Jakso 10: Tulevaisuus
Elina Hirvonen: Nationalismin edessä tarvitaan radikaalia mielikuvitusta
Mikä on ihmisen ja maailman suhde
Vastaus Eurooppaa ja ihmisoikeuksia horjuttavaan liikehdintään ei voi olla teknokratia tai hiljaisuus, vaan radikaali mielikuvitus. Ympäristökriisi, automatisaatio ja tekoälyn kehittyminen haastavat tulevaisuudessa yhä suuremmalla voimalla käsityksemme siitä, mitä on olla ihminen tässä maailmassa, kirjailija Elina Hirvonen kirjoittaa kolumnissaan.
Olisiko maailmanloppu mahdollista välttää scifin avulla?
Pilkun jälkeen -ohjelman päätösjaksossa katsotaan kauas.
Pilkun jälkeen katsoo päätösjaksossaan kauas. Scifi ja fantasia käyvät realistisen suomalaisen romaanikirjallisuuden kimppuun ja luovat uusia tulevaisuudenkuvia. Keskustelemassa ovat rap-artisti ja runoilija Paperi T eli Henri Pulkkinen, kirjailija-dokumentaristi Elina Hirvonen ja kirjailija Anu Kaaja.
Ajavatko pienoisromaanit tiiliskivien ohi? Haastattelussa Anu Kaaja
Kirjailijoita kunnioitetaan enemmän kuin käsikirjoittajia
Kirjailija-käsikirjoittaja Anu Kaaja arvelee kirjallisuuden kentän monipuolistuvan jatkossa. Kaunokirjallisuuden ensisijaisena haasteena hän näkee muutoksen ihmisten ajankäytössä. Teksti: Emmi Ketonen Anu Kaajan helmikuussa ilmestynyt ensimmäinen romaani Leda sijoittuu 1700-luvun Ranskaan.
Jakso 9: Eläinten oikeudet
Hei Antti Nylén, ovatko kaikki lihansyöjät fasisteja?
Haarukka ja veitsi ovat hirveitä joukkotuhoaseita
Ei tarvitse lukea esseisti Antti Nylénistä paljoakaan ennen kuin törmää väistämättä kysymyksiin kasvissyönnistä ja eläinteollisuudesta. Kyllästyttääkö olla Suomen kansallisvegaani?
Laura Gustafsson: Ihmiseläin teki massiivisen virhearvioinnin
Ihminen selviäisi, vaikka eläimet saisivat oikeuden elää.
Jos eläimille annettaisiin yksinkertaisin perusoikeus, oikeus elämään, talous ja ehkä koko yhteiskunta ajautuisivat hetkelliseen kaaokseen. Järjestelmät kuitenkin muuttuvat, ja ihminen on sopeutuva laji, kirjailija Laura Gustafsson kirjoittaa kolumnissaan.
Ison pahan suden kulttuurihistoria
Tarinat ovat hellineet susivihaa vuosituhansia.
Suomen kielessä susi on pahan vertauskuva. Toisin on esimerkiksi useilla intiaaniheimoilla, joille susi on ollut toteemieläin. Kertomusperinteessämme susivihaa on haudutettu pitkään ja rauhassa. Mitä tapahtuisi, jos susiin liitettyjä piirteitä kirjoitettaisiin uudestaan? Susi on villi, vapaa, voimakas ja älykäs eläin, Kasperi Lumijärvi kirjoittaa esseessään.
Tiina Raevaara haluaisi lisää inhimillistettyjä eläimiä
Eläinten oikeudet paranevat vääjäämättömästi
Luonto ja ihminen limittyvät toisiinsa Tiina Raevaaran tuotannossa ja elämässä. Teksti: Jasmin Kuusela – Kirjailijan työ on mielettömän hienoa työtä, hehkuttaa kirjailija Tiina Raevaara, jonka meneillä olevaan viikkoon kuuluvat vielä kahden kirjan deadlinet. Raevaaraa miellyttää se, miten kaunokirjallisuus mahdollistaa ihmisten samaistumisen sell
Eeva Kilven Animalia on ollut ajankohtainen 30 vuotta
Kurjimman köyhälistön alapuolella ovat vielä nämä ei-ihmiset
Kun juhlitaan satavuotiasta Suomea ja suomalaista kirjallisuutta, ei joukosta pidä unohtaa eläimiä ja niiden tarinoita historian kulussa. Pilkun jälkeen katsoo eläintä ja eläinten oikeuksia. Keskustelemassa ovat kirjailijat Laura Gustafsson ja Tiina Raevaara, sekä esseisti, lihateollisuutta keskitysleirien kauhuihin verrannut Antti Nylén.
Laura Gustafsson ja strategia eläinoikeuksien parantamiseksi
Ei ole tarkoitus tuputtaa kenellekään mitään
Pienenä kirjailija Laura Gustafssonia ei juuri kiinnostanut lukeminen. Siitä huolimatta hän on julkaissut kolme kiitettyä romaania, näytelmiä sekä yhden kuunnelman. Monenlaiset sattumukset ovat vaikuttaneet siihen, että tähän hetkeen on tultu. Laura Gustafsson on Pilkun jälkeen -ohjelmassa keskustelemassa eläinten oikeuksista Yle Teemalla 10.4. klo 21.00 ja Yle Areenassa jo nyt.
Jakso 8: Isyys
Reidar Palmgren: Isyys on suuri lahja ja hirvittävä tragedia
Lapsen rakkaudessa on aina aikaraja.
Vanhemman rakkaus lasta kohtaan on luja, ehdoton ja ikuinen. Traagista tässä on, että lapsen puolelta siteessä on aikaraja. Aikuistuessaan hän lakkaa rakastamasta takaisin, kirjailija Reidar Palmgren kirjoittaa kolumnissaan.
Todellisuus ei tarjoaisi irtopisteitä Muumipapalle
Kuinka isyyttä kuvataan suomalaisissa kirjoissa?
Pullantuoksuinen koti-isä ja isänmallin puuttuminen, siinä nykyajan isyys tiivistettynä kahteen ääripäähän. Isää etsitään, kaivataan ja rakastetaan Pilkun jälkeen -jaksossa, jossa keskustelemassa ovat koomikko Lotta Backlund, kirjailija-näyttelijä Reidar Palmgren ja teatteriohjaaja Juhana von Bagh. Katso Yle Teema maanantaina 3.4. klo 21 tai Yle Areenasta milloin tahansa.
Jakso 7: Työ
Johannes Ekholmin julkisuuskuvassa mustekala siteeraa Marxia
Kirjailija Johannes Ekholm kerää vaikutteita kaikkialta.
Kirjailija Johannes Ekholm on eräänlainen valtarakenteita horjuttava alkemisti, joka luo ajankuvaa käyttämällä elementtejä Roland Barthesin ajatuksista internetin ilmiöihin. Mieluiten hän makaa sohvalla älypuhelin kädessä ja syö karkkia.
Mä olen puhunut teille ihan paskaa!
Professori Knihtilä sai itsensä kiinni jeesustelusta.
Paluu näyttämölle yli kahden vuoden jälkeen sai Elina Knihtilän ymmärtämään, että hän oli jeesustellut opiskelijoilleen. Professuuri Teatterikorkeakoulussa on näköalapaikka, jossa tulee koko ajan haastetuksi.
Johannes Ekholm: Ratkaisu ahdistukseen on kollektiivinen tai sitä ei ole
Opittu kuva työn sankarista on vahingollinen ja vaarallinen.
Emme tarvitse enempää työtä ja pitempiä ansioluetteloita, vaan enemmän ajan haaskausta, tehottomuutta, huolettomuutta ja huolimattomuutta! Enemmän kiusallisia hiljaisuuksia, katkoksia flowhun, jumitusta ja yhteistyöstä kieltäytymistä, kirjoittaa Johannes Ekholm kolumnissaan.
Mites töissä meni?
Pilkun jälkeen -ohjelmassa käsitellään työtä. Katso täältä!
Pilkun jälkeen tarttuu työhön. Keskustelemassa ensimmäisistä työpaikoista ja työn muutoksesta ovat kirjailija Riku Korhonen, näyttelijä-professori Elina Knihtilä ja kirjailija Johannes Ekholm. Pilkun jälkeen maanantaina 27.3. Yle Teemalla klo 21.
Jakso 6: Jumalallisuus meissä
Mika Waltari häpeili esikoisteostaan
Teos on Suomen Merimiesläehtysseuran tilaus.
Toisin kuin usein luullaan, Waltarin esikoisteos ei ole Suuri Illusioni vaan Toivo-enon junailema tilaustyö Suomen Merimieslähetysseuralle. Pappi Kari Kanala, kirjailija Katja Kettu sekä koomikko Teemu Vesterinen lukivat kirjaa huvittuneina. Kirjaa käsitellään Pilkun jälkeen -ohjelmassa Yle Teemalla 20.3. klo 21.
Katja Kettu: Lällällää, helvettiäpä ei ole
Kirsi-mummon kuolema sai Katja Ketun ajattelemaan jumalaa.
Minulta kuoli hiljattain mummo. Kirsti Inkeri Heikkinen. Sinänsä Kirsti Inkerin kuolemaan ei liittynyt mitään tavatonta, mutta kuolema pistää miettimään mahdollisuutta kuolemanjälkeisestä olotilasta. Elo ilman jumaluutta on kolkkoa ja ankaraa, kun tulee kysymys kuolemasta ja olemisen rajallisuudesta, Katja Kettu kirjoittaa kolumnissaan.
Kokemukset kypsyttivät Kari Kanalasta papin
Outoudessa voi nähdä jotain olennaista
Paavalin seurakunnan kirkkoherran Kari Kanalan tie papiksi oli pitkä kirja- ja elämänopeilla vuorattu tie. Papin ammatti oli ollut ajatuksissa jo pienestä pitäen, mutta ennen sitä oli hieman elettävä. Kanala on Pilkun jälkeen -ohjelman vieraana maanantaina 20.3. klo 21 Yle Teemalla.
Jakso 5: Naisen asema
Ollako sudenmorsian vai superäiti?
Pilkun jälkeen käsittelee naisen aseman muutosta.
Pilkun jälkeen -ohjelman viidennessä osassa käsitellään sitä, kuinka naisen asema on muuttunut itsenäisyyden aikana. Keskustelijoina ovat kirjailija Tommi Kinnunen, toimittaja Atlas Saarikoski ja näyttelijä-kirjailija Sanna Stellan. Jakso on nähtävänä Yle Teemalla 13.3. klo 21 ja Yle Areenassa heti.
Atlas Saarikoski: Kirjallisuus on harvojen käsissä
Rakenteellinen syrjintä estää kirjoittamista.
Rakenteellinen syrjintä vaikuttaa siihen, kenellä on mahdollisuus kirjoittaa. Maailmassa, jossa kaikki saavat kirjoittaa, olemme vähemmän toisia toisillemme ja enemmän kokonaisia itsellemme. Tämän takia kielen rajoja on höllennettävä, toimittaja Atlas Saarikoski kirjoittaa esseessään.
Nainen on aina vääränlainen
Tommi Kinnusen kirjoissa mies ei määritä naista.
Kirjailija Tommi Kinnunen haluaa, että hänen kirjoissaan nainen määrittyy omana itsenään – ei miehen, äidin eikä tyttären roolin kautta. Katso Pilkun jälkeen -ohjelman Naisen asema -jakso maanantaina 13.3. Yle Teemalta klo 21 tai Yle Areenasta heti.
Jakso 4: Me ja muut
Kolme ulkopuolista: Valkoinen jättiläinen Kiinassa, afrikkalaistyttö Oravaisissa ja suomalainen ryssä
Kirjailija kohtaa ulkopuolisuuden tunteen ja rasismin
Kolme kirjailijaa ja kolme tarinaa ulkopuolisuudesta, syrjäytymisestä ja rasismista. Pasi Pekkola, Nura Farah ja Daniil Kozlov keskustelevat ulkopuolisuudesta ja maahanmuutosta.
Nura Farah: Kuinka sanoin häpeälleni hyvästit
Olin kiitollinen. Olimme turvassa!
"Tanssin itsekseni keväisen auringon alla ja lupasin vastalahjaksi oman rakkauteni Suomelle", kirjoittaa Nura Farah hetkestä, jolloin turvapaikka oli myönnetty. Ennakkoluuloisessa Suomessa se ei lama-aikana kuitenkaan ollut helppoa. Onneksi oli kirjasto! Hänestä tuli kirjailija, joka voi auttaa meitä suvaitsevaisuuden tiellä.
Suomalainen voi kirjoittaa kulttuurivallankumouksesta - kiinalaisen täytyy vaieta!
Pasi Pekkola uskoo fiktion voimaan
Pasi Pekkola on julkaissut kaksi teosta, Unelmansieppaaja (2013) ja Lohikäärmeen värit (2015). Kirjojen kansitekstien perusteella saattaisi ajatella, että hän on entinen ammattilaiskoripalloilija, toimittaja ja vientiyrityksen toimitusjohtaja, joka on ryhtynyt kirjoittamaan. Mutta tässä Taneli Pyysalon haastattelussa selviää, että Pekkola on aina ollut ensisijaisesti kirjailija.
Kivinen tie kirjailijaksi voi kannattaa
Lukijat odottavat skandaaleja
Kirjailija Nura Farah on sinnikäs nuori nainen, joka koulukiusaamisesta huolimatta on onnistunut toteuttamaan haaveensa ja kirjoittaa synnyinmaastaan Somaliasta
Jakso 3: Seksi
Ovatko seksikuvaukset härskiintyneet, Juha Itkonen?
Häräntappoase kyllä nosti punan poskille
Kirjailija Juha Itkonen, näyttelijä Anna Paavilainen, tutkija Rita Paqvalén ja Niina Repo puhuvat kirjojen kansien välissä olevasta seksistä, seksuaalisuudesta ja erotiikasta. Ja myös siitä, että seksikohtauksen kirjoittaminen voi olla kirjailijalle moka. Yle Teema 27.2. klo 22.55 ja katsottavissa jo nyt Yle Areenasta.
Kuinka sitä ollaan hyvä mies, Juha Itkonen?
Opiskelijan ja kirjailija kirjeenvaihto miesten kesken
Kirjoitin intiimin kirjeen, jonka pääsisältö on seksi, ja lähetin sen kirjailija Juha Itkoselle. Sitten odotin. Pelkäsin kasvojen menetystä monta pitkää päivää. Sitten Juha vastasi. Onneksi hän osoittautui hyväksi mieheksi.
Muistatko kirjallisen ensisuudelmasi?
Sitä en muista, suudeltiinko poikakirjoissa
Mikä on se kirja, jonka sivuilta olet lukenut ensimmäisen kerran suudelmista tai seksistä, sitä kyselee kirjailija Niina Repo. Kirjojen Suomi: Pilkun jälkeen -sarja tarttuu seksiin maanantaina Yle Teema 20.2. klo 22.55 ja Yle Areenalla jo nyt.
Anna Paavilainen haluaa kertoa omat tarinansa
Teatteri oli minulle kaikki kaikessa
PLAY RAPE -monologi oli näyttelijäksi valmistuneelle Anna Paavilaiselle voimaannuttava kokemus.
Jakso 2: Ilmastonmuutos
Ilmastonmuutosta käkättimeen kirjojen voimin
Fiktiolla on mahdollisuus vedota ihmisten empatiakykyyn
Maailmanloppuhan tulee joka tapauksessa, mutta sen ei tarvitse tulla ihan vielä. Tästä ovat yksimielisiä muusikko-näyttelijä Olavi Uusivirta, kirjailija Mikko-Pekka Heikkinen ja Emmi Itäranta.
Emmi Itäranta: Elämme taitekohdassa, jonka seuraukset kurkottavat kymmenientuhansien vuosien päähän
Suhteemme luontoon on muuttunut ja se näkyy kirjoissakin.
Suhteemme luontoon on muuttunut ja se näkyy kirjallisuudessakin, kirjailija Emmi Itäranta kirjoittaa kolumnissaan. Pilkun jälkeen Yle Teemalla maanantaina 20.2. klo 21.
Emmi Itärannan fantasiassa maailmanlopussa itää toivo
"Ihminen pystyy sopeutumaan monenlaisiin asioihin."
Emmi Itäranta ei näe kirjojaan kertomuksina toivottomuudesta, vaan toivosta ja selviytymisestä maailmassa, joka väistämättäkin muuttuu tai jopa romahtaa. Kirjojen Suomi: Pilkun jälkeen -sarja pureutuu ilmastonmuutokseen maanantaina Yle Teema 20.2. klo 21.00 ja Yle Areenalla jo nyt.
Jakso 1: Hulluus
Shh! Pyhät hullut kuiskivat kirjallisuudessa
Pilkun jälkeen -ohjelmassa käsitellään hulluutta.
Työhullu, kylähullu, seksihullu, pähkähullu. Ja vielä hullummaksi menee, kun perspektiiviä laajentaa historiaan. Kirjojen Suomen Pilkun jälkeen Hulluus-jaksossa keskustellaan siitä, missä menee hullun ja terveen raja.
Mike Pohjola: Kun Aleksis Kivi ulostuslääkettä söi
Taiteilijan on pistäydyttävä hulluudessa.
Millainen on kirjailijan työpäivä? "Yhdeksältä työhuoneelle lukemaan sähköpostit, kymmeneltä lankeaminen hulluuteen, yhdeltätoista takaisin selkomaailmaan, yhdeltä lounas, viideltä kotiin", kirjoittaa kirjailija Mike Pohjola. Lue koko juttu >>
Paleface: "Kun välillä vähän särkyy, voi olla vasta ehjä"
Musiikki on vahva keino vaikuttaa.
Pilkun jälkeen -ohjelman vieraaksi kutsuttu Paleface katsoo, että maailma tarvitsee kipeästi pientä oikuttelua, ihmisiä, jotka asettuvat systeemin ulkopuolelle ja murtavat ajatusta siitä, että olisi jokin stereotyyppinen normaali.
Mike Pohjola on nykypäivän shamaani
Taiteilija etsii shamaanin tavoin totuutta
Taiteilija etsii shamaanin tavoin totuutta, ja palaa työpöydän äärelle sen kanssa – ehkä haavoittuneena, mutta kuitenkin.
Pilkun jälkeen maanantaisin 13.2. alkaen Yle Teema klo 21.00 ja Yle Areena pysyvästi
Kirjojen Suomi: Pilkun jälkeen
Uusi kirjallisuusohjelma alkaa
Uudessa Pilkun jälkeen -kirjallisuussarjassa uuden polven kirjailijat ja muut kirjoittajat puhuvat kirjailija Niina Revon luotsaamana siitä, miten erilaiset polttavat teemat näkyvät kotimaisessa kirjallisuudessa itsenäisyyden ajalla.
Kirjailija Niina Repo: Tärkeimmät suomalaiset kirjat kirjoitetaan joka vuosi uudestaan
Hän on uuden kirjallisuussarjan juontaja
"Jos haluat viettää joskus herkullisen hetken, etsi kirjailija ja ala jutella hänen kanssaan mielenheilahduksista". Näin kehottaa kirjailija Niina Repo, joka toimii uuden Pilkun jälkeen –ohjelman juontajana.