Hyppää pääsisältöön

BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

Veni - Songs of Christmas II
Veni - Songs of Christmas II Uudet levyt

"Veni - Songs of Christmas II" -levyllä suurimmassa roolissa ovat Grete Pedersenin johtama Norjan solistikuoro sekä hardanger-viulupelimanni Gjermund Larsen, joka trioineen vastaa monista sovituksista. Jouluisia kansanmusiikkimausteita ripottelevat myös avainviulisti Marco Ambrosini, haitaristi Stian Carstensen ja mezzosopraano Mari Askvik, joka ihmeekseni osaa joulukoristella soolonsa norjalaisin kansanlaulukuvioin.

Ohjelmisto rakentuu kansainvälisistä jouluklassikoista sekä norjalaisen kansanmusiikin jouluperinteestä, eikä näitä ole tarpeen erotella, niin täyteläisesti ja tyylikkäästi ne on sovitettu yhteen. Kokonaisuudessa häiritsee vain joidenkin veisujen englannin kieli - norjalaisittain maustetun jouluherkun olisin nauttinut mieluiten norjaksi.

Toisaalta levyn vaikuttavin hetki on alkuperäisasussaan kuultava Bachin Komm, Jesu, komm. Hellä ja koskettava motetti ennakoi vastasyntyneen vapahtajan tulevaa kuolemaa, mikä entisestään lisää valoisan ja kansanmusiikista syvyyttä saavan jouluriemun tehoa.

Tämä levy varmasti soi minun joulussani, ja osaltaan luo jouluyön hämärään ihmeellistä valoa.

"Veni - Songs of Christmas II". Kansanmusiikkisävyyn sovitettua joulumusiikkia, säv. Bach, Beck, Goss, Ives, Kirkpatrick, Larsen, Modén, Wade, trad. - Norjan solistikuoro/Grete Pedersen sekä Marco Ambrosini, avainviulu, Gjermund Larsen, hardanger-viulu, Mari Askvik, laulu, ym. (BIS-2511)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet joululevyt 22.12.2022.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua