Hyppää pääsisältöön

RSO-festivaalin fokussäveltäjä George Benjamin on modernin oopperan mestari

RSO-festivaalim visuaalinen ilme
RSO-festivaalim visuaalinen ilme Kuva: RSO Radion sinfoniaorkesteri,George Benjamin,Nicholas Collon,klassinen musiikki

Neljäs RSO-festivaali esittelee etenkin oopperoistaan tunnetun säveltäjä George Benjaminin. Viidessä festivaalikonsertissa 1.-16.11. kuullaan Suomen ensiesityksinä oopperat Written on Skin ja Into the Little Hill sekä orkesteriteoksia ja kamarimusiikkia. Benjamin johtaa konserteista itse kolme. Kaikki konsertit lähetetään Ylen kanavilla.

"Minun täytyy löytää ääni, joka koskettaa minua, joka on merkityksellinen minulle, joka puhuu minulle", kuvailee George Benjamin sävellysprosessiaan. Benjamin lähti vain 16-vuotiaana Pariisin opiskelemaan Olivier Messiaenin johdolla. 20-vuotiaana hänestä tuli nuorin säveltäjä, jonka musiikkia on soitettu BBC:n maineikkaalla Proms-festivaalilla Lontoossa. Kaksi vuotta myöhemmin Simon Rattle johti teoksen At First Light, joka varmisti Benjaminin läpimurron.

Benjamin vakiinnutti nopeasti asemansa yhtenä englantilaisen musiikin arvostetuimmista tekijöistä. Benjaminin varhaisemmassa tuotannossa erilaisille kokoonpanoille tehdyillä soitinteoksilla oli keskeinen asema. Vähitellen mukaan tuli myös vokaaliteoksia, jotka ovatkin hallinneet hänen tuotantoaan viimeisen reilun vuosikymmenen aikana lähes täysin.

Säveltämisen ohella Benjamin esiintyy säännöllisesti myös kapellimestarina ja pianistina. Lisäksi hän on ollut vuodesta 2001 Lontoon King's Collegen sävellyksen Henry Purcell -professori ja toiminut opettajana myös Tanglewoodin festivaalilla Yhdysvalloissa.

Ke 1.11. klo 19
OSTA LIPPU
Nicholas Collon, kapellimestari
Iestyn Davies, kontratenori
Laulajia Helsingin kamarikuorosta ja Musiikkitalon kuorosta
Debussy: Nocturnes
Benjamin: Dream of the Song
Benjamin: Konsertto orkesterille
R. Strauss: Kuolema ja kirkastus op. 24

Festivaalin avajaiskonsertin pääteos on Benjaminin lyyrinen laulusarja Dream of the Song kontratenorille, naiskuorolle ja orkesterille. Teoksen teksti on andalusialaista runoutta, joka on tulvillaan "tähtien ja kuunvalon kuvastoa". Solistina laulaa jopa "ylivertaiseksi kontratenoriksi" kutsuttu brittiläinen Iestyn Davies.

Pe 10.11. klo 19
OSTA LIPPU
Sir George Benjamin, kapellimestari
Benjamin Davis, ohjaus
Lauren Snouffer, sopraano (Agnès)
Iestyn Davies, kontratenori (Angel 1 / Boy)
Mark Stone, baritoni (Protector)
Judith Thielsen, mezzosopraano (Angel 2)
Nick Pritchard, tenori (Angel 3)
George Benjamin: Written on Skin, ensiesitys Suomessa

Benjaminin ooppera Written on Skin on runsaassa kymmenessä vuodessa saavuttanut maineen yhtenä aikamme tärkeimmistä oopperateoksista. Tarinan ytimenä on traaginen, ”iholle kirjoitettu” rakkaustarina, joka sijoittuu trubaduuriaikaan 800 vuoden taakse. Oopperan Suomen ensiesitys kuullaan säveltäjän itsensä johdolla.

Su 12.11. klo 15
OSTA LIPPU
RSO:n muusikot
Hans Abrahamsen: Walden puhallinkvintetille
Oliver Knussen: Cantata oboelle ja jousitriolle
Olivier Messiaen: Le merle noir huilulle ja pianolle
Gérard Grisey: Accords perdus kahdelle käyrätorvelle
Henry Purcell (sov. George Benjamin): Fantasia nro 7 klarinetille, viululle, sellolle ja celestalle

Hans Abrahamsenin puhallinkvintetto Walden on lainannut nimensä metsien elämää kuvanneelta Henry Thoreaulta. Oliver Knussen taas on kertonut saaneensa oboekvartettiteokseensa idean 1700-luvun kantaateista. Benjaminin Purcell-sovituksen merkillinen ilmapiiri syntyy siitä, että säveltäjä käyttää soittimia, joita ei 300 vuotta sitten ollut olemassakaan.

15.-16.11. klo 19
OSTA LIPPU 15.11.
OSTA LIPPU 16.11.
Sir George Benjamin, kapellimestari
Anu Komsi, sopraano
Hilary Summers, mezzosopraano
György Ligeti: Lontano
Joel Järventausta: Sunfall, ensiesitys Suomessa
George Benjamin: Into the Little Hill, ensiesitys Suomessa

Benjaminin esikoisooppera Into the Little Hill on uusversio keskiaikaisesta Hamelnin pillipiiparin tarinasta. Erikoisuutena on se, että kaikkia hahmoja esittää vain kaksi naislaulajaa. RSO:n konserteissa solistit ovat teoksen kantaesittäneet sopraano Anu Komsi ja mezzosopraano Hilary Summers, jotka ovat esittäneet oopperaa ympäri maailmaa. Oopperan lisäksi konsertissa kuullaan myös George Benjaminin suomalaisen sävellysoppilaan, Joel Järventaustan kiitetty orkesteriteos Sunfall.