Hyppää pääsisältöön

Uusimmat sisällöt - Kulttuuriosasto

 • Ihannevartalo

  Vartaloihanne kertoo kulttuurin ihmiskäsityksestä. Vain harvoin ero kauneusihanteen ja todellisuuden välillä on ollut yhtä suuri kuin nyt.

 • Paremman maailman rakentajat

  ABC-ketjun huoltamot ovat monessa suhteessa parasta nykyarkkitehtuuria. Onnistunut julkinen rakennus antaa kävijälleen elämyksen ja saa hänet tuntemaan itsensä tervetulleeksi.

 • Suomalainen melankolia

  Masennus on suomalaisten kansansairaus. Joka viides suomalainen sairastaa sen. Syksyllä masennus vain lisääntyy entisestään. Valtaosa meistä kärsii kaamosajan apeudesta. Kaikkein voimakkaimmin masennus puree taiteilijoita. Aleksis Kivi ja Jean Sibelius sairastivat mielen pimeyttä koko ikänsä. Suomalaiset tarinat ja laulut ovat murheellisia, melankolia on kansallinen luonteenpiirteemme.

 • Onnellinen köyhyys

  Köyhyydestä on helpompi tehdä taidetta kuin rikkaudesta. Köyhä nuori tyttö on kaikkien mielestä ihana, kulkurimies sulattaa kaikkien sydämet. Sotien jälkeen kaikki suomalaiset olivat köyhiä. Nyt kukaan ei ole köyhä materiaalisesti, nälkiintymistä tai puutostauteja ei Suomessa enää juuri ole. Mutta onko onnellista köyhyyttä enää olemassa? Kuka voisi käydä sen esimerkistä 2010-luvulla? Miksi köyhyyttä ylipäätään romantisoidaan?

 • Kappale kauneinta Suomea

  Kesälomalla ihmiset lähtevät maaseudulle ja luontoon. Kolme miljoonaa suomalaista mökkeilee joka vuosi. Vapaa-ajan matkoja tehdään suhteessa eniten Ahvenanmaalle ja Lappiin. Ihmisen kädenjälki näkyy kuitenkin maamme joka kolkassa.

 • Rakkaus, kuolema ja runous

  Kulttuuriosaston lähetyksessä käytiin läpi tilanteita, joissa runo on pysäyttänyt. Runous kuuluu elämän käännekohtiin ja tilanteisiin, joissa yksityisestä kokemuksesta tulee yhteinen.

 • Mistä tunnistaa tekstin, joka koskettaa

  On olemassa säkeitä ja lauseita, joita jokainen kantaa mukanaan. Ne voivat olla laulun sanoja tai runoja, ne voivat olla romaaneista tai elokuvista. Niitä yhdistää kyky ilmaista se, mitä tunnemme. Niitä yhdistää kyky ilmaista olemuksemme.

 • Tatuointien suosio kertoo yksilönvapaudesta

  Kulttuuriosaston lähetyksessä pohdittiin syitä tatuointien kasvavalle suosiolle. Soittajista suurin osa kertoi ottaneensa tatuoinnin muistoksi. Keskustelu kävi kiivaana myös lähetysikkunassa.

 • Pilasiko EU Euroopan maineen?

  Kulttuuriosasto kysyi, missä on Euroopan napa ja eurooppalaisuuden ydin. Kuuntelijat vastasivat, että EU on kaiken pahan alku ja juuri. EU on siis peittänyt Euroopan alleen.

 • Sivistys on kuolemassa

  Hallitus on kokonaisen vuoden vailla kulttuuriministeriä. Kulttuurin tukia leikataan tulevina vuosina tuntuvasti. Taideväki puhuu sivistyksen alasajosta.