Hyppää pääsisältöön

Kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu 20.–29.5.2019

Kahdeksas Kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu alkaa 20. toukokuuta – näin seuraat kilpailun alusta loppuun Ylen kanavilla

Kilpailu käydään Helsingin Musiikkitalossa 20.-29.5.2019

Helsingin Musiikkitalossa toukokuun lopussa käytävään Mirjam Helin -laulukilpailuun osallistuu 56 laulajaa 20 eri maasta. Suomalaisia pääsi vajaan viidensadan hakijan joukosta mukaan kolme. He ovat bassobaritoni Jussi Juola, sopraano Virva Puumala ja baritoni Henri Tikkanen. – Seuraa Areenassa yle.fi/mirjamhelin #mirjamhelin

Musiikin syntymäpäiväkalenteri 2019

"Paaljon on-nee-aa vaaan..."

Musiikin syntymäpäiväkalenteri 2019.

On aika onnitella suomalaisia säveltäjiä, soittajia ja laulajia heidän syntymäpäivänään. Muistamme niin menneen maailman suuruuksia ja kuin tämän päivän tähtiä. Löydä Musiikin syntymäpäiväkalenteri, jutut päivänsankareista ja Lassi Rajamaan pilapiirrokset. Tule mukaan onnittelijoiden joukkoon!

instagram #yleklassinen

FLASH FLASH -ooppera Espoon Teatterissa 11.5.2019

Vihdoinkin! FLASH FLASH

Juhani Nuorvalan ooppera siirtyy toukokuulle.

Säveltäjä Juhani Nuorvalan ja libretisti Juha Siltasen ooppera FLASH FLASH on muotokuva Andy Warholista, länsimaiseen kulttuuriin ikonisen leimansa luoneesta taiteilijasta, joka demokratisoi narsismin. Se kertoo myös meitä ympäröivästä todellisuudesta tänä päivänä ja mikä on ihmisen osa siinä? Espoon Teatterin esityksestä vastaavat NYKY Ensemble, musiikinjohto Nils Schweckendiek, ohjaus Erik Söderblom ja rooleissa Tuuli Lindeberg, Varvara Merras-Häyrynen, Martti Anttila, Sampo Haapaniemi ja David Hackston sekä mestaristeppaaja Ari Kauppila. Lue lisää oopperasta ja katso 11.5.2019 taltioitu esitys Areenassa..

Riikan vlogi

"On sun aika muuttuu…” – Maija Kauhanen ja Emily Frost päivittivät kansanlaulun 2000-luvulle

Nuori poppari ja kansamuusikko tuunasivat kansanlaulun.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistossa löytyy valtava määrä äänitettyä kansantraditiota, mukana on myös paljon kansanlauluja. Kansanmuusikko Maija Kauhanen on löytänyt tiensä SKS:n arkistoon ja tehnyt vanhoista kansanlauluista omia sovituksiaan. Maijan soololevy Raivopyörä palkittiin Emma-gaalassa vuoden 2018 etno-levynä. Viime elokuussa hän tapasi nuoren popparin, Emily Frostin ja pyysi tätä sovittamaan ja sanoittamaan kanssaan kansalaulun, tuunaamaan yhden niistä.

Terveiset musiikkimatkalta | Kirjoita ja kerro mitä kiinnostavaa kuulit ja näit!

Suomen Kansallisooppera - Jää 5.3. 2019

Jää

Jaakko Kuusiston Jää-ooppera 5.3.2019 Areenassa.

Ulla-Lena Lundbergin romaani Jää on yksi vuosikymmenen rakastetuimpia romaaneja. Osittain Lundbergin oman perheen elämään Ahvenanmaalla Kökarin saarella perustuvan kirjan on muokannut oopperalibretoksi Juhani Koivisto. Libretossa ovat mukana laajan romaanin olennaiset tapahtumat ja sen unohtumattomat henkilöt. Saariston vuodenajat ja jään uhka soivat Jaakko Kuusiston säveltämässä musiikissa. Tutustu teokseen ja esittäjiin Kansallisoopperan sivulla. Katso esitys 5.3.2019 Areenassa.

Pianisti Meri Louhoksen muistelmat

Vuoden levy 2018

Yleisradion Vuoden levy 2018 on Alba Recordsin "Earthly Angels"

Levy sisältää musiikkia 1600-luvun nunnaluostareista.

Palkittu levy sisältää musiikkia 1600-luvun nunnaluostareista ja levyllä esiintyvät sopraanot Kajsa Dahlbäck ja Anna Villberg, viulistit Peter Spissky ja Aira Maria Lehtipuu, harpisti Andrew Lawrence-King, luutisti Eero Palviainen ja cembalisti Marianna Henriksson. Kunniakirja jaettiin Kulttuuriykkösen suorassa lähetyksessä 6. helmikuuta Helsingin Musiikkitalossa. Lue levyvalinnan perustelut.

Uudet levyt

Suurkaupungin kasvot 360

Elämyksellinen virtuaalimatka Suurkaupungin kasvot 360

Elämyksellinen virtuaalimatka historiaan ja nykypäivään.

Apua, en ole kiinnostunut peleistä! Mitä virtuaalitodellisuus voisi tarjota minulle? Miten klassinen musiikki ja VR-lasit sopivat yhteen? Suurkaupungin kasvot 360 on elämyksellinen virtuaalimatka, joka sekoittaa historiaa ja nykypäivää. - Suurkaupungin kasvot 360 on koettavissa VR-laseilla valofestivaali Lux Helsingin ajan 5. - 9.1.2019 kello 17-22 Hakasalmen huvilan yläkerrassa. VR-teos sisältyy Helsingin kaupunginmuseon näyttelyn Suruton kaupunki pääsymaksuun, joka on 12/10 e. Alle 18-vuotiaille ja museokortilla vapaa pääsy.

Lappeenrannan laulukilpailut 3.- 6.1.2019

Virva Puumala ja Jussi Vänttinen voittoon Lappeenrannan laulukilpailuissa 2019

Tulokset julkisti juryn puheenjohtaja Lilli Paasikivi.

Lappeenrannan laulukilpailut 2019 päättyivät jännittävään finaaliin loppiaisiltana 6. tammikuuta, kun tuomariston puheenjohtaja, oopperajohtaja Lilli Paasikivi julkisti kilpailun tulokset. Tuomaristo valitsi naisten sarjan voittajaksi sopraano Virva Puumalan ja miesten sarjan voittajaksi baritoni Jussi Vänttisen. He saivat molemmat palkinnoksi 10.000 euroa.

Musiikin kevät 1918 - kohtaloita sisällissodan Suomessa #musiikinkevät1918

Joulu pakolaisena Pietarissa – säveltäjä Knut Kankaan tarina 1918-1920

Tarinan neljännessätoista osassa on joulu.

"Kasanskin kirkon mahtava vaskikello julisti joulurauhaa. Nevan yli johtavalla sillalla seisoo yksinäinen maanpakolainen. Tuo raskas silta, rautaisine kaiteineen, lienee tuskin milloinkaan ollut vähemmän kuormitettu kuin nyt.” Huhtikuussa 1918 punaisten tullineuvoston jäsen, säveltäjä Knut Kangas oli joutunut pakenemaan Helsingistä Viipurin kautta Pietariin. Sarjakuvataiteilija Ville Ranta on kuvittanut Knut Kankaan tarinan 14. osan, missä säveltäjä kertoo synkästä joulustaan Pietarissa vuonna 1919.

Tunteiden ilta Musiikkitalon Paavossa 20.12.2018

Iiro Rantala ja Ville Ranta improvisoivat yleisön tarinoista

Palaa Tunteiden iltaan Yle Areenassa.

Tunteiden illassa Musiikkitalon Paavossa pianotaiteilija Iiro Rantala ja sarjakuvataiteilija Ville Ranta muuttivat kuulijoiden tunteet ja tarinat musiikiksi ja piirroksiksi. Yllätysvieraaksi lähetyksen kolmannelle tunnille tupsahti iskelmälaulaja Eino Grön mukanaan kuoronsa Eikan enkelit. Palaa Tunteiden iltaan Yle Areenassa.

Palaa Paulon sellokilpailuun Areenassa

Yhdysvaltalainen Brannon Cho voitti Paulon sellokilpailun 2018

Kaikki Paulon sellokilpailusta Yle Areenassa yle.fi/paulo.

Kansainvälinen Paulon sellokilpailu huipentui jännittävään viimeiseen finaali-iltaan Helsingin Musiikkitalossa torstai-iltana 25. lokakuuta, kun tuomariston puheenjohtaja, professori Arto Noras julkisti kilpailun tulokset.

Suosittelemme blogeja

Blogi: Sellisti soittaa eikä sodi

Radion sinfoniaorkesterin soolosellisti Jukka Rautasalo soittaa myös kamariorkesteri Avantissa! ja sellon lisäksi myös gambaa - silloin kun ei kirjoita blogia. Lue lisää...

Blogi: Musiikintutkijan Syötävät sävelet

Turkulainen musiikintutkija dos. Susanna Välimäki kirjoittaa klassisesta musiikista ja ruuasta. Syötävät sävelet -blogi sisältää musiikillisia reseptejä ja juttua historiallisten säveltäjien gastronomisista mieltymyksistä. Lue lisää...

Blogi: Musiikinrakastajan tunnustuksia

Kari Lempiäinen kirjoittaa Tarkkaamo-blogia.

Kari Lempiäinen tunnustaa olevansa musiikin rakastaja ja riippuvainen erityisesti oopperasta. Lempiäinen kirjoittaa Tarkkaamo-blogia. Lue lisää...

Oopperaa, oopperaa! Veljeni vartija Tampereen Oopperassa 21.2.2018

Video ei enää katsottavissa

Veljeni vartija - yksi perhe, kaksi rintamaa

Tampereen Oopperan produktio Areenassa 1.10.2018 asti.

Tampereen Oopperan suurtuotanto, kotimainen kantaesitys Veljeni vartija kuvaa vuoden 1918 Suomea ja sisällissodan dramaattisia tapahtumia Tampereella. Ooppera kertoo kahden eri puolille ajautuvan sisaruksen Amanda ja Eemil Rossin tarinan. Oopperan on säveltänyt Olli Kortekangas, ohjannut Tuomas Parkkinen ja Tampere Filharmoniaa johtaa Santtu-Matias Rouvali. Päärooleissa laulavat sopraano Tuuli Takala ja baritoni Ville Rusanen. Tutustu teokseen ja tekijöihin. Katso Tampere-talossa 21.2. taltioitu esitys, Areenassa 1.10. asti.

Kantapöydän opiskelijatreffit

Oopperaa, oopperaa! West Coast Kokkola Operan Pohjantähti Musiikkitalossa la 11.11. klo 19

Kokkolalaiset toivat Pohjantähti-harvinaisuuden Musiikkitaloon

Katso oopperaesitys suorana tai kuuntele Yle Radio 1.

West Cost Kokkola Opera tuottaa itsenäisyyden juhlavuodelle 2017 Suomen historiaa viihdyttävästi peilaavan Giacomo Meyerbeerin koomisen oopperan Létoile du Nord, Pohjantähti. Teos on ranskalaisen oopperan mestariteos 1800-luvulta, joka kuvaa suomalaisia hauskasti suurvaltojen välisen vehkeilyn pyörteissä. Päärooleissa mm. Anu Komsi, Anna Palimina ja Michael Leibundgut. Meyerbeer-oopperaorkesteria johtaa kapellimestari Sakari Oramo. Lue lisää oopperasta ja kuuntele esitys Areenassa. Katso Areenassa Pohjantähti Musiikkitalossa 11.11.

Musiikkistudio Musiikkitalon Paavo-salissa 12.10.2017

Kun Sibelius ja Aho taistelivat samasta morsiamesta

Maria Suokkaan ja Tuukka Vasaman moderni melodraama.

Jean Sibelius uhkaa kaksintaistelulla Juhani Ahoa, joka myös rakastaa ihanaa Aino Järnefeltiä ja paljastaa tunteensa romaanissaan Yksin. Yli sadan vuoden takainen kolmiodraama herää henkiin pianisti Maria Suokkaan ja lausuja Tuukka Vasaman tarinallisessa konsertissa Ainoani!. Sibeliuksen lisäksi kuullaan melodraamoja myös nykysäveltäjiltä Esa Ylivaara, Minna Leinonen ja Ilkka von Boehm. Lue taiteilijoista & katso melodraamakonsertti.

Kuorokuiskaaja - kuorotoimittaja Inari Tillin blogi

Inari Tilli bloggaa kuoromaailmasta

Blogi kaikille kuorokuumeeseen sairastuneille.

Kuorokuiskaaja on Ylen kuoromusiikkiin erikoistuneen toimittajan Inari Tillin blogi kaikille kuorokuumeeseen sairastuneille. Inari itse on sairastanut tautia koko pienen ikänsä eikä parantuminen ole näköpiirissä. Tervetuloa lukemaan Kuorokuiskaajan muistiinmerkintöjä ja kommentteja.Seuraa Kuorokuiskaajan päivityksiä ja vinkkejä myös Facebookissa!

Yle klassinen ylpeänä esittää: oopperavideot à la Juha Laukkanen