Hyppää pääsisältöön

Digitreenit – opettele digitaitoja omaan tahtiin

Yli 60 vinkkijuttua arjen digitaitoihin – ihan kaikille.

Digitreeneistä löydät apua ja niksejä kännyköiden, tietokoneiden ja ohjelmien käyttöön. Haetko tiettyä aihetta? Käytä Digitreenien ylälaidan aihevalikkoa. Esimerkiksi Facebookia koskevat Digitreenit ovat kohdassa Sosiaalinen media. Tietokoneella voit myös etsiä sisältöä Digitreenien sivulta pikakomennolla ctrl+F (Mac-koneella cmd+F).

Uusin Digitreeni

Osaatko jo nämä?

Testaa tietojasi ja taitojasi

Digitreenit: Kaikki terveystietosi löytyvät kohta Omakanta-palvelusta – testaa, tunnetko sen

Omakanta.fi on Kelan suosittu sähköinen palvelu.

Onko reseptisi vielä voimassa? Haluatko tehdä hoitotahdon tai elinluovutustestamentin? Kaikki lääkärikäyntisi ja sähköisesti tallennetut potilastietosi löytyvät Kelan ylläpitämästä Omakanta.fi-palvelusta. Miten hyvin tunnet sen? Tämän testin avulla opit, mitä kaikkea Omakanta-palvelussa voi tehdä.

Puhelin ja tabletti

Digitreenit: Sähköinen perhekalenteri on helppo luoda ja jakaa

Näin teet perheelle yhteisen kalenterin nettiin.

Perinteiseen paperiseen seinäkalenteriin on helppo tehdä merkintöjä, mutta se ei kulje mukana eikä siihen muista aina merkitä omassa kalenterissa olevaa menoa. Silloin apuun tulee sähköinen kalenteri, jonka voi helposti jakaa kaikille perheenjäsenille.

Digitreenit: Miksi puhelimen pitäisi tietää, missä olen?

Mitä hyötyä ja haittaa puhelimen sijaintitiedoista on?

Moni laittaa puhelimensa sijaintitiedot pois päältä suojellakseen yksityisyyttään tai säästääkseen akkua. Toiset taas antavat kaikkien sovellusten käyttää sijaintitietojaan vapaasti. Mitä hyötyä tai haittaa sijaintitietojen päällä pitämisestä ja pois kytkemisestä on?

Digitreenit: Näin jäljität kadonneen puhelimesi

Kadonneen puhelimen voi paikantaa.

Jäikö puhelin työpaikalle? Vai epäiletkö, että se on varastettu? Kadonneen kännykän käytön voit estää ottamalla yhteyttä operaattoriin joko puhelimitse tai operaattorin nettisivuillla. Kadonnut puhelin on mahdollista myös paikantaa tietokoneella tai toisella puhelimella.

Digitreenit: Näin saat vapautetuksi puhelimesi muistia

Tyhjennä välimuisti, turhat sovellukset ja videot.

Ei ole niin isoa tallennustilaa, etteikö sitä lopulta saisi täyteen. Puhelimen muisti saattaa vaikuttaa ostohetkellä valtavalta, mutta sovellusten asentamisen jälkeen muistitila on jo huomattavasti ahtaampi. Tässä muutama vinkki mobiililaitteesi muistitilan vapauttamiseen.

Digitreenit: Hallitse puhelimen dataa ulkomailla

Verkkovierailumaksut voivat yllättää matkailijan.

Puhelimen käyttäminen ulkomailla on lähes poikkeuksetta kalliimpaa kuin kotimaassa. Hinnat ovat kuitenkin viime vuosina laskeneet reippaasti varsinkin EU:n alueella. Euroopan ulkopuolella puhelimen käyttö tulee paljon kalliimmaksi.

Tietokone

Digitreenit: Onko e-kirja vielä avaamatta? Näin pääset alkuun

Ilmaista e-kirjaa voit lukea joko selaimella tai ladattuna.

E-kirjaa voit lukea joko suoraan selaimella tai ladata kirjan omalle koneellesi. Yhden laitteen avulla saat siis luettavaksesi ison pinon kirjoja. Kiinnostus digitaalisia aineistoja (e-kirjat, äänikirjat ja e-lehdet) kohtaan lisääntyy Suomessa. Maksullisten aineistojen ohella on tarjolla paljon ilmaista luettavaa.

Digitreenit: Windows 10 tutuksi - tässä 10 vinkkiä sen tehokäyttöön

Lue nämä vinkit niin saat Windows 10:stä enemmän irti.

Siirtyminen Windows 10:een käyttöjärjestelmän vanhemmista versioista on helppoa. Se ei välttämättä vaadi uusien taitojen opettelemista. Siksi saattaakin unohtua, että se toi mukanaan monia uusia hyödyllisiä ominaisuuksia. Tässä artikkelissa esitellään niistä kymmenen, joiden avulla saat Windows 10:stä enemmän irti.

Digitreenit: Käytä sähköpostin osoitekenttiä oikein

Osoitekentän valinnalla on väliä.

Sähköpostijärjestelmät tarjoavat yleensä kolme eri osoitekenttää: vastaanottaja (To), kopio (Cc) ja piilokopio (Bcc). Kaikki vastaanottajat saavat saman viestin, mutta hyvän sähköpostietiketin mukaan sillä on merkitystä, mihin kenttään vastaanottajan merkitset.

Digitreenit: Yhdistä tietokone verkkoon älypuhelimella

Näin jaat puhelimesi verkkoyhteyden muille laitteille.

Jos olet junassa, mökillä tai muuten paikassa, josta ei toimivaa langatonta verkkoa löydy, voit käyttää puhelintasi yhteyspisteenä internetiin ja jakaa sitä kautta nettiyhteyden muille laitteille. Verkon jako puhelimella voi korvata mokkulan käytön.

Asioi verkossa

Digitreenit: Uusi sähköpostiosoite on helppo hankkia - tässä ohjeet Gmail-, Outlook- ja Yahoo-tilin luomiseen

Sähköpostilla voi hallinoida digitaalisia palveluita.

Oma sähköpostiosoite on nykypäivänä suorastaan välttämättömyys. Ilman omaa sähköpostia verkko- tai kännykkäpalveluiden käyttäminen muuttuu hyvin vaikeaksi. Joskus voi olla myös tarpeen vaihtaa sähköposti uuteen osoitteeseen, jos vaikka roskaposti on vallanut entisen osoitteen.

Digitreenit: Asiakirjat sähköisiksi - Näillä vinkeillä toimitat vaaditut liitteet viranomaisille

Liitetiedosto-ongelmien ratkaiseminen

TE-toimistot, Kela, verottaja ja muut viranomaiset siirtävät palveluitaan verkkoon. Ne ovat käytettävissä 24 tuntia vuorokaudessa, mutta niiden käyttämiseen tarvitaan tietokone ja verkkoyhteys. Usein hakemusten ja selvitysten liitteeksi vaaditaan asiakirjoja, mikä saattaa aiheuttaa ongelmia. Keräsimme vinkkejä niiden ratkaisemiseksi.

Digitreenit: Näin karsit roskapostia

Opeta sähköpostiasi suodattamaan roskapostit paremmin.

Roskapostia ovat ne sähköpostilaatikkoon tippuvat viestit, joita et halua, etkä ole tilannut. Roskaposti kannattaa aina merkitä roskaksi - silloin myös sähköpostisi suodattimet paranevat. Postilaatikon kouliminen on helppoa.

Digitreenit: Kaikki terveystietosi löytyvät kohta Omakanta-palvelusta – testaa, tunnetko sen

Omakanta.fi on Kelan suosittu sähköinen palvelu.

Onko reseptisi vielä voimassa? Haluatko tehdä hoitotahdon tai elinluovutustestamentin? Kaikki lääkärikäyntisi ja sähköisesti tallennetut potilastietosi löytyvät Kelan ylläpitämästä Omakanta.fi-palvelusta. Miten hyvin tunnet sen? Tämän testin avulla opit, mitä kaikkea Omakanta-palvelussa voi tehdä.

Tietoturva

Sosiaalinen media

Digitreenit: Twitter – osallistu rohkeasti

Twitterissä on omat niksinsä.

Twitter on yksi suurimmista sosiaalisista medioista. Se on ns. mikroblogipalvelu, joka perustuu tiiviiseen ilmaisuun ja aihetunnisteiden käyttöön. Näillä vinkeillä pääset pikaisesti twiittien ihmeelliseen maailmaan.

Kuvat ja videot

Digitreenit: Ota emojit käyttöön

Emojit saa käyttöön valitsemalla oikean näppäimistön.

Emojeilla, eli hymiö- ja kuvasymboleilla voi tuoda kirjoitettuihin viesteihin monia lisätasoja. Paikoin voi tekstin jopa korvata kokonaan emojeilla. Näillä vinkeillä saat emojit käyttöön erilaisilla laitteilla.

Digitreenit: Miksi kannattaa hankkia Yle Tunnus?

Luo oma Yle Tunnus, niin Areenaa on mukavampi käyttää.

Yle Tunnus helpottaa Yle Areenan käyttöä: Voit luoda omia suosikkilistoja, saat tiedon uusista jaksoista ja voit jatkaa katselua tai kuuntelua kesken jääneestä kohdasta. Tunnuksesta on iloa myös muissa Ylen nettipalveluissa.

Kysy tai vinkkaa!