Hyppää pääsisältöön

Uusin Digitreeni

Digitreenien esittely

Digitreenit – opettele digitaitoja omaan tahtiin

Vinkkejä arjen digitaitoihin – sekä peruskurssi!

Digitreeneistä löydät apua ja niksejä kännyköiden, tietokoneiden ja digipalvelujen käyttöön. Ihan kaikille tarkoitettuja vinkkijuttuja tai -visoja on eri aiheista yli 70. Jos haluat oppia digiajan perustaitoja, avaa Digitreenien peruskurssi alta! Sieltä saat itseluottamusta ja rohkeutta digin käyttöön.

Digitreenien peruskurssi

Digitreenien peruskurssi – taitoja uteliaille

Opi käyttämään rohkeasti älylaitteita ja digipalveluja.

Opettele arkisia digitaitoja omaan tahtiin. Saat itseluottamusta laitteiden ja palvelujen käyttöön, siis iloa digistä! Kun kirjaudut Yle Tunnuksella, suorituksesi pysyvät tallessa.

Suomen laajin digisanasto

Testaa tietojasi ja taitojasi

Apua aloittelijalle

Neuvotko netin käytössä ihan alkeista aloittavaa?

Ota avuksi ohjevideot ja Digitreenien peruskurssi.

Autatko digitaitojen kanssa vasta-alkajaa? Vaikkapa ihmistä, joka on juuri hankkinut ensimmäisen älylaitteensa. Ota avuksi ohjevideot, joissa Mikko Kekäläinen neuvoo kädestä pitäen neljä perustaitoa. Tutustukaa yhdessä myös Digitreenien peruskurssiin.

Digitreenit aiheittain: Kuvat ja videot

Digitreenit: Miksi kannattaa hankkia Yle Tunnus?

Luo oma Yle Tunnus, niin Areenaa on mukavampi käyttää.

Yle Tunnus helpottaa Yle Areenan käyttöä: Voit luoda omia suosikkilistoja, saat tiedon uusista jaksoista ja voit jatkaa katselua tai kuuntelua kesken jääneestä kohdasta. Tunnuksesta on iloa myös muissa Ylen nettipalveluissa.

Digitreenit: Ota emojit käyttöön

Emojit saa käyttöön valitsemalla oikean näppäimistön.

Emojeilla, eli hymiö- ja kuvasymboleilla voi tuoda kirjoitettuihin viesteihin monia lisätasoja. Paikoin voi tekstin jopa korvata kokonaan emojeilla. Näillä vinkeillä saat emojit käyttöön erilaisilla laitteilla.

Digitreenit aiheittain: Puhelin ja tabletti

Digitreenit: Miksi puhelimen pitäisi tietää, missä olen?

Mitä hyötyä ja haittaa puhelimen sijaintitiedoista on?

Moni laittaa puhelimensa sijaintitiedot pois päältä suojellakseen yksityisyyttään tai säästääkseen akkua. Toiset taas antavat kaikkien sovellusten käyttää sijaintitietojaan vapaasti. Mitä hyötyä tai haittaa sijaintitietojen päällä pitämisestä ja pois kytkemisestä on?

Digitreenit: Näin jäljität kadonneen puhelimesi

Kadonneen puhelimen voi paikantaa.

Jäikö puhelin työpaikalle? Vai epäiletkö, että se on varastettu? Kadonneen kännykän käytön voit estää ottamalla yhteyttä operaattoriin joko puhelimitse tai operaattorin nettisivuillla. Kadonnut puhelin on mahdollista myös paikantaa tietokoneella tai toisella puhelimella.

Digitreenit: Näin saat vapautetuksi puhelimesi muistia

Tyhjennä välimuisti, turhat sovellukset ja videot.

Ei ole niin isoa tallennustilaa, etteikö sitä lopulta saisi täyteen. Puhelimen muisti saattaa vaikuttaa ostohetkellä valtavalta, mutta sovellusten asentamisen jälkeen muistitila on jo huomattavasti ahtaampi. Tässä muutama vinkki mobiililaitteesi muistitilan vapauttamiseen.

Digitreenit: Onko e-kirja vielä avaamatta? Näin pääset alkuun

Ilmaista e-kirjaa voit lukea joko selaimella tai ladattuna.

E-kirjaa voit lukea joko suoraan selaimella tai ladata kirjan omalle koneellesi. Yhden laitteen avulla saat siis luettavaksesi ison pinon kirjoja. Kiinnostus digitaalisia aineistoja (e-kirjat, äänikirjat ja e-lehdet) kohtaan lisääntyy Suomessa. Maksullisten aineistojen ohella on tarjolla paljon ilmaista luettavaa.

Digitreenit: Hallitse puhelimen dataa ulkomailla

Verkkovierailumaksut voivat yllättää matkailijan.

Puhelimen käyttäminen ulkomailla on lähes poikkeuksetta kalliimpaa kuin kotimaassa. Hinnat ovat kuitenkin viime vuosina laskeneet reippaasti varsinkin EU:n alueella. Euroopan ulkopuolella puhelimen käyttö tulee paljon kalliimmaksi.

Digitreenit aiheittain: Tietokone

Digitreenit: Hallitse puhelimen dataa ulkomailla

Verkkovierailumaksut voivat yllättää matkailijan.

Puhelimen käyttäminen ulkomailla on lähes poikkeuksetta kalliimpaa kuin kotimaassa. Hinnat ovat kuitenkin viime vuosina laskeneet reippaasti varsinkin EU:n alueella. Euroopan ulkopuolella puhelimen käyttö tulee paljon kalliimmaksi.

Digitreenit: Windows 10 tutuksi - tässä 10 vinkkiä sen tehokäyttöön

Lue nämä vinkit niin saat Windows 10:stä enemmän irti.

Siirtyminen Windows 10:een käyttöjärjestelmän vanhemmista versioista on helppoa. Se ei välttämättä vaadi uusien taitojen opettelemista. Siksi saattaakin unohtua, että se toi mukanaan monia uusia hyödyllisiä ominaisuuksia. Tässä artikkelissa esitellään niistä kymmenen, joiden avulla saat Windows 10:stä enemmän irti.

Digitreenit: Käytä sähköpostin osoitekenttiä oikein

Osoitekentän valinnalla on väliä.

Sähköpostijärjestelmät tarjoavat yleensä kolme eri osoitekenttää: vastaanottaja (To), kopio (Cc) ja piilokopio (Bcc). Kaikki vastaanottajat saavat saman viestin, mutta hyvän sähköpostietiketin mukaan sillä on merkitystä, mihin kenttään vastaanottajan merkitset.

Digitreenit aiheittain: Asioi verkossa

Digitreenit: Uusi sähköpostiosoite on helppo hankkia - tässä ohjeet Gmail-, Outlook- ja Yahoo-tilin luomiseen

Sähköpostilla voi hallinoida digitaalisia palveluita.

Oma sähköpostiosoite on nykypäivänä suorastaan välttämättömyys. Ilman omaa sähköpostia verkko- tai kännykkäpalveluiden käyttäminen muuttuu hyvin vaikeaksi. Joskus voi olla myös tarpeen vaihtaa sähköposti uuteen osoitteeseen, jos vaikka roskaposti on vallanut entisen osoitteen.

Digitreenit: Asiakirjat sähköisiksi - Näillä vinkeillä toimitat vaaditut liitteet viranomaisille

Liitetiedosto-ongelmien ratkaiseminen

TE-toimistot, Kela, verottaja ja muut viranomaiset siirtävät palveluitaan verkkoon. Ne ovat käytettävissä 24 tuntia vuorokaudessa, mutta niiden käyttämiseen tarvitaan tietokone ja verkkoyhteys. Usein hakemusten ja selvitysten liitteeksi vaaditaan asiakirjoja, mikä saattaa aiheuttaa ongelmia. Keräsimme vinkkejä niiden ratkaisemiseksi.

Digitreenit: Näin karsit roskapostia

Opeta sähköpostiasi suodattamaan roskapostit paremmin.

Roskapostia ovat ne sähköpostilaatikkoon tippuvat viestit, joita et halua, etkä ole tilannut. Roskaposti kannattaa aina merkitä roskaksi - silloin myös sähköpostisi suodattimet paranevat. Postilaatikon kouliminen on helppoa.

Digitreenit aiheittain: Tietoturva

Digitreenit aiheittain: Sosiaalinen media

Digitreenit: Twitter – osallistu rohkeasti

Twitterissä on omat niksinsä.

Twitter on yksi suurimmista sosiaalisista medioista. Se on ns. mikroblogipalvelu, joka perustuu tiiviiseen ilmaisuun ja aihetunnisteiden käyttöön. Näillä vinkeillä pääset pikaisesti twiittien ihmeelliseen maailmaan.

Kysy tai vinkkaa!