Hyppää pääsisältöön

Sähkökitarakvartetin nykymusiikki houkuttelee kuuntelemaan rauhassa

Suomalainen musiikki ei olisi menestyvää ja kansainvälistä bisnestä, ellei se olisi myös riippumatonta ja kokeellista marginaalitoimintaa, jonka ainoana tarkoituksena on avata musiikin avaruuteen uutta tilaa. Tällaista toimintaa edustaa kuvaavasti nimetyn Sähkökitarakvartetin projekti, joka Koneen säätiön rahoituksella on edennyt jo toiseen levyjulkaisuun neljästä.

Sähkökitarakvartetti: II
Sähkökitarakvartetti: II Uudet levyt

Sarjan avauslevyn arvioi kollegani Aki Yli-Salomäki pari kuukautta sitten, ja meno jatkuu tutuin eväin. Tälläkin levyllä on kolme kappaletta, joista yhden säveltäjä ei ole suomalainen, ja tälläkään levyllä fokus ei ole melodioissa saati harmonioissa, vaan soinneissa, hälyissä ja linjoissa, jotka voi toteuttaa vain neljällä sähkökitaralla.

Marja Ahdin säveltämän avausraidan niukkaakin niukempi tekstuuri edellyttää toteutukselta sointiyksityiskohtien rikkautta, ja siinä Sähkökitarakvartetti onnistuu: intensiivisen läheltä äänitetyt huojunnat ja atakit muuttuvat ylläpitäväksi musiikiksi. Seuraavan raidan on säveltänyt Lauri Hyvärinen, joka kvartetin jäsenenä osaa yhdistää hälyä säveltasoihin koko nelikon voimalla. Hitaasti kirskahtelevat kehkeytymiset ovatkin täynnä jännitteitä.

Espanjalaissyntyinen Clara de Asis on levyn päätöskappaleeksi säveltänyt materiaaliltaan yhtä niukkaa musiikkia kuin Ahti, mutta hälyjä, huojuntoja ja kaikumisia synnytetään näppäillen eikä pitkillä ebow-linjoilla. Kappale hyödyntää taitavasti sähkökitaran ristiriitaista luonnetta, jossa inhimillinen kosketus ja akustinen ääni elää vain sähköisen vahvistuksen ja efektoinnin kautta - ja toisin päin.

Sähkökitarakvartetin uutuus perustuu aikaan ja sointiin, ja sellaisena se kutsuu asettumaan musiikin äärelle kaikessa rauhassa mutta tarkkaavaisesti - siinä se on poikkeuksellisen hyvä. Jään silti miettimään, käytetäänkö sarjan seuraavilla levyillä rohkeammin myös musiikin perinteisiä rakennuspalikoita.

"II". Marja Ahti: The Treshold. Lauri Hyvärinen: Tropes. Clara de Asis: Everyday less, less everyday. - Sähkökitarakvartetti.

Kuuntele Suomalaisen musiikin Uudet levyt 8.12.2022.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua