Kirjojen Suomi kiittää yhteisestä lukumatkasta - kirjallisuuden käsittely jatkuu Ylen kanavilla vuonna 2018
Kiitos kuluneesta vuodesta
Kirjojen Suomi oli itsenäisyyden juhlavuoden suuri kirjallisuushanke. Vuoden 2017 aikana luettiin 101 kirjaa, yksi kultakin itsenäisyytemme vuodelta. Kirjallisuuden käsittely jatkuu vuonna 2018 monipuolisesti Ylen tv- ja radiokanavilla sekä netissä.
Vuoden 2017 kirja
Kirjojen Suomen vuoden 2017 kirja "Mennään jo naapuriin" kuvaa monikulttuurista Suomea
Kirja, joka kuvaa kuluvaa vuotta 2017
Politiikan murros, Turun puukotustragedia, ilmastonmuutos - mitä muistamme itsenäisyytemme juhlavuodesta 2017? Kirjojen Suomi valitsi luettavaksi yhden kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Viimeisenä listalle pääsee oman aikamme, vuoden 2017 osuvimmin taltioiva teos. Se on Riina Katajavuoren ja Salla Savolaisen monikulttuurista Suomea kuvaava lastenkirja Mennään jo naapuriin. Toimittaja Seppo Puttonen kertoo valintansa taustoista.
Rap, riimi ja runo
Rap,riimi,runo-kilpailun voitti Jenni Paavonen, tuomari Paleface piti tasoa korkeana. Katso haastattelu ja lue voittajaruno!
Kilpailun taso oli korkea.
Kirjojen Suomi järjesti yläkoululaisille kirjoituskilpailun, jossa piti kirjoittaa uusi runo tai rap poimimalla sanoja tunnetuista klassikkorunoista. Voittajarunon kirjoitti Jenni Paavonen. Kilpailun tuomareina toimivat kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen ja kirjailija, räppäri Paleface.
Dekkarivisa
Oletko dekkariguru? Testaa miten hyvin tunnet suomalaisen rikos- ja jännityskirjallisuuden!
Dekkariseuran tiukka visa
Milloin ensimmäinen suomalainen dekkari ilmestyi? Mikä on Jussi Vareksen kissan nimi? Kuka käytti nimimerkkiä Anna September? Testaa, miten hyvin hallitset kotimaiset dekkarit! Gurutason kysymykset on laatinut Suomen dekkariseura.
E-kirjat luettavissa 31.12.2017 saakka
Hirvonen, Rauhala ja Liksom ovat Kirjojen Suomen lainatuimmat - kaikki e-kirjat luettavissa vuoden loppuun saakka!
Kirjojen Suomi on tarjonnut ilmaisia e-kirjoja vuoden ajan
Kirjojen Suomessa on luettu kirja kultakin Suomen itsenäisyyden vuodelta. Kirjoja on voinut lukea ilmaiseksi sähköisinä ja verkkokirjasto on avoinna vuoden loppuun saakka. Tähän mennessä kirjoja on lainattu 25 000 kertaa. Luetuimpia e-kirjoja ovat olleet Elina Hirvosen Kun aika loppuu (2015), Pauliina Rauhalan Taivaslaulu (2013) ja Rosa Liksomin Hytti nro 6 (2011).
Verkkolukupiirissä Sally Salmisen Katriina
"Minulle Katriina on The Kirja" - nostalgiaa ja suuria tunteita Seppo Puttosen verkkolukupiirissä
Sally Salmisen Katriina kuvaa naisten historiaa.
Seppo Puttosen vetämässä verkkolukupiirissä keskusteltiin Sally Salmisen unohdetusta klassikosta, romaanista Katriina (1936). On loppuyhteenvedon aika! Millaisia ajatuksia kirja lukupiiriläisissä herätti?
Laura Ruohonen: Sally Salmisen Katriina kuvaa historiaa, joka on jäänyt mieskirjailijoilta huomaamatta
Unohdettu suurteos kuvaa naisten historiaa.
Näytelmäkirjailija Laura Ruohoselle Sally Salmisen Katriina (1936) on ollut järisyttävä lukuelämys. Unohdettu suurteos kuvaa Suomen historiaa naisten näkökulmasta. Katriina on käsittelyssä myös Kirjojen Suomen seuraavassa verkkolukupiirissä. Tule mukaan!
Seppo Puttonen: Sally Salmisen Katriina on turhaan unohdettu suurteos
Seppo Puttosen verkkolukupiirissä Sally Salmisen Katriina
Kirjojen Suomen verkkolukupiirin kirjana on Sally Salmisen Katriina (1936). Oman aikansa bestseller on painunut sittemmin unholaan - aivan suotta. Lukupiirin vetäjä Seppo Puttonen haluaa tehdä Katriinan kunnianpalautuksen. Hän kertoo, mikä romaanissa on hienoa.
Blogeja vuoden 2017 kirjasta Mennään jo naapuriin
Kirjakko Ruispellossa: Riina Katajavuori ja Salla Savolainen - Mennään jo naapuriin
Kirjablogissa vuoden 2017 kirja
"Mennään jo naapuriin on lempeä ja iloinen kirja. Se levittää lukijan katsottavaksi ja tutustuttavaksi hyvin moninaisen ja todenoloisen perhe-elämän, jossa perheenjäsenten kieli, synnyinmaa tai kulttuuritausta ovat vain ihmisiin liittyviä asioita. Vierasta ei tarvitse pelätä."
Lukuhaaste ja haasteblogit
Kirjabloggarit: Vuotta 2017 kuvaa osuvimmin Ossi Nymanin Röyhkeys
Ossi Nymanin Röyhkeys kuvaa aikaamme.
Kirjojen Suomessa on luettu kirja kultakin Suomen itsenäisyyden vuodelta. Haastoimme bloggarit mukaan valitsemaan listan viimeistä kirjaa: teosta, joka kuvaa parhaiten omaa aikaamme, vuotta 2017. Kirjabloggarit äänestivät ajankohtaisimmaksi Ossi Nymanin romaanin Röyhkeys (2017). Röyhkeys sai eniten mainintoja myös Kirjojen Suomelle tulleissa ehdotuksissa.
Tuijata: Ossi Nyman - Röyhkeys
Bloggaajat mukana vuoden 2017 kirjan valinnassa
"Röyhkeys on vuoden 2017 kirja myös siksi, että se haastaa arvojamme. Työ on perustavanlaatuinen suomalainen arvo, vaikka työ ja sen merkitys ovat selvästi muuttumassa. Yhä on yleistä, että työtön kokee itsensä arvottomaksi. Jos työtön hakee aktiivisesti työtä, hän saa ainakin muiden silmissä jonkinlaisen arvon, silti lähenee luuseriuden leima. Mikä arvo on sitten ihmisellä, jolle eivät systeemin tarjoamat työt kelpaa?"
Kiikkuva kirjapylly: Jukka Itkonen&Camilla Pentti: Aprillipäivä
Bloggaajat mukana vuoden 2017 kirjan valinnassa
"Aprillipäivä ei kikkaile, mutta se ketkuilee. Se katsoo tarkkanäköisesti suoraan suomalaisuuden muutospisteeseen. Aprillipäivän runoissa puhuja ottaa lapsen muodon ja nauraa räkättää aikuisten homeiselle puheenparrelle."
Luetaanko tämä: Riikka Ala-Harja - Kahden maan Ebba
Bloggaajat mukana vuoden 2017 kirjan valinnassa
"Kirja kertoo suomalaisten lasten arjesta ja elämästä nyky-Suomessa, jossa tärkeitä ovat ystävät, harrastukset ja perhe. Perhemallejahan on nykyään monenlaisia, eikä Ebbakaan suinkaan ole ainoa lapsi, jolla on kaksi kotia tai joka ei elä ns. perinteisessä ydinperheessä. Nykylasten maailma on hyvässä ja pahassa avoimempi kuin se oli esimerkiksi minun ollessani nelosluokkalainen 1990-luvulla."
Kirja Vieköön: Anni Kytömäki - Kivitasku
Bloggaajat mukana vuoden 2017 kirjan valinnassa
"Kivitasku on uskomattoman hieno tarinakudelma saman suvun jäsenten kohtaloista liki 200-vuoden ajalta. Kytömäen teksti on ilmaisuvoimaista ja omintakeista. Ei voi kuin ihailla hänen lauseitaan, tapaansa sanoa ja loputonta sanavarastoaan, missä ei ole yhtään kikkailun makua. Kivitasku saa meidät nykyihmiset ajattelemaan juuriamme ja menneitä sukupolvien ketjuja, jotka ovat meihin perimänsä jättäneet."
Lyhyet klassikot äänikirjoina
Betty Järnefelt-Rauanheimo: Korvessa kasvanut
Tarinan lukee Esko Salervo
Mikko on orpolapsi vieraassa maassa. Kanadassa syntynyt, suomalaisten siirtolaisten lapsi, Mikko, joutuu vanhempiensa kuoleman jälkeen viranomaisten huostaan. Ennakkoluuloja, muukalaisvihaa ja orpoutta käsittelevä kertomus on julkaistu vuonna 1928 teoksessa Vierailla Veräjillä. Lukija on Esko Salervo.
Betty Järnefelt-Rauanheimo: Kovan-onnen Ville
Tarinan lukee Esko Salervo
Suomalainen, kieliä osaamaton siirtolainen kokee kovia Kanadassa. Ville on saapunut tuhansien muiden joukossa Kanadaan leveämmän leivän perässä. Kielipuolena häntä huijataan, teetetään ilmaista työtä ja pilkataan. Tästä huolimatta Ville ei menetä uskoaan tulevaisuuteen. “Vahingosta viisastuu, mutta ei rikastu”. Lukija on Esko Salervo.
J. H. Erkko: Linnunpoika
Äänikirja, lukijana Esko Salervo
Mies sieppaa linnunpoikasen ilahduttaakseen sillä ystävänsä tytärtä. Pelokas lintu vangitaan häkkiin. Lyhyt kertomus luontosuhteemme ongelmista. J. H. Erkon kertomus on julkaistu teoksessa Kootut teokset IV: Kertomuksia ja kirjoitelmia (1911). Lukijana Esko Salervo.
J. H. Erkko: Häiritty rauha
Äänikirja, lukijana Esko Salervo
Rantalat elävät eristäytynyttä elämää luonnon rauhassa, kunnes maailmalta kuuluu ikäviä uutisia. Pelko herää ja uhka tuntuu tulevan Euroopan ulkopuolelta. Kertomus on ilmestynyt teoksessa Kootut teokset IV: Kertomuksia ja kirjoitelmia (1911). Lukijana Esko Salervo.
Yhdenpäivänromaani, joka kuvaa suurella lämmöllä maalaisyhteisön elämää.
Maria Jotuni: Arkielämää
Jotunin Arkielämää oli edellä aikaansa, sillä yhdenpäivänromaanit tulivat yleisiksi vasta vuosikymmen myöhemmin. Jotunin teoksessa lukijan eteen piirtyy värikäs kuva maalaisyhteisöstä, jossa on hulluutta ja viisautta, rakkautta ja rakkaudettomuutta. Arkielämää ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1909. Lukijana on Esko Salervo.
Kuuntele seikkailukertomus Rimpisuon usvapatsas
A. E. Ingmanin fantasiahenkinen tarina
Suomalainen fantasiahenkinen Robinson Crusoe –tarina kahdesta köyhästä pojasta. He lähtevät selvittämään suon takaa nousevan usvapatsaan arvoitusta. Talvisessa seikkailussa hyvät erätaidot ovat tarpeen. Kertomusta on höystetty vauhdikkailla ja yliluonnollisilla tapahtumilla. Alfred Emil Ingmanin (1860-1917) teos ilmestyi vuonna 1915. Luenta ja kielen vähäinen modernisointi on Esko Salervon.
Kuuntele Teuvo Pakkalan lapsinovelleja äänikirjoina!
Oivaltavaa ja herkkää lapsuuden kuvausta
Yle Areenan äänikirjakokoelma kasvaa. Esko Salervo lukee tunnettujen, mutta monille jo unohduksiin jääneiden suomalaisten kirjailijoiden lyhyitä tarinoita ja novelleja. Mukana mm. Teuvo Pakkalan, Volter Kilven, Minna Canthin ja Maria Jotunin kertomuksia. Uusi äänikirja ilmestyy viikoittain syksyllä 2017. Sarjan aloittaa kokoelma Teuvo Pakkalan lapsinovelleja.
Lapsen kurittaminen ei kannata, sen tiesi jo Teuvo Pakkala
Lapsen kurittaminen ei kannata, sen tiesi jo Teuvo Pakkala
Koivuniemen herra on jo Suomessa pantu eläkkeelle, mutta lapsia kasvatetaan edelleen kurittamalla. Ei kannattaisi. Sen osoittavat nykytutkimus ja Teuvo Pakkalan lapsinovellit, jotka hän kirjoitti 1800-luvun lopussa.
Kirjavinkkejä ja lukukokemuksia
Kirja, joka kolahti
Kirjavinkkejä
Kirjastonkävijät kertovat vaikuttavista lukukokemuksistaan ja vinkkaavat kirjoja. Videot on kuvannut ja alun perin julkaissut Kirjastokaista.
Mikä kirja on sinulle rakkain?
Kirjojen Suomen kummit: Juha Itkonen
Juha Itkonen: tämä kirja teki minusta kirjailijan
Juha Itkonen luki Kjell Westön Leijat Helsingin yllä nuorena opiskelijana. Se sai hänet ajattelemaan, että noin hän haluaisi itsekin kirjoittaa. Mikä kirja sinulle on tärkeä?
Kirjojen Suomen kummit: Kauko Röyhkä
Kirjojen Suomen kummi Kauko Röyhkä kertoo lukuelämyksestään
Kauko Röyhkän käsiin tarttui nuorena kirjastossa Anton Tsehovin matkakirja Sahalin. Kirja paljasti sisällä uinuneen halun hakea äärimmäisyyttä.
Nämä kirjat muuttivat elämäni – tutustu tarinoihin
Riku Rantala, Maija Vilkkumaa ja Sanna Stellan kertovat
Kirjat korvasivat Antti Tuurille perheen, mullistivat Riku Rantalan elämän 6-vuotiaana ja Maija Vilkkumaa löysi Saima Harmajasta sielunsisaren teini-iässä. Mikä kirja on sinulle tärkein? Kerro lempikirjastasi meille.
Kirjablogit mukana Kirjojen Suomessa
Kulttuuri kukoistaa: Konrad Lehtimäki - Ylös helvetistä
Kirjabloggarit mukana Kirjojen Suomessa
"Sekä elämäntarina että kirja kuvaavat yli sadan vuoden takaista kuohuvaa historiaamme. Euroopassa käynnissä ollut suuri sota kauhistutti niitä, jotka tilannetta seurasivat, Venäjällä - jonka osa olimme - kiehui ja muhi vallankumous. Lehtimäki kirjoitti hämmästyttävän kirjansa levottomissa olosuhteissa."
Täysien sivujen nautinto: Eino Leino - Vapauden kirja
Kirjabloggarit mukana Kirjojen Suomessa
"Yhtäkkiä havahdun siihen, että Leino on ollut todella nuori näitä kirjoittaessaan, reilusti alle kolmekymppinen. Mietin: tämä on vanhemman miehen ääni, jo pettymyksissäkin rypeneen miehen ääni."
Hyönteisdokumentti: F.E. Sillanpää - Hurskas kurjuus
Kirjablogissa F.E. Sillanpään Hurskas kurjuus
"Ilmeisesti tästä kirjasta eivät juuri pitäneet punaiset eivätkä valkoiset. Elämän kuvaus ei sopinut oikein ainakaan silloiseen työväenkamppailuun, köyhyyttä ja kamppailua ei ylevöitetä ja Juha oli ajautuva rassukka ja yhtä lailla vertaistensa hyväksikäyttämä. Tässä kuitenkin tulee esiin varsin hyvin köyhyyden ongelma, jos elämästä ei ole saanut kunnollista otetta alusta alkaen niin tilannetta on hyvin vaikea muuttaa, sisäinen sankari ei ihan vaan itseään niskasta kiinni ottamalla toteuta unelmiaan joille vain taivas on rajana."
Luettua elämää: Juhani aho - Muistatko?
Teos oli ilmestyessään myyntimenestys
Vaikka Muistatko? on aatemaailmaltaan pettävän seesteinen, haaveellinen ja nostalgiaa kukkuroillaan, Ahon kynänjälki on vastustamatonta. Se on tarkkaa ja selkeää ja samalla kaunista. Luonnonkuvaajana Aho on ylittämätön, ja hänen ihmiskuvauksensa on niin elävää, että ihmiset voi nähdä edessään.
Ilmastonmuutos ja dystopiat
Vedenpaisumuksessa on eeppinen laajuus, moraalinen tuomio, kauhu ja aikojen loppu -nykykirjallisuus kuvaa ilmastonmuutosta
Lukuvinkkejä kotimaiseen ilmastofiktioon
llmastonmuutos on tulevaisuutemme suurin uhkakuva. Aihe on noussut nykykirjallisuudessa suoranaiseksi trendiksi. Kirjallisuudentutkija Toni Lahtinen tutkii ekodystopioita ja ympäristökatastrofeja suomalaisessa kirjallisuudessa. Hän antaa viisi lukuvinkkiä kotimaiseen ilmastofiktioon.
Tuhon ja toivon kirjat – Lue nämä, niin tiedät mikä meitä odottaa!
Dystopia kiinnostaa nykyihmistä.
Tulevaisuudesta varoittava fiktio myy ja innostaa. Margaret Atwoodin dystooppinen romaani Orjattaresi hyppäsi Donald Trumpin valtaan noustua myyntilistojen kärkeen. Myös George Orwellin Vuonna 1984 kiinnostaa lukijoita. Tässä muita dystopioita!
Emmi Itäranta: Elämme taitekohdassa, jonka seuraukset kurkottavat kymmenientuhansien vuosien päähän
Suhteemme luontoon on muuttunut ja se näkyy kirjoissakin.
Suhteemme luontoon on muuttunut ja se näkyy kirjallisuudessakin, kirjailija Emmi Itäranta kirjoittaa kolumnissaan. Pilkun jälkeen Yle Teemalla maanantaina 20.2. klo 21.
"Tärkeintä on kuvitella parempia tulevaisuuksia" - Emmi Itärannan verkkolukupiirissä pohdittiin ympäristöahdistusta ja terrorismia
Verkkolukupiirin loppuyhteenveto: Kun aika loppuu.
Kirjailija Emmi Itärannan vetämässä verkkolukupiirissä on luettu Elina Hirvosen romaani Kun aika loppuu (2015). On loppuyhteenvedon aika: mitä ajatuksia kirja herätti? Keskusteluun voi edelleen osallistua!
Lue myös nämä!
Murhia ja pimeydessä vaanivia silmiä – Tove Jansson kirjoitti kauhua lapsille ja aikuisille
Lepakoita, kahleita ja portaikkoa pitkin valuvaa verta
Kirjailija ja kuvataiteilija Tove Jansson piirsi kahleita, tyrmiä ja portaikkoa pitkin valuvaa verta. Hän kirjoitti murhista ja hahmoista, joista ei aina tiedä varmasti, mitä tai keitä he edustavat. Ihminen on murskattavissa, hänet voi sahata. Muumin voi muuttaa hirviöksi. Miksi kauhu kiehtoi Janssonia? Muumiteosten mörkö pelottaa aivan syystä.
Miten Venäjää voi ymmärtää? Nykykirjallisuus auttaa. Lue ainakin nämä!
Lukuvinkkejä venäläiseen nykykirjallisuuteen
Suomalaiset tuntevat melko hyvin venäläiset klassikot, mutta huonommin nykykirjallisuutta. Sen lukeminen kuitenkin kannattaa, jos haluaa ymmärtää nyky-Venäjää. Lue Helsingin yliopiston venäläisen kirjallisuuden ja kulttuurin professori Tomi Huttusen vinkit.
Onnea, isät! Valitsimme luettavaksi isyydestä kertovia e-kirjoja
Isänpäiväksi kirjoja isyydestä
Sunnuntaina vietetään isänpäivää. Valitsimme Kirjojen Suomen sadan vuoden kirjalistalta luettavaksi e-kirjoja, jotka kertovat isyydestä eri aikoina.
Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Jukka Viikilä: ”Toivon näkeväni omaehtoista, tarkkaan kirjoitettua lyriikkaa”
Jukka Viikilä on Tanssiva karhu -raadin uusi puheenjohtaja
Ylen Tanssiva Karhu -runouspalkinto jaetaan heinäkuussa Kajaanin runoviikolla. Palkinnon saajan valitsee kolmihenkinen raati, jonka puheenjohtajana toimii Finlandia-palkittu kirjailija Jukka Viikilä.
Kirjojen Suomen vuosikymmenet
Globaaleja uhkia ja maahanmuuttajia - nämä teokset kuvaavat 2010-lukua
Mitä 2010-luvun kirjat kertovat ajastamme?
Kirjojen Suomi -sarjaan valitut 2010-luvun teokset kertovat talouden taantuman vaikutuksista ihmisten arkeen, lasten kaltoinkohtelusta, uskonnollisen yhteisön kuristavasta ilmapiiristä, valeuutisten ja modernin informaatiosodankäynnin uhkista ja ilmastokatastrofin seurauksista. Kirjallisuutemme uusi ilmiö olivat muualta Suomeen muuttaneiden kirjailijoiden tärkeät teokset.
Tositelevisiota, maailmanlaajuisia uhkia ja miehen kriisi - näihin kirjoihin kiteytyy 2000-luku
Kirjojen Suomen 2000-luvun kirjavalinnat
Vuosituhannen ensivuosikymmenen tragedioita olivat New Yorkin terrori-isku, Intian valtameren maanjäristystä seurannut tsunami sekä Suomen koulusurmat. Kirjallisuus kertoi Neuvostoliiton romahduksesta, lamasta, tositelevisiosta, maahanmuutosta, tulevaisuuden uhkakuvista ja miehenä olemisen vaikeudesta. Kirjojen Suomi valitsi luettavaksi kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Tutustu 2000-luvun lukulistaan!
Kriisien, uppoamisten, surujen ja ilojen 1990-luku
Lukulista 1990-luvulle
1990-luvun alussa Suomessa koettiin lama. Vuosikymmenen lopulla talous lähti nousuun teknologian kehityksen ja kännyköiden ansiosta. 90-luvulla kotimaiset romaanit nostivat esiin monia yhteiskunnallisia kysymyksiä, kuten ihmisten pahoinvoinnin, huolen Suomen asemasta Euroopassa sekä jatkuvan kasvun ideologian mahdottomuuden. Afrikan ongelmista, nälästä, pakolaisuudesta, rikollisuudesta ja terrorismista kirjoitettiin 2000-luvun kriisejä ennakoiden, mutta ilmastomuutoksesta ei vielä oltu tietoisia.
Lukulistoja Kirjojen Suomen vuosikymmenille
Ahneus ja pahuus hiipivät kirjoihin – näihin teoksiin kiteytyy 1980-luku
Seppo Puttosen suositukset luettavissa e-kirjoina
John Lennonin murha löi karmaisevalla tavalla leiman alkaneelle vuosikymmenelle. Mies, joka oli 1960-luvulta alkaen laulanut ja puhunut rakkauden puolesta ja sotaa vastaan, surmattiin kadulle New Yorkissa. Usko maailman ja ihmisten hyvyyteen oli murentunut. Ahneus ja pahuus olivat hiipineet ihmisten sisään.
Selkä edellä historiaan – näihin kirjoihin kiteytyy 1970-luku
Millaisena sinä muistat 1970-luvun? Osallistu keskusteluun!
Kun hahmotetaan 1970-lukua kirjallisuuden kautta, on ymmärrettävä, mitä kysymyksiä edellinen vuosikymmen petasi. Kirjojen Suomi -sarjassa ollaan päästy 1970-luvulle, josta on jäänyt elämään useita hienoja teoksia.
Lempeä, sotaa ja demokratiaa – näihin teoksiin kiteytyy 1960-luku
Millaisena sinä muistat 1960-luvun? Osallistu keskusteluun!
Ihmiskunnan historian vaarallisin päivä, ensimmäinen ihmisen avaruuslento, Berliinin muuri, Vietnamin sota ja seksin vallankumous – nämä olivat 1960-luvun alun isoja mielipiteitä muokkaavia asioita.
Nämä kirjat paransivat sodan traumat
Seppo Puttosen lukuvinkit 1950-luvulle
Kotirintaman naiset ja lapset sekä sodasta palanneet miehet olivat kukin omalla tavallaan onnettomia 1950-luvulla, mutta kaikilla oli haave saada elämä kääntymään kohti onnea. Kirjailijat etsivät uusia tapoja nähdä maailmaa, ja vuosikymmeneltä jäi elämään useita klassikoita, kuten Tuntematon sotilas ja Muumipapan urotyöt. Lue Seppo Puttosen lukuvinkit 1950-luvulle!
Sodan keskellä kaivattiin harmitonta jännitystä ja romantiikkaa
Sota muokkasi 1940-luvun kirjallisen maiseman.
Sota on tärkeä aihe kotimaisessa kirjallisuudessa, ja se näkyy myös 101 kirjaa -listalla, johon valitsimme kirjan jokaiselta itsenäisyyden vuodelta. 1940-luvusta kului lähes puoli vuosikymmentä sotavuosien kärsimyksissä, ja listalle valitsimme saman verran sotakirjoja kuin sotavuosia oli.
Kahtiajakautunut maa matkalla uuteen sotaan
Lukulista 30-luvulle.
Kirjojen Suomi on kertomus satavuotiaasta Suomesta ja sen vaiheista. Nyt matkamme kulkee läpi dramaattisen 30-luvun. Vuosikymmen jätti jälkeensä monia klassikoita: Toivo Pekkasen työläisromaanin Tehtaan varjossa ja Hella Wuolijoen näytelmät. Runoilija Saima Harmaja kirjoitti koko tuotantonsa 30-luvulla. Olavi Paavolainen kuvasi esseissään ajan henkeä ja F.E. Sillanpää sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon.
Viha vaihtui sopuun 1920-luvulla
Lukulista 1920-luvun kirjallisuuteen
Perheitä, kyliä ja kaupunkeja rikki repinyt veljesviha näkyi suomalaisissa kirjoissa 1920-luvun alussa. Molemminpuolinen vihakirjoittelu oli kaunokirjoissa kovempaa kuin nykyajan sosiaalisessa mediassa. Kaupunkielämä vilkastui, ikkunoita auottiin Eurooppaan ja naisihanne muuttui maaseutuemännästä kaupunkilaiseksi jazztytöksi.
Vapauden huumasta kansan kahtiajakoon - Suomen itsenäistymisen ajat
Kirjat kertovat itsenäistymisen ajasta
Suomen itsenäistyessä puolet väestöstä oli alle 25-vuotiaita. Nuoret naiset ja miehet hakivat ystävyyttä sanomalehtien kirjeenvaihtoilmoituksilla, tapailivat toisiaan tanssikursseilla tai huvitilaisuuksissa ja jonottivat katsomaan elokuvaa Rasputinista. Vuoden 1917 alun orastavaa vapauden huumaa hillitsivät muun muassa ratkaisematon torpparikysymys, kieltolaki ja ruokapula.
Pietari K. lukee klassikot puolestasi
Viekää vaikka munat, mutta kulutusta en lopeta! Kolmen dystopian totuus kapitalismista
Poimi Pietari K. kävi täällä -essee ja podcast täältä
Margaret Atwoodin romaaniin perustuva hittisarja The Handmaid’s Tale -sarja on dystopia naisten orjuuttamisesta, mutta se kertoo ennen kaikkea ilmastonmuutoksesta. Ehkä dystopiakirjallisuuden suosio johtuu siitä, että muutokset tuntuvat mahdottomilta toteuttaa demokraattisesti. Selviämmekö planetaarisista haasteista ilman toisten orjuuttamista ja väkivaltaa? Lue essee tai kuuntele podcast täältä!
Putoanko minä? Olen lukenut 1920-luvun tyttökirjoja ahdistukseen
Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!
Keskiluokkaa ahdistaa, sillä nykyään edes koulutus ei takaa hyvää työpaikkaa ja palkkaa. Luen 1920-luvun tyttökirjoja, joissa on jotain tuttua. Niistä näkyy, että yhteiskunnallisilla luokka-asemilla leikittely on mahdollista ainoastaan rikkaille. Downshiftaaminen oli tuttu ilmiö jo viime vuosisadan alussa. Lue kirjaessee tai kuuntele podcast täältä!
Kirjoitan päälauseita. Timo Soini kirjoittaa päälauseita. Uskottavat miehet kirjoittavat niin.
Pietari K. kävi täällä -podcast ja essee lukeville
Pietari K. kävi täällä -podcast ja esseesarja lukeville ihmisille. Jos Suomen historiasta haluaa sanoa jotain painavaa, kirkasta ja samalla moniselitteistä, on käytettävä koivuklapeja: kovia ja lämpöarvoltaan suuria lauseita. Se lisää kirjoittajan uskottavuutta, mutta on riittävän moniselitteistä. Samalla kommentoija saa sytykettä omalle itserakkaudelleen.
Finlandia-palkinto
Juha Hurme ja teos Niemi voitti Finlandia-palkinnon
Finlandiavoittaja Niemi Kirjakerhossa
Juha Hurmeen Niemi on melkein kuin Suomi. Niemellä asuu outoa kieltä puhuva kansa, jonka tarina-aarteisto on säilynyt kuin pakastettuna. Juha Hurme kertoo niemeläisten mielenmaisemasta käyttäen karttana kansanrunoutta. Hän aloittaa alkuräjähdyksestä ja päätyy 1800-luvun alkuun, jolloin alue siirtyy osaksi Venäjää. Näytelmäkirjailija Hurme löytää Niemen villit tarinat ja tarjoilee Ruotsi-Suomen valtataistelut Shakespearen draamoja värikkäämpinä. Niemi on eristynyt kolkka, mutta aatteet ja ajatukset ovat huuhtoutuneet Niemen rannoille. Ja lopulta kaikkihan on vain lainaa. Kirjakerhossa Juha Hurme kertoo omintakeisesta Niemen historiasta. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.
Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaiden 2017 lista on yllätyksellinen ja hieno
Vuosi 2017 on ollut upeiden romaanien aikaa
Tämän vuoden todella upeiden romaanien joukosta on ollut varmaan tuskallista rajata vain kuusi teosta, jotka nousivat ehdokkaiksi.
Testaa lukeneisuutesi!
Kirjallisuuden ystävien Pätemistesti – uskallatko listata lukemasi?
Oletko superlukija?
Luuletko lukevasi paljon? Tee Kirjojen Suomen Pätemistesti ja tarkista, miten lukenut todella olet!
Miten hyvin tunnet Tuntemattoman sotilaan? Testaa tietosi!
Tee Tuntematon Sotilas -kirjatesti
Väinö Linnan romaani Tuntematon sotilas ilmestyi vuonna 1954. Miten hyvin sinä muistat romaanin sisällön? Tarkista tilanteesi testin avulla!
Maapallo avautuu IPCC:n raportista, Trumpista ja ilmastodenialisteista - katso viestiketju!
"Ääliöt lohduttaa sillä, että on kremppoja ennenkin ollut."
Tuore IPCC:n raportti varoittaa isojen jäätiköiden sulamisesta ja merenpinnan noususta. Kaikki eivät tunnu ottavan tilannetta tosissaan, mikä turhauttaa maapalloa: "Idiootit yrittävät lohduttaa sillä, että onhan sitä kaikenlaista kremppaa ennenkin ollut." Osansa saavat myös ilmastonmuutoksen kiistäjät ja aikuiset vaikutusvaltaiset trollit.
Kirjallisuuden Nobel-palkinnon 2017 sai Kazuo Ishiguro
Itsepetoksen anatomia Ishiguron mestariteoksessa - kirjallisuuden Nobelisti Kirjakerhossa
Pitkän päivän ilta on pieni kirja suurista aiheista
Kirjallisuuden Nobel-palkinnon saaneen Kazuo Ishiguron tunnetuimpia teoksia on Pitkän päivän ilta. Hän voitti teoksella arvostetun brittiläisen Booker -kirjallisuuspalkinnon vuonna 1989. Teoksessa hovimestari Stevens kertoo tarinaansa ja paljastaa kaiken vaikka haluaa peittää, on tyyni ja arvokas ja samalla täysin eksyksissä. Kazuo Ishiguron Pitkän päivän ilta on pieni kirja suurista aiheista: vallasta, vastuusta, haavoittuvuudesta. Eeva Luotosen vieraina ovat Kirkko ja kaupunki- median tuore päätoimittaja Jaakko Heinimäki ja arkkipiispan erityisavustaja Petri Merenlahti. Ohjelma on uusinta vuodelta 2016.
Nobelisti Kazuo Ishiguro kirjoittaa ajasta, muistamisesta ja unohtamisesta - Kultakuume
Kirjallisuuden Nobel-palkinnon 2017 sai Kazuo Ishiguro
Kirjallisuuden Nobel-palkinto myönnettiin japanilais-englantilaiselle Kazuo Ishigurolle. Kääntäjä Helene Bützow löytää joka lukukerralla Ishiguron tekstistä uusia tasoja. Japanilaisen kulttuurin asiantuntija, kääntäjä Miika Pölkki näkee ulkopuolisuuden olevan Ishiguron vahvuus. Ishiguron romaaneista elokuvaksi on tehty "Pitkän päivän ilta".
Kuka saa kirjallisuuden Nobelin 2017?
Kirjallisuuden Nobel-palkinnon saaja julkistetaan klo 14
Ruotsin akatemia ilmoittaa torstaina klo 14 tämänvuotisen kirjallisuuden Nobel-palkinnon saajan. Kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen esittelee ennakkosuosikkeja ja pohtii, mitkä seikat vaikuttavat valintaan.
Maija Vilkkumaan verkkolukupiirin loppukeskustelu
"Romaani kuvaa sitä, kuinka vaikeaa on nuorena naisena vaeltaa" - Maija Vilkkumaan verkkolukupiirissä keskusteltiin sukupolvista ja selviytymisestä
Maija Vilkkumaan verkkolukupiirin loppukeskustelu
Muusikko Maija Vilkkumaan vetämässä verkkolukupiirissä on luettu Anja Kaurasen (nyk. Snellman) romaani Sonja O. kävi täällä (1981). On loppuyhteenvedon aika: mitä ajatuksia kirja herätti niissä, jotka lukivat sen vuosien jälkeen uudestaan ja niissä, jotka tarttuivat siihen ensi kerran? Keskusteluun voi edelleen osallistua!
"Tämä kirja ei minun äijänlihaani säväyttänyt" – Sonja O:ta ylistettiin ja haukuttiin tuoreeltaan
Maija Vilkkumaan lukupiirissä luetaan Sonja O. 28.9.
Maija Vilkkumaan vetämässä verkkolukupiirissä luetaan syyskuussa Anja Kaurasen esikoisteos Sonja O. kävi täällä. Vuonna 1981 romaani nostatti kohun jo ennen ilmestymistään. Suomi oli tuohon aikaan vielä melko konservatiivinen maa; räväkkä ja avoimen seksuaalinen naispäähenkilö sekä ihastutti että järkytti.
Maija Vilkkumaa: Sonja O. oli esikuva kaikille asennemuijille
Lukupiiri kirja on luettavana täältä. Tule mukaan!
Kirjojen Suomen syyskuun verkkolukupiirin kirjana on Anja Kaurasen Sonja O. kävi täällä. Lukupiirin vetäjä Maija Vilkkumaa kertoo, miksi hän valitsi Sonja O:n. Lukupiiri kirja on luettavana täältä. Tule mukaan!
Kirjojen Suomen kolumnit
Laura Gustafsson: Ihmiseläin teki massiivisen virhearvioinnin
Ihminen selviäisi, vaikka eläimet saisivat oikeuden elää.
Jos eläimille annettaisiin yksinkertaisin perusoikeus, oikeus elämään, talous ja ehkä koko yhteiskunta ajautuisivat hetkelliseen kaaokseen. Järjestelmät kuitenkin muuttuvat, ja ihminen on sopeutuva laji, kirjailija Laura Gustafsson kirjoittaa kolumnissaan.
Reidar Palmgren: Isyys on suuri lahja ja hirvittävä tragedia
Lapsen rakkaudessa on aina aikaraja.
Vanhemman rakkaus lasta kohtaan on luja, ehdoton ja ikuinen. Traagista tässä on, että lapsen puolelta siteessä on aikaraja. Aikuistuessaan hän lakkaa rakastamasta takaisin, kirjailija Reidar Palmgren kirjoittaa kolumnissaan.
Katja Kettu: Lällällää, helvettiäpä ei ole
Kirsi-mummon kuolema sai Katja Ketun ajattelemaan jumalaa.
Minulta kuoli hiljattain mummo. Kirsti Inkeri Heikkinen. Sinänsä Kirsti Inkerin kuolemaan ei liittynyt mitään tavatonta, mutta kuolema pistää miettimään mahdollisuutta kuolemanjälkeisestä olotilasta. Elo ilman jumaluutta on kolkkoa ja ankaraa, kun tulee kysymys kuolemasta ja olemisen rajallisuudesta, Katja Kettu kirjoittaa kolumnissaan.
Johannes Ekholm: Ratkaisu ahdistukseen on kollektiivinen tai sitä ei ole
Opittu kuva työn sankarista on vahingollinen ja vaarallinen.
Emme tarvitse enempää työtä ja pitempiä ansioluetteloita, vaan enemmän ajan haaskausta, tehottomuutta, huolettomuutta ja huolimattomuutta! Enemmän kiusallisia hiljaisuuksia, katkoksia flowhun, jumitusta ja yhteistyöstä kieltäytymistä, kirjoittaa Johannes Ekholm kolumnissaan.
Tutustu 101 kirjaan!
Kirjojen Suomi – elämyksiä lukemalla
Valitsimme kirjan jokaiselta itsenäisyyden vuodelta
Kirjallisuustoimittajat Seppo Puttonen ja Nadja Nowak ovat valinneet jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta yhden kirjan. Mitkä kirjat olisit itse valinnut?
Lukemista vailla? Anna Kirjakoneen auttaa!
Ylen Kirjakone auttaa löytämään luettavaa.
Ylen Kirjakone auttaa löytämään luettavaa melkein sadan kotimaisen kirjan joukosta.
Lukuvinkkejä
Vuosisadan kirja on Sinuhe egyptiläinen
Vuosisadan kirja on Sinuhe egyptiläinen
Yleisö on äänestänyt Vuosisadan kirjaksi Mika Waltarin Sinuhe egyptiläisen. Onnea, Sinuhe! Voittaja julkistettiin Vuosisadan kulttuurigaalassa 18.10.2017. Toiseksi eniten ääniä sai Väinö Linnan Tuntematon sotilas ja kolmanneksi Väinö Linnan trilogia Täällä Pohjantähden alla.
-
Ahneus ja pahuus hiipivät kirjoihin – näihin teoksiin kiteytyy 1980-luku
Seppo Puttosen suositukset luettavissa e-kirjoina
-
Lue nämä – tiedät mistä puhutaan
Seppo Puttosen tärpit kirjasyksyyn
-
Niillas Holmbergin kahdeksan vinkkiä saamelaiskirjallisuuteen
Ota saamelainen kirjallisuus haltuun näillä kirjoilla!
-
Poimi e-hömppäkirja luettavaksesi täältä
Jaa kesän parhaat kirjat hashtagilla #hömppäkirjalista
Pentti Saarikoski, Paul Auster ja tahto nähdä tulevaan
Paul Auster, Pentti Saarikoski ja maailman tila
Amerikkalaiskirjailija Paul Auster vieraili Suomessa syyskuun alussa. Samana viikonloppuna muistettiin runoilija Pentti Saarikoskea, joka olisi täyttänyt 80 vuotta. Sekä Austerin että Saarikosken tekstit osuvat poliittisiin murroskohtiin, joissa voi nähdä paljon samankaltaisuutta.
Kjell Westö: Jos annamme periksi pelolle ja vihalle, kaupunkimme menevät kiinni
Lue Kjell Westön kolumni ja kuuntele Kirjakerho-ohjelma
Kjell Westö kirjoittaa kolumnissaan rakkaudestaan suurkaupunkeihin. Kuuntele myös ohjelma, jossa Westö kiertää öistä Helsinkiä!
Kuinka sitä ollaan hyvä mies, Juha Itkonen?
Opiskelijan ja kirjailija kirjeenvaihto miesten kesken
Kirjoitin intiimin kirjeen, jonka pääsisältö on seksi, ja lähetin sen kirjailija Juha Itkoselle. Sitten odotin. Pelkäsin kasvojen menetystä monta pitkää päivää. Sitten Juha vastasi. Onneksi hän osoittautui hyväksi mieheksi.
Paul, mitä ajattelet ihmiselämästä nyt? Näin sujui Sauli Niinistön ja Paul Austerin tapaaminen
Lue ja katso, mistä Niinistö ja Auster keskustelivat
Maailmanpolitiikka kohtasi sattuman presidentti Sauli Niinistön ja kirjailija Paul Austerin keskustelussa. Lue juttu tai katso keskustelu kokonaisuudessaan täältä.
Katsele, kuuntele

101 kirjaa: 101 kirjaa - yksi jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta 1917-2017

Kirjojen Suomi: Kummit

Ykkösaamu: Ykkösaamu: Kirjojen Suomi ja 101 kirjaa kertovat tarinamme

Sadan vuoden kirjat

Volter Kilpi: Ylistalon tuvassa: Äänikirja

Minna Canth: Köyhää kansaa

Kirjojen Suomi: Pilkun jälkeen: Päivänpolttavat teemat ja itsenäisyyden ajan kirjallisuus

Pietari K. kävi täällä: Eläköön ikuisesti #Suomi100 - pakkopullaan tukehtuu mielellään

Kirjojen Suomi: Kirjallisia elämänohjeita

Ylen aamu: Ylen aamu-tv: Suomalaisen kirjallisuuden tila

Pietari K. kävi täällä: Suomalaista kirjallisuutta annospaloina
Kirjojen Suomi: The End
Miksi Kirjojen Suomi?
Kirjojen Suomi: Rakkaus
Elämyksiä lukemalla
Tätä on Kirjojen Suomi
Mikä on Kirjojen Suomi?
Mitä itsenäisyyden ajan kirjat kertovat maastamme?
Kirjojen Suomi on Ylen monikanavainen kirjallisuuskokonaisuus, joka tutkii mitä itsenäisyyden ajan kirjat kertovat maastamme ennen ja nyt, ja miten asiat ovat muuttuneet aikojen saatossa. Kirjojen Suomi on osa Suomi 100-hanketta, ja kestää koko juhlavuoden 2017.
Kirjojen Suomen kumppanit
Yle ja parikymmentä muuta tahoa ovat lukemisen asialla.
Kirjojen Suomi on Ylen suursatsaus kotimaiseen kirjallisuuteen vuonna 2017, ja sen toteutumiseen on tarvittu laajaa yhteistyötä. Kiitos kaikille kumppaneille!
Tutustu Suomi 100 -juhlavuoden kirjallisuustapahtumiin
Kirjojen Suomi on osa virallista Suomi 100 -ohjelmistoa.
Ylen Kirjojen Suomi on osa virallista Suomi 100 -ohjelmistoa. Tutustu myös muihin Suomi 100 -ohjelmiston kirjallisuustapahtumiin!