Huume-Suomen historia
Miten nykyään huumaavina pidetyt aineet tulivat Suomeen.
Heroiinia yskänlääkkeeksi? Kannabista päänsärkyyn? Metamfetamiinia masennukseen? Ja kaikki tämä täysin laillisesti apteekin hyllyltä. Koko viime vuosisadan alkupuoliskon kannabis, oopium, morfiini, heroiini ja amfetamiini olivat lääkeaineita, joita satunnaisesti myös väärinkäytettiin. Huume-Suomen historia. Neljänä maanantaina 17.8. alkaen. TV1 klo 20.00. Katsottavissa myös Yle Areenassa.
Kokaiiniorgioita Suomessa: Reseptit lääkäreiltä
Tutuista lääkkeistä tuli humahduksessa laittomia huumeita.
Huumaavien aineiden matka Kokkolan kirkkoherran Anders Chydeniuksen ryytimaasta nykyiseen kieltolakiin on pitkä ja monipolvinen. Tutuista ja turvallisista lääkkeistä tuli laittomia ja vaarallisia yhdessä humahduksessa 1960-luvulla. Sen sai aikaan YK.
Huume-Suomen historia, maanantaisin TV1:ssä klo 20.00.
Huume-Suomen verkkodokumentit
Huume-Suomen historia: Yskänlääkkeet
Yskänlääkkeillä on kautta historian lievitetty muutakin kuin yskää. Mitä sisälsivät apteekin astmasavukkeet? Minkä yskänlääkkeen käytöstä narahti hiihtäjä Jari Isometsä? Mikä sai virolaiset taideopiskelijat kiipeilemään seinille ja rakentamaan pesää?
Huume-Suomen historia: Amfetamiini
Amfetamiinia myytiin apteekeissa vielä 1960-luvulla. Mitä kaikkea amfetamiinilla on lääkitty? Miten sujuu vaatteiden silitys metamfetamiinin voimalla? Millainen mies oli Suomen ensimmäinen kovan luokan huumerikollinen Kosti Kustaa Kartiokari?
Huume-Suomen historia: Kannabis
Kannabista on hyödynnetty Suomessa jo esihistoriallisella ajalla. Miten hamppu sensuroitiin Kalevalasta? Ketkä käyttivät kannabista nautintoaineena jo 1800-luvun lopulla? Milloin kannabiksen myynti apteekeissa loppui?
Huume-Suomen historia: LSD
LSD on maailman voimakkain aistiharhoja aiheuttava aine. Mitä tekemistä lääketehdas Leiraksella oli LSD:n raaka-aineen kanssa? Syöttikö Yhdysvaltain tiedustelupalvelu LSD:tä suomalaislapsille? Miksi LSD:n keksijä Albert Hofmann kävi Suomessa vuonna 1960? Huume-Suomen historia: neljä tv-dokumenttia ja neljä verkkodokumenttia.
Kaktushuumeen nousu ja katoaminen
Huumaavaa meskaliinia sai 1960-luvulla lääketukusta yhdellä
Meskaliini on jäänyt tunnetumman psykedeelisen huumeen LSD:n varjoon. Vielä 1950-60-luvuilla meskaliinin uskottiin paljastavan ihmismielen salat ja tuovan apua mielenterveysongelmiin.
Näkökulmat
Reikä ihmisen sisällä
Miksi vain osa kokeilijoista jää koukkuun huumeisiin?
Keskuudessamme on ihmisyksilöitä, jotka alkoholisoituvat tai narkomanisoituvat muita helpommin. Miksi osa ihmisistä pystyy kohtuukäyttöön ja osalle muodostuu huumeongelma?
Huume-Suomen historia, maanantaisin TV1:ssä klo 20.00.
Kenraali Ehrnrooth ja Natsi-Saksan ihmepilleri
Puhetta huumeista sodassa pidetään epäisänmaallisena.
Huume-Suomen historia -sarjan sotajakso olisi pitänyt tehdä kymmenen vuotta sitten. Harventuneesta, yli 90-vuotiaiden veteraanien joukosta, juuri kukaan ei halunnut puhua meille sota-ajan lääkkeistä niiden oikeilla nimillä.
”Emmä mitään huumeita oo ikinä nähnytkään…”
Huumekielteinen ilmapiiri muokkaa ihmisten muistoja.
Vuosikymmeniä jatkunut huumekielteinen ilmapiiri muokkaa myös yksittäisten ihmisten muistoja.
Arkiston aarteita
1960-luvun tv-uutiset tekivät huumeista mustavalkoista draamaa
Huumeuutisissa käytiin hyvän ja pahan taistelua.
Huumeista tuli 1960-luvun lopulla yksi tv-uutisten uusista kohuaiheista. Varhaiset huumeuutiset viljelivät mieluusti dramatiikkaa: miljööt olivat hämäriä, kohtaukset tiheätunnelmaisia, ja hyvän ja pahan välillä kulki jyrkkä raja. Ralf Fribergin aloitettua Ylen uutispäällikkönä vuonna 1965 uutisia reivattiin reippaasti räväkämpään suuntaan.
Tietoiskut valistivat ja varoittivat huumeista 1970-luvulla
Lyhyet valistusiskut luottivat usein dramatiikkaan
Tietoiskut kannabiksesta ja amfetamiinista tulivat tv-ruutuihin 1970-luvun alussa, kun huumepolitiikkaan tarvittiin uusia keinoja poliisitoimien rinnalle. Ajatus valistuksen voimasta voitti alaa, vaikka muutaman kymmenen sekunnin mittaisissa pätkissä valistus usein pelkistyikin lähinnä varoitukseksi.
Viron meto-huumeen väitettiin herättävän käyttäjässään pesänrakennusvietin
Laillinen ja reseptivapaaksi yskänlääkke sisälsi opiaatteja.
Vuonna 2002 Poliisi-tv kertoi Virossa leviävästä meto-huumeesta. Kuvanauhalle tallentui huumeen vaikutuksen alaisina toikkaroivia opiskelijoita. Meto-pillerit paljastuivat lailliseksi ja reseptivapaaksi yskänlääkkeeksi nimeltä Dexofan, joka oli yksi dekstrometorfaanin monista kauppanimistä.