Hyppää pääsisältöön

Maj Lind -pianokilpailu 17.-31.8.2017

Siirry tästä Maj Lind -kilpailusivustolle

Seuraa kilpailu alusta loppuun 17.-31.8.2017.

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia järjestää Neljännen kansainvälisen Maj Lind -pianokilpailun Helsingissä 17.–31.8.2017. Voit seurata kilpailun alusta loppuun Ylen kanavilla, suorina lähetyksinä verkossa, koostelähetyksinä radiossa ja orkesterifinaalit suorina kaikissa välineissä. Tervetuloa mukaan! #majlind2017

Ilman tätä pariskuntaa ei olisi Maj Lind -pianokilpailua

Maj Lind SoMessa

instagram #yleklassinen

Taiteilijakohtaamisia

Esa-Pekka Salosen sellokonsertto soi Suomessa ensi kertaa

Katso, miten Yo-Yo Malle kirjoitettu konsertto sai alkunsa.

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salosen sellokonsertto kuullaan Helsingin Juhlaviikoilla ensimmäistä kertaa Suomessa. Alun perin Yo-Yo Malle sävelletty sellokonsertto on esitetty kaiken kaikkiaan yhdeksän kertaa. Juhlaviikkojen konsertissa Esa-Pekka Salonen johtaa Suomen Kansallisoopperan orkesteria ja solistina soittaa ranskalais-saksalainen sellisti Nicolas Altstaedt.

Syötävät sävelet TV & Yle Areena

Syötävät sävelet

Kun silakka loppui Helsingistä

Animaatioon olisi tarvittu yksi silakka

"Terveisiä Kauppatorilta! Ei löydy perkaamatonta silakkaa, tarvitsisin animointia varten", pyytää Ylen animaattori Kirsi Kukkurainen tuttaviltaan apua sosiaalisessa mediassa. Kukkurainen työstää vielä heinäkuussa animaatioita Ylen kanavilla nähtävään ja kuultavaan Syötävät sävelet -kesäkokonaisuuteen, jonka aiheena ovat säveltäjien kulttuurihistorialliset ruoat ja juomat.

Soiva keittokirja & Syötävät sävelet Yle Radio 1 ke klo 14 ja pe klo 11, Teemalla elokuussa

Tulevat striimaukset

elokuu 2017

Ma Ti Ke To Pe La Su
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
 
 
 
 
 
23
 
 
 
26

Lauantai 26.8.2017

19.00

Sibelius-Akatemian ja Juilliard Schoolin sinfoniaorkesteri
Esa-Pekka Salonen kapellimestari
Jonathan Roozeman sello

 
27

Sunnuntai 27.8.2017

16.00

Finaaliin valitaan kuusi kilpailijaa.
Kilpailijoiden kanssa esiintyvät Tempera-kvartetti ja Uusi Helsinki -kvartetti.

 
28
 
29
 
30

Keskiviikko 30.8.2017

19.00

Finaaliin valitaan kuusi kilpailijaa.
Orkesterifinaalissa soittaa Helsingin kaupunginorkesteri, joht. Anna-Maria Helsing.

 
31

Torstai 31.8.2017

19.00

Finaaliin valitaan kuusi kilpailijaa.
Orkesterifinaalissa soittaa Helsingin kaupunginorkesteri, joht. Anna-Maria Helsing.

 
 
 
 

Terveiset musiikkimatkalta | Kirjoita ja kerro mitä kiinnostavaa kuulit ja näit!

Kuuntele konsertteja | Yle Radio 1 & Yle Areena

Klassinen Facebookissa ja Twitterissä

Esa-Pekka Salonen ja seuraava sukupolvi

Tulossa: Salonen ja seuraava sukupolvi Musiikkitalossa la 26.8.

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja yhdysvaltalaisen huippukoulu Juilliard Schoolin nuorista muusikoista koottava sinfoniaorkesteri konsertoi Helsingissä, Tukholmassa ja New Yorkissa elo–syyskuussa 2017. Musiikkitalon konsertti on vuorossa lauantaina 26.8. Orkesteria johtaa Sibelius-Akatemian alumni Esa-Pekka Salonen ja solistina on sellisti Jonathan Roozeman. Katso konsertti suorana Areenassa klo 18.50 ja kuuntele suorana Yle Radio 1 klo 19.03.

Kultakuume Inkoossa

Musiikki, kirjallisuus ja kuvataide kohtaavat Inkoossa

Kultakuume tekee kesäretken Gammelgårdenin kotiseutumuseoon Inkooseen. Lisa Enckellin ja Pauliina Grymin vieraina ovat mm. Meri ja musiikki -festivaalin johtaja Nonna Knuuttila, pianisti Kiril Kozlovski, Inkoo Ensemble (kuvassa), kirjailijat Hilkka Olkinuora ja Kjell Westö, galleristi Maarit Lassila ja kuvataiteilija Kaisa Eriksson. Katso Kultakuume Inkooossa 16.6.

Oopperaa, oopperaa! Mannerheim-ooppera Ilmajoella 7.-18.6.

Paljonko tähteys on auttanut uraasi, baritoni Waltteri Torikka?

Waltteri Torikalle vuosi 2017 on työntäyteinen oopperavuosi.

Waltteri Torikalle vuosi 2017 on työntäyteinen oopperavuosi. Kesäkausi alkaa Ilmajoen musiikkijuhlilla, kun Tuomas Kantelisen säveltämä Mannerheim-ooppera saa kantaesityksensä kesäkuun 9. päivänä. Waltteri Torikka nähdään oopperassa marsalkka Mannerheimin roolissa.

Eve Hietamies ja Laila Hirvisaari surevat Mannerheimin traagista kohtaloa

Laila Hirvisaari ja Eve Hietamies kirjoittivat libreton.

Äiti ja tytär, kirjailijat Laila Hirvisaari ja Eve Hietamies kirjoittivat Ilmajoen Musiikkijuhlille libreton Mannerheimista. Ooppera kertoo miehestä, jonka elämä oli täynnä suruja ja menetyksiä, ja jonka harteita painoi suuri taakka. Tuomas Kantelisen säveltämä ja Tuomas Parkkisen ohjaama kantaesitys on Ilmajoella 9. kesäkuuta. Pääroolin laulaa baritoni Waltteri Torikka.

Let the Peoples Sing Helsingissä 14.-15.10.2017 - Turkulainen naiskuoro Slavonic Tractor

Slavonic Tractor työntää kumoon kuvitelmat naiskuorosta

Turkulaiset tähtäävät Let the Peoples Sing -voittoon.

Slavonic Tractor on toinen suomalainen kuoro Let the Peoples Sing -kuorokilpailussa Helsingissä lokakuussa 2017. Vaikka suomalaiseen ja bulgarialaiseen kansanmusiikkiin erikoistunut turkulainen lauluyhtye on oman sarjansa jo voittanut, tämä ei traktoreille riitä: "Haluamme pääpalkinnon, Silver Rose Bowlin!" Tutustu kymmeneen taitavaan, kunnianhimoiseen laulajanaiseen.

Kansainvälinen Let the Peoples Sing -kuorokilpailu Musiikkitalossa 14.-15.10.2017 - Vaskivuoren lukion kamarikuoro bloggaa

Suomalaisnuoret bloggaavat matkalla kansainväliseen kuorokisaan

Vantaalainen Vaskivuoren lukion kamarikuoro sai tammikuussa kuulla tulleensa valituksi kansainväliseen Let the Peoples Sing -kuorokilpailuun, jonka Euroopan yleisradiounioni EBU järjestää lokakuun puolivälissä Helsingin Musiikkitalossa. Kisaa on käyty vuodesta 1961 lähtien ja suomalaisia menestyjiä ovat olleet mm. Tapiolan yhteiskoulun kuoro sekä Candomino- ja Jubilate-kuorot. Vaskivuoren nuoret kuorolaiset ja kuoronjohtaja Jonna Vehmanen bloggaavat tunnelmistaan ja tekemisistään toukokuun lopusta aina lokakuussa käytävään kilpailuun asti.

Kansainvälinen Let the Peoples Sing -kuorokilpailu Musiikkitalossa 14.-15.10.2017

Let the Peoples Sing valtaa Musiikkitalon

Yle isännöi kuoromusiikin suurtapahtumaa 14.-15.10.2017.

Euroopan yleisradiounioni EBU on järjestänyt Let the Peoples Sing –kuorokilpailua vuodesta 1961. Suomessa kilpailu oli edellisen kerran 1991. Lokakuussa 14.-15.10.2017 Yle isännöi jälleen kuoromusiikin suurtapahtumaa ja paikka on silloin Helsingin Musiikkitalo. Lue lisää ja hanki liput gaalakonserttiin ja finaaliin.

Katso konserttistriimauksia

RSO & kapellimestari Hannu Lintu & pianotaiteilija Jan Lisiecki

Kanadalaispianisti hurmaa kauden viimeisessä konsertissa.

Radion sinfoniaorkesterin kevätkauden viimeisessä konsertissa on solistina nuori kanadalaispianisti Jan Lisiecki, jolla on takanaan ihmelapsen ura. Hän soittaa Hannu Linnnun johtaman RSOn kanssa W.A. Mozartin pianokonserton nro 9. Konsertin aloittaa Aarre Merikannon orkesteriteos Pan ja sen päättää Richard Straussin Alppisinfonia. Palaa konserttiin - Watch on Demand FRSO & Lintu & Lisiecki playing Merikanto, Mozart & Strauss at Helsinki Music Centre.

Kantapöydän opiskelijatreffit

Sulasolin laulu- ja soittojuhlat Hämeenlinnassa 12.-14.5.2017

Hämeenlinna täyttyi laulusta!

Jyväskyläläinen nuorisokuoro Vox Aurea (kuvassa) ja tuhannet laulajat kokoontuvat Hämeenlinnaan 12.-14. toukokuuta. Kantapöydän Vesa Kytöoja ja Inari Tilli viettivät lauantaipäivää juhlatunnelmissa Verkatehtaalla kuunnellen kuoroja ja tavaten asialleen intomielisesti omistauvaa kuoroväkeä. Katso päivä Verkatehtaalla. - Kuuntele myös konsertit Yle Radio 1:ssä Lauluyhtye Rajaton la 13.5. klo 19.03 ja Pääjuhla su 14.5. klo 19.03 Yle Radio 1.

Kuorokuiskaaja - kuorotoimittaja Inari Tillin blogi

Inari Tilli bloggaa kuoromaailmasta

Blogi kaikille kuorokuumeeseen sairastuneille.

Kuorokuiskaaja on Ylen kuoromusiikkiin erikoistuneen toimittajan Inari Tillin blogi kaikille kuorokuumeeseen sairastuneille. Inari itse on sairastanut tautia koko pienen ikänsä eikä parantuminen ole näköpiirissä. Tervetuloa lukemaan Kuorokuiskaajan muistiinmerkintöjä ja kommentteja.Seuraa Kuorokuiskaajan päivityksiä ja vinkkejä myös Facebookissa!

Tampereen pianokilpailu 24.4. - 5.5.2017

Ossi Tanner on Tampereen pianokilpailun 2017 voittaja

Tutustu kilpailijan finaalisuorituksiin.

Tampereen pianokilpailu päättyi 5.5.2017 ja voittaja on Ossi Tanner. Ensimmäisen sijan palkintosumma on 10.000 euroa. Toisen palkinnon jakavat Fanny Söderström ja Anton Mejias Toisen sijan palkintosumma on 6.250 euroa. Kolmatta palkintoa ei jaettu. Katso palkintojenjako ja finaalisuorituksia.

Riikan vlogi

Riikan vlogi: Millä eväillä jaksaa johtaa Tampereen pianokilpailun?

Kapellimestari Klaus Mäkelä johtaa 6 pianokonserttoa.

Toimittaja Riikka Holopainen tapasi kapellimestari Klaus Mäkelän, joka johtaa Tampereen pianokilpailun finaalikonsertot. Kaikki konsertot olivat Klausille uusia, joten hänellä oli aikamoinen urakka. Vlogissa hän kertoo, miten yhteistyö nuorten kilpailijoiden kanssa on sujunut ja millä tavalla energiatasapaino säilyy pitkissäkin työrupeamissa.

Musiikkistudion klubi-ilta

The Fabulous Bäckström Brothers Show

Katso huikean musiikkikomedian 50. esitys.

The Fabulous Bäcktröm Brothers Show esitettiin 50. kerran ja juhlanäytös Musiikkitalon Paavo-salista on nyt katsottavissa. Huikea musiikkikomedia laulajaveljeksistä liikkuu sujuvasti Richard Wagnerin oopperoista ja Johnny Cashin tummista sävyistä Broadway-musikaalien värikkäisiin tunnelmiin. Fakta, fantasia ja Wagnerin oopperoista karanneet sankarit ja lohikäärmeet sekoittuvat sulavasti yhteen veljesten matkatessa halki Amerikan.

Tanssia, tanssia! Seitsemän veljestä Suomen kansallisbaletista 7.4.2017

Seitsemän veljestä tanssien

Marjo Kuuselan koreografia Eero Ojasen musiikkiin valloitti yleisön sekä kantaesityksessään 1980 että Kansallisbaletin ulkomaanvierailuilla. Teos sai innostuneen vastaanoton myös palatessaan ohjelmistoon tauon jälkeen 2013. Katso puolen vuoden ajan lähetyspäivästä 7.4.2017. - Watch On Demand Finnish National Ballet performing The Seven Brothers 7.4.2017.

Tanssia, tanssia! Seitsemän veljestä Suomen kansallisbaletista 7.4.2.2017

Tutkija Elke Albrecht ja libretistin arvoitus

Die Kalewainen -oopperassa yhtymäkohtia

Suomeen vuonna 1886 saapunut säveltäjä ja kapellimestari Karl Müller-Berghaus oli hyvin kiinnostunut suomen kielestä ja kulttuurista. Suuri Richard Wagnerin ihailija innostui erityisesti Kalevalasta, sillä sen tarinoista löytyi monia yhtymäkohtia Wagnerin Nibelungin sormukseen ja Nürnbergin mestarilaulajiin. Tutkija Elkea Albrecht kertoo, miten oopperan libretisti selvisi vasta pari kuukautta sitten.

Kuka oli Karl Müller-Berghaus?

Hän tarttui Kalevala-aiheeseen ensimmäisenä.

Viulisti, säveltäjä ja kapellimestari Karl Müller-Berghaus oli Turun soitannollisen seuran kapellimestari vuosina 1886-1895. Juuri ennen paluutaan Saksaan, hän sävelsi Kalevala-aiheisen oopperan, joka hautautui arkiston kätköihin. Tutkija Elke Albrecht on tutkinut Kalevala-aiheisia oopperoita ja hän kertoo videolla, kuka oikein oli Karl Müller-Berghaus.

Uudet levyt | Yle Radio 1 perjantaisin klo 11

Barokin viuluklassikoiden kunnianpalautus

Levyarvostelu

Nuori viulisti Chouchane Siranossian ja vanha cembalisti Jos van Immerseel ovat julkaisseet uutuuslevynsä L'Ange et Le Diable jo viime vuoden puolella, mutta vasta muutaman palkinnon myötä se herätti minun mielenkiintoni. Hyvä että herätti, koska armenialais-ranskalainen Siranossian on häikäisevä lahjakkuus, ja levy nostaa uuteen kunniaan ne barokkisonaatit, joita ennen väärinkäytettiin romanttisten viuluresitaalien lämmittelykappaleina.

Vuoden levy 2016

Erik Satien syntymästä 150 vuotta

Erik Satie 150

Säveltäjä Erik Satien persoona on kuin karikatyyripiirros.

Erik Satiestä on olemassa lukematon määrä anekdootteja ja tarinoita hänen eksentrisyydestään. Samalla hänen persoonansa on kuin karikatyyripiirros, jonka todellisesta lihasta ja verestä kukaan ei voi olla aivan varma. Muutamat hänen kappaleensa, kuten kolme Gymnopedieta ja kuusi Gnossiennea, ovat saaneet lähes pop-ikonin statuksen, mutta silti hän on säveltäjänä varmasti myös väärinymmärretty.

Oopperaa, oopperaa! Lentävä hollantilainen Suomen kansallisoopperasta to 24.11.2016

Yle klassinen ylpeänä esittää: oopperavideot à la Juha Laukkanen

Suosittelemme konsertteja verkossa

Suosittelemme blogeja

Blogi: Sellisti soittaa eikä sodi

Radion sinfoniaorkesterin soolosellisti Jukka Rautasalo soittaa myös kamariorkesteri Avantissa! ja sellon lisäksi myös gambaa - silloin kun ei kirjoita blogia. Lue lisää...

Blogi: Musiikintutkijan Syötävät sävelet

Turkulainen musiikintutkija dos. Susanna Välimäki kirjoittaa klassisesta musiikista ja ruuasta. Syötävät sävelet -blogi sisältää musiikillisia reseptejä ja juttua historiallisten säveltäjien gastronomisista mieltymyksistä. Lue lisää...

Blogi: Musiikinrakastajan tunnustuksia

Kari Lempiäinen kirjoittaa Tarkkaamo-blogia.

Kari Lempiäinen tunnustaa olevansa musiikin rakastaja ja riippuvainen erityisesti oopperasta. Lempiäinen kirjoittaa Tarkkaamo-blogia. Lue lisää...

Yleisradion vuoden nuorisokuoro

Jyväskyläläinen Vox Aurea on Yleisradion vuoden nuorisokuoro

Tutustu kuoroon.

Jyväskyläläinen Vox Aurea on valittu Yleisradion vuoden nuorisokuoroksi kaudelle 2016 - 2017. Ylen klassisen musiikin toimitus on valinnut Yleisradion vuoden nuorisokuoron jo vuodesta 1988 lähtien. Valinnalla halutaan tukea suomalaista, korkeatasoista nuorisokuorotoimintaa. Tänä vuonna valinnassa kiinnitettiin huomiota erityisesti kuoron pitkäaikaiseen, korkeatasoiseen työhön sekä tyylilliseen monipuolisuuteen.

Oopperaa, oopperaa! Kuolleesta talosta Savonlinnan Oopperajuhlilta 28.7.2016

Katso: Savonlinnan Oopperajuhlat - Kuolleesta talosta

Dostojevskin romaaniin perustuva ooppera vankileiristä

Savonlinnan Oopperajuhlilta suorana televisioitava Leoš Janáčekin ooppera Kuolleesta talosta perustuu Fjodor Dostojevskin omaelämäkerralliseen romaaniin. Poliittisista syistä tuomittu aatelismies saapuu vankileirille Siperiaan, missä häntä odottaa vuosien pakkotyö. Monien ihmiskohtaloiden leiri on kuin kuollut talo. Esitys on Walesin kansallisoopperan tuotanto. Kapellimestarina toimii Tomáš Hanus, kuoron on valmentanut Matti Hyökki, ohjaaja on David Pountney ja rooleissa nähdään mm. Ville Rusanen. Yle on tuottanut oopperan televisiolle yhteistyössä Japanin yleisradion NHK:n kanssa. Katso ooppera ja Lue lisää oopperasta.

Baritoni Ville Rusanen on Dostojevskin alter ego

Katso baritoni Ville Rusasen haastattelu.

Baritoni Ville Rusanen kertoo Alexandr Petrovič Gorjančikovin roolistaan Leoš Janáčekin oopperassa Kuolleesta talosta, itse oopperasta sekä sen harjoitusprosessista heinäkuun alussa Olavinlinnassa. Pääsemme myös kurkistamaan harjoituksiin ja opimme ainakin yhden tsekkiläisen haukkumasanan. Ja mitä se taas tarkoittaa, selviää katsomalla!

Oopperaa, oopperaa! Indigo Suomen kansallisoopperasta 30.1.2016

Syötävät sävelet

Kun silakka loppui Helsingistä

Animaatioon olisi tarvittu yksi silakka

"Terveisiä Kauppatorilta! Ei löydy perkaamatonta silakkaa, tarvitsisin animointia varten", pyytää Ylen animaattori Kirsi Kukkurainen tuttaviltaan apua sosiaalisessa mediassa. Kukkurainen työstää vielä heinäkuussa animaatioita Ylen kanavilla nähtävään ja kuultavaan Syötävät sävelet -kesäkokonaisuuteen, jonka aiheena ovat säveltäjien kulttuurihistorialliset ruoat ja juomat.