Hyppää pääsisältöön

"Meiltä puuttuu ammattimainen tekeminen"

Jari Litmanen opastaa junnuja ja vanhempia.

Videolla Jari Litmanen muistelee omaa uraansa sekä kertoo millainen on hyvä futisvanhempi. ”Ei ole mitään merkitystä mikä sun tilanne on 14-17-vuotiaana, kaikki vasta alkaa oikeastaan silloin. Se on pitkä prosessi.”

Vierailevat kirjoittajat

Tutkija Salasuo: “Pysy mahdollisimman kaukana lapsesi harrastuksesta”

Erinomaisuuden epidemia: hyvää vanhemmuutta vai rääkkäystä?

"Voidaankin 2010-­luvulla puhua kasvatuksen alppimajasta, yksipuolisesta, yliannostellusta ja keinotekoisesta lasten ja nuorten suorituskyvyn parantamiseen tähtäävästä toiminnasta. Huiput erottuvat joukosta vasta 16--20-ikävuoden paikkeilla, ja tutkimustieto heistä on yksiselitteistä kertomaa: lapsuutensa erinomaisuuden alppimajassa viettäneillä ei ole huipulle asiaa." Tutkija Mikko Salasuo kirjoittaa Futisvanhemmat-sarjan teemoista - ja keskustelee niistä yle.fi/futisvanhemmat -sivulla tiistaina klo 20.30.

"Halusin antaa Eetulle mahdollisuuden palata Suomeen"

Futismutsi tarjosi pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen.

Futismutsi Espanjassa Susan Wicklund ei halunnut olla tiikerivanhempi. Espanjan stressaava jalkapallokulttuuri sai hänet miettimään poikansa Eetun elämää, ja hän päätti tarjota pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen. Poika kokeili treenejä suomalaisessa seurassa, ja sai tehdä itse päätöksensä. Mitä poika valitsi? Ja miltä se tuntui äidistä?

Tähtien futisvanhemmat

"Varmaan Jollen leuka vähän väpätti isän kommenteista" - Joel Pohjanpalon isä muistelee

Joel Pohjanpalon isä kertoo tähtipelaajan junnuajoista.

Joel Pohjanpalon isä Risto muistelee tähtipelaajan junnuaikoja. "Varmaan Jollen leuka vähän väpätti isän kommenteista, ja se on tietysti jäänyt vaivaamaan. Muistan kun ollaan päivän ottelussa autossa keskusteltu, ja en nyt ole hirveän ylpeä omista lausunnoistani mitä siihen aikaan olen sanonut.” Jolle oli lapsitähti, mutta sitten tuli vaikea vaihe kun hän oli pienikokoinen muihin verrattuna. “Tähteys karisi, mutta se palasi, kun hän 16-vuotiaana teki kakkosdivisioonassa yli 30 maalia miesten joukossa.” KATSO koko Pohjanpalojen tarina täältä.

Perparim ja Mehmet Hetemaj: "Pelinumerot ovat kunnianosoitus vanhemmille"

"Äitikin teki maalin, ja sä et saa."

Hetemaj'n perheessä isä, äiti ja siskot olivat mukana pikkupoikien kanssa kentällä: "Se oli iloisinta aikaa meidän perheelle, koska koko elämää varjosti kuitenkin sota. Jalkapallo toimi meille irtiottona", sisko Fatbardhe muistelee. Futisvanhemmat-sarjaan liittyen kuuluisien pelaajien vanhemmat ja perheet muistelevat millaista oli olla vanhempana tulevalle tähdelle. KATSO video ja koko tarina.

Tähtien futisvanhemmat: Bengt-isä kertoo miten Mikael kulutti junnuna tossut puhki

Tähtien futisvanhemmat: Mikael Forssellin tarina

"Silloin kun se saa päähänsä jotakin, se jauhaa sen loppuun asti." Bengt Forssell muistelee millainen Mikael "Miklu" Forssell oli junnuna. Isä vei pojan futiskentälle tämän ollessa 4-5 -vuotias - ja siellä oltiin niin kauan että tossut kuluivat puhki. Miklu siirtyi jo 17-vuotiaana HJK:sta Englantiin: Bengt kertoo miten Chelsean pomot pistivät isän koville, päätös oli tehtävä sillä sekunnilla. Videolla isä esittelee myös kotinsa saunatiloissa pitämänsä Mikael-gallerian. KATSO VIDEOLTA koko tarina.

Futismutsi Espanjassa

Itkonen: Kuvittelin, että kevyt juoksija on parempi juoksija - lakkasin hetkeksi kokonaan syömästä

Tahto on harvinaisempaa kuin lahjakkuus.

Kirjailija Juha Itkonen kirjoittaa siitä, miten aloitti urheilun jo 5-vuotiaana isänsä vanavedessä: "Ongelmat alkoivat, kun juoksemista alettiin kutsua harjoitteluksi. Jos tahtoa ei ole, sitä ei voi väkisin luoda. Jos taas on, sitä on hankala nujertaa."

Kaikki jaksot Yle Areenassa - ja tiistaisin myös TV1:llä klo 20

Katso koko Futisvanhemmat-sarja Yle Areenasta.

Nyt Futisvanhemmat-sarja Yle Areenassa! Kaikki 8 jaksoa. Sarja seuraa vuoden ajan lahtelaisen Kuusysin juniorijoukkeen vanhempien elämää. Isien ja äitien elämä on yhtä futista ja tunteiden vuoristorataa. 14-vuotiaiden poikien harrastus vie kaiken vapaa-ajan ja enimmät rahat. Joukkueen vuosi on tunteikas: sen lopuksi pitkään yhdessä ollut joukkue hajoaa.

Tervetuloa keskustelemaan!

Tässä oli upotus joka nyt on poistettu.

Lue lisää:

heinonen ojalat niskaset ringa pelilauta

Keskustelua treenaamisesta ja vanhemmuudesta

Hyvää iltaa! Tänään tiistaina 17.5. noin klo 20.30 alkaen Futisvanhempien viimeinen chat! Keskustelua tv-sarjasta, futisperheiden arjesta, ja lasten karsimista (try outit, drop outit ja throw outit). Paikalla keskustelemassa nuorisotutkija Päivi Berg, futismutsi Susan Wicklund Espanjan aurinkorannikolta sekä TV-sarjasta tuttu Niskasten perhe.

Vielä tänään voit esittää tv-sarjaan, junnu-urheiluun tai vanhemmuuteen liittyviä kysymyksiäsi oheisessa chatissä noin klo 20.30 alkaen.

Tutustu Futisvanhempiin

Niskaset: “Rakkaudesta lajiin!”

Niskasten iloa synkentävät rahapula ja loukkaantumiset.

Niskasten iloisessa perheessä taistellaan rahapulan ja maalivahti-Juhon loukkaantumisten kanssa, ja haaveillaan Juhon urasta tähtiin. "Juho on vielä nopeampi, se on niin kuin rasvattu minkki, se ehtii joka paikkaan. Reaktiokyky ja ponnistusvoima!" Futisvanhemmat-sarjan kaikki jaksot Yle Areenassa.

Saloset: "Unelmat edellä"

Ringa ja Renny ottavat tiukasti yhteen harrastuksen takia.

Ringa Salonen haluaa antaa pojalleen ne mahdollisuudet mitä ei hänen omassa nuoruudessa ollut. "Me mietitään joskus sitäkin, että myydään kaikki pois ja lähdetään ulkomaille." Ringa kohtaa teinipojan vanhemmuuden haasteet Futisvanhemmat-sarjassa. Sarjan kaikki jaksot Yle Areenassa ja tiistaisin TV1:llä klo 20.

Uotilat: ”Kaiken poijaalle antaasin jos mahrollista”

Lasten isän kuoltua Virve Uotilan on pärjättävä yksin.

Siivoojana työskentelevä Virve Uotila on saanut huolehtia lapsistaan yksin lasten isän kuoltua muutama vuosi sitten. "Onhan yksin aina välillä rankkaa, mutta mulla on aivan ihanat lapset joitten kanssa tuun toimeen." Futisvanhemmat-sarjan kaikki jaksot Yle Areenassa.

Marko Salo: "Aina täysillä"

Marko Salo valmentaa Futisvanhemmat-sarjan joukkuetta.

Futisvanhemmat-sarjassa seurattavaa joukkuetta valmentaa Marko "Möykky" Salo. "Yksi valmennuksen näkökulma on just se, että annetaan se turva lapsille, ei olla vaan sellainen penkin päällä räyhäävä ‘coachi’." Futisvanhemmat-sarjan kaikki jaksot Yle Areenassa ja tiistaisin TV1:llä klo 20.

Uusimmat sisällöt - Futisvanhemmat

 • "Halusin antaa Eetulle mahdollisuuden palata Suomeen"

  Futismutsi tarjosi pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen.

  Futismutsi Espanjassa Susan Wicklund ei halunnut olla tiikerivanhempi. Espanjan stressaava jalkapallokulttuuri sai hänet miettimään poikansa Eetun elämää, ja hän päätti tarjota pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen. Poika kokeili treenejä suomalaisessa seurassa, ja sai tehdä itse päätöksensä. Mitä poika valitsi? Ja miltä se tuntui äidistä?

 • Tutkija Berg: "Sosiaaliset jalat ohjaavat harrastuksia"

  Tutkija Päivi Berg tutkii mikä vetää nuoret harrastuksiin.

  "Valtaosalle tutkimistani tytöistä ja pojista merkittävää liikuntaharrastamisen aloittamisessa oli, että kaveri oli houkutellut heidät mukaan: sosiaaliset jalat olivat vetäneet heidän harrastuksen pariin." Tutkija Päivi Berg kirjoittaa siitä mikä vetää nuoret harrastusten pariin.

 • Atik: "Jalkapallo on opettanut ymmärtämään erilaisuutta"

  Futista pääsarjatasolla kolmessa sukupolvessa.

  Atik Ismail on nähnyt vuosikymmeniä futismaailmaa: "Jalkapallo on opettanut minulle yhteisöllisyyttä, oikean ja väärän, hyvän ja pahan erottamista toisistaan." Atik kirjoittaa muistojaan ja kertoo niistä kahdella videolla.

 • "Jokavuotinen pudotuskilpailu stressaa lapsia ja vanhempia"

  Futismutsi Espanjassa kertoo miten joukkueisiin karsitaan.

  Joka vuosi espanjalaisjoukkueisiin pyritään uudestaan ja paikoista kilpaillaan verisesti: "Selittämättä millään tavalla, ilman sanoja, sormi osoittaa ettet ole tervetullut tähän yhteisöön."

 • Tässä Ojaloiden sukusalaisuus: mokkapalojen resepti!

  Lisää oma reseptisi kommentteihin :)

  Futisvanhempien Vierumäen turnauksen kioskivastaavat, Ojalat, leipovat suussa sulavia mokkapaloja. Ja kauppa käy erinomaisesti. Nyt Kati Ojala paljastaa tähän asti suvussa kulkeneen salaisen reseptin! Sarjan kaikki jaksot Yle Areenassa ja tiistaisin TV1:llä klo 20.

 • "Voiko futarilla olla muuta elämää kuin jalkapallo"

  Futismutsi Espanjassa vertailee Suomea ja Espanjaa.

  Futismutsi Espanjassa yrittää löytää tasapainon: "Eetu pelaa futista tavoitteenaan ammattilaisuus. Aika ajoin noin korkealle asetettu tavoite saa pelaajan hermot ja voimavarat koetukselle. Silloin on vanhempien tehtävä muistuttaa siitä ettei jalkapallo ole ihan niin vakava asia kuin se välillä tuntuisi olevan."

 • Tutkija Berg: "Äidit leipovat mokkapaloja, isät valmentavat"

  Tutkija Päivi Berg pohtii vanhempien roolia junnu-urheilussa

  Tutkija Päivi Berg pohtii vanhempien sukupuolirooleja junnu-urheilun seuratoiminnassa. "Oletko koskaan tullut ajatelleeksi sitä, miksi lähes aina on niin, että poikia valmentaa mies ja tyttöjä nainen tai mies? Entä oletko junioritapahtumissa nähnyt pelkästään isien pyörittämää buffettia, ellei ole kysymys makkarakojusta?"

 • Juha Itkonen: Vanhemmat eivät voi valita lapsensa harrastusta

  Kirjailija Itkonen on tyytyväinen tanssivanhempi.

  Kirjailija Juha Itkonen kadehtii futiskulttuuriin kasvaneita äijiä, mutta antaa lapsilleen vapauden valita: "Poikani on innostunut. Hän oppii. Se on kaikkein tärkeintä, paljon tärkeämpää kuin se, olenko minä futisvanhempi vai tanssivanhempi."