kuulokuvan parasta antia, mutta kokonaisuutena orkesteri soi bassovoittoisesti ja jopa harppua kumistaen. Puupuhaltimien vireessä on ongelmia ja reippaissa tanssiosissa jousten ja puhaltimien väliin ilmaantuu klappia.

Kokonaisuutena Kamu saa Myrsky-musiikkiin laveutta ja sadunomaista lempeyttäkin, mutta esimerkiksi Vänskän ja lahtelaisten Myrskyyn verrattuna Antonion muotokuvan räiskeet osuvat Kamulta mihin sattuu, Pirujen tanssi on laiska ja epävarma ja Najadien tanssi muistuttaa laiskanpulskeaa hellepurjehdusta.

Kun Kamu teki Myrsky-orkesterisarjat lahtelaisten kanssa, jälki oli tarkempaa, joten kenties ongelmien syy löytyy muualta kuin Kamusta. Konserttitilanne, nopeasti vaihteleva musiikki ja Sibelius-perinteen ohuus ovat tiukka yhdistelmä.

Jean Sibelius: Myrsky. - Tanskan kuninkaallisen oopperan orkesteri, kuoro ja solistit/Okko Kamu. (Naxos, 8.574419)

Kuuntele Suomalaisen musiikin Uudet levyt 8.12.2022.

  • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

    Levyarvostelu

    Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

  • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

    Levyarvostelu

    Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

  • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

    Levyarvostelu

    Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

  • Monteverdi saa joulun säihkymään

    Levyarvostelu

    Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua