Hyppää pääsisältöön

Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

Clematis: O Jesulein
Clematis: O Jesulein Uudet levyt

Briegel, Schelle, Flor, Tunder, Ahle ja Capricornus ovat esimerkkejä säveltäjistä, joiden joulumusiikista draaman kaari on levylle holvattu. Tapahtumat eivät ehkä etene yhtä loogisesti kuin yksittäisten säveltäjien jouluoratorioissa, mutta musiikillisesti tulos on mitä mehevin. Joulukoraalit, ikivanhat joululaulut, dramaattiset motetit ja sävykkäät soitinvälikkeet vaihtelevat taajempaan kuin pohjoissaksalaisessa barokissa yleensä.

Clematiksen solistit laulavat pelkistetyn kauniisti ja puhtaasti, mutta soitinsäestys hehkuu jouluisia värejä. Rouhean kansanomaisesti pärisevät matalat puhaltimet ovat levyn erikoisuus, kun taas hartaat jouset ja kirkkaat huilut edustavat barokin tutumpaa joulukuvastoa.

Jos luterilaisen kotoisa ja pelkistetty mutta ihmeellistä valoa hohtava barokki kiinnostaa, tänä jouluna kannattaa etsiä suoratoistopalvelusta tai levykaupasta Clematiksen O Jesulein.

"O Jesulein". Saksalaisesta barokkimusiikista koottu jouluoratorio, säv. Briegel, Hammerschmidt, Schelle, Bernhard, Praetorius, Flor, Tunder, Schütz, Buxtehude, Ahle, Capricornus, Pohle ja J.C. Bach. - Clematis. (Ricercar, RIC444)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet joululevyt 22.12.2022.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua