Hyppää pääsisältöön

Yle Uutiset

Kilpapelaaminen

ESports

Videopelaaminen

Elävä Arkisto: Assembly, e-urheilu ja tietokonepelien historiaa

Pelaamista Assembly-tapahtumassa

Assembly – demojuhlasta tietokonekulttuurin suurtapahtumaksi

Assembly kokoaa yhteen väsymättömimmät tietokoneharrastajat.

Assembly-tapahtumat keräävät Helsinkiin tuhansia tietokonedemoista ja -peleistä kiinnostuneita nuoria ympäri maailmaa. Vuodesta 1992 järjestetty Assembly on säilyttänyt asemansa tunnetuimpana ja yhtenä maailman suurimmista tietokoneohjelmoinnin, pelaamisen ja mediataiteen harrastajien kilpailutapahtumista eli demopartyista. Alkuvuosina uutisjutuissa vielä hymyiltiin yötä päivää pelaaville "mikroniiloille". Pelialan noustessa raportointikin on muuttunut. Assemblyssa järjestetyissä kilpailuissa on saanut alkunsa moni menestynyt suomalainen peliyhtiö.

Mikko Hyppönen ja Jyrki Kasvi ihastelevat Commdore 64 -tietokonetta.

Commodore 64 kelpasi Bittiputaan mummollekin

"Kuusnepa" rynni Suomeen joulupaketeissa vuonna 1982.

Commodore 64 rynni Suomeen joulupaketeissa 1982 ja koneesta tuli täällä samoin tein supersuosittu. Kuusnepaa ei myyty missään muussa maassa yhtä paljon suhteessa väkilukuun. Myös Yle hoksasi hittituotteen ja täytti kansansivistyksellisen tehtävänsä jakamalla tietokoneohjelmia sirinänä radiossa kasettiasemille tallennettaviksi.

Kuvakaappaus Max Payne -tietokonepelistä

Tietokonepeleistä kasvoi suuri suomalainen vientituote

Suomalaisten suunnittelemat pelit menestyvät maailmalla.

Kun tietokonepeleistä alkoi tulla 1990-luvulla suomalaistekijöille tuottoisaa bisnestä, riitti siinä hämmästeltävää. Rahaa käytettiin pelien tekemiseen enemmän kuin ison budjetin elokuviin. Vuosituhannen vaihduttua pelialasta oli kasvanut jo massiivista viihdeteollisuutta ja hittipelejä tehtiin Suomessa. Max Payne näkyi uutis- ja ajankohtaisohjelmissakin.

Raid over Moscow -videopelin aloitusruutu (1985)

Raid over Moscow -peli sai Suomessa aikaan poliittisen kriisin

Tietokonepelin pelättiin uhkaavan naapurisopua.

Raid over Moscow -tietokonepelissä lennetään Amerikasta Neuvostoliittoon tuhoamaan venäläisten ohjussiilot ja lopuksi hyökätään Moskovaan. Kun peli tuli julkisuuteen Suomessa kylmän sodan aikaan vuonna 1985 nousi siitä ennennäkemätön poliittinen kriisi, joka päätyi diplomaattiseen kädenvääntöön Suomen ja Neuvostoliiton välillä.

Uusimmat sisällöt - E-urheilu