Hyppää pääsisältöön

Kortonkien gummisetä

Miten kondomeista tuli Suomessa valtavirtaa.

Suomen kondomineuvos Leif Grotell on yksi ehkäisyvälinealan konkareista. Hänen aikaansaannoksiaan ovat Suomen tunnetuimmat kondomibrändit Black Jack, Suki-Suki, Kukka ja mehiläinen, Magic ja Nam Nam. Kondomeihin liittyneen häveliäisyyden vuoksi Grotellin oma äiti ei ensimmäiseen 10 vuoteen kehdannut kertoa, mitä tuotteita poika myy työkseen.

Ulkolinja 40 vuotta

Piikkilankaa ja vapaakauppaa

Meksikon maaseutu kärsii vapaakaupasta

Ulkolinjan retrouusintojen sarjassa ollaan jo päästy tälle vuosituhannelle. Kymmenen vuotta sitten esitetty Piikkilankaa ja vapaakauppaa on kuvattu Meksikon ja Yhdysvaltain rajalla Sonoran erämaassa ja Yhdysvalloissa, jossa rajan ylitys on vaarallista ilman Donald Trumpin kaavailemaa muuriakin.

Ukraina - sota joka ei lopu

Ukrainan sota jatkuu tulitauoista huolimatta.

Ulkolinjan retrouusintojen viimeinen ohjelma kertoo Ukrainan sodasta, joka on lähes tyystin kadonnut uutisotsikoista. Rintamalla ammutaan silti joka päivä ja kuolemasta on tullut arkea. Vuosi sitten tehty ohjelma on yhä edelleen täysin ajankohtainen.

”Teidän paluunne Bosnia-Hertsegovinaan”

Kalliit vieraat Ulkolinjan kesäuusintasarjassa

”Kalliit vieraat on ministeripuheiden ja lihatiskiostosten välillä liikkuva arkipäivän raportti eurooppalaisen pakolaispolitiikan uudesta käänteestä”, kirjoitti Helsingin Sanomain kriitikko Veli-Pekka Lehtonen arviossaan Ulkolinjasta ”Kalliit vieraat – teure Gäste” lähetyspäivän lehdessä 27. huhtikuuta 1997.

ULKOLINJA

Ulkolinjan kesä 2017

Ulkolinjan kesän 2017 ohjelmistoa

Ulkolinjan kesän 2017 ohjelmisto on julkaistu. Ensilähetys torstaisin TV1 klo 22.00, uusinta keskiviikon myöhäisillassa. Löydät Ulkolinjan myös Yle Areenasta.

Kesäsodasta 50 vuoden miehitykseen

50 vuotta vankilassa

Kesäkuussa 1967 Israel provosoitui kun sitä provosoitiin. Sota oli roikkunut ilmassa jo kahden vuoden ajan, palestiinalaisten aseelliset ryhmät olivat hyökkäilleet Israeliin Syyriasta, Libanonista ja Jordaniasta. Marraskuussa Israelin ilmavoimat iskivät Al-Samun kylään Jordaniassa ja surmasivat 18 ihmistä. Millainen oli Israelin matka kesäsodasta 50 vuoden miehitykseen?

Miksi Yleisradio tarvitsee Ulkolinjaa?

Dosentti Heikki Hellmanin puheenvuoro Ulkolinja 40v juhlassa

"Nykyisen mediamaailman lyhytjännitteisessä ja pikavoittoja metsästävässä maailmassa 40-vuotias Ulkolinja on harvinaisuus. Televisiossa ohjelmat ovat vaihtuneet viime vuosina tiuhaan – paitsi jos kyseessä on Putous, Tanssii tähtien kanssa tai Salatut elämät, siis kaupallinen menestys, jota ei uskalleta lopettaa niin kauan kuin formaatissa riittää lypsettävää ja viihdemedia jaksaa kohkata niistä", kirjoittaa dosentti Heikki Hellman Ulkolinja 40v -seminaarin juhlapuheessaan.

Dokumenttiprojekti

Dokumenttiprojekti: Hanko vuonna 0

Kaupunki on selvinnyt sodista. Nyt on uudet valloittajat.

Tarinoita pikkukaupungista, joka on historiansa aikana usein ollut monien sotien, hyökkäysten ja valloitusten kohteena. Nyt ovat liikkeellä uudet valloittajat.

Dokumenttiprojekti 2017

Dokumenttiprojektin 2017 ohjelmistoa.

Dokumenttiprojektin 2017 ohjelmistoa. Dokumenttielokuvat Yle TV1:llä maanantaisin klo 21.30 ja uusintana sunnuntaina noin klo 12. Yle Areenassa useimmiten vähintään 30 päivää.

DOCVENTURESIN VIIDES KAUSI TULEE

Docventures on murroksen media

Docventures 5 syksyllä 2017.

Maailma ja jokainen meistä tulevat muuttumaan – enemmän ja nopeammin kuin koskaan aiemmin planeetan ja ihmiskunnan historiassa. Kukaan ei tiedä miten. Docventures 5 on tämän murroskauden tiedonvälittäjä, ajatusten ja keskustelun herättäjä. Syksyn 2017 uusissa dokumenteissa mennään syvälle internetiin, populismiin, oikeusvaltioon, turvallisuuteen, militarisaatioon, aineettoman omaisuuden ja ruuan tulevaisuuteen, seksiin sekä suomalaisuuteen.

Sano se saameksi!

Sano se saameksi perehdyttää Suomessa puhuttaviin saamen kieliin: pohjoissaameen, inarinsaameen ja koltansaameen. Lyhytdokumenttien kautta pääsee tutustumaan kieliin ja niiden puhujiin, ja fraasisanakirjan avulla voi opetella pohjoissaamea. Buresboahtin!

Radiodokumentit

Radiodokumentit 2017

Vuoden 2017 Todellisia tarinoita -radiodokumentit

Alla on esitelty vuoden 2017 Todellisia tarinoita -sarjan dokumentit. Todellisia tarinoita -radiodokumentteja Yle Radio 1:ssä torstaina klo 22.05, uusinta sunnuntaina klo 18.00.

Musiikkidokumentit

Rolling Stones, Nick Cave, Ella Fitzgerald, Kent, Coenin veljekset, Wong Kar-wai... Teeman loppukevään lauantai-illoissa on runsaasti musiikkia

Teemalauantait ja musiikkidokumentit 29.4.–3.6.

Vierivät kanavat eivät sammaloidu: Teemalauantait muuttavat kanavapaikalle 5 ja saavat seuraa musiikkidokumenteista. Joskus koko ilta on musiikkia, joskus dokumenttia ja elokuvaa, useimmiten kaikkea tätä. Uuden ajan avaa The Rolling Stones. Ohjelmistossa mm. Nick Cave: 20 000 päivää maan päällä, Coenin veljesten Inside Llewyn Davis, muoti- ja museomaailman kuvaus Toukokuun ensimmäinen maanantai, kaksiosainen dokumentti Kent-yhtyeen jäähyväisistä, dokumentti sata vuotta sitten syntyneestä Ella Fitzgeraldista, Shirley Clarken jazzklassikko Ornette: Made in America, Gene Tierney technicolor-väreissä... Entistä musiikkipitoisemmat lauantai-illat Teemalla alkavat jo kello 20.

Ääntä, vimmaa ja populaarimusiikin uranuurtajia: Soundbreaking ja muut Teeman musiikkidokumentit keväällä 2017

Kevään tapauksia: Soundbreaking-sarja, Dylan, Carole King...

Teeman sunnuntai-iltojen musiikkidokumenteissa perehdytään keväällä 2017 muun muassa hip hopin ja kitaravahvistinten historiaan ja Carole Kingiin (75 vuotta) – tuoretta Nobel-runoilijaa Bob Dylania unohtamatta. Kevään iso tapaus on populaarimusiikin kehitystä ja studiotyön salaisuuksia selvittävä huikea kahdeksanosainen Soundbreaking-sarja, joka alkaa 19.2.

Suomihittien näkymättömät duunarit

Neljä muusikkolegendaa kertoo tarinan levyjen takaa.

Tiedätkö kuka soitti Tapani Kansan R-A-K-A-S-kappaleen rumpufillin tai bassoa Juha Tapion Kaksi puuta -hitissä? Entä kuka kannutti rumpuja Nylon Beatin Viimeinen-biisissä tai soitti kitaraa Jari Sillanpään Satulinna-kappaleessa? Tapani "Nappi" Ikonen, Juha Björninen, Anssi Nykänen ja Ako Kiiski kertoo tarinan levyjen takaa ja siitä, millainen on muusikon ammatti Suomessa. Hiteiltä, naurulta ja notkoilta ei vältytä.

Historiadokumentteja Ylellä

Yle Teeman historiadokumentit keväällä 2017

Yle Teeman historiapaikalla nähtävät dokumentit, kevät 2017

Seuraavat ulkomaiset dokumentit esitetään Yle Teeman historiaa käsittelevällä ohjelmapaikalla kevätkaudella 2017. Yle Teema tiistaisin klo 21.00, uusinta lauantaisin klo 20.00.

AJANKOHTAISTA

Olen jossain

Elämää muistisairauden kanssa

Muistisairautta sairastavan Aili Rajavaaran ja hänen tyttärensä Tuulan arkielämää taltioivat pienoisdokumentit kertovat ajanjaksosta, joka sijoittuu vuoroin kotiin ja vuoroin intervalliosastolle. Yhdessä he yrittävät keksiä ratkaisuja yhä oudommaksi muuttuvan arjen hallitsemiseksi.

Havis Amanda - paljas ja paljastava

Havis Amanda nostatti Suomen ensimmäisen taidekiistan.

Havis Amanda nousi heti paljastamisensa jälkeen koko kansakunnan puheenaiheeksi. Suuresta yleisöstä oli ennenkuulumatonta, että julkisella paikalla esiintyi neito ilman rihman kiertämää. Patsasta pidettiin "riettaana" ja "lutkamaisena". Teos nostatti Suomen ensimmäisen laajamittaisen kiistan taiteesta ja siveellisyydestä. Sunnuntai, 20.

Verkkodokumentit

Verkkodokumentti: He katsovat kuolemaa silmiin

Kuvajournalisti Niklas Meltio vieraili Sinjarin kaupungissa Pohjois-Irakissa kaksi kertaa keväällä 2015. Meltio eli kurditaistelijoiden kanssa sodan etulinjassa, vain muutamien kymmenien metrien päässä Isisin asemista, ja tallensi sodan arkea video- ja valokuvakamerallaan. Näistä kokemuksista syntyi He katsovat kuolemaa silmiin -verkkodokumentti.

Bagdad–Rovaniemi

Haluaisin kysyä, mitä suomalaiset tekisivät meidän asemassa?

"Haluaisin kysyä, mitä suomalaiset tekisivät meidän asemassamme?" Entä jos olisit hengenvaarassa päivittäin, joutuisit jättämään kaiken rakentamasi ja ottamaan vauvasi mukaan vaaralliselle pakomatkalle?

Matin on pakko polkea

Dokumentti Intiasta, Himalajasta ja elämästä

Dokumentti pyöräilijä Matti Rämön matkasta Intian halki Himalajalle. Millainen ihminen lähtee pyöräilemään vapaaehtoisesti räntäsateeseen keskellä kauneinta Suomen kesää? Tai hikoilemaan satulassa yli 40 asteen kuumassa kosteudessa monsuunitasangolla?

Huume-Suomen historia

Huume-Suomen historia: Amfetamiini

Amfetamiinia myytiin apteekeissa vielä 1960-luvulla. Mitä kaikkea amfetamiinilla on lääkitty? Miten sujuu vaatteiden silitys metamfetamiinin voimalla? Millainen mies oli Suomen ensimmäinen kovan luokan huumerikollinen Kosti Kustaa Kartiokari?

Huume-Suomen historia: LSD

LSD on maailman voimakkain aistiharhoja aiheuttava aine. Mitä tekemistä lääketehdas Leiraksella oli LSD:n raaka-aineen kanssa? Syöttikö Yhdysvaltain tiedustelupalvelu LSD:tä suomalaislapsille? Miksi LSD:n keksijä Albert Hofmann kävi Suomessa vuonna 1960? Huume-Suomen historia: neljä tv-dokumenttia ja neljä verkkodokumenttia.

Huume-Suomen historia: Kannabis

Kannabista on hyödynnetty Suomessa jo esihistoriallisella ajalla. Miten hamppu sensuroitiin Kalevalasta? Ketkä käyttivät kannabista nautintoaineena jo 1800-luvun lopulla? Milloin kannabiksen myynti apteekeissa loppui?

Huume-Suomen historia: Yskänlääkkeet

Yskänlääkkeillä on kautta historian lievitetty muutakin kuin yskää. Mitä sisälsivät apteekin astmasavukkeet? Minkä yskänlääkkeen käytöstä narahti hiihtäjä Jari Isometsä? Mikä sai virolaiset taideopiskelijat kiipeilemään seinille ja rakentamaan pesää?

Festareilla

Dokumentit somessa

Uusimmat sisällöt - Dokumentit

 • Dokumenttiprojekti: Cheer Up

  Määrätietoinen cheerleading-joukkue haluaa voittaa.

  Rovaniemeläinen cheerleading-joukkue jäi jälleen kerran viimeiseksi. Määrätietoinen valmentaja puskee töitä voiton eteen.

 • Dokumenttiprojekti: Kainuun tähti

  Vuolijoen Otanmäen junavaunutehtaan kohtalon päivät.

  Dokumentti kertoo Vuolijoen Otanmäen junavaunutehtaan kohtalon päivistä. Miten vuolijokelaiset yrittivät pelastaan tehtaansa?

 • Ulkolinja: Jihadistien internet

  Sosiaalinen media ja videot propagandan välineinä.

  Jihadisteille sosiaalinen media ja videot ovat yhtä tärkeitä kuin terrori-iskut.

 • Ukraina - sota joka ei lopu

  Ukrainan sota jatkuu tulitauoista huolimatta.

  Ulkolinjan retrouusintojen viimeinen ohjelma kertoo Ukrainan sodasta, joka on lähes tyystin kadonnut uutisotsikoista. Rintamalla ammutaan silti joka päivä ja kuolemasta on tullut arkea. Vuosi sitten tehty ohjelma on yhä edelleen täysin ajankohtainen.

 • Ulkolinja: Kuka on Kim Jong-un?

  Kim Jong-Un johtaa Pohjois-Koreaa itsevaltiaan ottein.

  Kim Jong-Un johtaa isältään perimäänsä Pohjois-Koreaa itsevaltiaan ottein. Minkälaisena miehen tuttavat hänet muistavat?

 • Piikkilankaa ja vapaakauppaa

  Meksikon maaseutu kärsii vapaakaupasta

  Ulkolinjan retrouusintojen sarjassa ollaan jo päästy tälle vuosituhannelle. Kymmenen vuotta sitten esitetty Piikkilankaa ja vapaakauppaa on kuvattu Meksikon ja Yhdysvaltain rajalla Sonoran erämaassa ja Yhdysvalloissa, jossa rajan ylitys on vaarallista ilman Donald Trumpin kaavailemaa muuriakin.

 • Ulkolinja: Kirkon ja mafian liitto

  Katolisen kirkon ja mafian liitto on edelleen vahva.

  Katolisen kirkon ja mafian liitto on vahva ja kiellosta huolimatta osa papeista on yhä suopeita mafiapomoille.

 • Ulkolinja: Myrkkyä pelloille?

  Glyfosaatti on maailman käytetyin rikkakasvimyrkky.

  Glyfosaatti on maailman käytetyin rikkakasvimyrkky. Monet tutkijat pitävät sitä vaarallisena ihmisille ja eläimille.

 • Ulkolinja: Luomuilluusio

  Miten käy luomuviljelyn, kun siitä tulee massatuotantoa?

  Saksalaisdokumentti selvittää, miten käy luomuviljelyn, kun siitä tulee massatuotantoa.

 • Dokumenttiprojekti: Meän kesä

  Mika Ronkaisen dokumenttielokuva erään suvun vaiheista.

  Mika Ronkaisen dokumenttielokuva erään suvun vaiheista ja sukupolvien kierrosta.