Hyppää pääsisältöön

István Várdai esiintyy Truls Mørkin tilalla 18.‒19.10.

sellisti István Várdai
sellisti István Várdai Kuva: www.marcoborggreve.com Radion sinfoniaorkesteri,István Várdai,sello,klassinen musiikki

Sellisti Truls Mørk on joutunut peruuttamaan esiintymisensä RSO:n solistina Musiikkitalon konserteissa 18.‒19.10. sekä Amsterdamin Concertgebouwssa 9.12. Hänen tilallaan Šostakovitšin 1. sellokonserton solistina soittaa István Várdai. Ylikapellimestari Nicholas Collonin johdolla konsertissa kuullaan myös Héloise Wernerin orkesteriteos for mira sekä Schubertin sinfonia nro 8.

Unkarilaisen István Várdain nousua sellistien kansainväliseen eliittiin ovat siivittäneet monet kilpailumenestykset: voitot Itävallan kansainvälisessä Brahms-kilpailussa 2006, Geneven kansainvälisessä sellokilpailussa 2008 ja Münchenin ARD-kilpailussa 2014 sekä kolmas sija Moskovan Tšaikovski-kilpailussa 2007.

Várdai esiintyy aktiivisesti konserttosolistina ja kamarimuusikkona, ja on toiminut vuodesta 2020 Franz Liszt -kamariorkesterin taiteellisena johtajana. Várdain kamarimusiikkipartnereita ovat mm. András Schiff, Juri Bashmet, Gidon Kremer, Jean-Efflam Bavouzet, Mischa Maisky, Jörg Widmann ja Víkingur Olafsson. Vuoden 2019 alusta Várdai on työskennellyt sellonsoiton professorina Wienin musiikki- ja taideyliopistossa.

Várdain laaja-alainen ohjelmisto ulottuu Bachista Saariahoon. Hän julkaisi esikoislevynsä 2009 ja on levyttänyt mm. Bachin soolosellosarjat sekä Beethovenin, Mendelssohnin, Paganinin, Tšaikovskin, Elgarin, Janáčekin, Prokofjevin ja Martinůn musiikkia.

Konsertti 18.10. lähetetään suorana lähetyksenä Yle Areenassa ja Yle Radio 1:ssä sekä viivästettynä Yle Teemalla klo 20 alkaen.