Hyppää pääsisältöön

Nicholas Collon: ”Mahlerin kymmenennessä sinfoniassa ei ole kyse kuolemasta, vaan rakkaudesta”

Kapellimestari Nicholas Collon
Kapellimestari Nicholas Collon Kuva: Petteri Sopanen / Yle kapellimestarit,Radion sinfoniaorkesteri,Nicholas Collon

Millainen muisto sinulla henkilökohtaisesti on Jaakko Kuusistosta?

Tapasin hänet vain kerran; se tapahtui täällä Musiikkitalon kapellimestarihuoneessa. Olin palannut Suomeen johtamaa RSO:ta ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun tuleva ylikapellimestarikauteni oli julkistettu, ja olimme esittäneet Thomas Adèsin viulukonserton Pekka Kuusiston kanssa. Jaakko oli kuuntelemassa konserttia. Kohotimme laseja jälkikäteen ja keskustelimme.

Jaakko oli mahtava tyyppi, ja selvästikin koko perhe on uskomaton. Pekan tunnen jo pitkältä ajalta, ja hänhän on aivan ainutlaatuinen muusikko. Häneen tutustuessani en vielä tiennyt, että hänellä on myös velikin, joka hänkin on loistava viulisti, säveltäjä ja kapellimestari. Tavatessani sitten Jaakon huomasin, että hänellä oli samoja ominaisuuksia kuin veljellään: mahtava huumorintaju, musiikillinen mielikuvitus ja nopea äly, mutta ihmisenä hän oli myös melko hiljainen ja vaatimaton. Lisäksi Jaakko oli musiikillinen ajattelija, joka haastoi ennakkokäsitykset musiikista ja rohkaisi meitä menemään omassakin ajattelussamme pitemmälle. Sellaisten ihmisten ympäröimänä on hienoa olla.

Millainen teos on hänen sellokonserttonsa?

Se on melko helposti lähestyttävä teos ja käyttää selloa soittajaystävällisellä tavalla. Jousisoittajana Jaakko ymmärsi, miten jousisoittimen saa soimaan parhaalla mahdollisella tavalla, ja Tuomas Lehdon käsissä soolo-osuus tuleekin soimaan aivan upeasti, kuin lauluääni. Teoksessa on hyvin moninaisia aineksia: sen musiikki on enimmäkseen tonaalista, ymmärrettävää, efektiivistä. Säveltäjänä Kuusisto tekee selväksi, mitä hän haluaa saavuttaa.

Sellokonsertto lisättiin tämän konsertin ohjelmaan jälkikäteen Mahlerin kymmenennen sinfonian pariksi. Ohjelmahan oli päätetty jo kaksi vuotta aikaisemmin, mutta minusta on aina hienoa, jos on mahdollisuus joustavuuteen. Muutimme suunnitelmiamme saadaksemme tilaisuuden tuoda ohjelmaan jonkin Jaakko Kuusiston sävellyksen. Kunnioitamme sillä tavoin hänen muistoaan ja tuomme hänen nimensä esille. Sellokonsertolla on tässä ohjelmassa erinomainen paikka ennen Mahleria, ja solistina soittaa yksi orkesterin omista soolosoittajista. Molemmat illan säveltäjänimet ovat kapellimestarisäveltäjiä, jotka jättivät meidät liian aikaisin, suurin piirtein samassa iässäkin.

Olet kertonut aikaisemmin, että kymmenes sinfonia oli ensimmäinen Mahlerin sinfonia, jonka olet ikinä johtanut. Millaisia muistoja tähän ensikosketukseen liittyy?

Olin silloin hyvin nuori, ja tämä tapahtui pian sen jälkeen, kun olin aloittanut johtamisen. Johdin Lontoossa amatööriorkesteria – meillä monet niistä ovat varsin korkeatasoisia. Päällimmäiseksi minulle on jäänyt mieleen, kuinka uskomattoman vaikealta tämä teos tuntui niin orkesterille kuin kapellimestarillekin! Opettelin partituuria samalla kun minulla oli myös eräs oopperaprojekti menossa, ja tuntui, että opiskelutyöhön meni loputtomasti tunteja. Näitä on hauska muistella nyt jälkikäteen, kun tunnen sinfonian läpikotaisin. Mutta sen musiikki on aivan uskomatonta ja sai pääni pyörälle. Olen rakastanut tätä sinfoniaa aina.

Soitatte sinfoniasta Deryck Cooken tekemän rekonstruktioversion. Minkälainen tehtävä on rekonstruoida Mahlerin sinfonia?

Se on todellakin valtava tehtävä. Tunnen hyvin brittisäveltäjä Colin Matthewsin, joka yhdessä veljensä Davidin kanssa auttoi 1970-luvulla Cookea työssä. 1900-luvun mittaan useampaakin säveltäjää oli lähestytty tämän projektin tiimoilta, esimerkiksi Shostakovitshia sekä jo 75 vuoden ikään ehtinyttä Schönbergiä, jotka molemmat kieltäytyivät kunniasta. Sitten 1960-luvulla Cooke laati yhden version olemassa olevasta materiaalista. Se ei kuitenkaan ollut teoksena vielä täysin tyydyttävä, ja niinpä hän sitten vähä vähältä uskaltautui menemään yhä pitemmälle rekonstruktiotyössään lisäämällä ja täyttämällä materiaalia. Lopulta hänen oli kysyttävä lupa Mahlerin leskeltä Almalta, ja siihen projekti pysähtyikin, koska Alma sanoi ei.

Alman mieli kuitenkin muuttui, kun hänelle soitettiin Cooken valmiiksi saamaa musiikkia, ja hän huomasi, että se kuulosti aivan Mahlerilta. Tämän haluaisin välittää yleisöllekin: kymmenennessä sinfoniassa on todella suuri osuus Mahleria itseään. Ihmiset eivät välttämättä tajua tätä, ja siksi rekonstruoitua versiota on toisinaan kaihdettu. Se on ilman muuta esittämisen arvoinen teos, ja mielestäni yhtä vahva kuin Mahlerin muutkin sinfoniat. Minulle se on emotionaalisesti yhtä vaikuttava kuin vaikkapa yhdeksäs tai viides sinfonia. Se sisältää hänen parasta musiikkiaan. Onkin kummallista, että niin suuren osan kymmenennestä sinfoniasta tekivät valmiiksi muut ihmiset, mutta silti yhtä ainutta tahtia lukuun ottamatta kaikki on Mahlerin itsensä säveltämää, ja teoksen narratiivi on täsmälleen se, mitä Mahler kaavaili vuonna 1910. Se valaisee hämmästyttävällä tavalla hänen silloista ajatteluaan.

Oletko koskaan eri mieltä siitä, mitä Cooke on partituuriin merkinnyt – kun se kuitenkaan ei ole Mahlerin valmiiksi säveltämä?

Kapellimestarin työssä joutuu koko ajan miettimään, miten teen tämän tai tuon yksityiskohdan, hiljentäisinkö tässä vai en – ja normaalisti peruslähtökohtana on tutkia partituuria ja katsoa, mitä Mahler sinne on kirjoittanut. Mahler oli itse loistava kapellimestari, ja jos hän vaatii vaikkapa subito fortea, teen sen niin. Tässä tapauksessa monet näistä päätöksistä on tehnyt joku toinen kuin Mahler, ja se antaa tulkintaan tiettyä liikkumavaraa. Mutta yritän olla ottamatta liikaa vapauksia, koska muuten saattaisin tehdä vahinkoa teokselle. Cooken versio toimii erittäin hyvin tällaisenaan.

Mahlerin musiikissa henkilökohtainen ja taiteellinen ovat aina yhtä aikaa läsnä, ja kymmenennen sinfonian kohdalla tämä pitää paikkansa jopa enemmän kuin muissa teoksissa. Tiedämme sen taustan: hänen sairautensa, aviolliset ongelmansa ja tapaamisensa Freudin kanssa. Millainen merkitys taustalla on esittäjän kannalta?

Esittäjälle on toki tärkeää tuntea taustatekijöitä, ja Mahlerin viimeisen sinfonian tausta on todellakin epätavallinen. Mahlerin sinfoniat koskettelevat yleensä valtavia asioita: universumia, luontoa, ihmiskuntaa, Nietzscheä, Jumalaa. Yhtäkkiä kymmenes sinfonia liittyykin hänen kotielämäänsä. Minusta siinä ei ole kyse kuolemasta, niin kuin jotkut ajattelevat, vaan rakkaudesta ja hänen vaimonsa petoksesta. Alma Mahlerilla oli suhde arkkitehti Walter Gropiuksen kanssa, mutta loppujen lopuksi hän päätti jäädä Mahlerin luokse. Mahler kirjoitti tuskaansa partituurin laitoihin: ”Almschi”, siellä lukee, ”elän ja kuolen vuoksesi!” Näihin inhimillisiin tunteisiin on helppo samaistua. Mutta toisaalta, kun sinfonian scherzo kiitää eteenpäin sadan mailin tuntivauhtia, ei siinä tule ajatelleeksi Mahlerin avio-ongelmia.

Mahler tapasi Freudin vain lyhyesti, mutta tapaaminen oli hänelle hyvin merkityksellinen. Mahler oli edellä aikaansa, vaikka samalla hän oli luonteeltaan jollakin tavoin naiivi. Hänellä oli myös valtavia, toteutumatta jääneitä tulevaisuuden visioita. Oman itsensä pohtiminen oli hänelle taiteilijana tärkeää.

haastattelu Lotta Emanuelsson

 • Nicholas Collon 40 vuotta: "Olen löytänyt RSO:sta orkesterin, jonka kanssa olen hyvin onnellinen"

  RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon täyttää 40 vuotta.

  RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon juhlii 40-vuotissyntymäpäiväänsä 7.2.2023. "RSO:sta olen löytänyt orkesterin, jonka kanssa olen hyvin onnellinen, ja minusta on aina ihanaa tulla tänne. Se on yksi isoimmista asioista, joita urallani on tapahtunut kolmekymppisenä. Oman orkesterin löytäminen ei ole itsestäänselvää, ja siihen tarvittiin paljon onnea, oikeassa paikassa olemista oikeaan aikaan. Tässä orkesterissa kaikki tuntuu minusta oikealta."

 • Nicholas Collon jatkaa RSO:n ylikapellimestarina 2028 asti

  Uuden sopimuksen myötä turvataan pitkäjänteinen yhteistyö.

  Radion sinfoniaorkesterin (RSO) ylikapellimestarina syksyllä 2021 aloittanut Nicholas Collon jatkaa tehtävässään kesään 2028 asti. Syksyllä 2024 alkavan uuden sopimuksen myötä halutaan turvata pitkäjänteinen yhteistyö.

 • Nicholas Collon: ”Mahlerin kymmenennessä sinfoniassa ei ole kyse kuolemasta, vaan rakkaudesta”

  Teos esitetään 13.1. Musiikkitalossa

  "Esittäjälle on toki tärkeää tuntea taustatekijöitä, ja Mahlerin viimeisen sinfonian tausta on todellakin epätavallinen. Mahlerin sinfoniat koskettelevat yleensä valtavia asioita: universumia, luontoa, ihmiskuntaa, Nietzscheä, Jumalaa. Yhtäkkiä kymmenes sinfonia liittyykin hänen kotielämäänsä", toteaa ylikapellimestari Nicholas Collon Mahlerin 10. sinfoniasta, jonka RSO esittää Musiikkitalossa 13.1.