Onko jogurttipurkin kansi muovia vai metallia? Tee rypistystesti! – 10 helppoa vinkkiä muovin lajitteluun
Muovin lajittelusta ei kannata tehdä itselle liian vaikeaa.
Joka neljäs suomalainen pitää lajittelua vaivalloisena. Nappaa tästä vastaukset yleisimpiin muovin lajittelua koskeviin kysymyksiin, joihin monen kierrätysinto kompastuu!
Pahis onkin hyvis? – Roskiin heitetyllä kinkkusiivulla tai leipäpalalla yhtä suuri ilmastovaikutus kuin muovipakkauksella
Muovipakkaus voi vähentää ruoan ympäristöjalanjälkeä.
Jos 300 gramman kinkkupaketista pilaantuu yksi siivu tai heität yhdeksän leipäpalan paketista puolikkaan leivän roskiin, on ilmastovaikutus yhtä suuri kuin koko muovipakkauksen valmistamisen ja jätehuollon aiheuttama ilmastokuormitus yhteensä. Eikö muovipakkaus olekaan pahis?
Näin saat muovipakkausten keräysastian kotipihaasi
Lajittelemalla pakkausmuovisi säästät jätekuluissa.
Kynnys pakkausmuovien lajitteluun tipahtaa oitis, kun muovinkeräysastia ilmestyy kotipihaan. Tässä vinkit, kuinka saat muovinkeräysastian omalle kotipihallesi.
Katso kartasta, missä ovat sinua lähimmät muovin keräyspisteet
I love muovi – lajittelu on ratkaisu.
Missä on sinua lähin muovin keräyspiste? Etsi kartasta osoitteella, paikkakunnalla tai postinumerolla.
Pitäisi lajitella, muttei huvita? Ota muovi haltuun videoita katsomalla ja muilla naurettavan helpoilla pikkuaskelilla
Aloita muovin lajittelu naurettavan helposti.
Tuntuuko muovin lajittelu hankalalta ja sottaiselta? Et jaksa, osaa tai ehdi? Kuitenkin sisällä napisee, että pitäisi. Pilkoimme muovihaasteen mikrokokoisiksi teoiksi, jotka ovat naurettavan pieniä ja helppoja.
Miksi ihmeessä muovinkeräys koskee ainoastaan pakkauksia? – Vastaus löytyy lainsäädännöstä
Miksi muovinkeräys koskee ainoastaan pakkauksia?
Moni haluaisi laittaa muovinkeräysastiaan kaikkia kodin jätemuoveja. Olisi kätevää laittaa samaan jätekeräykseen pakkausmuovien lisäksi esimerkiksi käytöstä poistettuja muovipulkkia ja rikkinäisiä kastelukannuja. Tällä hetkellä muovinkeräysastiaan saa laittaa ainoastaan pakkausmuovia. Mistä tässä on kysymys?
Muovinlajittelu on maailman helpoin kotityö – laitatpa jätteesi moderniin putkeen tai perinteisempään keräysastiaan, se käy käden käänteessä
Pakkausmuovien lajittelu on helppoa ja mukavaa.
Kerää puhtaat pakkausmuovisi esimerkiksi kaupan muovipussiin ja kiikuta ne lähimpään muovinkeräyspisteeseen. Jos omalta kotipihaltasi ei löydy muovinkeräysastiaa, toinen vaihtoehto on viedä muovit Rinki-ekopisteisiin. Ekopisteitä löytyy vilkkailta kulkureiteiltä, kuten kauppojen pihoista.
Saako mustaa muovia laittaa keräykseen ja miksi muovin polttaminen on niin huono asia? Useimmin kysyttyä muovin lajittelusta
Muovin lajittelu on ympäristölle tärkeää.
Epäröitkö vielä muovin lajittelun suhteen? On korkea aika lopettaa jahkailu, sillä lajittelu on ainoa tapa saada arvokas materiaali uudelleen käyttöön. Kotitalouden jätemateriaalien lajittelu on yksi helpoimmista yksittäisen ihmisen käytännön teoista, jolla on vaikutusta ympäristöön.
Vältä moneen kertaan muoviin käärittyjä pakkauksia – lue parhaat ympäristöä ja kukkaroa säästävät kosmetiikkavinkit
Mitä on vastuullisuus meikkaamisessa?
Kulutuksen vähentäminen on tietenkin paras tapa vähentää muovin kulutusta myös kosmetiikassa. Ympäristöä vähemmän kuormittavia valintoja voi silti tehdä luopumatta aivan kaikista päivittäisistä rutiineistaan. Muutamilla vinkeillä ja kohtuullisella käytöllä pääsee jo pitkälle.
10 aikakauden arkeologiaa – Kaivaudu suomalaisen historian halki kivikaudelta nykyhetkeen ja katso, mitä meistä jää jälkeen!
Kivikausi, pronssikausi, rautakausi…ja muovikausi?
Millaisia jälkiä ihmiset ovat eri aikakausina itsestään jättäneet? Entä millaisia jälkiä meistä jää? Tulevaisuuden arkeologit tutkivat meitä muovin, betonin ja kananluiden avulla.
Kertakäyttömuovia ja muovipusseja sataa mikromuovipölynä luontoon
Koskemattomia vuorenrinteitäkin peittää mikromuovipöly.
Maailmassa on toisen maailmansodan jälkeen valmistettu niin paljon muovia, että koko maapallon voisi kääriä kelmuun. Ja näyttää siltä, että juuri niin olemme tahtomattamme tekemässä. Jopa koskemattomia vuorenrinteitä kaukana asutuksesta peittää mikromuovipöly.
Liikaa muovia palaa yhä savuna ilmaan – Avuksi parempi pakkaussuunnittelu ja kuluttajien asennemuutos
Tehdään tästä trendi: harmaa on uusi valkoinen!
92 % suomalaisista on sitä mieltä, että on erittäin tärkeää saada mahdollisimman paljon materiaaleja kierrätykseen. Hyvä niin! Matka sanoista tekoihin olisi lyhyempi, jos muovipakkaukset olisivat paremmin kierrätettäviä ja jos me ihmiset oikeasti suosisimme kierrätysmateriaalista valmistettuja pakkauksia.
Biomuovi voi olla kompostoitavaa tai perinteisen muovin tavoin kierrätettävää – käytön jälkeen kaikki tuotteet ovat ansainneet asianmukaisen jätehuollon
Biomuovit on kehitetty vähentämään öljyriippuvuuttamme.
Biomuovi on termi, joka ei itsessään kerro materiaalin raaka-aineista, ominaisuuksista tai biohajoavuudesta mitään. Osa biomuoveista kompostoituu ja osa on mahdollista kierrättää uusiksi muovituotteiksi neitseellisen muovin tapaan.
Käytetty muovi saa uuden elämän
Kierto uudeksi tuotteeksi alkaa muovinkeräysastiasta.
Tässä artikkelissa kymmenen Suomen parasta muoviasiantuntijaa kertoo, miksi muovin lajittelu kannattaa. Jogurttipurkki sujahtaa pikaisesti huuhtaistuna muovinkeräysastiaan. Muovipakkausten lajittelu omaan keräysastiaansa on pieni teko, jonka ansiosta roskasta tulee uusien muovituotteiden raaka-ainetta. Muovipakkaus kiertää aikamoisen matkan tuottajalta kauppaan ja kuluttajan kautta uudeksi tuotteeksi
Roskasta raaka-aineeksi – Suomi suuntaa kohti uutta muovitaloutta
On aika korjata myös vanhat synnit.
Muoviin pakkaaminen tuottaa enemmän positiivisia kuin negatiivisia vaikutuksia – kunhan emme heitä muovia luontoon! Uudet biopohjaiset materiaalit ovat myös osa muoviongelman ratkaisua, mutta ne eivät ole aina tai automaattisesti fossiilisia materiaaleja parempia.
Jos ruokaa heitetään roskiin, onko ruoka liian halpaa?
Ruuan arvon lasku on perimmäinen syy ruokahävikin takana
Ruoka on suomalaisen kotitalouden menoeristä pienimpiä. Siksi ruokaa on myös varaa heittää pois.
"Jätä kaapista pois kaikki, mikä ei liity kierrätykseen" – Roskiskaappi kuntoon ammattijärjestäjän vinkeillä
Haaveissa siisti käytännöllinen lajittelupiste allaskaappin?
Haaveissa siisti ja käytännöllinen lajittelupiste allaskaappiin? Ammattijärjestäjä Ilana Aalto antaa helpot vinkit roskiskaapin järjestämiseen.
Ympäristöystävällinen mielikuva myy – kuluttajat odottavat uusilta muovipakkauksilta ekologisuutta
Muovipakkauksia kehitetään ympäristöystävällisemmiksi.
Ympäristöystävällisimman muovipakkauksen kehittäjä saa mainetta ja mammonaa – kuluttajat kaipaavat uusiutuvista raaka-aineista valmistettuja ja helposti kierrätettäviä vaihtoehtoja.
Marja Salo ja muovin kirous: "Seuraava sukupolvi muistaa meidät siitä, että me ei muistettu niitä”
Näyttelijä Marja Salo on intohimoinen muoviroskien keräilijä
Kun näyttelijä Marja Salo saapuu idylliselle rannalle, hän ei kiinnitä huomiota kauniiseen maisemaan. Hänen katseensa löytää vesirajasta muovipussin ja puolittain hiekkaan hautautuneen nakkipaketin. “Roskien kerääminen on minulle pakkomielle, mutta siitä tulee hyvä olo.” Marja Salon missiosta kertova Arkistomatka -ohjelma kuuluu Ylen I love muovi -kampanjaan.
-
Muovi pelastaa ihmishenkiä – monissa käyttökohteissa sitä ei voi korvata muilla materiaaleilla
Muovi on tärkeässä roolissa esimerkiksi sairaaloissa.
-
Ämpärinjonottajien luvattu maa näyttää mallia – EU-säädökset kirittävät muovin kierrätystä
Kiertotalouden ryhtiliike pakottaa muovipakkaukset kiertoon.
-
Mikä näistä on ekologisin: muovipussi, paperikassi, kangaskassi vai luomupuuvillakassi?
Mihin pakkaat ostoksesi? Entä mihin ne kannattaisi pakata?
-
Pahis onkin hyvis? – Roskiin heitetyllä kinkkusiivulla tai leipäpalalla yhtä suuri ilmastovaikutus kuin muovipakkauksella
Muovipakkaus voi vähentää ruoan ympäristöjalanjälkeä.
Valokuvaaja Viivi Huuskan I love muovi -valokuvasarjassa artistit on kääritty röyhkeästi muoviin ja muoviasusteisiin
"Muovi pelottaa mua", sanoo valokuvaaja Viivi Huuska.
Viivi Huuskan valokuvissa tunnetut artistit ja juontajat on kääritty muovipusseihin tai puettu muovista tehtyihin asusteisiin. "Tukahdutamme itsemme muoviin. Muovi materiaalina, hyvin röyhkeästi esitettynä, tuntuu omaan tekemiseen just oikealta lähtökohdalta", sanoo Viivi Huuska valokuvasarjastaan.
Voisiko merenpohja toimia mikromuovinieluna? – Suomessa tehdään uranuurtavaa tutkimusta
Merenpohjaan uppoava muovi on käytännössä ikuista.
Mikromuovia on viime aikoina löydetty merien ja järvien lisäksi maaperästä ja jopa hengitysilmastakin. Mutta se, mihin kaikkialle alle viiden millimetrin muovipartikkelit kulkeutuvat ja miten ne meihin vaikuttavat, on tieteelle vielä iso arvoitus.
Taisto – muovista ja rakkaudesta, komediasarja lesken ja taloyhtiön elämän keväästä
Komediasarja Taistosta ja taloyhtiön muovinkierrätyksestä.
Kahdeksanosainen komediasarja kertoo Taistosta ja taloyhtiön muovinkierrätyksestä.
Testaa, millainen kierrättäjä olet!
Varo, ettet joudu itse kierrätykseen!
Testaa, millainen lajittelija olet, mutta varo, ettet joudu itse kierrätykseen!
Suomessa poltetaan päivittäin 800 rekallista jätettä – mutta tämäkään ei riitä. Jätettä kuskataan myös naapurimaihin poltettavaksi.
Suomalaisten jätettä kuskataan naapurimaihin poltettavaksi
Kaatopaikkojen sulkeuduttua jätevoimaloiden lastausporteilla on ruuhkaa. Jätettä poltetaan yötä päivää, mutta silti sekajätekuormia joudutaan lähettämään jatkuvasti myös naapurimaihin poltettavaksi. Suomeen tarvitaan lisää jäteuuneja ja myös lisää kierrätystä. Mutta olisiko jätteen määrää mahdollista vähentää?
Akkujen lajittelu on käsityötä – käytetyt paristot kulkevat Nivalan tehtaalla lajittelija Anja Mäenpään kautta
Nivalassa lajitellaan kaikki Suomen akut ja paristot.
Akuista ja paristoista saadaan talteen monia arvokkaita metalleja. Lajittelu on käsityötä.
Yli 90 prosenttia panttipulloista kiertää – Mitä jos muistakin muovipakkauksista saisi pantin?
Laajennetaan panttijärjestelmä muihinkin muovipakkauksiin!
Pohjanmaalla Soinin kunnassa keksittiin viime syksynä mahtava ajatus: mitä jos hyväksi koettu panttipullojärjestelmä monistettaisiin myös muihin muovipakkauksiin? Sen jälkeen pikkupaikkakunnan ihmiset ovat laittaneet hösseliksi paremman maailman toivossa.
Jopa 92 prosenttia pulloista palautuu kauppaan – miksi palautuspullot ovat kierrätysmenestys?
Miksi muovipullo kiertää niin tehokkaasti?
Yli 90 % muovipulloista palautuu kauppaan. Mitä pulloille sitten tapahtuu?
Onko jogurttipurkin kansi muovia vai metallia? Tee rypistystesti! – 10 helppoa vinkkiä muovin lajitteluun
Muovin lajittelusta ei kannata tehdä itselle liian vaikeaa.
Joka neljäs suomalainen pitää lajittelua vaivalloisena. Nappaa tästä vastaukset yleisimpiin muovin lajittelua koskeviin kysymyksiin, joihin monen kierrätysinto kompastuu!