Hyppää pääsisältöön

Musica nova Helsinki

Uusinta Ensemble: Moderni Klassikko

Onnea Ludwig van Beethoven 250 vuotta!

Beethovenin tarina

Yle juhlii 250 vuotiasta Beethovenia.

Klassisen musiikin vankkumattoman kulmakiven Ludwig van Beethovenin syntymästä tuli 16. joulukuuta 2020 kuluneeksi 250 vuotta. Ristiriitaisen säveltäjän elämää ja musiikkia käsitellään Yle Radio 1:n musiikkiohjelmissa. Löydä juhlavuoden konsertit ja ohjelmat kootusti Yle Areenan Beethoven 250 -ohjelmapaketista. – Pianisti Paavali Jumppanen suunnitteli Ludvig van Beethovenin juhlavuoden kunniaksi konserttisarjan, joka seurailee säveltäjän elämää kahdeksan temaattisen konsertin kautta. Kuuntele Beethovenin tarina Areenassa.

Suomalaissoittajat Stalinin vainoissa

Musiikki kukoisti ihanneyhteiskunnassa vain hetken

Neuvosto-Karjalan musiikkielämää 1920-30-luvuilla.

Kahdeksantena heinäkuuta 1938 keskellä yötä Neuvosto-Karjalassa pääkaupungin Petroskoin sinfoniaorkesterin amerikansuomalaisten soittajien oville koputettiin. NKVD pidätti kaikki kaupungissa olleet amerikansuomalaiset soittajat. Radio-ohjelmat sekä artikkelisarja Puhdistus Petroskoissa – Suomalaissoittajat Stalinin vainoissa kertoo 1920–1930-lukujen Neuvosto-Karjalasta, Petroskoin kukoistavasta musiikkielämästä ja Stalinin vainoista 1930-luvun lopulla, jolloin myös muusikoita vangittiin, teloitettiin tai lähetettiin pakkotyöleireille.

Äkkiä olikin vapaus puhua

Neuvosto-Karjalan musiikkielämää 1920-30-luvuilla osa 1/4.

Kun Pekka Suutari lähti kenttätyömatkalle Petroskoihin keväällä 1993, Neuvostoliitto oli juuri hajonnut ja rajat auenneet. Nuori suomalainen etnomusikologi oli kiinnostunut Neuvosto-Karjalan 1920-1930-lukujen musiikkielämästä, jolloin amerikansuomalaiset olivat tulleet rakentamaan uutta ihanneyhteiskuntaa ja tuoneet mukanaan oman muodikkaan musiikkikulttuurinsa. Haastatellessaan iäkkäitä amerikansuomalaisia muusikoita Suutari sai huomata, että kaikki halusivat kertoa hänelle Stalinin vainoista, joista nyt saattoi puhua ensimmäisen kerran ääneen. - Osa 1/4

Amerikansuomalaisten muotitanssit villitsivät nälkäisen Petroskoin

Neuvosto-Karjalan musiikkielämää 1920-30-luvuilla osa 3/4.

Nälänhätä ei ollut ihan sitä, mitä 1930-luvulla Neuvosto-Karjalaa rakentamaan houkutellut amerikansuomalaiset odottivat. Petroskoin suomalaisilla klubeilla tanssittiin kuitenkin villisti foxtrottia ja amerikansuomalaisten poikien penikkabändi kutsuttiin soittamaan itselleen Stalinille. – Osa 3/4

Petroskoin sinfoniaorkesterin kohtalon yö 1938

Neuvosto-Karjalan musiikkielämää 1920-30-luvuilla osa 4/4.

Heinäkuun kahdeksantena päivänä 1938 Petroskoin sinfoniaorkesteri oli pitänyt konsertin. Yöllä amerikansuomalaisten soittajien kotioviin koputettiin ja kaikki sillä hetkellä kaupungissa olleet soittajat pidätettiin. Oliko orkesterin toimistossa tehty lista, jonka mukaan NKVD osasi juuri oikeisiin osoitteisiin? – Osa 4/4

Musiikin syntymäpäiväkalenteri

"Paaljon on-nee-aa vaaan..."

Musiikin syntymäpäiväkalenteri 2019.

On aika onnitella suomalaisia säveltäjiä, soittajia ja laulajia heidän syntymäpäivänään. Muistamme niin menneen maailman suuruuksia ja kuin tämän päivän tähtiä. Löydä Musiikin syntymäpäiväkalenteri, jutut päivänsankareista ja Lassi Rajamaan taidokkaat piirrokset. Tule mukaan onnittelijoiden joukkoon!

Kansallisoopperan Jää

Kantaako jää vai pettää?

Nuori pappi muuttaa perheineen etäiselle saarelle, ja heti ensimmäisen saarnan jälkeen hänestä tulee pidetty ja arvostettu. Tänne he jäävät lapsineen, päättävät Petter ja Mona. Pariskunnan toiveikasta kulkua kohti parempia aikoja säestää aina vain voimistuva tumma pohjasävel. Kantaako jää vai pettää? Kansallisoopperan Jää-ooppera perustuu Ulla-Lena Lundbergin 2012 Finlandia-palkittuun romaaniin. Jään libreton on laatinut dramaturgi Juhani Koivisto ja säveltänyt Jaakko Kuusisto. Lue lisää teoksesta Kansallisoopperan verkkosivuilta. Katso Areenassa Jään esitys keväältä 2019.

Jään säveltäjä Jaakko Kuusisto sairastui vakavasti

Säveltäjä Jaakko Kuusiston haastattelu.

Kun säveltäjä ja kapellimestari Jaakko Kuusisto kuuli sairastavansa aivosyöpää kesällä 2020, hänen oli pakko pysähtyä. Syksyllä säveltäjä palasi töihin ja tunnisti itsessään uuden piirteen. Yle Uutisten kulttuurivieras Jaakko Kuusisto on vakiokasvo suomalaisella kulttuurikentällä, muusikkona ja asiantuntijana. Pahanlaatuinen aivosyöpä laittoi elämänarvot uusiksi. Lue mitä Jaakko Kuusisto kertoi kulttuuritoimittaja Mattias Mattilalle.

Musiikin kevät 1918 - kohtaloita sisällissodan Suomessa #musiikinkevät1918

Joulu pakolaisena Pietarissa – säveltäjä Knut Kankaan tarina 1918-1920

Tarinan neljännessätoista osassa on joulu.

"Kasanskin kirkon mahtava vaskikello julisti joulurauhaa. Nevan yli johtavalla sillalla seisoo yksinäinen maanpakolainen. Tuo raskas silta, rautaisine kaiteineen, lienee tuskin milloinkaan ollut vähemmän kuormitettu kuin nyt.” Huhtikuussa 1918 punaisten tullineuvoston jäsen, säveltäjä Knut Kangas oli joutunut pakenemaan Helsingistä Viipurin kautta Pietariin. Sarjakuvataiteilija Ville Ranta on kuvittanut Knut Kankaan tarinan 14. osan, missä säveltäjä kertoo synkästä joulustaan Pietarissa vuonna 1919.

Musiikkistudio

Kun Jean Sibelius ja Juhani Aho taistelivat samasta morsiamesta

Maria Suokkaan ja Tuukka Vasaman moderni melodraama.

Jean Sibelius uhkaa kaksintaistelulla Juhani Ahoa, joka myös rakastaa ihanaa Aino Järnefeltiä ja paljastaa tunteensa romaanissaan Yksin. Yli sadan vuoden takainen kolmiodraama herää henkiin pianisti Maria Suokkaan ja lausuja Tuukka Vasaman tarinallisessa konsertissa Ainoani! Musiikkitalon Paavo-salissa 12.10.2017. Sibeliuksen lisäksi kuullaan melodraamoja myös nykysäveltäjiltä Esa Ylivaara, Minna Leinonen ja Ilkka von Boehm. Lue taiteilijoista & katso melodraamakonsertti.

Antti Holman oopperajuhlat

Antti Holmalla on hirveä musiikkimaku

Antti Holma puhuu uudessa podcastissaan oopperasta.

Antti Holma teki lyhyen uran filmitähtenä ja lopetti. Nyt hänellä on aikaa puhua musiikista, Cheekistä ja tekemästään "sopimuksesta saatanan kanssa". Oopperalla on maine tosimaailmasta irrallisena yläluokan snobbailuna. Uudessa podcastissaan Holma kouluttaa meitä ajattelemaan toisin.

Tule oopperaan Antti Holman käsikynkässä!

Antti Holman oopperajuhlat -podcast.

Kaikki kesän musiikkitapahtumat peruttu? Ei hätää, Antti Holman oopperajuhlia ei. Tämän podcastin aikana valmistaudutaan oopperailtaan, tutustutaan väliaikatarjoiluihin, harjoitellaan sopivaa ilmettä liian vaikean teoksen äärellä, käydään läpi parhaat tavat ottaa pienet nokoset toisen näytöksen loppupuolella, selviydytään tunteista ja valitaan seuraava teos. Antti Holman oopperajuhlat on 8-osainen podcast-sarja. Kuuntele Areenassa tai lataa podcast!. - Testaa, mikä oopperahahmo olet!

Covid fan tutte - Kansallisoopperan syksyn uutuus

Katso Kansallisoopperan Covid fan tutte

Katso Covid fan tutte -ooppera Areenassa.

Suomen Kansallisoopperan syksyn avaus on ajankohtainen ja satiirinen Covid fan tutte. Minna Lindgren on tehnyt koronakevään epävarmasta ajasta oopperan ja taiteilijoiden kannalta uuden libreton W.A. Mozartin oopperaan Cosi fan tutte. Syyskuun 1. päivänä tallennetussa esityksessä laulavat tähtisolistit Karita Mattila, Miina-Liisa Värelä, Tommi Hakala, Johanna Rusanen, Tuomas Katajala ja Waltteri Torikka. Musiikinjohto Esa-Pekka Salonen. Lavaohjaus Jussi Nikkilä. TV-ohjaus Tiina Siniketo.

Viipurin musiikin menestystarina 1918-1939

Muukalaisella maestro Boris Sirpolla riitti ihailijoita ja vihamiehiä

Johdanto 26-osaiseen jatkokertomukseen Viipurin musiikista.

Lähde kiehtovalle aikamatkalle 1920-1930-lukujen vilkkaaseen, kosmopoliittiin Viipuriin! Jatkokertomuksessa seikkailevat armenialainen viuluniekka Boris Sirpo ihailijoineen ja vihamiehineen, Pietarista paenneet emigranttimuusikot, operettidiivat ja teatterilaiset, salaperäinen Viulu-Wahl, viulun ihmelapsi Heimo Haitto ja monet muut viipurilaiset kulttuuripersoonat. Suomen sisällissodan ja talvisodan väliin sijoittuvassa jatkokertomuksessa on 26 osaa. – Lue johdanto Viipurin musiikin menestystarinaan 1918-1939 ja itse kertomus osoitteessa yle.fi/viipurinmusiikki.

Tutustu Viipurin musiikkikohteisiin kartalla tai paikan päällä – Viipurin musiikin menestystarina 1918–1939

Tutustu viipurilaisiin ihmisiin ja kohteisiin.

Lähde kiehtovalle nojatuolimatkalle 1920–1930-lukujen Viipuriin! Seuraa karttamme reittiopasta, löydä Viipurin musiikin menestystarinan 1918–1939 keskeiset tapahtumapaikat ja lue niihin liittyvät tarinat. Ellet jopa lähde karttamme kanssa kävelyretkelle paikan päälle nyky-Viipuriin!

Onnea Uuno Klami 120 vuotta!

Nuori Klami oli veitikka ja hurmuri

Lue säveltäjän Pariisin kirjeet 1924--1925.

Säveltäjä Uuno Klami (1900-1961) tunnettiin vaiteliaana miehenä. Nuoren, 24-vuotiaan säveltäjän kirjeet Pariisista 1924–1925 ystävälle pianisti Alvar Andströmille paljastavat kuitenkin aivan toisenlaisen Klamin. Ujo, sulkeutunut säveltäjä olikin iloinen veitikka ja hurmuri, jolla oli loistava huumorintaju. Lähde aikamatkalle 1920-luvun Pariisin ja lue Uunon hulvattomat kirjeet. - Tutustu myös Uuno Klami -seuran 120-vuotisjuhlavuoden tapahtumiin ja liity ystävyysseuran jäseneksi!

Suomen Säveltäjät 75 vuotta

Katso Suomen Säveltäjät 75 vuotta -minidokumentti

Suomen Säveltäjät ry perustettiin vuonna 1945 ajatuksena edistää maamme säveltäjien asemaa ja toimeentuloa. Säveltäjät Mikko Heiniö, Riikka Talvitie ja Aulis Sallinen kertovat Suomen Säveltäjät ry:n 75-vuotisjuhlien kunniaksi ajatuksiaan yhdistyksen merkityksestä ja sekä nykymusiikin asemasta suomalaisessa yhteiskunnassa. Toimittajana on Lotta Emanuelsson.

Katso Suomen Säveltäjät 75 vuotta -juhlakonsertti

Hannu Lintu, Kapellimestari / Tuuli Lindeberg, sopraano

Suomen Säveltäjät 75 vuotta. Joht. Hannu Lintu, sol. Tuuli Lindeberg, sopraano. - Outi Tarkiainen: Jään lauluja, kantaesitys (Ylen tilaus). Paavo Heininen: Arioso op. 16. Jouni Kaipainen: North by North-East. Sampo Haapamäki: Synny! (Laulusarjan 1. osa), kantaesitys (Ylen tilaus). Suora lähetys Helsingin Musiikkitalosta.

Kaikki Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmät Areenassa

Terveiset musiikkimatkalta | Kirjoita ja kerro mitä kiinnostavaa kuulit ja näit!

instagram #yleklassinen

Taiteilija koronakeväänä 2020

Pianisti Meri Louhoksen muistelmat

Wagnerin Nibelungin sormus Kansallisoopperassa - Katso Reininkulta Areenassa

Ring on tarina vallasta ja rakkaudesta

Kansallisoopperan Wagnerin Reininkulta Ylen kanavilla.

Richard Wagnerin Nibelungin sormus eli Ring on neliosainen ooppera vallasta, sen tavoittelusta ja ristiriidasta vallan sekä rakkauden välillä. Valta on sillä, joka omistaa Rein-virran kullasta taotun sormuksen. Sarjan avaa Reininkulta ja muut osat ovat Valkyyria, Siegfrid ja Jumalten tuho. Tutustu Suomen Kansallisoopperan suomalaisin voimin toteutettavaan Reininkultaan, joka sai ensi-iltansa 30.8.2019. Katso Reininkulta Areenassa. #Reininkulta #Ring #FNORing

Nauti Reininkulta Wagner-intoilijoiden hulvattomassa seurassa!

Wagner-intoilijat kommentoivat Reininkultaa.

Intohimoiset wagneriaanit, Apocalyptica-sellisti Perttu Kivilaakso, Bäckström Brothers -tenori Petri Bäckström ja Wagner-tohtori, sopraano Jenni Lättilä katsoivat ja kommentoivat Kansallisoopperan Reininkullan suoraa striimausta Areenassa 7. syyskuuta 2019. Tee second screen -kokeilu ja katso Reininkulta kahdella tietokoneella eli katso Reininkulta-ooppera Areenassa ja käynnistä rinnalle Areenassa Wagner-intoilijoiden kommentointitallenne. Alkusoitto alkaa kohdasta 23:25. Nauti oopperasta ja piipahtele välillä Jennin, Petrin ja Pertun asiantuntevassa ja hulvattomassa seurassa! #Reininkulta #Ring #FNORing

Wagnerin Nibelungin sormus Kansallisoopperassa - Kuka on kuka Reininkullassa?

Mitä Reininkullassa tapahtuu ja kuka on kuka?

Kansallisoopperan Reininkullan roolihahmot esittäytyvät.

Kuka kukin on Reininkullassa ja mistä ooppera kertoo? Katso dokumentti, jossa Richard Wagnerin Nibelungin sormus -tetralogian ensimmäisen oopperan henkilöistä ja tapahtumista kertovat Tommi Hakala, Jyrki Korhonen, Lilli Paasikivi, Jukka Rasilainen, Reinintyttäret (kuvassa) Marjukka Tepponen, Mari Palo ja Jeni Packalen sekä monet muut Reininkullan laulajat.

Wagnerin Nibelungin sormus Kansallisoopperassa - Nukketeatterinäyttelijä Juha Laukkanen esittelee oopperat

Juha Laukkanen loihtii lusikoilla Ringin myyttisen maailman

Juha Laukkasen oopperaesittelyt .

Ravintolayleisö söi hyvin, oopperalaulajat tarjoilivat ja lauloivat tarjoillessaan, ja minä esitin lyhyitä oopperaesittelyjä, Juha Laukkanen muistelee iltoja savonlinnalaisessa kellariravintolassa Oopperajuhlien aikaan 15 vuotta sitten. Yleisö oli kiitollista, sillä vihdoinkin se ymmärsi, mitä oopperassa tapahtui. Nukketeatterinäyttelijä Juha Laukkasen originellien oopperaesittelyjen sarja jatkuu ja nyt vuorossa on Richard Wagnerin Nibelungin sormus.

Wagnerin Nibelungin sormus Kansallisoopperassa - Ohjaaja Anna Kelo

Wagnerin Nibelungin sormus Kansallisoopperassa - Minun Wagnerini

Säveltäjä Uljas Pulkkis: "Ajattelin ettei oopperamusiikki ole minua varten, kunnes kuulin Wagneria"

Henkilökohtaisia tilityksiä suhteesta Wagneriin.

Minun Wagnerini -sarjassa suomalaiset wagneriaanit kertovat suhteestaan säveltäjä Richard Wagneriin ja hänen oopperoihinsa. Mukana mm. oopperajohtaja Lilli Paasikivi, basso Matti Salminen, säveltäjä Uljas Pulkkis, kapellimestarit Mikko Franck ja Leif Segerstam, musiikin tutkija prof. Eero Tarasti, kirjailijat Minna Lindgren ja Virpi Hämeen-Anttila, ohjaaja Anna Kelo ja monet, monet muut. Katso Areenassa.

Riikan vlogi

Uudet levyt

Suurkaupungin kasvot 360

Elämyksellinen virtuaalimatka Suurkaupungin kasvot 360

Elämyksellinen virtuaalimatka historiaan ja nykypäivään.

Apua, en ole kiinnostunut peleistä! Mitä virtuaalitodellisuus voisi tarjota minulle? Miten klassinen musiikki ja VR-lasit sopivat yhteen? Suurkaupungin kasvot 360 on elämyksellinen virtuaalimatka, joka sekoittaa historiaa ja nykypäivää. - Suurkaupungin kasvot 360 on koettavissa VR-laseilla 1.8. klo 10-18 Pointti-kaupunkifestivaalilla Oodin VR-kuutiossa.

Kantapöydän opiskelijatreffit