Hyppää pääsisältöön

Tulevaisuuden arkeologiaa

Kivikausi, pronssikausi, rautakausi…ja muovikausi?

Millaisia jälkiä ihmiset ovat eri aikakausina itsestään jättäneet? Entä millaisia jälkiä meistä jää tulevaisuuden arkeologien löydettäväksi? Kaivaudu suomalaisen historian halki kivikaudesta nykyhetkeen - ja sen yli tulevaisuuteen.

Vältä moneen kertaan muoviin käärittyjä pakkauksia – lue parhaat ympäristöä ja kukkaroa säästävät kosmetiikkavinkit

Mitä on vastuullisuus meikkaamisessa?

Kulutuksen vähentäminen on tietenkin paras tapa vähentää muovin kulutusta myös kosmetiikassa. Ympäristöä vähemmän kuormittavia valintoja voi silti tehdä luopumatta aivan kaikista päivittäisistä rutiineistaan. Muutamilla vinkeillä ja kohtuullisella käytöllä pääsee jo pitkälle.

Roskasta raaka-aineeksi – Suomi suuntaa kohti uutta muovitaloutta

On aika korjata myös vanhat synnit.

Muoviin pakkaaminen tuottaa enemmän positiivisia kuin negatiivisia vaikutuksia – kunhan emme heitä muovia luontoon! Uudet biopohjaiset materiaalit ovat myös osa muoviongelman ratkaisua, mutta ne eivät ole aina tai automaattisesti fossiilisia materiaaleja parempia.

Käytetty muovi saa uuden elämän

Kierto uudeksi tuotteeksi alkaa muovinkeräysastiasta.

Tässä artikkelissa kymmenen Suomen parasta muoviasiantuntijaa kertoo, miksi muovin lajittelu kannattaa. Jogurttipurkki sujahtaa pikaisesti huuhtaistuna muovinkeräysastiaan. Muovipakkausten lajittelu omaan keräysastiaansa on pieni teko, jonka ansiosta roskasta tulee uusien muovituotteiden raaka-ainetta. Muovipakkaus kiertää aikamoisen matkan tuottajalta kauppaan ja kuluttajan kautta uudeksi tuotteeksi

Muovinlajittelu on maailman helpoin kotityö – laitatpa jätteesi moderniin putkeen tai perinteisempään keräysastiaan, se käy käden käänteessä

Pakkausmuovien lajittelu on helppoa ja mukavaa.

Kerää puhtaat pakkausmuovisi esimerkiksi kaupan muovipussiin ja kiikuta ne lähimpään muovinkeräyspisteeseen. Jos omalta kotipihaltasi ei löydy muovinkeräysastiaa, toinen vaihtoehto on viedä muovit Rinki-ekopisteisiin. Ekopisteitä löytyy vilkkailta kulkureiteiltä, kuten kauppojen pihoista.

Liikaa muovia palaa yhä savuna ilmaan – Avuksi parempi pakkaussuunnittelu ja kuluttajien asennemuutos

Tehdään tästä trendi: harmaa on uusi valkoinen!

92 % suomalaisista on sitä mieltä, että on erittäin tärkeää saada mahdollisimman paljon materiaaleja kierrätykseen. Hyvä niin! Matka sanoista tekoihin olisi lyhyempi, jos muovipakkaukset olisivat paremmin kierrätettäviä ja jos me ihmiset oikeasti suosisimme kierrätysmateriaalista valmistettuja pakkauksia.

Saako mustaa muovia laittaa keräykseen ja miksi muovin polttaminen on niin huono asia? Useimmin kysyttyä muovin lajittelusta

Muovin lajittelu on ympäristölle tärkeää.

Epäröitkö vielä muovin lajittelun suhteen? On korkea aika lopettaa jahkailu, sillä lajittelu on ainoa tapa saada arvokas materiaali uudelleen käyttöön. Kotitalouden jätemateriaalien lajittelu on yksi helpoimmista yksittäisen ihmisen käytännön teoista, jolla on vaikutusta ympäristöön.

Suomessa poltetaan päivittäin 800 rekallista jätettä – mutta tämäkään ei riitä. Jätettä kuskataan myös naapurimaihin poltettavaksi.

Suomalaisten jätettä kuskataan naapurimaihin poltettavaksi

Kaatopaikkojen sulkeuduttua jätevoimaloiden lastausporteilla on ruuhkaa. Jätettä poltetaan yötä päivää, mutta silti sekajätekuormia joudutaan lähettämään jatkuvasti myös naapurimaihin poltettavaksi. Suomeen tarvitaan lisää jäteuuneja ja myös lisää kierrätystä. Mutta olisiko jätteen määrää mahdollista vähentää?

Uusimmat sisällöt - I love muovi