Hyppää pääsisältöön

Riikan vlogi

Musiikin kevät 1918 - seuraa koko sarja tammikuusta kesäkuulle #musiikinkevät1918

Musiikin kevät 1918 - kohtaloita sisällissodan Suomessa

Seuraa musiikkielämän kohtaloita sadan vuoden takaa.

Mitä tapahtui musiikkielämässä, kun Suomi ajautui sisällissotaan 1918? Missä olivat tunnetut musiikkivaikuttajat Jean Sibelius, Toivo Kuula, Oskar Merikanto, Aino Ackté ja monet muut sodan keskellä? Mikä oli musiikin rooli sodan eri osapuolilla? Seuraa musiikkielämän kohtaloita sadan vuoden takaa Musiikin kevät 1918 -artikkelisarjassa lähes päivittäin tammikuun 13. päivästä kesäkuun 9. päivään. #musiikinkevät1918

Oopperaa, oopperaa! Veljeni vartija Tampereen Oopperassa 21.2.2018

Veljeni vartija - yksi perhe, kaksi rintamaa

Tampereen Oopperan produktio Areenassa 1.10.2018 asti.

Tampereen Oopperan suurtuotanto, kotimainen kantaesitys Veljeni vartija kuvaa vuoden 1918 Suomea ja sisällissodan dramaattisia tapahtumia Tampereella. Ooppera kertoo kahden eri puolille ajautuvan sisaruksen Amanda ja Eemil Rossin tarinan. Oopperan on säveltänyt Olli Kortekangas, ohjannut Tuomas Parkkinen ja Tampere Filharmoniaa johtaa Santtu-Matias Rouvali. Päärooleissa laulavat sopraano Tuuli Takala ja baritoni Ville Rusanen. Tutustu teokseen ja tekijöihin. Katso Tampere-talossa 21.2. taltioitu esitys, Areenassa 1.10. asti.

Vuoden levy 2017

Alba Recordsin Northlands on Yleisradion Vuoden levy 2017

Vuoden levy julkistettiin Kulttuuriykkösessä 7.2.2018.

Yleisradion Vuoden levy 2017 on Alba Recordsin Northlands - Music by Matthew Whittall. Kunniakirja luovutettiin keskiviikkona 7. helmikuuta Yle Radio 1:n Kulttuuriykkösen suorassa lähetyksessä Helsingin Musiikkitalossa. Kunniakirjan kävivät pokkaamassa Alba Recordsin toimitusjohtaja Erkki Nisonen, käyrätorvisti Tommi Hyytinen ja säveltäjä Matthew Whittall. - Lue voittoperustelut ja lue myös levyarvio.

Uudet levyt | Yle Radio 1 perjantaisin klo 11

Levykriitikko Ville Komppa: "Parasta on musiikki itse"

Uudet levyt -kriitikko esittelyssä.

Yle Radio 1:n Uudet levyt -ohjelma perjantaisin klo 11 on "maailman paras ja ainoa suomenkielinen levykritiikkiohjelma". Uusia levyjä arvioivat toimittajat Kare Eskola ja Ville Komppa. Mitä he ovat miehiään? Millaista on toimia musiikkikriitikkona niin pienessä maassa kuin Suomi? Ville Komppa vastaa omasta puolestaan.

Tanssia, tanssia! Kalevalanmaa Suomen kansallisbaletista 18.11.2017

Video ei enää katsottavissa

Kalevalanmaa

Greven läksiäisteos on kiitosvirsi ja tukkapölly Suomelle!

Kalevalanmaa on Suomen kansallisbalettia vuodesta 2008 johtaneen tanskalaisen Kenneth Greven kiitosvirsi ja tukkapölly Suomen kansalle, sukellus suomalaisuuden ytimeen. Tutustu tanssispektaakkeliin, tapahtumiin, tekijöihin ja esiintyjiin Kansallisbaletin sivuilla. Katso Kalevalanmaa Areenassa. Katso myös lähetyksen isäntäparin Liisa Vihmasen ja Janne Koskisen tutustumisretki oopperatalon uumeniin.

Tunteiden ilta Musiikkitalon Paavossa 22.12.

Kantapöydän opiskelijatreffit

Terveiset musiikkimatkalta | Kirjoita ja kerro mitä kiinnostavaa kuulit ja näit!

Yrjö Kilpinen -seuran Lied-sävellyskilpailun loppukonsertti & palkintojenjako G Livelab la 18.11. klo 19

Vladimir Agopov voitti Lied-sävellyskilpailun 2017

Katso kaikki palkinnot & finaaliesitykset.

Nimimerkki 11235 eli kokenut säveltäjä Vladimir Agopov voitti lauantaina 18.11. pidetyn Yrjö Kilpinen -seuran järjestämän ensimmäisen Lied-sävellyskilpailun laulusarjallaan Four songs to the poems by William Blake. Ensimmäinen palkinto on suuruudeltaan 5.000 euroa. Agopovin teoksen esittivät mezzosopraano Essi Luttinen ja pianisti Kirill Kozlovski. Loppukilpailuun päässeet kahdeksan teosta esitettiin ja kilpailun voittajat julkistettiin loppukilpailukonsertissa G Livelab -klubilla Helsingissä. Loppukilpailuun hyväksyttyjen teosten säveltäjät kilpailivat anonyymisti aina palkintojenjakoon saakka. - Katso kilpailuteokset, loppukilpailukonsertti & palkintojenjako sekä loppujamit.

Oopperaa, oopperaa! West Coast Kokkola Operan Pohjantähti Musiikkitalossa la 11.11. klo 19

Kokkolalaiset toivat Pohjantähti-harvinaisuuden Musiikkitaloon

Katso oopperaesitys suorana tai kuuntele Yle Radio 1.

West Cost Kokkola Opera tuottaa itsenäisyyden juhlavuodelle 2017 Suomen historiaa viihdyttävästi peilaavan Giacomo Meyerbeerin koomisen oopperan Létoile du Nord, Pohjantähti. Teos on ranskalaisen oopperan mestariteos 1800-luvulta, joka kuvaa suomalaisia hauskasti suurvaltojen välisen vehkeilyn pyörteissä. Päärooleissa mm. Anu Komsi, Anna Palimina ja Michael Leibundgut. Meyerbeer-oopperaorkesteria johtaa kapellimestari Sakari Oramo. Lue lisää oopperasta ja kuuntele esitys Areenassa. Katso Areenassa Pohjantähti Musiikkitalossa 11.11.

Kansainvälinen Let the Peoples Sing -kuorokilpailu Musiikkitalossa 14.-15.10.2017

Virolainen Collegium Musicale voitti Let the Peoples Sing -kuorokilpailun

Finaalin kahdeksan kuoron joukossa oli kaksi suomalaiskuoroa

Endrik Üksväravan johtama virolainen Collegium Musicale voitti EBUn Let the Peoples Sing 2017 -kuorokilpailun Silver Rose Bowl -pääpalkinnon sunnuntaina Musiikkitalossa. Myös suomalaiskuorot Slavonic Tractor ja Vaskivuoren lukion kamarikuoro pärjäsivät hienosti voittaen kumpikin omat sarjansa. Palaa lauantain upeaan kuorogaalaan ja sunnuntain finaaliin Areenassa ja lue lisää kilpailun tuloksista.

instagram #yleklassinen

Musiikkistudion klubi-ilta Musiikkitalon Paavo-salissa to 12.10.2017 klo 19

Kun Sibelius ja Aho taistelivat samasta morsiamesta

Maria Suokkaan ja Tuukka Vasaman moderni melodraama.

Jean Sibelius uhkaa kaksintaistelulla Juhani Ahoa, joka myös rakastaa ihanaa Aino Järnefeltiä ja paljastaa tunteensa romaanissaan Yksin. Yli sadan vuoden takainen kolmiodraama herää henkiin pianisti Maria Suokkaan ja lausuja Tuukka Vasaman tarinallisessa konsertissa Ainoani!. Sibeliuksen lisäksi kuullaan melodraamoja myös nykysäveltäjiltä Esa Ylivaara, Minna Leinonen ja Ilkka von Boehm. Lue taiteilijoista & katso melodraamakonsertti.

Yleisradion vuoden nuorisokuoro

Kuorokuiskaaja - kuorotoimittaja Inari Tillin blogi

Inari Tilli bloggaa kuoromaailmasta

Blogi kaikille kuorokuumeeseen sairastuneille.

Kuorokuiskaaja on Ylen kuoromusiikkiin erikoistuneen toimittajan Inari Tillin blogi kaikille kuorokuumeeseen sairastuneille. Inari itse on sairastanut tautia koko pienen ikänsä eikä parantuminen ole näköpiirissä. Tervetuloa lukemaan Kuorokuiskaajan muistiinmerkintöjä ja kommentteja.Seuraa Kuorokuiskaajan päivityksiä ja vinkkejä myös Facebookissa!

Yle klassinen ylpeänä esittää: oopperavideot à la Juha Laukkanen