Hyppää pääsisältöön

Riikan vlogi

Terveiset musiikkimatkalta | Kirjoita ja kerro mitä kiinnostavaa kuulit ja näit!

Taiteilijapari Sakari Oramon ja Anu Komsin elämysten ilta Berliinin filharmoniassa

Suomalaistaiteilijat Berliinissä marraskuussa 2019.

Berliini on elämysten kaupunki, huokasi Anja Lankinen onnellisena kaupungin kuulussa filharmonia-konserttisalissa 28. marraskuuta. Anja istui kuulijoiden joukossa, kun suomalainen taiteilijapari, kapellimestari Sakari Oramo ja sopraano Anu Komsi esiintyivät yhdessä Deutsches Symphonie Orchester Berlinin kanssa ja ohjelmassa oli mm. Magnus Lindbergin Accused.

"La Divina" Camilla Nylund konsertoi Berliinissä

Suomalaissopraano Konzerthausissa marraskuussa 2019.

"La Divina", ajatteli Anja Lankinen nähdessään Camilla Nylundin astuvan uljaan ryhdikkäänä Konzerthausin lavalle. Marraskuun neljännen päivän iltana Anja istui onnellisten joukossa, kun suomalainen sopraano Camilla Nylund piti lied-illan Berliinin Konzerthausissa itävaltalaisen pianistin Helmut Deutschin kanssa.

instagram #yleklassinen

Lue jatkokertomus – Viipurin musiikin menestystarina 1918–1939

Muukalaisella maestro Boris Sirpolla riitti ihailijoita ja vihamiehiä

Johdanto 26-osaiseen jatkokertomukseen Viipurin musiikista.

Lähde kiehtovalle aikamatkalle 1920-1930-lukujen vilkkaaseen, kosmopoliittiin Viipuriin! Jatkokertomuksessa seikkailevat armenialainen viuluniekka Boris Sirpo ihailijoineen ja vihamiehineen, Pietarista paenneet emigranttimuusikot, operettidiivat ja teatterilaiset, salaperäinen Viulu-Wahl, viulun ihmelapsi Heimo Haitto ja monet muut viipurilaiset kulttuuripersoonat. Suomen sisällissodan ja talvisodan väliin sijoittuvassa jatkokertomuksessa on 26 osaa. – Lue johdanto Viipurin musiikin menestystarinaan 1918-1939 ja itse kertomus osoitteessa yle.fi/viipurinmusiikki.

Kuuntele radiosarja - Musiikkielämää vanhas Wiipuris

Kaupunkikierroksella soivassa Viipurissa

5-osainen radiosarja Viipurin musiikkielämästä osa 1.

Professori emeritus Reijo Pajamo ja toimittaja Outi Paananen vaeltavat nyky-Viipurissa ja avaavat kosmopoliittisen kaupungin musiikkielämän vaiheita aina 1100-luvulta lähtien. Reijo Pajamon tietoteos Musiikin juhlaa Wiipuris vuodelta 2018 on ensimmäinen kokonaisesitys kaupungin rikkaasta musiikkielämästä. Kuuntele Narrin aamulaulu Yle Radio 1 pe 25.10. - 15.11.2019 klo 11.00 ja uusinta su klo 8.05. - Kuuntele Areenassa radiosarjan ensimmäisen osa, jossä liikutaan 1800-luvun loppupuolella ja tutustutaan mm. Leipzigin konservatoriosta valmistuneeseen ja Viipuriin kotiutuneeseen 21-vuotiaaseen Richard Faltiniin.

Keskiaikaisen Viipurin kaikuja

5-osainen radiosarja Viipurin musiikkielämästä osa 2.

Professori emeritus Reijo Pajamo ja toimittaja Outi Paananen jatkavat vaellusta nyky-Viipurissa ja avaavat kosmopoliittisen kaupungin musiikkielämän vaiheita aina 1100-luvulta lähtien. Kaupunkikierros vie kuulijat tällä kertaa mm. fransiskaani- ja dominikaanimunkkien keskiaikaiseen Viipuriin. Kuuntele Areenassa radiosarjan toinen osa.

Näin Boris Sirpon johtama Portlandin kamariorkesteri soitti Sibeliusta Suomen vierailullaan 1955

5-osainen radiosarja Viipurin musiikkielämästä osa 5.

Professori emeritus Reijo Pajamo ja toimittaja Outi Paananen jatkavat vaellustaan nyky-Viipurissa ja käyvät läpi kaupungin musiikkielämän vaiheikasta historiaa. Ohjelmassa kuullaan mm. Boris Sirpon nuorista kaunottarista kokoamaa Portlandin kamariorkesteria, jonka hän toi vierailulle Suomeen 1955. Kuuntele Areenassa radiosarjan viides ja viimeinen osa.

Kuuntele radio-ohjelma Kulttuuriykkönen

Viipurilaiset rakastivat teatteria ja operettia

Kuuntele Kulttuuriykkönen aiheena Viipurin kulttuurielämä.

Viipuri oli Suomen vilkkain musiikki- ja teatterikaupunki 1920-1930-luvuilla. Kaupungissa toimi pitkään kaksi ammattiteatteria, Viipurin Näyttämö ja Viipurin Työväen Teatteri, jotka 1933 yhdistyivät Viipurin kaupunginteatteriksi. Viipurin Musiikin Ystäväin Orkesteri aloitti jälleen toimintansa 1929. Kuoroja oli lukematon määrä, oli kaksi maineikasta musiikkiopistoa, balettikoulu ja Karjalan Kaartin soittokunta. Viipurissa esitettiin operettia enemmän kuin missään muualla Suomessa. Musiikki soi kaikkialla, toreilla ja kahviloissa. Kuuntele Areenassa suora keskusteluohjelma Kulttuuriykkönen keskiviikkona 30.10., jossa toimittaja Vesa Kytöojan vieraina olivat Viipurissa 1925 syntynyt teatterineuvos Hilkka Kinnunen, musiikintutkija Reijo Pajamo ja teatterintutkija Pentti Paavolainen. - Tutustu Tunteita & eleganssia -näyttelyyn eli Eino Partasen teatterivalokuviin 1930-luvun Viipurista Teatterimuseon sivuilla.

Nuoren säveltäjä Uuno Klamin kirjeet Pariisista 1924-1925

Nuori Klami oli veitikka ja hurmuri

Lue säveltäjän Pariisin kirjeet 1924--1925.

Säveltäjä Uuno Klami (1900-1961) tunnettiin vaiteliaana miehenä. Nuoren, 24-vuotiaan säveltäjän kirjeet Pariisista 1924–1925 ystävälle pianisti Alvar Andströmille paljastavat kuitenkin aivan toisenlaisen Klamin. Ujo, sulkeutunut säveltäjä olikin iloinen veitikka ja hurmuri, jolla oli loistava huumorintaju. Lähde aikamatkalle 1920-luvun Pariisin ja lue Uunon hulvattomat kirjeet.

Musiikin syntymäpäiväkalenteri 2019

"Paaljon on-nee-aa vaaan..."

Musiikin syntymäpäiväkalenteri 2019.

On aika onnitella suomalaisia säveltäjiä, soittajia ja laulajia heidän syntymäpäivänään. Muistamme niin menneen maailman suuruuksia ja kuin tämän päivän tähtiä. Löydä Musiikin syntymäpäiväkalenteri, jutut päivänsankareista ja Lassi Rajamaan pilapiirrokset. Tule mukaan onnittelijoiden joukkoon!

Richard Wagner: Reininkulta Kansallisoopperassa 7.9.2019

Ring on tarina vallasta ja rakkaudesta

Wagnerin Reininkulta Kansallisoopperassa 7.9.2019.

Richard Wagnerin Nibelungin sormus eli Ring on neliosainen oopperakokonaisuus vallasta, vallan tavoittelusta ja ristiriidasta vallan sekä rakkauden välillä. Valta on sillä, joka omistaa Rein-virran kullasta taotun sormuksen. Sarjan avaa Reininkulta ja muut osat ovat Valkyyria, Siegfrid ja Jumalten tuho. Tutustu Suomen Kansallisoopperan uuteen, suomalaisin voimin toteutettavaan Reininkultaan, joka sai ensi-iltansa 30.8. Lue lisää Ylen Wagner-tarjonnasta. Katso Reininkulta 7.9.2019 Areenassa. #Reininkulta #Ring #FNORing

Minun Wagnerini

Säveltäjä Uljas Pulkkis: "Ajattelin ettei oopperamusiikki ole minua varten, kunnes kuulin Wagneria"

Henkilökohtaisia tilityksiä suhteesta Wagneriin.

Minun Wagnerini -sarjassa suomalaiset wagneriaanit kertovat suhteestaan säveltäjä Richard Wagneriin ja hänen oopperoihinsa. Mukana mm. oopperajohtaja Lilli Paasikivi, basso Matti Salminen, säveltäjä Uljas Pulkkis, kapellimestarit Mikko Franck ja Leif Segerstam, musiikin tutkija prof. Eero Tarasti, kirjailijat Minna Lindgren ja Virpi Hämeen-Anttila, ohjaaja Anna Kelo ja monet, monet muut. Katso Areenassa.

Wagnerin Nibelungin sormus Suomen Kansallisoopperassa 2019-2021

Nukketeatterinäyttelijä Juha Laukkasen oopperaesittelyt

Juha Laukkanen loihtii lusikoilla Ringin myyttisen maailman

Juha Laukkasen oopperaesittelyt .

Ravintolayleisö söi hyvin, oopperalaulajat tarjoilivat ja lauloivat tarjoillessaan, ja minä esitin lyhyitä oopperaesittelyjä, Juha Laukkanen muistelee iltoja savonlinnalaisessa kellariravintolassa Oopperajuhlien aikaan 15 vuotta sitten. Yleisö oli kiitollista, sillä vihdoinkin se ymmärsi, mitä oopperassa tapahtui. Elokuussa 2019 nukketeatterinäyttelijä Juha Laukkasen originellien oopperaesittelyjen sarja sai jatkoa, kun Juha esitteli Wagnerin Nibelungin sormuksen.

Kapellimestari ja säveltäjä Armas Järnefelt 150 vuotta

Armas Järnefelt muistelee nuoruuttaan

Kapellimestari ja säveltäjä Armas Järnefelt 150 vuotta.

Elokuun 14. päivänä 2019 tulee kuluneeksi 150 vuotta kapellimestari ja säveltäjä Armas Järnefeltin syntymästä. Kuuntele äänite vuodelta 1954, jossa 85-vuotias maestro kertoo lapsuudenkodistaan ja opiskelusta Helsingin musiikkiopistossa 1880-1890-luvuilla Martin Wegeliuksen johdolla, kapellimestari Robert Kajanuksesta, pianotaiteilija Ferruccio Busonista ja ennenkaikkea langostaan Jean Sibeliuksesta. Järnefelt muistelee myös opintomatkaansa Berliiniin, jolloin hän löysi Wagnerin. Tutustu Järnefelt-juhlavuoden tapahtumiin Armas Järnefelt's Societyn sivuilla. Kuuntele Markus Virtasen radio-ohjelma Armaan aika - Armas Järnefelt 150 vuotta.

Kapellimestari Armas Järnefeltin ja laulajatar Maikki Pakarisen intohimoinen rakkaustarina

Muistamme syntymäpäivänä 14. elokuuta.

Elokuun 14. päivänä syntynyt kapellimestari ja säveltäjä Armas Järnefelt (1869–1958) opiskeli nuorena Pariisissa kuuluisan Jules Massenet’n johdolla. Ennen kuolemaansa maestro tunnusti kuitenkin, että oli Pariisissa kiinnostunut jostain vallan muusta kuin Massenet’n opetuksesta; hän oli rakastunut laulajatar Maikki Pakariseen.

Taiteilijapari Maikki ja Armas Järnefeltin rakkaustarinan katkera loppu

Muistamme syntymäpäivänä 26. elokuuta.

Elokuun 26. päivänä syntynyt laulajatar Maikki Järnefelt (1871-1929) oli boheemi taiteilija ja ihailtu diiva. Hän oli moderni nainen, joka halusi kaiken, miehen, perheen ja kansainvälisen oopperauran. Maikin ja kapellimestari, säveltäjä Armas Järnefeltin intohimoinen rakkaustarina päättyi 15 avioliittovuoden jälkeen katkeraan eroon.

Pianisti Meri Louhoksen muistelmat

Kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu 20.–29.5.2019

"On sun aika muuttuu…” – Maija Kauhanen ja Emily Frost päivittivät kansanlaulun 2000-luvulle

Nuori poppari ja kansamuusikko tuunasivat kansanlaulun.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistossa löytyy valtava määrä äänitettyä kansantraditiota, mukana on myös paljon kansanlauluja. Kansanmuusikko Maija Kauhanen on löytänyt tiensä SKS:n arkistoon ja tehnyt vanhoista kansanlauluista omia sovituksiaan. Maijan soololevy Raivopyörä palkittiin Emma-gaalassa vuoden 2018 etno-levynä. Viime elokuussa hän tapasi nuoren popparin, Emily Frostin ja pyysi tätä sovittamaan ja sanoittamaan kanssaan kansalaulun, tuunaamaan yhden niistä.

Suomen Kansallisooppera - Jää 5.3. 2019

Jää

Jaakko Kuusiston Jää-ooppera 5.3.2019 Areenassa.

Ulla-Lena Lundbergin romaani Jää on yksi vuosikymmenen rakastetuimpia romaaneja. Osittain Lundbergin oman perheen elämään Ahvenanmaalla Kökarin saarella perustuvan kirjan on muokannut oopperalibretoksi Juhani Koivisto. Libretossa ovat mukana laajan romaanin olennaiset tapahtumat ja sen unohtumattomat henkilöt. Saariston vuodenajat ja jään uhka soivat Jaakko Kuusiston säveltämässä musiikissa. Tutustu teokseen ja esittäjiin Kansallisoopperan sivulla. Katso esitys 5.3.2019 Areenassa.

Uudet levyt

Suurkaupungin kasvot 360

Elämyksellinen virtuaalimatka Suurkaupungin kasvot 360

Elämyksellinen virtuaalimatka historiaan ja nykypäivään.

Apua, en ole kiinnostunut peleistä! Mitä virtuaalitodellisuus voisi tarjota minulle? Miten klassinen musiikki ja VR-lasit sopivat yhteen? Suurkaupungin kasvot 360 on elämyksellinen virtuaalimatka, joka sekoittaa historiaa ja nykypäivää. - Suurkaupungin kasvot 360 on koettavissa VR-laseilla 1.8. klo 10-18 Pointti-kaupunkifestivaalilla Oodin VR-kuutiossa.

Musiikin kevät 1918 - kohtaloita sisällissodan Suomessa #musiikinkevät1918

Joulu pakolaisena Pietarissa – säveltäjä Knut Kankaan tarina 1918-1920

Tarinan neljännessätoista osassa on joulu.

"Kasanskin kirkon mahtava vaskikello julisti joulurauhaa. Nevan yli johtavalla sillalla seisoo yksinäinen maanpakolainen. Tuo raskas silta, rautaisine kaiteineen, lienee tuskin milloinkaan ollut vähemmän kuormitettu kuin nyt.” Huhtikuussa 1918 punaisten tullineuvoston jäsen, säveltäjä Knut Kangas oli joutunut pakenemaan Helsingistä Viipurin kautta Pietariin. Sarjakuvataiteilija Ville Ranta on kuvittanut Knut Kankaan tarinan 14. osan, missä säveltäjä kertoo synkästä joulustaan Pietarissa vuonna 1919.

Suosittelemme blogeja

Blogi: Sellisti soittaa eikä sodi

Radion sinfoniaorkesterin soolosellisti Jukka Rautasalo soittaa myös kamariorkesteri Avantissa! ja sellon lisäksi myös gambaa - silloin kun ei kirjoita blogia. Lue lisää...

Blogi: Musiikintutkijan Syötävät sävelet

Turkulainen musiikintutkija dos. Susanna Välimäki kirjoittaa klassisesta musiikista ja ruuasta. Syötävät sävelet -blogi sisältää musiikillisia reseptejä ja juttua historiallisten säveltäjien gastronomisista mieltymyksistä. Lue lisää...

Blogi: Musiikinrakastajan tunnustuksia

Kari Lempiäinen kirjoittaa Tarkkaamo-blogia.

Kari Lempiäinen tunnustaa olevansa musiikin rakastaja ja riippuvainen erityisesti oopperasta. Lempiäinen kirjoittaa Tarkkaamo-blogia. Lue lisää...

Kantapöydän opiskelijatreffit

Kuorokuiskaaja - kuorotoimittaja Inari Tillin blogi

Inari Tilli bloggaa kuoromaailmasta

Blogi kaikille kuorokuumeeseen sairastuneille.

Kuorokuiskaaja on Ylen kuoromusiikkiin erikoistuneen toimittajan Inari Tillin blogi kaikille kuorokuumeeseen sairastuneille. Inari itse on sairastanut tautia koko pienen ikänsä eikä parantuminen ole näköpiirissä. Tervetuloa lukemaan Kuorokuiskaajan muistiinmerkintöjä ja kommentteja.Seuraa Kuorokuiskaajan päivityksiä ja vinkkejä myös Facebookissa!