Hyppää pääsisältöön

Lassi Rajamaan musiikkikronikka

Onnellisen miehen paita

Piirtäjä Lassi Rajamaan musiikkimuistoja.

Musiikkikronikkansa ensimmäisessä luvussa Sibelius-Akatemian emeritusrehtori, piirtäjä Lassi Rajamaa kertoo, kuinka muusikoita on koulutettu Suomessa vuodesta 1882 lähtien, kuinka heitä koulutetaan yhä ja kuinka heitä tullaan kouluttamaan tulevaisuudessa.

Soolosta oksettiin

Piirtäjä Lassi Rajamaan musiikkimuistoja.

Musiikkikronikkansa toisessa luvussa piirtäjä Lassi Rajamaa esittelee kokoonpanot soolosta oktettiin.

Musiikin syntymäpäiväkalenteri

"Paaljon on-nee-aa vaaan..."

Musiikin syntymäpäiväkalenteri 2019.

On aika onnitella suomalaisia säveltäjiä, soittajia ja laulajia heidän syntymäpäivänään. Muistamme niin menneen maailman suuruuksia ja kuin tämän päivän tähtiä. Löydä Musiikin syntymäpäiväkalenteri, jutut päivänsankareista ja Lassi Rajamaan taidokkaat piirrokset. Tule mukaan onnittelijoiden joukkoon!

Suomen Säveltäjät 75 vuotta

Katso Suomen Säveltäjät 75 vuotta -minidokumentti

Suomen Säveltäjät ry perustettiin vuonna 1945 ajatuksena edistää maamme säveltäjien asemaa ja toimeentuloa. Säveltäjät Mikko Heiniö, Riikka Talvitie ja Aulis Sallinen kertovat Suomen Säveltäjät ry:n 75-vuotisjuhlien kunniaksi ajatuksiaan yhdistyksen merkityksestä ja sekä nykymusiikin asemasta suomalaisessa yhteiskunnassa. Toimittajana on Lotta Emanuelsson.

Katso Suomen Säveltäjät 75 vuotta -juhlakonsertti

Hannu Lintu, Kapellimestari / Tuuli Lindeberg, sopraano

Suomen Säveltäjät 75 vuotta. Joht. Hannu Lintu, sol. Tuuli Lindeberg, sopraano. - Outi Tarkiainen: Jään lauluja, kantaesitys (Ylen tilaus). Paavo Heininen: Arioso op. 16. Jouni Kaipainen: North by North-East. Sampo Haapamäki: Synny! (Laulusarjan 1. osa), kantaesitys (Ylen tilaus). Suora lähetys Helsingin Musiikkitalosta.

Kaikki Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmät Areenassa

Covid fan tutte - Kansallisoopperan syksyn uutuus

Katso Kansallisoopperan Covid fan tutte

Katso Covid fan tutte -ooppera Areenassa.

Suomen Kansallisoopperan syksyn avaus on ajankohtainen ja satiirinen Covid fan tutte. Minna Lindgren on tehnyt koronakevään epävarmasta ajasta oopperan ja taiteilijoiden kannalta uuden libreton W.A. Mozartin oopperaan Cosi fan tutte. Syyskuun 1. päivänä tallennetussa esityksessä laulavat tähtisolistit Karita Mattila, Miina-Liisa Värelä, Tommi Hakala, Johanna Rusanen, Tuomas Katajala ja Waltteri Torikka. Musiikinjohto Esa-Pekka Salonen. Lavaohjaus Jussi Nikkilä. TV-ohjaus Tiina Siniketo.

Antti Holman oopperajuhlat

Antti Holmalla on hirveä musiikkimaku

Antti Holma puhuu uudessa podcastissaan oopperasta.

Antti Holma teki lyhyen uran filmitähtenä ja lopetti. Nyt hänellä on aikaa puhua musiikista, Cheekistä ja tekemästään "sopimuksesta saatanan kanssa". Oopperalla on maine tosimaailmasta irrallisena yläluokan snobbailuna. Uudessa podcastissaan Holma kouluttaa meitä ajattelemaan toisin.

Tule oopperaan Antti Holman käsikynkässä!

Antti Holman oopperajuhlat -podcast.

Kaikki kesän musiikkitapahtumat peruttu? Ei hätää, Antti Holman oopperajuhlia ei. Tämän podcastin aikana valmistaudutaan oopperailtaan, tutustutaan väliaikatarjoiluihin, harjoitellaan sopivaa ilmettä liian vaikean teoksen äärellä, käydään läpi parhaat tavat ottaa pienet nokoset toisen näytöksen loppupuolella, selviydytään tunteista ja valitaan seuraava teos. Antti Holman oopperajuhlat on 8-osainen podcast-sarja. Kuuntele Areenassa tai lataa podcast!. - Testaa, mikä oopperahahmo olet!

Juhlaviikonlopun esitykset Areenassa

Helsingin juhlaviikonlopun konsertit soivat Ylen kanavilla ja Areenassa – Tässä ohjelmaopas!

Juhlaviikonlopun ohjelmaopas musiikin ystäville.

Helsingin juhlaviikonlopun (21.-23.8.) monipuolinen ohjelmisto tarjoaa jokaiselle jotakin. Perjantaina kuullaan Arvo Pärtin suurteos Passio. Lauantain konsertissa soi kevyempi musiikki Erja Lyytisen, Jesse Markinin, Ruusujen ja Pariisin Kevään tahtiin. Sunnuntain lähes 8-tuntisessa kokonaisuudessa kuullaan monipuolisesti klassista musiikkia ja jazzia. Tässä aikataulu Juhlaviikonloppuun!

Puistokonsertti Areenassa

Sorsapuiston sijaan Puistokonsertti näkyy ja kuuluu suorana Areena-lähetyksenä Tampere-talosta – osallistu Kesäpäivä Kangasalla -yhteislauluun ja nauti Santtu Matias Rouvalin johtamasta konsertista

Katso Puistokonsertti suorana lähetyksenä Areenasta!

Onneksi kaikkea kivaa ei ole peruttu. Perinteinen Tampereen Puistokonsertti lähetetään suorana Areenassa lauantaina 8.8. klo 18. Eläydy konserttiin omalla tyylilläsi ja kotoisessa ympäristössäsi. Esityksessä kuullaan lyhyitä klassisen musiikin helmiä ja muutamia kaikille tuttuja lauluja. Pääset laulamaan sydämesi kyllyydestä Kesäpäivä Kangasalla -yhteislaulua Tampereen Filharmonian säestämänä sekä voit herkistyä konsertin lopuksi Sibeliuksen Finlandian sävelistä ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvalin johtaessa orkesteria.

Karita Mattila Olavinlinnassa

Karita Mattila ja Oopperajuhlien johtaja Ville Matvejeff Olavinlinnassa

Ylen Festariheinäkuu alkaa Karita Mattilan konsertilla.

Koronakevään ja -kesän aikana monen taiteilijan kalenteri on tyhjentynyt. Näin on käynyt myös sopraano Karita Mattilalle, joka ei pandemian puhjettua päässyt palaamaan kotiinsa Floridaan vaan on viettänyt kevään ja kesän Suomessa. Vaikka myös Savonlinnan Oopperajuhlat peruttiin kesältä 2020, Karita Mattila ja ystävänsä juhlien taiteellinen johtaja, säveltäjä, kapellimestari ja pianisti Ville Matvejeff kohtasivat kesäkuun lopulla Olavinlinnassa ooppera-aarioiden, liedien ja schlagereiden merkeissä. Katso konsertti Areenassa.

Terveiset musiikkimatkalta | Kirjoita ja kerro mitä kiinnostavaa kuulit ja näit!

Onnea Beethoven 250 vuotta!

Beethovenin tarina

Yle juhlii 250 vuotiasta Beethovenia.

Klassisen musiikin vankkumattoman kulmakiven Ludwig van Beethovenin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 250 vuotta. Vaikka merkkipäivä on vasta joulukuussa, tutkaillaan ristiriitaisen persoonan ja musiikin radikaalin uudistajan elämää ja teoksia Yle Radio 1:n musiikkiohjelmissa jo nyt. Löydä juhlavuoden konsertit ja ohjelmat kootusti Yle Areenan Beethoven 250 -ohjelmapaketista. – Pianisti Paavali Jumppanen suunnitteli Ludvig van Beethovenin juhlavuoden kunniaksi konserttisarjan, joka seurailee säveltäjän elämää kahdeksan temaattisen konsertin kautta. Kuuntele Beethovenin tarina Areenassa.

Katso Mozartin Don Giovanni Kansallisoopperasta

Katso Mozartin Don Giovanni Kansallisoopperasta

Ohjauksesta vastaa Jussi Nikkilä.

Suomen kansallisoopperan Don Giovanni on ohjaaja Jussi Nikkilän tulkinta, jossa yhdistyvät nykyaika ja rokokoo. Luvassa on iloa, huumoria, himoa ja vauhdikkaita kohtauksia. Kyltymätön Don Giovanni jahtaa kaikkia naisia Mozartin mestarillisessa ja yhdessä oopperahistorian keskeisimmistä oopperoista. Katso suorana ke 11.3.2020 ja Areenassa 6 kk. Rooleissa Tuomas Pursio, Hanna Rantala, Koit Soasepp, Tamuna Gochashvili, Tuomas Katajala, Markus Suihkonen, Henri Uusitalo ja Olga Heikkilä.

Taiteilija koronakeväänä 2020

Lähde nojatuolimatkalle 1920- ja 1930-lukujen Viipuriin!

Tutustu Viipurin musiikkikohteisiin kartalla tai paikan päällä – Viipurin musiikin menestystarina 1918–1939

Tutustu viipurilaisiin ihmisiin ja kohteisiin.

Lähde kiehtovalle nojatuolimatkalle 1920–1930-lukujen Viipuriin! Seuraa karttamme reittiopasta, löydä Viipurin musiikin menestystarinan 1918–1939 keskeiset tapahtumapaikat ja lue niihin liittyvät tarinat. Ellet jopa lähde karttamme kanssa kävelyretkelle paikan päälle nyky-Viipuriin!

Lue jatkokertomus – Viipurin musiikin menestystarina 1918–1939

Muukalaisella maestro Boris Sirpolla riitti ihailijoita ja vihamiehiä

Johdanto 26-osaiseen jatkokertomukseen Viipurin musiikista.

Lähde kiehtovalle aikamatkalle 1920-1930-lukujen vilkkaaseen, kosmopoliittiin Viipuriin! Jatkokertomuksessa seikkailevat armenialainen viuluniekka Boris Sirpo ihailijoineen ja vihamiehineen, Pietarista paenneet emigranttimuusikot, operettidiivat ja teatterilaiset, salaperäinen Viulu-Wahl, viulun ihmelapsi Heimo Haitto ja monet muut viipurilaiset kulttuuripersoonat. Suomen sisällissodan ja talvisodan väliin sijoittuvassa jatkokertomuksessa on 26 osaa. – Lue johdanto Viipurin musiikin menestystarinaan 1918-1939 ja itse kertomus osoitteessa yle.fi/viipurinmusiikki.

Kuuntele radiosarja - Musiikkielämää vanhas Wiipuris

Kaupunkikierroksella soivassa Viipurissa

5-osainen radiosarja Viipurin musiikkielämästä osa 1.

Professori emeritus Reijo Pajamo ja toimittaja Outi Paananen vaeltavat nyky-Viipurissa ja avaavat kosmopoliittisen kaupungin musiikkielämän vaiheita aina 1100-luvulta lähtien. Reijo Pajamon tietoteos Musiikin juhlaa Wiipuris vuodelta 2018 on ensimmäinen kokonaisesitys kaupungin rikkaasta musiikkielämästä. Kuuntele Narrin aamulaulu Yle Radio 1 pe 25.10. - 15.11.2019 klo 11.00 ja uusinta su klo 8.05. - Kuuntele Areenassa radiosarjan ensimmäisen osa, jossä liikutaan 1800-luvun loppupuolella ja tutustutaan mm. Leipzigin konservatoriosta valmistuneeseen ja Viipuriin kotiutuneeseen 21-vuotiaaseen Richard Faltiniin.

Keskiaikaisen Viipurin kaikuja

5-osainen radiosarja Viipurin musiikkielämästä osa 2.

Professori emeritus Reijo Pajamo ja toimittaja Outi Paananen jatkavat vaellusta nyky-Viipurissa ja avaavat kosmopoliittisen kaupungin musiikkielämän vaiheita aina 1100-luvulta lähtien. Kaupunkikierros vie kuulijat tällä kertaa mm. fransiskaani- ja dominikaanimunkkien keskiaikaiseen Viipuriin. Kuuntele Areenassa radiosarjan toinen osa.

Näin Boris Sirpon johtama Portlandin kamariorkesteri soitti Sibeliusta Suomen vierailullaan 1955

5-osainen radiosarja Viipurin musiikkielämästä osa 5.

Professori emeritus Reijo Pajamo ja toimittaja Outi Paananen jatkavat vaellustaan nyky-Viipurissa ja käyvät läpi kaupungin musiikkielämän vaiheikasta historiaa. Ohjelmassa kuullaan mm. Boris Sirpon nuorista kaunottarista kokoamaa Portlandin kamariorkesteria, jonka hän toi vierailulle Suomeen 1955. Kuuntele Areenassa radiosarjan viides ja viimeinen osa.

Katso Tampere-talossa esitetty Carmen

Video ei enää katsottavissa

Katso Tampere-talossa esitetty Carmen Areenassa

Oopperaesitys katsottavissa 6 kk

Georges Bizet ooppera Carmen on taltioitu 19. helmikuuta 2020 Tampere-talossa ja on katsottavissa puolen vuoden ajan. Päärooleissa Niina Keitel - Carmen, Arturo Chacón Cruz - Don José, Marjukka Tepponen - Micaëla ja Tommi Hakala - Escamillo. Tanssijat: Suvi Salmi Dance Company. Ohjaus Marco Bjurström. Väliajalla Noora Hirnin ja Ahti Paunun vieraina muun muassa Marjukka Tepponen, Waltteri Torikka, Marco Bjurström ja Jaakko Ryhänen.

Kenet Carmen-oopperan hahmon sinä haluaisit deittikumppaniksesi?

Roolihahmojen luonnehdinnat auttavat sinua valitsemisessa.

George Bizet ei säästellyt tunteitaan eikä mielikuvitustaan säveltäessään Carmen-oopperaa. Näyttämöllä nähdään niin intohimoa, rakkautta, mustasukkaisuutta, särkyviä sydämiä kuin myös kostoa. Carmen on ehkä kaikkein tunnetuin ooppera kautta aikojen.

Vuoden levy 2019

Yleisradion Vuoden levy 2019 on Unesi ääni

Yleisradion Vuoden levy -tunnustus jaetaan vuosittain

Yleisradion Vuoden levy 2019 -kunniakirjan on saanut Somnium Ensemblen kymmenvuotisjuhlalevy Unesi ääni (Omakustanne, SE02). Yleisradio on vuodesta 1971 jakanut Vuoden levy -tunnustuksen taidemusiikkilevylle, jolla on kantavuutta kotimaisen luovan tai esittävän säveltaiteen edistämisessä.

Pianisti Meri Louhoksen muistelmat

Wagnerin Nibelungin sormus Kansallisoopperassa - Katso Reininkulta Areenassa

Ring on tarina vallasta ja rakkaudesta

Kansallisoopperan Wagnerin Reininkulta Ylen kanavilla.

Richard Wagnerin Nibelungin sormus eli Ring on neliosainen ooppera vallasta, sen tavoittelusta ja ristiriidasta vallan sekä rakkauden välillä. Valta on sillä, joka omistaa Rein-virran kullasta taotun sormuksen. Sarjan avaa Reininkulta ja muut osat ovat Valkyyria, Siegfrid ja Jumalten tuho. Tutustu Suomen Kansallisoopperan suomalaisin voimin toteutettavaan Reininkultaan, joka sai ensi-iltansa 30.8.2019. Katso Reininkulta Areenassa. #Reininkulta #Ring #FNORing

Nauti Reininkulta Wagner-intoilijoiden hulvattomassa seurassa!

Wagner-intoilijat kommentoivat Reininkultaa.

Intohimoiset wagneriaanit, Apocalyptica-sellisti Perttu Kivilaakso, Bäckström Brothers -tenori Petri Bäckström ja Wagner-tohtori, sopraano Jenni Lättilä katsoivat ja kommentoivat Kansallisoopperan Reininkullan suoraa striimausta Areenassa 7. syyskuuta 2019. Tee second screen -kokeilu ja katso Reininkulta kahdella tietokoneella eli katso Reininkulta-ooppera Areenassa ja käynnistä rinnalle Areenassa Wagner-intoilijoiden kommentointitallenne. Alkusoitto alkaa kohdasta 23:25. Nauti oopperasta ja piipahtele välillä Jennin, Petrin ja Pertun asiantuntevassa ja hulvattomassa seurassa! #Reininkulta #Ring #FNORing

Wagnerin Nibelungin sormus Kansallisoopperassa - Kuka on kuka Reininkullassa?

Mitä Reininkullassa tapahtuu ja kuka on kuka?

Kansallisoopperan Reininkullan roolihahmot esittäytyvät.

Kuka kukin on Reininkullassa ja mistä ooppera kertoo? Katso dokumentti, jossa Richard Wagnerin Nibelungin sormus -tetralogian ensimmäisen oopperan henkilöistä ja tapahtumista kertovat Tommi Hakala, Jyrki Korhonen, Lilli Paasikivi, Jukka Rasilainen, Reinintyttäret (kuvassa) Marjukka Tepponen, Mari Palo ja Jeni Packalen sekä monet muut Reininkullan laulajat.

Wagnerin Nibelungin sormus Kansallisoopperassa - Nukketeatterinäyttelijä Juha Laukkanen esittelee oopperat

Juha Laukkanen loihtii lusikoilla Ringin myyttisen maailman

Juha Laukkasen oopperaesittelyt .

Ravintolayleisö söi hyvin, oopperalaulajat tarjoilivat ja lauloivat tarjoillessaan, ja minä esitin lyhyitä oopperaesittelyjä, Juha Laukkanen muistelee iltoja savonlinnalaisessa kellariravintolassa Oopperajuhlien aikaan 15 vuotta sitten. Yleisö oli kiitollista, sillä vihdoinkin se ymmärsi, mitä oopperassa tapahtui. Nukketeatterinäyttelijä Juha Laukkasen originellien oopperaesittelyjen sarja jatkuu ja nyt vuorossa on Richard Wagnerin Nibelungin sormus.

Wagnerin Nibelungin sormus Kansallisoopperassa - Ohjaaja Anna Kelo

Wagnerin Nibelungin sormus Kansallisoopperassa - Minun Wagnerini

Säveltäjä Uljas Pulkkis: "Ajattelin ettei oopperamusiikki ole minua varten, kunnes kuulin Wagneria"

Henkilökohtaisia tilityksiä suhteesta Wagneriin.

Minun Wagnerini -sarjassa suomalaiset wagneriaanit kertovat suhteestaan säveltäjä Richard Wagneriin ja hänen oopperoihinsa. Mukana mm. oopperajohtaja Lilli Paasikivi, basso Matti Salminen, säveltäjä Uljas Pulkkis, kapellimestarit Mikko Franck ja Leif Segerstam, musiikin tutkija prof. Eero Tarasti, kirjailijat Minna Lindgren ja Virpi Hämeen-Anttila, ohjaaja Anna Kelo ja monet, monet muut. Katso Areenassa.

Peppi Pitkätossu Kansallisbaletissa - Katso Areenassa

Elä kuin Peppi Pitkätossu!

Peppi Pitkätossun vinkit hyvään elämään.

Ota mallia Peppi Pitkätossusta! Rohkeus ja positiivinen elämänasenne ohjaavat kulkuasi. Lastenkirjojen supersankari on oiva esikuva!

Nuoren säveltäjä Uuno Klamin kirjeet Pariisista 1924-1925

Nuori Klami oli veitikka ja hurmuri

Lue säveltäjän Pariisin kirjeet 1924--1925.

Säveltäjä Uuno Klami (1900-1961) tunnettiin vaiteliaana miehenä. Nuoren, 24-vuotiaan säveltäjän kirjeet Pariisista 1924–1925 ystävälle pianisti Alvar Andströmille paljastavat kuitenkin aivan toisenlaisen Klamin. Ujo, sulkeutunut säveltäjä olikin iloinen veitikka ja hurmuri, jolla oli loistava huumorintaju. Lähde aikamatkalle 1920-luvun Pariisin ja lue Uunon hulvattomat kirjeet.

Riikan vlogi

Uudet levyt

Suurkaupungin kasvot 360

Elämyksellinen virtuaalimatka Suurkaupungin kasvot 360

Elämyksellinen virtuaalimatka historiaan ja nykypäivään.

Apua, en ole kiinnostunut peleistä! Mitä virtuaalitodellisuus voisi tarjota minulle? Miten klassinen musiikki ja VR-lasit sopivat yhteen? Suurkaupungin kasvot 360 on elämyksellinen virtuaalimatka, joka sekoittaa historiaa ja nykypäivää. - Suurkaupungin kasvot 360 on koettavissa VR-laseilla 1.8. klo 10-18 Pointti-kaupunkifestivaalilla Oodin VR-kuutiossa.

Musiikin kevät 1918 - kohtaloita sisällissodan Suomessa #musiikinkevät1918

Joulu pakolaisena Pietarissa – säveltäjä Knut Kankaan tarina 1918-1920

Tarinan neljännessätoista osassa on joulu.

"Kasanskin kirkon mahtava vaskikello julisti joulurauhaa. Nevan yli johtavalla sillalla seisoo yksinäinen maanpakolainen. Tuo raskas silta, rautaisine kaiteineen, lienee tuskin milloinkaan ollut vähemmän kuormitettu kuin nyt.” Huhtikuussa 1918 punaisten tullineuvoston jäsen, säveltäjä Knut Kangas oli joutunut pakenemaan Helsingistä Viipurin kautta Pietariin. Sarjakuvataiteilija Ville Ranta on kuvittanut Knut Kankaan tarinan 14. osan, missä säveltäjä kertoo synkästä joulustaan Pietarissa vuonna 1919.

Kantapöydän opiskelijatreffit

Musiikkistudio Musiikkitalon Paavo-salissa 12.10.2017

Kun Sibelius ja Aho taistelivat samasta morsiamesta

Maria Suokkaan ja Tuukka Vasaman moderni melodraama.

Jean Sibelius uhkaa kaksintaistelulla Juhani Ahoa, joka myös rakastaa ihanaa Aino Järnefeltiä ja paljastaa tunteensa romaanissaan Yksin. Yli sadan vuoden takainen kolmiodraama herää henkiin pianisti Maria Suokkaan ja lausuja Tuukka Vasaman tarinallisessa konsertissa Ainoani!. Sibeliuksen lisäksi kuullaan melodraamoja myös nykysäveltäjiltä Esa Ylivaara, Minna Leinonen ja Ilkka von Boehm. Lue taiteilijoista & katso melodraamakonsertti.

Kuorokuiskaaja - kuorotoimittaja Inari Tillin blogi

Inari Tilli bloggaa kuoromaailmasta

Blogi kaikille kuorokuumeeseen sairastuneille.

Kuorokuiskaaja on Ylen kuoromusiikkiin erikoistuneen toimittajan Inari Tillin blogi kaikille kuorokuumeeseen sairastuneille. Inari itse on sairastanut tautia koko pienen ikänsä eikä parantuminen ole näköpiirissä. Tervetuloa lukemaan Kuorokuiskaajan muistiinmerkintöjä ja kommentteja.Seuraa Kuorokuiskaajan päivityksiä ja vinkkejä myös Facebookissa!