Hyppää pääsisältöön

Vikingur Olafssonin uutuus on huopaan käärittyä konseptimusiikkia

Uuden taidemusiikin soittolistat kaupallisissa suoratoistopalveluissa kuulostavat nykyään siltä, että harrastelija soittaa pystypianoa hitaasti ja pitää pohjassa sekä kaiku- että vaimennuspedaalia. Aluksi huolestuin, kun suosikkipianistini Vikingur Olafssonin uutuus kuulostaa tismalleen samalta - vaan eipä hätää, Olafsson tekee kuin tekeekin taidetta.

Vikingur Olafsson: From Afar
Vikingur Olafsson: From Afar Uudet levyt

Olafssonin mukaan "From afar" -levyn ohjelmisto on kuin kirje hyvälle ystävälle - kontekstin yksityisyys ja luottamuksellisuus luovat turvallisen tilan aitoudelle ja leikille. Olafsson tuntuukin valinneen levylle, mitä itse haluaa, kuuntelematta odotuksia taiteellisesta kunnianhimosta. Bachin, Schumannin, Brahmsin ja Mozartin hempeimmät pikkukappaleet saavat tuskin havaittavaa vastapainoa unkarilaisten ja islantilaisten kansansävelmien sovituksista sekä Kurtagin omaleimaisista pianoleikeistä. Ohjelmisto on soitettu yhdelle levylle flyygelillä ja toiselle pystypianolla, koska Olafsson tykkäsi lapsena pystypianon fiiliksestä.

Olafssonin uutuutta ei kannata arvioida pianonsoittona, niin helppoja kappaleita hän soittaa niin omalaatuisella tavalla. Sen sijaan levy kannattaa arvioida taiteena yleensä ja konseptina. Usein tällainen hempeä pianonsormeilu maistuu luontaisenkaltaiselta musiikkiaromilta ja tuntuu sielussa vain sokerintahmaiselta silittelyltä. Olafsson pystyy onneksi enempään. Hän ei operoi harmonialla tai melodialla, vaan ajalla ja kuuntelulla. Niiden myötä musiikin pääosaan nousee mattaisuuden ja kimmellyksen taistelu, sävelten pyrkimys esiin hälyjen ja suttuisuuden alta - sekä pysähtymisen ja tapahtumisen välille syntyvä kiihkeä romanssi. Oma jännitteensä syntyy myös tuttujen pianohelmien ja Kurtagin vierauden väliin.

Tasaisen hempeä, huopaan kääritty äänimaisema onkin vain näyttämö musiikin varsinaisille tapahtumille, jotka antavat levylle jonkin verran sisäistä voimaa. Harmi kyllä moisessa äänimaisemassa minua alkaa nukuttaa niin nopeasti, että sisäisen voiman vaikutus jää lyhytaikaiseksi. Mutta se on varma, että Olafssonin musiikkinäkemyksen pintataso sopii suoratoistopalvelujen taidemusiikkiyleisön enemmistölle.

Sikäli Vikingur Olafsson tälläkin levyllä määrittelee sen, miltä 2020-luvun pianismin pitää kuulostaa. Mutta jos hän seuraavallakin levyllä jatkaa pianon sormeilua yhtä unettavasti, aion nukkua sen levyn ohi.

"From Afar", säv. J.S. Bach, Robert Schumann, György Kurtag, Bela Bartok, Johannes Brahms, Snorri Sigfus Birgisson, Sigvaldi Kaldalons, W.A. Mozart, Thomas Ades. - Vikingur Olafsson, flyygeli ja pystypiano. (Deutsche Grammophon DG, 4861681)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 15.12.2022.

  • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

    Levyarvostelu

    Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

  • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

    Levyarvostelu

    Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

  • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

    Levyarvostelu

    Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

  • Monteverdi saa joulun säihkymään

    Levyarvostelu

    Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua