Hyppää pääsisältöön

Arkaainen jouluihme Ensemble Gamutilta

Aarne Pelkosen tavoin myös Ensemble Gamut tarjoaa singlejulkaisuksi tiivistettyä joulutunnelmaa. "Lapsed caicki laolacatt" on lohkaistu yhtyeen uudelta RE-levyltä, joka arvioidaan tässä ohjelmassa pikapuoliin. Kyseessä on Hemminki Maskulaisen suomennos keskiaikaisesta jouluhymnistä Personent hodie, ja Ensemble Gamutin luoma joulutunnelma on yhtä arkaaisen ihmeellinen kuin sanoitus.

Ensemble Gamut: Lapsed caicki laolacatt
Ensemble Gamut: Lapsed caicki laolacatt Uudet levyt

Ilkka Heinonen jouhikkoineen aloittaa kappaleen uhkaavasti Nisse-polkan rytmillä, mutta onneksi sovitus kääntyy hetimiten Ensemble Gamutin tuttuun tyyliin, jossa tehokas pop-estetiikka yhdistyy keskiaika-fiilistelyyn ja etnominimalismiin. Aino Peltomaan karismaattinen laulu ja Juho Myllylän huilut ja koneet rakentavat ikivanhasta joulurenkutuksesta dramaattisen kaaren, jossa joulun ihme on läsnä suurempana ja oudompana kuin perusturvallisessa kansallisjoulussamme yleensä.

Lapsed caicki laolacatt. - Ensemble Gamut. Singlejulkaisu. Eclipse Music.

Kuuntele Kare Eskolan Uudet joululevyt 22.12.2022.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua