Hyppää pääsisältöön

Lyhyet klassikot uusina äänikirjoina

Ylen äänikirjakokoelma täydentyy.

Syksyllä 2017 Ylen äänikirjakokoelma täydentyy uusilla podcasteilla. Esko Salervo lukee äänikirjoiksi suomalaisia klassikkonovelleja ja lyhyitä kertomuksia. Mukana on tekstejä Teuvo Pakkalalta, Maria Jotunilta, Volter Kilveltä ja monelta muulta. Uusi äänikirja ilmestyy joka perjantai Yle Areenassa.

J. H. Erkkon kertomuksia teoksesta Kootut teokset IV: Kertomuksia ja kirjoitelmia (1911)

J. H. Erkko: Linnunpoika

Äänikirja, lukijana Esko Salervo

Mies sieppaa linnunpoikasen ilahduttaakseen sillä ystävänsä tytärtä. Pelokas lintu vangitaan häkkiin. Lyhyt kertomus luontosuhteemme ongelmista. J. H. Erkon kertomus on julkaistu teoksessa Kootut teokset IV: Kertomuksia ja kirjoitelmia (1911). Lukijana Esko Salervo.

J. H. Erkko: Häiritty rauha

Äänikirja, lukijana Esko Salervo

Rantalat elävät eristäytynyttä elämää luonnon rauhassa, kunnes maailmalta kuuluu ikäviä uutisia. Pelko herää ja uhka tuntuu tulevan Euroopan ulkopuolelta. Kertomus on ilmestynyt teoksessa Kootut teokset IV: Kertomuksia ja kirjoitelmia (1911). Lukijana Esko Salervo.

Minna Canthin Köyhää kansaa

Minna Canth: Köyhää kansaa

Kertomus äärimmäisestä köyhyydestä

Holopaisen Marin mies on työtön, vuokrat ovat maksamatta eikä rahaa ole edes ruokaan. Vauva sairastuu, puolisokea esikoistyttö käy kerjuulla ja nuoremmat lapset varkaissa. Kuinka paljon ihminen itse pystyy vaikuttamaan omaan elämäänsä? Kertomus äärimmäisestä köyhyydestä ja mielenterveysongelmista. Köyhää kansaa ilmestyi vuonna 1886. Lukijana Esko Salervo.

Kuuntele Santeri Ivalon kertomuksia äänikirjoina!

Santeri Ivalon kertomuksia

Kuvauksia työttömyydestä, maaseudun autioitumisesta ja talvisesta purjehdusretkestä. Kertomuksissa mukana: Hallayö kasarmissa, Eräs joulukuun retki, Kappale todellista kurjuutta, Ämmän ruukilla ja Lepopaikka.

Marja Salmelan Syvistä hetteistä

Marja Salmela: Tienristeyksessä

Äänikirja, lukijana Esko Salervo

Mies istuu yksin kotona ja odottaa vaimoaan. Miehen mieleen hiipii paha aavistus, vaimo on rakastunut toiseen mieheen ja edessä on vääjäämätön avioero. Pimenevässä illassa mies pohtii avioliittoaan, mutta ennen kaikkea isyyttään ja suhdettaan lapsiinsa. Marja Salmelan kertomus ilmestyi alun perin vuonna 1910 teoksessa Syvistä hetteistä. Lukijana Esko Salervo.

Marja Salmela: Palkka

Leena Lehtonen on palvellut professori Kilven perhettä kahdeksantoista vuotta. Nyt on viimeinen työpäivä. Kertomus siitä, mikä on vanhenevan työntekijän asema, kun eläkejärjestelmää ei ole. Kertomus ilmestyi alun perin vuonna 1910 Marja Salmelan teoksessa Syvistä hetteistä. Lukijana Esko Salervo.

Arvid Järnefeltin Elämän meri

Arvid Järnefelt: Valon ja onnen lapsi

Arvid Järnefeltin Valon ja onnen lapsi äänikirjana

Syysmyrsky riepottelee metsää, mutta metsähiirten pesässä on turvallista. Kun myrsky laantuu, hiiret kohtaavat metsässä jotain myrskyäkin pelottavampaa. Valon ja onnen lapsi ilmestyi vuonna 1904 teoksessa Elämän meri. Lukijana Esko Salervo.

Arvid Järnefelt: Virkku

Arvid Järnefeltin Virkku äänikirjana

Nuoruudessaan Virkku oli ystävällinen ja pidetty koira. Vanhoilla päivillään se muuttuu äkäiseksi. Kertomus siitä, miten ihmisen parhaasta ystävästä tulee vihollinen. Virkku ilmestyi vuonna 1904 teoksessa Elämän meri. Lukijana Esko Salervo.

Yhdenpäivänromaani Maria Jotunin Arkielämää

Yhdenpäivänromaani, joka kuvaa suurella lämmöllä maalaisyhteisön elämää.

Maria Jotuni: Arkielämää

Jotunin Arkielämää oli edellä aikaansa, sillä yhdenpäivänromaanit tulivat yleisiksi vasta vuosikymmen myöhemmin. Jotunin teoksessa lukijan eteen piirtyy värikäs kuva maalaisyhteisöstä, jossa on hulluutta ja viisautta, rakkautta ja rakkaudettomuutta. Arkielämää ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1909. Lukijana on Esko Salervo.

A. E. Ingmanin seikkailukertomus

Kuuntele seikkailukertomus Rimpisuon usvapatsas

A. E. Ingmanin fantasiahenkinen tarina

Suomalainen fantasiahenkinen Robinson Crusoe –tarina kahdesta köyhästä pojasta. He lähtevät selvittämään suon takaa nousevan usvapatsaan arvoitusta. Talvisessa seikkailussa hyvät erätaidot ovat tarpeen. Kertomusta on höystetty vauhdikkailla ja yliluonnollisilla tapahtumilla. Alfred Emil Ingmanin (1860-1917) teos ilmestyi vuonna 1915. Luenta ja kielen vähäinen modernisointi on Esko Salervon.

Teuvo Pakkalan lapsinovellit

Kuuntele Teuvo Pakkalan lapsinovelleja äänikirjoina!

Oivaltavaa ja herkkää lapsuuden kuvausta

Yle Areenan äänikirjakokoelma kasvaa. Esko Salervo lukee tunnettujen, mutta monille jo unohduksiin jääneiden suomalaisten kirjailijoiden lyhyitä tarinoita ja novelleja. Mukana mm. Teuvo Pakkalan, Volter Kilven, Minna Canthin ja Maria Jotunin kertomuksia. Uusi äänikirja ilmestyy viikoittain syksyllä 2017. Sarjan aloittaa kokoelma Teuvo Pakkalan lapsinovelleja.

Betty Järnefelt-Rauanheimon kaksi tarinaa siistolaisista Kanadassa