Hyppää pääsisältöön

Pehmeän täsmällinen Saariaho-sellisti lataa musiikkiin tarkoitusta

Silloin kun Kaija Saariaho oli nuori ja nouseva säveltäjä, sellisti Anssi Karttunen teki valtavasti työtä hänen sellomusiikkinsa eteen. Nykyään kun Saariahoa pidetään kansainvälisesti yhtenä merkittävimmistä säveltäjistä, hänen sellomusiikkinsa on irronnut Karttusen otteesta ja lähtenyt maailmalle, mikä on tehnyt sille hyvää. Sen todistaa puolalaisen Joanna Gutowskan tuore Saariaho-levy.

Saariaho: Works for cello / Joanna Gutowska
Saariaho: Works for cello / Joanna Gutowska Uudet levyt

Gutowska on väitellyt tohtoriksi Saariahon sellomusiikista, ja kun tutkimuskohde mahtuu kätevästi yhdelle levylle, tokihan sellainen pitää tehdä. Varhaiset Petals ja Près käyttävät elektroniikkaa, myöhäisemmät Sept Papillons ja Spins and Spells eivät käytä, ja yllättävänä lisänä on kahdeksalle sellolle sävelletty Neiges, jonka Gutowska toteuttaa onnistuneella päällekkäisäänityksellä.

Gutowska on tietysti konsultoinut Karttusta väitösprojektinsa mittaan, mutta Karttusen hälyiseen ja intensiiviseen Saariaho-soittoon verrattuna Gutowska on pehmeä ja täsmällinen. Tietysti hänkin taiteilee hälyjen ja säveltasojen hämyisillä rajamailla niin kuin nuoteissa lukee, mutta saa sekä hälyt että sävelet soimaan tarkasti ja lempeästi. Sävelpuhdas, pitkälinjainen ja miellyttävä tulkinta korostaa, että sellomusiikissa häilyy Saariahon nykyinen oopperatyyli, jossa aineeton mutta kirkas melodia yhdistyy orkesterin hälyisään mutta soivaan taustaan.

Samoja kappaleita on levyttänyt Alexis Descharmes, joka myös nautiskelee hälyjen pehmeydestä, mutta Gutowskan puhtaus ja rytminenkin tarkkuus antavat musiikkiin vielä enemmän tarkoituksenmukaisuutta. Gutowska vie voiton myös Neiges-tulkinnassa. Helsinki Cello Ensemblen versio svengaa hyvin, mutta kahdeksankertaistettu Gutowska toteuttaa mietiskelevän lumihämyn paremmin, koska soitossa ei ole vähäistäkään kilpasoiton makua.

Levy käy malliksi siitä, miten suomalaisen musiikin terävin kärki maailmalla menestyy. Laadukas musiikki on siis kohonnut siivilleen ja löytänyt maailmalta tulkin, joka kasvattaa laatua entisestään. Vientiponnistuksia ei enää tarvita - vaikka aluksi niitä tarvittiin.

"Kaija Saariaho: Works For Cello." Petals; Spins and spells; Près; Sept Papillons; Neiges. - Joanna Gutowska, sello. (Dux, DUX1686)

Kuuntele Suomalaisen musiikin Uudet levyt 8.12.2022.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua