Hyppää pääsisältöön

Outi Tarkiainen – pohjoisten äänimaisemien maalari

säveltäjä Outi Tarkiainen
säveltäjä Outi Tarkiainen Kuva: SIgel Eschkol musiikki,Radion sinfoniaorkesteri,Musiikkitalo,Outi Tarkiainen

TUTUSTU TARKIAINEN-KONSERTTEIHIN
"Ihminen voi lähteä Lapista, mutta Lappi ei lähde ihmisestä."

Tätä monina maantieteellisinä ja mentaalisina muunnelmina esiintyvää sanontaa on Outi Tarkiainen (s. 1985) käyttänyt oman sisäisen maailmansa määrittelyssä. Pohjoinen maisema on kietoutunut tiiviisti hänen luomistyöhänsä, ei vain siksi, että hän on syntynyt Rovaniemellä ja löytänyt säveltämiselle ihanteellisen ympäristön Lapista, vaan myös siksi, että erityinen pohjoinen elementti on eri muodoissaan ollut usein hänen teostensa innoittajana.

Pohjoinen ulottuvuus voi Tarkiaisen musiikissa tulla esiin sekä yleisemmin alueen luontoon, maisemiin tai mytologiaan liittyvien mielikuvien herättäminä alkuvirikkeinä että aivan konkreettisesti pohjoisen kulttuurin synnyttämien saamelaisten tekstien käyttönä vokaaliteoksissa. Mistään ulkokohtaisesta folklorismista tai eksotismista ei ole kyse vaan syvemmästä pohjoisen maiseman, sielun ja olemisen tavan kokemisesta.

Tarkiainen on yksi tämän hetken vahvimmassa kansainvälisessä nosteessa olevista suomalaissäveltäjistä. Häneltä ovat tilanneet teoksia kotimaisten huippuesittäjistöjen lisäksi mm. BBC:n sinfoniaorkesterin, Ottawan National Arts Centre –orkesterin, Islannin sinfoniaorkesterin, Tukholman Kuninkaallisten filharmonikkojen ja San Franciscon sinfoniaorkesterin kaltaiset soittajistot. Nykyisin yleistyneeseen tapaan Tarkiaisen uusien teosten takana onkin yleensä useampia tilaajia. Kansainvälisen menestyksen yhtenä merkkinä on ollut myös Tarkiainen vuonna 2017 solmima kustannussopimus arvostetun Edition Hansenin kanssa.

Tarkiainen on opiskellut sävellystä Sibelius-Akatemiassa Eero Hämeenniemen ja Veli-Matti Puumalan johdolla ja täydentänyt opintojaan Lontoon Guildhall of Musicissa ja Miamin ylistopistossa. Hän valmistui säveltäjäksi 2010. Vaikka Tarkiainen on kokenut pohjoisen maiseman itselleen läheisimmäksi, hän on mieluusti oleskellut myös suurkaupunkiympäristössä, ja varsinkin Pariisi on tarjonnut hänelle hyvää vastapainoa sävellysjaksojen eristyneisyydelle.

Tarkiaisella on taustanaan jazz-opintoja, ja yksi hänen läpimurtoteoksistaan oli jazzlaulajalle ja jazzorkesterille sävelletty Metsän hiljaisuuteen (2010). Hän on kuitenkin sittemmin omistautunut yksinomaan modernille taidemusiikille. Orkesteri tuntuu Tarkiaisen omimmalta ilmaisukeinolta, mutta myös vokaalimusiikilla on tärkeä asema hänen tuotannossaan. Vokaaliteoksista laajin on 45-minuuttinen, pääosin saamelaisteksteihin perustuva The Earth, Spring's Daughter (2015) mezzosopraanolle ja kamariorkesterille.

Tarkiaisen musiikissa elävät rinnakkain värikäs poeettisuus ja syvältä kumpuava sisäinen voima. Hän on ennen muuta rikkaiden sointivärien ja monivivahteisten tekstuurien maalari; suotta hän ei ole pitänyt Kaija Saariahoa yhtenä keskeisenä innoittajanaan. Hienostuneen väriaistin lisäksi Tarkiaisen musiikissa on vakaata ja väkevää voimaa. Tarkiaisen suosimat tekstuurit luovat usein maisemallisisia ja tilallisia vaikutelmia, ja musiikillinen kehitys tapahtuu yleensä vähittäisinä, kuin orgaanisen kasvun ohjaamina prosesseina. Silti esimerkiksi Jukka Perkolle kirjoitetussa, saamelaisen muinaisuskon innoittamassa saksofonikonsertossa Saivo (2016) on myös rytmisesti nopeasykkeisiä ja dramaattisia käänteitä.

Tarkiainen ei ole tuotannossaan jäänyt pohjoinen maiseman vangiksi. Orkesteriteoksessa The Ring of Fire and Love (2020) otsikon merkitykset avautuvat moneen suuntaan: vulkaanisesti aktiiviseen Tyynenmeren tulirenkaaseen, auringonpimennyksen aikana kuun ympärille syntyviin säteisiin ja – ennen kaikkea – lapsen syntymän tuntemuksiin. Niin ikään yleismaailmalliseen aiheeseen perustuu Tarkiaisen esikoisooppera A Room of One's Own (2021; kantaesitys Theater Hagen toukokuu 2022). Sen lähtökohtana on Virginia Woolfin samanniminen uraauurtava essee (1929; suom. 1980 Oma huone), jossa pohditaan naisten syrjäytynyttä asemaa kirjallisuuden tekijöinä ja yleisemminkin yhteiskunnassa.

The Ring of Firen and Love sekä ooppera avaavat pohjoisen maiseman ja sielutilan rinnalle toisenkin keskeinen teeman Tarkiaisen tuotannossa: naisen kokemusmaailman, joka monissa teoksissa kytkeytyy nimenomaan lapsen syntymän ja äitiyden herättämiin ajatuksiin. Ne ovat yhdistyneet maisemallisten virikkeiden kanssa myös Tarkiaisen orkesteriteoksissa Jään lauluja (2019) ja Yön auringon variaatiot (2019).

RSO:n kantaesityksenä kuultavassa englannintorvikonsertossa Milky Ways (2022) perpektiivi kohoaa lapsen syntymästä Tarkiaisen sanoin "äiti-Maasta korkealle Linnunradan avaruuksiin; makeaan, sakeaan, rakastavaan elämän kehtoon". Tällaiset perpektiivin vaihdokset ja yhteensulautumat kuvastavat ajatusta maisemallisuuden ja ihmisyyden ykseydestä ja keskinäisestä riippuvuudesta hänen musiikkinsa taustavoimana.

Kimmo Korhonen

 • Nicholas Collon: ”Mahlerin kymmenennessä sinfoniassa ei ole kyse kuolemasta, vaan rakkaudesta”

  Teos esitetään 13.1. Musiikkitalossa

  "Esittäjälle on toki tärkeää tuntea taustatekijöitä, ja Mahlerin viimeisen sinfonian tausta on todellakin epätavallinen. Mahlerin sinfoniat koskettelevat yleensä valtavia asioita: universumia, luontoa, ihmiskuntaa, Nietzscheä, Jumalaa. Yhtäkkiä kymmenes sinfonia liittyykin hänen kotielämäänsä", toteaa ylikapellimestari Nicholas Collon Mahlerin 10. sinfoniasta, jonka RSO esittää Musiikkitalossa 13.1.

 • György Ligeti – sointikentistä kohti ilmaisun vapautta

  Ligeti on RSO:n kauden 22/23 teemasäveltäjä.

  RSO:n kauden 2022-2023 teemasäveltäjä György Ligetiltä kuullaan pääosa hänen orkesteriteoksistaan, kuten läpimurtoteos Atmosphères sekä viulu- ja käyrätorvikonsertot. Kimmo Korhosen artikkeli piirtää mielenkiintoisen kuvan tästä avaruudellisia, hitaasti muuntuvia sointipintoja ja riitasointuisia äänimassoja luoneen säveltäjän elämästä ja teoksista.

 • Outi Tarkiainen – pohjoisten äänimaisemien maalari

  Tarkiainen on yksi RSO:n kauden 2022-2023 teemasäveltäjistä.

  RSO:n kauden 2022-2023 teemasäveltäjä Outi Tarkiainen on yksi tämän hetken vahvimmassa kansainvälisessä nosteessa olevista suomalaissäveltäjistä. Rovaniemellä syntyneen Tarkiaisen luomistyöhön on kietoutunut tiiviisti pohjoinen maisema.