Hyppää pääsisältöön

Brittien kuorolaatu takaa joulutunnelman

Iso-Britannian huipputaitavat kuorot tuottavat joka jouluksi monta loistavaa levyä, jotka ponnistavat sikäläisestä carol-perinteestä. Tänä jouluna joukosta erottuu edukseen kuoroguru Nigel Shortin johtama Tenebrae-kuoro, jonka joululevy "In Winter's House" lähestyy carol-perinnettä rauhallisen valonhohtoisesti.

In Winter's House - Christmas with Tenebrae
In Winter's House - Christmas with Tenebrae Uudet levyt

Levyn ytimenä on Benjamin Brittenin A Ceremony of Carols, jossa kuoron kirkasta joulukimmellystä täydennetään harpulla. Muu ohjelmisto rakentuu vanhojen joululaulujen sovituksista ja uusista sävellyksistä. Kilikulkuset, viihde ja jopa näille levyille tyypillinen jykevä urkusäestys loistavat poissaolollaan, ja niinpä levyn tunnelma pysyy rikkeettömän rauhallisena kuin lumen peittämä metsä. Myös Tenebrae-kuoron sointi on puhdasta ja pehmeää kuin vastasatanut lumi.

"In Winter's House". Benjamin Britten: A Ceremony of Carols sekä muita carol-perinteeseen liittyviä joululauluja. - Tenebrae/Nigel Short. (Signum, SIGCD690)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet joululevyt 22.12.2022.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua