Hyppää pääsisältöön

Riku Rantala & Tunna Milonoff: “Maailmassa on Trump, Isis ja #metoo – siksi Docventures palaa syksyllä”

Valta nousee keskiöön Docventuresin 6. kaudella.

Tuntuuko sinusta siltä, että joka puolella maailmaa taistellaan nyt verisesti vallasta? Oletko ihmetellyt, miten pitkän uinumisen ja liberaalin globalisaatiovaiheen jälkeen taas yhtäkkiä tapahtuu – ja paljon? Et ole yksin. Docventures takaa syksyllä 2018, että sinulla on myös valtaa, sillä TIETO ON VALTAA.

Teemana suomalaisuus

Mikä on #suomalaisinlause? Äänestä nyt!

Twitter sekosi - nyt valitaan paras suomalaisin lause!

"Aina ei voi voittaa" ja muita kuolemattomia suomalaisia lauseita on nyt Twitter pullollaan. Kirjailija Tuomas Kyrö valitsi suosikkinsa Docventuresin Suomi-jakson suureen Twitter-Finlandia -äänestykseen. Te valitsitte niistä parhaan - kaikista suomalaisimmista lauseista suomalaisimman.

Riku Rantala: Suomalaisia on potkaissut käsittämätön onni, mutta miksi emme suostu uskomaan sitä?

Onko synkkyytemmekin lopulta pelkkä myytti?

Docventures kääntää nyt katseensa armaan kotimaamme rajojen sisäpuolelle. Suomi on higari kaikilla mittareilla, mutta mikään ei tunnu meille riittävän. Olisiko nyt oikea hetki myöntää, että olemme maailman onnekkaimpia ihmisiä? Jokainen, joka ymmärtää tätä kieltä, on maapallon mittakaavassa voittanut lotossa ja vielä perään kuitannut raaputusarvasta päävoiton, kirjoittaa Riku Rantala.

Teemana ruoan tulevaisuus

Video katsottavissa 25.7.2018 06:00

Kalle Kinnunen: Epäsuosittu mielipide, mutta tieteellinen totuus – geenimuunneltu ruoka on hyvästä

Ruokadokumentti kehittyy tieteelliseksi debatiksi.

Vastustatko geenimuunneltua ruokaa? Yhtä hyvin voisit vastustaa rokotuksia ja väittää, ettei ilmastomuutos ole totta. Food Evolution alkaa dokumenttina ruoasta ja kasvaa pohdinnaksi siitä, kuinka helppoa on raivata tosiasiat ideologian eli asenteiden tieltä. Jämäkän dokkarin ansioihin kuuluu, että se myöntää ottavansa kantaa, kirjoittaa Docventuresin leffakriitikko Kalle Kinnunen.

GMO: Mainettaan kiltimpi mörkö?

Tiesitkö tätä GMO:sta?

Kaupan hyllyllä moni tarttuu mieluiten GMO-vapaaseen tuotteeseen. Jo pelkkä kirjainyhdistelmä GMO aiheuttaa inhoreaktion: "geenimuunneltu" ei voi olla luonnollista eikä turvallista. Mutta mitä GMO oikeastaan tarkoittaa? Ja onko se oikeasti vaarallista? Docventures otti selvää GMO-teknologiasta ja sen mahdollisuuksista.

Pelastuuko maailma nauriita syömällä? Jari Hanska & tulevaisuuden ruoka ja ilmastonmuutos

Kuuntele podcast Nuukuuden ylistys!

Kuluttajalle ruokaostokset ovat helppo ja nopea tapa vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeen. Jari Hanskan uudessa podcastissa pohditaan ruoan tulevaisuutta ja ilmastonmuutosta. Nuukuuden ylistys -jakson fiktio-osuudessa kurkistetaan myös tulevaisuuteen: 2030-luvun fine dining -ravintolaan ja kuullaan hurja kalajuttu vuodelta 2058.

Teemana turvallisuus

Riku Rantala tunnusti eläinpelkonsa syyn: taustalla lapsuuden trauma

Vihaiset koirat pelottavat, sanoo Rantala.

Docventures-juontaja Riku Rantala on matkoillaan joutunut lukuisat kerrat kasvokkain eläinpelkonsa kanssa - eikä vähiten juontajakollegansa Tunna Milonoffin ansiosta. Milloin vastassa on ollut jakki, milloin haukka. Syy eläinpelkoon selvisi suorassa lähetyksessä keskiviikkona 18.10.2017, kun turvallisuus-teemaisessa lähetyksessä ryhdyttiin puhumaan peloista.

Terrori-iskut vai aurinkomyrskyt? Mitä pelkäämme – ja mikä meitä oikeasti uhkaa?

Turvallisuudentunne syntyy pärjäämisen kokemuksesta.

Suomalaisten turvallisuudentunne järkkyi Turun terrori-iskujen jälkeen. Valtio reagoi, ja lyhyessä ajassa laadittiin uusi turvallisuusstrategia. Nyt poliisin määrää ja näkyvyyttä lisätään ja tiedustelulakia laajennetaan. Mutta lisäävätkö kovilta tuntuvat viranomaiskeinot turvallisuudentunnetta oikeasti?

Kalle Kinnunen: Vapauden maasta tuli väkivallan maa – poliiseja aseistetaan yhä raskaammin

Do Not Resist on kolkko kuvaus USA:n poliisiväkivallasta.

Amerikkalaisia poliiseja aseistetaan yhä raskaammin. Kun on kalustoa, sitä pitää myös käyttää. Aggressiot kärjistyvät niillä alueilla, joilla asukkaat eivät ole valkoihoisia. Aina välillä seuraa sivullisten tappoja. Do Not Resist on tiivistunnelmainen ja kolkko dokumentti siitä, miksi Yhdysvalloissa on yhä enemmän kohtuutonta poliisiväkivaltaa, kirjoittaa Docventuresin leffakriitikko Kalle Kinnunen.

Riku Rantala: Käykö Suomenkin poliisi kohta ostoksilla Asehulluilla päivillä?

Riku Rantala pohtii pelkoja ja turvallisuutta.

Docventuresin palkittu dokumentti Do Not Resist paljastaa, miten Yhdysvaltain poliisi militarisoituu ja sotateollisuus rikastuu, kun armeijan taisteluvälineitä viedään järjestelmällisesti poliisin käyttöön. Meitä suomalaisiakin pelottaa yhä enemmän, vaikka elämämme ei ole ollut tilastojen mukaan koskaan yhtä turvallista, kirjoittaa Riku Rantala.

Teemana oikeusvaltio

"Uin haisevissa, syvissä vesissä" – Riku Rantala haastatteli Kumpulan kidutussurmasta elinkautisen istunutta Pedro Avilaa

Mitä miettii mies, joka omasta mielestään tuomittiin väärin?

Aamuyöllä 21.6.2001 Kumpulan Limingantiellä perittiin huumevelkaa raa’alla väkivallalla. Mitä miettii mies, joka istui tapahtumien johdosta elinkautisen - omasta mielestään väärin perustein. Riku Rantalan erikoishaastattelussa Pedro Avila.

Video katsottavissa 16.8.2018 06:00

Kalle Kinnunen: Teinirakkaus vei pojan elämän mittaiseen vankeuteen – rikoksesta, jota hän ei tehnyt

The Promise on kuin klassinen kreikkalainen tragedia.

Mitä jos kokisit tekeväsi suurimman ja jaloimman asian mitä kuvitella saattaa, ja saisit palkkioksi viettää loppuikäsi pienessä kopissa? Mitä jos ikään kuin vahingossa ottaisit kontollesi tuomion kaksoismurhasta? Se on mahdollista. Terveisiä Yhdysvalloista, tragedioiden uudesta luvatusta maasta, kirjoittaa Docventuresin leffakolumnisti Kalle Kinnunen.

Riku Rantala: Onko tapahtunut suuri amerikkalainen ja suuri suomalainen oikeusmurha?

Millaisessa muutoksessa on oikeusvaltio?

Docventuresin salaisen poliisin henkirikosyksikössä tutkitaan tällä viikolla oikeusmurhia. Syytteitä tulevat esittämään kaksi elinkautisvankia, kaksi kokenutta rikosjournalistia, yksi dokumentaarisen elokuvan sekä yksi dokumentaarisen romaanin tekijä. Tuomiot annetaan suorissa lähetyksessä ja valamiehistönä toimitte te, hyvät Docventures-joukot!

Teemana internet

Erikoishaastattelussa internetin ristiriitaisin mies Kim Dotcom: "Tiedustelulaki muuttaa Suomen poliisivaltioksi"

Hakkerilegenda Kim Dotcom Riku Rantalan haastattelussa.

Maailman tunnetuimpiin hakkereihin kuuluva Kim Dotcom on puoliksi suomalainen ja fanittaa suomalaista IT-osaamista. Tekijänoikeusrikkomuksista syytetty hakkeri on nykyään Uuden-Seelannin kansalainen ja käynyt oikeustaistelua yli viiden vuoden ajan. Docventures sai miehen harvinaislaatuiseen haastatteluun.

Onko tietoturvasi kunnossa? Tsekkaa nämä 6 asiaa!

Docventuresin vinkit tietoturvallisempaan elämään.

Onko identiteettisi tai luottokorttitietosi varastettu? Oletko klikannut vahingossa liitetiedostoa, ja nyt koneessasi jyllää virus? Vai oletko saanut koneesi niin juntturaan, että sinulta vaaditaan lunnaita lukituksen poistamiseksi? Tsekkaa Docventuresin kuusi keinoa kyberturvalliseen eloon!

Video katsottavissa 22.8.2018 06:00

Kalle Kinnunen: Kim Dotcom – kenties iso, itsekäs vauva sai mitä tilasi

Mikä mies Kim Dotcom oikein on? Kalle Kinnusen kolumni.

Piratismista keskusteleminen on helppoa, sillä monilla on asiasta mielipide. Järkevä piratismista keskusteleminen on hyvin vaikeaa, sillä useimmat mielipiteet ovat kärjistyneitä. Vasta nelisen kuukautta sitten maailmanensi-iltansa saanut dokumentti Kim Dotcom: Caught in the Web yrittää tavoitella jonkinlaista keskitietä kertoessaan internet-yrittäjä Kim Dotcomin tarinaa. Mutta mikä mies Kim Dotcom oikein on, pohtii leffakriitikko Kalle Kinnunen.

Anonymous, Assange, Lauri Love – ovatko hakkerit internetin terroristeja vai vapaustaistelijoita?

Totuus hakkereista on monimutkaisempi kuin luulitkaan.

Hakkerit liitetään usein kyberavaruudessa murtovarkaan tavoin liikkuviin roistoihin, jotka varastavat vaivatta niin valtion salaisuudet kuin lukemattomat luottokorttitiedotkin. Aivan näin yksiselitteinen asia ei kuitenkaan ole. Docventures esittelee nyt yhdeksän kuuluisaa hakkeria. Ovatko he kaikki netin konnia vai löytyykö joukosta myös sankareita?

Riku Rantala: “PERKELE RUISLEIPÄ” – näin Kim Dotcom saatiin harvinaiseen haastatteluun

"Kun haastattelu viimein varmistui, tuuletin munasillani."

Docventuresin esittämän Kim Dotcom -dokkarin päähenkilö on internetin menestynein ja etsityin suomalainen. Kim Dotcom on kiistelty hahmo (toisille konna, joillekin sankari), jonka tavoittamista on pidetty mediassa erittäin vaikeana. Kim Dotcomia ei ole koskaan ennen saatu suomalaiseen tv-haastatteluun, mutta Docventures onnistui nyt – kiitos apuun tulleen Docventuresin Twitter-kansan.

Teemana ilmastonmuutos

Lihattomuus, lapsettomuus ja lentokoneettomuus - näillä eväillä Docventures-kansa käy sotaan ilmastonmuutosta vastaan!

Mikä on sinun ilmastotekosi? Me kysyimme, te vastasitte!

Lihaton ruokavalio, ajokortittomuus, lentomatkailun lopettaminen, kulutustottumusten muutos, koko ajattelutavan muutos. Ilmastonmuutos-teema sai monen innostumaan Docventuresin #kultainensuihku-tempauksesta, mutta tietenkään pelkkä suihkussa pissiminen ei maailmaa pelasta. Mitä muuta voimme tehdä? Docventures kysyi, te kerroitte.

Kalle Kinnunen: Kun Leonardo DiCaprio yksityiskoneella ilmastopalkintoa noutamaan lähti

Tähti kiinnittää huomion maailman vakavimpaan asiaan.

Voiko ihmiskunnan äveriäimpien eliittiin kuuluva bailuekspertti Leonardo DiCaprio taistella uskottavasti ilmastonmuutosta vastaan, vai yrittääkö hän ostaa hyvän ihmisen julkikuvaa? Before the Floodin päähenkilönä ja kertojana tähti ainakin yrittää kiinnittää huomiota maailman vakavimpaan asiaan, kirjoittaa Docventuresin leffakriitikko Kalle Kinnunen.

Riku Rantala: ISIS ja ihmiskauppiaat kiittävät ilmastonmuutosta – onko turha rypistää kun päästöt ovat jo housuissa?

Ilmastonmuutos on täällä: nyt pitää toimia!

Paskapuheiden aika on ohi. Sekä ilmastodenialismin että tuomiopäivän julistuksen aika on ohi! Ilmastonmuutos tapahtuu nyt, ja nyt pitää toimia! Vaan onko meistä siihen? Entä meidän poliitikoistamme ja suurpääomastamme, kysyy Riku Rantala kolumnissaan.

Teemana populismi

Video ei enää katsottavissa

Kalle Kinnunen: Kiimaa vailla häpeää - 40 vuotta Cicciolinaa

Cicciolinan tarina pornosta populismiin ja politiikkaan.

Onko Cicciolina karikatyyri, seksiobjekti vai feministinen sankari? Parlamentissakin vaikuttanut pornotähti on rakkauden populisti, jonka 1980-luvun Italia tarvitsi. Somekohujen aikana Cicciolina on sekä kasarin muinaisjäänne että yhä ajankohtainen skandaalien sankaritar, kirjoittaa leffakriitikko Kalle Kinnunen.

Teemana internet & murros

Kalle Kinnunen: Internet tulee tuhoamaan ihmiskunnan

Herzogin leffa vaikuttaa, mutta onko hän oikeassa?

Internet helpottaa elämää ja muuttaa maailmaa. Se on myös suurin yksittäinen uhka koko ihmiskunnalle, väittää dokumentti Lo and Behold. Asenne ei yllätä heitä, jotka tuntevat saksalaissyntyisen elokuvantekijän Werner Herzogin tuotantoa ja maailmankuvaa. Mutta onko Herzog oikeassa? Kalle Kinnusen kolumni.

“Harvoin pääsee televisioon elokuvia katsomalla ja kaljaa juomalla” - Rovaniemen Docventures-leffakerhossa uskotaan dokumenttien voimaan

Tee kuten rovaniemeläiset - perusta leffakerho!

Docventuresin leffakerhot ovat levinneet kautta Suomen jo lähes joka niemeen, notkoon ja saarelmaan. Yksi erikoisimmista löytyy Rovaniemeltä, jossa kokoontuu "hengellis-esoteerinen vapaaherrain kilta". Docventures etsi käsiinsä yhden killan jäsenistä, joka kehottaa kaikkia antamaan dokkareille mahdollisuuden!

Docventures on murroksen media

Docventures 5 syksyllä 2017.

Maailma ja jokainen meistä tulevat muuttumaan – enemmän ja nopeammin kuin koskaan aiemmin planeetan ja ihmiskunnan historiassa. Kukaan ei tiedä miten. Docventures 5 on tämän murroskauden tiedonvälittäjä, ajatusten ja keskustelun herättäjä. Syksyn 2017 uusissa dokumenteissa mennään syvälle internetiin, populismiin, oikeusvaltioon, turvallisuuteen, militarisaatioon, aineettoman omaisuuden ja ruuan tulevaisuuteen, seksiin sekä suomalaisuuteen.

Docventures aktiivisena

Perusta oma leffakerho!

Perusta leffakerho ja merkitse se karttaan!

Aiotko katsoa Docventures-leffoja isommalla porukalla? Perusta leffakerho ja merkitse se karttaan! Jos sinulla ei ole vielä omaa, voit myös etsiä lähimmän avoimen leffakerhon kartalta.