Hyppää pääsisältöön

Barokkisonaatteja jouluyön kirkkaaseen hiljaisuuteen

Kroatialaissyntyinen barokkiviulisti Bojan Čičić on kerännyt Euroopan huippuyhtyeiden kärkipaikoilla laajan kokemuksen. Siksi hän osaa rakentaa tunnelmallisen joulukokonaisuuden myös barokin harvinaisemmista jouluherkuista - Biber, Vejvanovsky, Rauch, Finger ja Schmelzer nimittäin hallitsevat yöllisen paimentunnelman siinä missä Vivaldi.

Bojan Cicic & The Illyria Consort: La Notte
Bojan Cicic & The Illyria Consort: La Notte Uudet levyt

Čičićin oma yhtye The Illyria Consort on pieni, mutta levy keskittyykin jouluyön kirkkauteen ja hiljaisuuteen käyttäen hempeän kamarimusiikillisia keinoja. Välillä paimenjoukko säristelee rauhassa kolmella gamballa, välillä pieni continuo keinuttelee Jeesus-lasta siciliana-rytmeillä, mutta enimmäkseen enkelijoukon taitavin viulisti soittelee kauniita joulukoristeita pehmeän säestysmaton päälle - ja äkisti paimenet rynnistävät tallille reippaan kansanmusiikkipoljennon tahtiin.

Barokin soitinmusiikissa jouluyön tunnelmaa kuvattiin tarkalla ja vakiintuneella musiikkisanastolla. Bojan Čičić ymmärtää sitä kieltä niin hyvin, että sanoma välittyy myös nykykuulijalle. Jouluyön ihmeellistä, kirkasta hiljaisuutta voi kotonaan rakentaa juuri tällä musiikilla.

"La Notte". Barokin joulukonserttoja ja -sonaatteja, säv. Vivaldi, Biber, Vejvanovsky, Rauch, Finger, Schmelzer. - Bojan Čičić, viulu, ja The Illyria Consort. (Delphian, DCD34278)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet joululevyt 22.12.2022.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua