Hyppää pääsisältöön

Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

Emma Salokoski & Ilmiliekki Quartet: Joulu, joulu, jul
Emma Salokoski & Ilmiliekki Quartet: Joulu, joulu, jul Uudet levyt

Emma Salokoski laulaa joulusta tyylillä, jonka pelkistetyn, jopa karun pinnan alla tuikkii valoisa vilpittömyys. Ilmiliekki-kvartetin ilmaisu on yhtä pidättyväistä: Oivaltavien sovitusten ja joulun sanomaa etsivien soolojen annetaan avautua kuulijalle kaikessa rauhassa. Tälläkin levyllä Ilmiliekin ominaissointi syntyy Olavi Louhivuoren rumpujen ja Verneri Pohjolan trumpetin poikkeuksellisesta pehmeydestä, ja tulos sopii kauniisti jouluun.

Suomalaisten ja kansainvälisten joulusuosikkien lisäksi levyllä on kolme Emma Salokosken sanoittamaa uutta joululaulua, joiden sävellykset ovat Pohjolan ja Louhivuoren. Avausraita Lahjattoman joulu lähestyy joulun kääntöpuolia niin suorasti, että kuulostaa lähes Juice Leskisen tai Gösta Sundqvistin joulunvietolta. Kaksi muuta laulua liittyvät suomalaisen jouluperinteen kaksikieliseen ketjuun astetta ongelmattomammin.

Kaikkiaan kyseessä on pelkistetty, tyylikäs ja ehdottoman suomalainen joululevy, eikä kellään ole mitään syytä kavahtaa sitä seikkaa, että kyse on jazzista.

Emma Salokoski ja Ilmiliekki Quartet: Joulu, joulu, jul. Suomen- ja ruotsinkielisiä joululauluja. We Jazz, WJCD 46)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet joululevyt 22.12.2022.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua