Hyppää pääsisältöön

Musiikin kevät 1918 - seuraa koko sarja tammikuusta kesäkuulle #musiikinkevät1918

Musiikin kevät 1918 - kohtaloita sisällissodan Suomessa

Seuraa musiikkielämän kohtaloita sadan vuoden takaa.

Mitä tapahtui musiikkielämässä, kun Suomi ajautui sisällissotaan 1918? Missä olivat tunnetut musiikkivaikuttajat Jean Sibelius, Toivo Kuula, Oskar Merikanto, Aino Ackté ja monet muut sodan keskellä? Mikä oli musiikin rooli sodan eri osapuolilla? Seuraa musiikkielämän kohtaloita sadan vuoden takaa Musiikin kevät 1918 -artikkelisarjassa lähes päivittäin tammikuun 13. päivästä kesäkuun 9. päivään. #musiikinkevät1918

Oopperaa, oopperaa! Veljeni vartija Tampereen Oopperassa 21.2.2018

Veljeni vartija - yksi perhe, kaksi rintamaa

Ylen suora striimi Tampereen Oopperasta 21.2.2018.

Tampereen Oopperan suurtuotanto, kotimainen kantaesitys Veljeni vartija kuvaa vuoden 1918 Suomea ja sisällissodan dramaattisia tapahtumia Tampereella. Ooppera kertoo kahden eri puolille ajautuvan sisaruksen Amanda ja Eemil Rossin tarinan. Oopperan on säveltänyt Olli Kortekangas, ohjannut Tuomas Parkkinen ja Tampere Filharmoniaa johtaa Santtu-Matias Rouvali. Päärooleissa laulavat sopraano Tuuli Takala ja baritoni Ville Rusanen. Tutustu teokseen ja tekijöihin. Katso ooppera Areenassa.

Vuoden levy 2017

Alba Recordsin Northlands on Yleisradion Vuoden levy 2017

Vuoden levy julkistettiin Kulttuuriykkösessä 7.2.2018.

Yleisradion Vuoden levy 2017 on Alba Recordsin Northlands - Music by Matthew Whittall. Kunniakirja luovutettiin keskiviikkona 7. helmikuuta Yle Radio 1:n Kulttuuriykkösen suorassa lähetyksessä Helsingin Musiikkitalossa. Kunniakirjan kävivät pokkaamassa Alba Recordsin toimitusjohtaja Erkki Nisonen, käyrätorvisti Tommi Hyytinen ja säveltäjä Matthew Whittall. - Lue voittoperustelut ja lue myös levyarvio.

Uudet levyt | Yle Radio 1 perjantaisin klo 11

Levykriitikko Ville Komppa: "Parasta on musiikki itse"

Uudet levyt -kriitikko esittelyssä.

Yle Radio 1:n Uudet levyt -ohjelma perjantaisin klo 11 on "maailman paras ja ainoa suomenkielinen levykritiikkiohjelma". Uusia levyjä arvioivat toimittajat Kare Eskola ja Ville Komppa. Mitä he ovat miehiään? Millaista on toimia musiikkikriitikkona niin pienessä maassa kuin Suomi? Ville Komppa vastaa omasta puolestaan.

Tanssia, tanssia! Kalevalanmaa Suomen kansallisbaletista 18.11.2017

Kalevalanmaa

Greven läksiäisteos on kiitosvirsi ja tukkapölly Suomelle!

Kalevalanmaa on Suomen kansallisbalettia vuodesta 2008 johtaneen tanskalaisen Kenneth Greven kiitosvirsi ja tukkapölly Suomen kansalle, sukellus suomalaisuuden ytimeen. Tutustu tanssispektaakkeliin, tapahtumiin, tekijöihin ja esiintyjiin Kansallisbaletin sivuilla. Katso Kalevalanmaa Areenassa. Katso myös lähetyksen isäntäparin Liisa Vihmasen ja Janne Koskisen tutustumisretki oopperatalon uumeniin.

Tunteiden ilta Musiikkitalon Paavossa 22.12.

Musiikin voima

Mitä klassisen musiikin huippunimet halusivat kysyä toisiltaan?

Suomi 100 -juhlan kunniaksi klassisen musiikin kysymysviesti

Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Musiikin voiman vieraina oli kuusi suomalaista klassisen musiikin huippunimeä: viulisti Elina Vähälä, pedagogi ja pelimanni Mauno Järvelä, oopperalaulaja Helena Juntunen, muusikko Olli Mustonen, kapellimestari Klaus Mäkelä ja säveltäjä Magnus Lindberg. Mitä nämä eri-ikäiset tähdet ovat aina halunneet kysyä toisiltaan tai mitä he ovat halunneet sanoa toisilleen? Tämä selviää juhlavuoden kysymysviestiketjusta.

Katso Suomi 100 -juhlavuoden Musiikin voima

Kantapöydän opiskelijatreffit

Radio-ooppera Kylmän maan kuningatar Yle Radio 1 la 2.12. klo 19.03

Kylmän maan kuningatar

Riikka Talvitien teki harvinaisen radio-oopperan.

Riikka Talvitien ja Tommi Kinnusen Kylmän maan kuningatar on radio-ooppera kahdessa näytöksessä. Teos on Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa, ja sen on toteuttanut Radioteatteri yhteistyössä Radion sinfoniaorkesterin kanssa. Lue lisää teoksesta ja kuuntele Kylmän maan kuningatar Yle Radio 1 la 2.12. klo 19.03 & Areena.

Terveiset musiikkimatkalta | Kirjoita ja kerro mitä kiinnostavaa kuulit ja näit!

Vahvojen suomalaisnaisten Kalevalanmaa

Tanssitoimittaja Liisa Vihmasen vetämässä keskustelussa Kalevalanmaa-tanssispektaakkelin kantaesityksen 3. marraskuuta kynnyksellä olivat mukana koreografi Kenneth Greve, haitaritaiteilija Kimmo Pohjonen, pukusuunnittelija Erika Turunen ja tanssija Atte Kilpinen. Katso Kalevalanmaa-keskustelu Kansallisoopperan päälämpiössä 1.11.2017.

Yrjö Kilpinen -seuran Lied-sävellyskilpailun loppukonsertti & palkintojenjako G Livelab la 18.11. klo 19

Vladimir Agopov voitti Lied-sävellyskilpailun 2017

Katso kaikki palkinnot & finaaliesitykset.

Nimimerkki 11235 eli kokenut säveltäjä Vladimir Agopov voitti lauantaina 18.11. pidetyn Yrjö Kilpinen -seuran järjestämän ensimmäisen Lied-sävellyskilpailun laulusarjallaan Four songs to the poems by William Blake. Ensimmäinen palkinto on suuruudeltaan 5.000 euroa. Agopovin teoksen esittivät mezzosopraano Essi Luttinen ja pianisti Kirill Kozlovski. Loppukilpailuun päässeet kahdeksan teosta esitettiin ja kilpailun voittajat julkistettiin loppukilpailukonsertissa G Livelab -klubilla Helsingissä. Loppukilpailuun hyväksyttyjen teosten säveltäjät kilpailivat anonyymisti aina palkintojenjakoon saakka. - Katso kilpailuteokset, loppukilpailukonsertti & palkintojenjako sekä loppujamit.

Oopperaa, oopperaa! West Coast Kokkola Operan Pohjantähti Musiikkitalossa la 11.11. klo 19

Kokkolalaiset toivat Pohjantähti-harvinaisuuden Musiikkitaloon

Katso oopperaesitys suorana tai kuuntele Yle Radio 1.

West Cost Kokkola Opera tuottaa itsenäisyyden juhlavuodelle 2017 Suomen historiaa viihdyttävästi peilaavan Giacomo Meyerbeerin koomisen oopperan Létoile du Nord, Pohjantähti. Teos on ranskalaisen oopperan mestariteos 1800-luvulta, joka kuvaa suomalaisia hauskasti suurvaltojen välisen vehkeilyn pyörteissä. Päärooleissa mm. Anu Komsi, Anna Palimina ja Michael Leibundgut. Meyerbeer-oopperaorkesteria johtaa kapellimestari Sakari Oramo. Lue lisää oopperasta ja kuuntele esitys Areenassa. Katso Areenassa Pohjantähti Musiikkitalossa 11.11.

Kansainvälinen Let the Peoples Sing -kuorokilpailu Musiikkitalossa 14.-15.10.2017 - Vaskivuoren lukion kamarikuoro bloggaa

Suomalaisnuoret bloggaavat matkalla kansainväliseen kuorokisaan

Lue viimeinen blogi, jossa kerrotaan kuorolaisten kilpailutunnelmat. - Vantaalainen Vaskivuoren lukion kamarikuoro sai tammikuussa kuulla tulleensa valituksi kansainväliseen Let the Peoples Sing -kuorokilpailuun, jonka Euroopan yleisradiounioni EBU järjestää lokakuun puolivälissä Helsingin Musiikkitalossa. Kisaa on käyty vuodesta 1961 lähtien ja suomalaisia menestyjiä ovat olleet mm. Tapiolan yhteiskoulun kuoro sekä Candomino- ja Jubilate-kuorot. Vaskivuoren nuoret kuorolaiset ja kuoronjohtaja Jonna Vehmanen bloggaavat tunnelmistaan ja tekemisistään toukokuun lopusta aina lokakuussa käytävään kilpailuun asti.

Kansainvälinen Let the Peoples Sing -kuorokilpailu Musiikkitalossa 14.-15.10.2017

Virolainen Collegium Musicale voitti Let the Peoples Sing -kuorokilpailun

Finaalin kahdeksan kuoron joukossa oli kaksi suomalaiskuoroa

Endrik Üksväravan johtama virolainen Collegium Musicale voitti EBUn Let the Peoples Sing 2017 -kuorokilpailun Silver Rose Bowl -pääpalkinnon sunnuntaina Musiikkitalossa. Myös suomalaiskuorot Slavonic Tractor ja Vaskivuoren lukion kamarikuoro pärjäsivät hienosti voittaen kumpikin omat sarjansa. Palaa lauantain upeaan kuorogaalaan ja sunnuntain finaaliin Areenassa ja lue lisää kilpailun tuloksista.

instagram #yleklassinen

Let the Peoples Sing Helsingissä 14.-15.10.2017 - Turkulainen naiskuoro Slavonic Tractor

Slavonic Tractor työntää kumoon kuvitelmat naiskuorosta

Turkulaiset tähtäävät Let the Peoples Sing -voittoon.

Slavonic Tractor on toinen suomalainen kuoro Let the Peoples Sing -kuorokilpailussa Helsingissä lokakuussa 2017. Vaikka suomalaiseen ja bulgarialaiseen kansanmusiikkiin erikoistunut turkulainen lauluyhtye on oman sarjansa jo voittanut, tämä ei traktoreille riitä: "Haluamme pääpalkinnon, Silver Rose Bowlin!" Tutustu kymmeneen taitavaan, kunnianhimoiseen laulajanaiseen.

Musiikkistudion klubi-ilta Musiikkitalon Paavo-salissa to 12.10.2017 klo 19

Kun Sibelius ja Aho taistelivat samasta morsiamesta

Maria Suokkaan ja Tuukka Vasaman moderni melodraama.

Jean Sibelius uhkaa kaksintaistelulla Juhani Ahoa, joka myös rakastaa ihanaa Aino Järnefeltiä ja paljastaa tunteensa romaanissaan Yksin. Yli sadan vuoden takainen kolmiodraama herää henkiin pianisti Maria Suokkaan ja lausuja Tuukka Vasaman tarinallisessa konsertissa Ainoani!. Sibeliuksen lisäksi kuullaan melodraamoja myös nykysäveltäjiltä Esa Ylivaara, Minna Leinonen ja Ilkka von Boehm. Lue taiteilijoista & katso melodraamakonsertti.

Oopperaa, oopperaa! Syyssonaatti Suomen kansallisoopperasta 23.9.2017

Kansallisoopperan syksyn tapaus - Syyssonaatti

Ihmisen valintoja, perheen ristiriitoja ja anteeksiannon mahdollisuutta käsittelee Kansallisoopperan syksyn 2017 suomalainen kantaesitys. Ingmar Bergmanin elokuvaan pohjaavan Syyssonaatin on säveltänyt Sebastian Fagerlund, ja libreton on kirjoittanut Gunilla Hemming. Äidin ja tyttären rooleissa esiintyvät ruotsalaislaulajat mezzosopraano Anne Sofie von Otter ja sopraano Erika Sunnegårdh. Katso Syyssonaatti Areenassa. Watch On Demand Finnish National Opera performing Sebastian Fagerlund's Autumn Sonata 23.9.2017. - Katso ja lue säveltäjä Sebastian Fagerlundin haastattelu.

Yleisradion vuoden nuorisokuoro

Maj Lind -pianokilpailu 17.-31.8.2017

Yhdysvaltalainen Mackenzie Melemed voitti Maj Lind -pianokilpailun 2017

Seuraa kilpailua osoitteessa yle.fi/klassinen

Yhdysvaltalainen 22-vuotias Mackenzie Melemed on Maj Lind -pianokilpailun voittaja 2017. "Olen sanaton! Oli ihana kilpailla Suomessa. Aion maksaa opintolainojani tällä palkinnolla", totesi Melemed voittajahaastattelussa. Voittajan palkinto on 30.000 euroa. Katso kaikki palkinnot ja siirry Maj Lind -kilpailusivustolle. - Kuvassa voittajan vierellä vasemmalla on kolmannen palkinnon saanut eteläkorealainen Jiyoung Kim ja oikealla kuuden parhaan joukkoon sijoittunut eteläkorealainen Hyo-Eun Park.

Ilman tätä pariskuntaa ei olisi Maj Lind -pianokilpailua

Kuorokuiskaaja - kuorotoimittaja Inari Tillin blogi

Inari Tilli bloggaa kuoromaailmasta

Blogi kaikille kuorokuumeeseen sairastuneille.

Kuorokuiskaaja on Ylen kuoromusiikkiin erikoistuneen toimittajan Inari Tillin blogi kaikille kuorokuumeeseen sairastuneille. Inari itse on sairastanut tautia koko pienen ikänsä eikä parantuminen ole näköpiirissä. Tervetuloa lukemaan Kuorokuiskaajan muistiinmerkintöjä ja kommentteja.Seuraa Kuorokuiskaajan päivityksiä ja vinkkejä myös Facebookissa!

Yle klassinen ylpeänä esittää: oopperavideot à la Juha Laukkanen

Suosittelemme konsertteja verkossa

Suosittelemme blogeja

Blogi: Sellisti soittaa eikä sodi

Radion sinfoniaorkesterin soolosellisti Jukka Rautasalo soittaa myös kamariorkesteri Avantissa! ja sellon lisäksi myös gambaa - silloin kun ei kirjoita blogia. Lue lisää...

Blogi: Musiikintutkijan Syötävät sävelet

Turkulainen musiikintutkija dos. Susanna Välimäki kirjoittaa klassisesta musiikista ja ruuasta. Syötävät sävelet -blogi sisältää musiikillisia reseptejä ja juttua historiallisten säveltäjien gastronomisista mieltymyksistä. Lue lisää...

Blogi: Musiikinrakastajan tunnustuksia

Kari Lempiäinen kirjoittaa Tarkkaamo-blogia.

Kari Lempiäinen tunnustaa olevansa musiikin rakastaja ja riippuvainen erityisesti oopperasta. Lempiäinen kirjoittaa Tarkkaamo-blogia. Lue lisää...

Oopperaa, oopperaa! Kuolleesta talosta Savonlinnan Oopperajuhlilta 28.7.2016

Katso: Savonlinnan Oopperajuhlat - Kuolleesta talosta

Dostojevskin romaaniin perustuva ooppera vankileiristä

Savonlinnan Oopperajuhlilta suorana televisioitava Leoš Janáčekin ooppera Kuolleesta talosta perustuu Fjodor Dostojevskin omaelämäkerralliseen romaaniin. Poliittisista syistä tuomittu aatelismies saapuu vankileirille Siperiaan, missä häntä odottaa vuosien pakkotyö. Monien ihmiskohtaloiden leiri on kuin kuollut talo. Esitys on Walesin kansallisoopperan tuotanto. Kapellimestarina toimii Tomáš Hanus, kuoron on valmentanut Matti Hyökki, ohjaaja on David Pountney ja rooleissa nähdään mm. Ville Rusanen. Yle on tuottanut oopperan televisiolle yhteistyössä Japanin yleisradion NHK:n kanssa. Katso ooppera ja Lue lisää oopperasta.

Baritoni Ville Rusanen on Dostojevskin alter ego

Katso baritoni Ville Rusasen haastattelu.

Baritoni Ville Rusanen kertoo Alexandr Petrovič Gorjančikovin roolistaan Leoš Janáčekin oopperassa Kuolleesta talosta, itse oopperasta sekä sen harjoitusprosessista heinäkuun alussa Olavinlinnassa. Pääsemme myös kurkistamaan harjoituksiin ja opimme ainakin yhden tsekkiläisen haukkumasanan. Ja mitä se taas tarkoittaa, selviää katsomalla!

Oopperaa, oopperaa! Indigo Suomen kansallisoopperasta 30.1.2016