Hyppää pääsisältöön

Draamauutisia

Sorjosen toisella kaudella tasataan tilejä – Teemat herättävät keskustelua, uskoo sarjan luoja Miikko Oikkonen

Mikä teemoista on jännittävin? Osallistu keskusteluun!

Maailmanlaajuisesti levinneen Sorjosen toisen tuotantokauden kaikki teemat ovat synkkiä, mutta erityisesti hyväksikäyttötapaus Kevätuhri jo pelkän aiheensa vuoksi tulee herättämään vahvoja katsojareaktioita, arvelee sarjan luoja Miikko Oikkonen. Osallistu jutun lopussa keskusteluun: kerro kommenttikentässä, oliko Kevätuhri mielestäsi rajuin rikostapaus, mistä tuli kylmät väreet, mikä oli parasta?

Invisible Heroes -draamasarja kertoo ainutlaatuisen suomalaisen sankaritarinan Chilessä

Uusi draamasarja kertoo suomalaisen sankaritarinan.

Tositapahtumiin pohjautuva draama Invisible Heroes kertoo uskomattoman suomalaisen sankaritarinan Tapani Brotheruksen (Pelle Heikkilä) ja Ilkka Jaamalan (Ilkka Villi) diplomaattityöstä Chilessä 1973 tapahtuneen Pinochetin juntan vallankaappauksen jälkeen. Diplomaatti ja ihmisoikeusaktivismin edelläkävijä Tapani Brotherus pelasti arviolta yli 2000 poliittista pakolaista vapauteen turvaan Pinochetin juntan hirmuhallinnolta. Ihmisten pelastaminen tehtiin Suomen virallisten ulkopoliittisten linjausten ulkopuolella, salassa ja ilman virallista lupaa.

Sorjosen toinen kausi menee ihon alle

Vakavien rikosten erikoisyksikön työ Lappeenrannassa jatkuu.

Maailmanlaajuista suosiota niittäneen ja palkintoja saaneen Sorjosen toinen tuotantokausi nähdään Ylellä 7.10.2018. Sorjosen luoja Miikko Oikkonen kertoo, että kauden teemana on menneisyys, ja että jo kuvatulla kaudella mukana olleet uskovat uusien rikostarinoiden herättävän keskustelua. Oikkonen vihjaa, että ensimmäisellä kaudella "pelkäystyynyyn" turvautuneiden katsojien kannattaa varata sellainen myös tulevalle kaudelle.

Kun vanhemman on vain pysyttävä hengissä – Psykoterapeutti Janna Rantalan ajatuksia Karppi-sarjan lapsista ja vanhemmista

Miten tragediasta selviää?

Karppi-sarjassa yhdestä murhasta seuraa monta kohtaloa. Päällimmäisenä vanhemmat menettävät puolisonsa, lapset vanhemman. Psykoterapeutti ja lastenpsykiatrian erikoislääkäri Janna Rantala katsoi sarjan ja havainnoi sen teemoja ammatillisesta näkökulmasta. Miten lapset käsittelevät lapsuuden pahimpia mahdollisia traumoja: vanhemman kuolemaa? Millaisia keinoja vanhemmilla on selvitä traagisesta menetyksestä ja jatkaa arkeaan – pysyä edes hengissä?

Mihin seksikohtauksia tarvitaan ja miten niitä oikeastaan tehdään – uusi Tarinanmetsästäjät-konsepti avaa kohtausten tekemistä poikkeavan formaatin näkökulmasta

Kohtaukset nolottavat, mutta tekeminen voi olla myös helppoa

Poikkeavalla tavalla toteutettava Tarinanmetsästäjät tekee draamaa solidaarisesti – kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa sisältöön. Uudenlaisen sarjan ensimmäiseen jaksoon kirjoitettiin kaksi seksikohtausta, joiden tekemistä tekijät nyt avaavat. Seksikohtaukset jännittävät ja saattavat aiheuttaa häpeää, toisinaan niiden tekeminen on helppoa. Tarinanmetsästäjien kautta avaamme, miten kohtaukset syntyvät, miksi niitä ylipäänsä kirjoitetaan ja miten ne oikeastaan tehdään?

Tarinanmetsästäjät – 10 kaupungista 10 erilaista elokuvaa

Millainen elokuva kaupungistasi syntyy?

Tarinanmetsästäjät on uudenlainen ohjelma, jossa ympäri Suomea toteutetaan 10 lyhytelokuvaa – yksi viikossa. Realityä ja draamaa yhdistävä ohjelma näyttää sekä elokuvan tekoprosessin että kuhunkin kaupunkiin sijoittuvan valmiin elokuvan, jonka keskeiset elementit on poimittu paikallisista aiheista. Katsoja saa nähdä joka viikko pienen ihmeen, kun työryhmä taikoo tyhjästä elokuvan lähes mahdottomassa aikataulussa!

Sokeatkin ottavat kuvia – Donna-sarja murtaa ennakkoluuloja syntymäsokean Johanna Herrasen avustuksella

Onko sarja näkövammaisen kulmasta uskottava?

Rullaportaisiin meno sokeana vaatii taituruutta ja opaskoirakin voi kähveltää. Donnaa esittävä näkevä näyttelijä Alina Tomnikov sai sokean rooliinsa apua syntymäsokealta Johanna Herraselta. Miten toimia, kun kohtaa näkövammaisen, ja mitä kuvailutulkkaus tarkoittaa? Näkevä saattaa oppia sarjasta jopa uutta, mutta onko Donna näkövammaisesta uskottava?

Draaman radiouutisia

Mielensäpahoittajan matka radion ympäri – Tuomas Kyrön hahmo palaa juurilleen ja lähtee ulkomaille

Mielensäpahoittajan matka jatkuu – nyt Fuengirolaan!

"Kertoja on yli 80-vuotias mies, itse asiassa edellisten Isänpäivä-juttujen kertojan isä, vaikkei se mitenkään tarkasti noista selviä, tai ole kuulijalle olennaista tietää. Minulle vain oli", aloitti Tuomas Kyrö erään sähköpostinsa vuonna 2009. Mielensäpahoittaja sai alkunsa radiosta ja palaa takaisin kotipesäänsä, sillä Kyröllä riittää kerrottavaa. Uudessa kuunnelmasarjassa Mielensäpahoittaja lähtee Fuengirolaan!

Yle Draaman podcastit

Tapporadio on huumoria elämästä ja kuolemasta

Tapporadio on fiktiivinen podcast suomalaisista tapoista.

Tapporadio on fiktiivinen podcast suomalaisista tapoista, niiden syistä ja seurauksista. Sarja on kokonaan käsikirjoittaja-näyttelijä Jari Salmen kirjoittama ja näyttelemä. Tapporadiossa tarkastellaan ihmisen mielen liikkeitä, suuttumuksen ja vihan tunteen pidäkkeetöntä ulostuloa. Mitä Jari Salmi ajattelee väkivallan kulttuurista ja tekijöiden taustoista?

Lähetä unesi Uniraadin tulkittavaksi!

Uniraati-podcast käsittelee yleisön unohtumattomia unia.

Uniraati on uudenlainen podcast, jossa unen ja ihmismielen asiantuntijat tulkitsevat kuulijoiden unia levyraadin tapaan. Uniraatiin kerättiin yleisöltä unia syksyn 2018 ajan. Nyt voit kuunnella, millaisia ovat valitut unet!

Yle Draaman tekijät kertovat

"Mitä sinä näet kuvassa?" – kuunnelmassa analysoidaan nälänhätää ikonisen kuvan kautta

Kuunnelma avaa näkökulmia nälkään kärsimyksen muotona.

Kuunnelma Nälänhätä avaa näkökulmia nälkään kärsimyksen muotona. Keskiössä on Kevin Carterin valokuva, jota katsovat esimerkiksi Etelä-Sudanin pakolainen, lintubiologi, valokuvaaja ja ex-anorektikko. He luovat valokuvaan yhdessä näkökulmia, jotka laajenevat pienestä hiekansirusta kohti auttamisen problematiikkaa ja ilmastonmuutosta.

Kummia kaikuja -radiokokonaisuudessa tutkitaan tuntematonta

Etsimessä haamuäänet, syntyvyyden lasku ja karkaava kuolema.

Haamuäänet, syntyvyyden lasku ja karkaava kuolema. Miksi yksin kotonaan kuolleille tehdään ruumiinavaus, voiko sukulaisuutta etsiä muista lajeista? Olemme monessa asiassa tuntemattoman äärellä, etsimässä uutta tapaa ymmärtää ja toimia. Kummia kaikuja nimisen radiokokonaisuuden ajatuksena on, että yksi keino lähestyä tätä murroksen aikaa on herkistyä kuuntelemaan.

Syke-fanitilaisuuden tunteikas ilta

Sykkeellä on innokas ja aktiivinen fanikunta.

Sykkeen huikealle neljännelle tuotantokaudelle kurkistettiin maanantaina 21.11. pidetyssä fanitilaisuudessa katsomalla sen kaksi ensimmäistä jaksoa. Uusi tuotantokausi tulossa Yle Areenaan tammikuussa 2017.

Kimmo-etkoilla naurettiin antaumuksella!

Kimmo-fanit vaikuttuivat kolmoskaudesta.

Kimmon kolmas tuotantokausi starttaa 10.11.2016, ja fanit näkivät kolme ensimmäistä jaksoa etukäteen sarjan näyttelijöiden kanssa Helsingissä torstaina 3.11. Kimmo-fanit olivat vaikuttuneita niin etkoista kuin tulevasta tuotantokaudesta! #kimmo3

Onko sinulla draamaidea tai kuunnelmatoive? Ota meihin yhteyttä!

Tarjoa draamaideaa!

Onko sinulla draamaidea? Ole yhteydessä meihin!

Yle Draaman tarjonta on monipuolista: komediaa, rikossarjoja, historiallisia draamoja, verkkosarjoja, podcastejä, radiokuunnelmia ja paljon muuta. Tuotannot toteutetaan joko omatuotantoina tai yhteistyössä eri tuotantoyhtiöiden kanssa. Sarjamuotoisen kerronnan lisäksi Yle Draaman alla on yhteisrahoitteiset elokuvahankkeet: pitkät elokuvat, dokumenttielokuvat, lyhytelokuvat sekä tietysti radiodraama laajoine sisältöineen kuunnelmasta lastenluentaan ja featuresta viihdekuunnelmaan.

Tulevaa radiodraamaa

Draamaa somessa