Hyppää pääsisältöön

Nuoren säveltäjä Uuno Klamin kirjeet Pariisista 1924-1925

Nuori Klami oli veitikka ja hurmuri

Lue säveltäjän Pariisin kirjeet 1924--1925.

Säveltäjä Uuno Klami (1900-1961) tunnettiin vaiteliaana miehenä. Nuoren, 24-vuotiaan säveltäjän kirjeet Pariisista 1924–1925 ystävälle pianisti Alvar Andströmille paljastavat kuitenkin aivan toisenlaisen Klamin. Ujo, sulkeutunut säveltäjä olikin iloinen veitikka ja hurmuri, jolla oli loistava huumorintaju. Lähde aikamatkalle 1920-luvun Pariisin ja lue Uunon hulvattomat kirjeet.

Riikan vlogi

Musiikin syntymäpäiväkalenteri 2019

"Paaljon on-nee-aa vaaan..."

Musiikin syntymäpäiväkalenteri 2019.

On aika onnitella suomalaisia säveltäjiä, soittajia ja laulajia heidän syntymäpäivänään. Muistamme niin menneen maailman suuruuksia ja kuin tämän päivän tähtiä. Löydä Musiikin syntymäpäiväkalenteri, jutut päivänsankareista ja Lassi Rajamaan pilapiirrokset. Tule mukaan onnittelijoiden joukkoon!

instagram #yleklassinen

Richard Wagner: Reininkulta Kansallisoopperassa 7.9.2019

Ring on tarina vallasta ja rakkaudesta

Wagnerin Reininkulta Kansallisoopperassa 7.9.2019.

Richard Wagnerin Nibelungin sormus eli Ring on neliosainen oopperakokonaisuus vallasta, vallan tavoittelusta ja ristiriidasta vallan sekä rakkauden välillä. Valta on sillä, joka omistaa Rein-virran kullasta taotun sormuksen. Sarjan avaa Reininkulta ja muut osat ovat Valkyyria, Siegfrid ja Jumalten tuho. Tutustu Suomen Kansallisoopperan uuteen, suomalaisin voimin toteutettavaan Reininkultaan, joka sai ensi-iltansa 30.8. Lue lisää Ylen Wagner-tarjonnasta. Katso Reininkulta 7.9.2019 Areenassa. #Reininkulta #Ring #FNORing

Minun Wagnerini

Säveltäjä Uljas Pulkkis: "Ajattelin ettei oopperamusiikki ole minua varten, kunnes kuulin Wagneria"

Henkilökohtaisia tilityksiä suhteesta Wagneriin.

Minun Wagnerini -sarjassa suomalaiset wagneriaanit kertovat suhteestaan säveltäjä Richard Wagneriin ja hänen oopperoihinsa. Mukana mm. oopperajohtaja Lilli Paasikivi, basso Matti Salminen, säveltäjä Uljas Pulkkis, kapellimestarit Mikko Franck ja Leif Segerstam, musiikin tutkija prof. Eero Tarasti, kirjailijat Minna Lindgren ja Virpi Hämeen-Anttila, ohjaaja Anna Kelo ja monet, monet muut. Katso Areenassa.

Wagnerin Nibelungin sormus Suomen Kansallisoopperassa 2019-2021

Nukketeatterinäyttelijä Juha Laukkasen oopperaesittelyt

Juha Laukkanen loihtii lusikoilla Ringin myyttisen maailman

Juha Laukkasen oopperaesittelyt .

Ravintolayleisö söi hyvin, oopperalaulajat tarjoilivat ja lauloivat tarjoillessaan, ja minä esitin lyhyitä oopperaesittelyjä, Juha Laukkanen muistelee iltoja savonlinnalaisessa kellariravintolassa Oopperajuhlien aikaan 15 vuotta sitten. Yleisö oli kiitollista, sillä vihdoinkin se ymmärsi, mitä oopperassa tapahtui. Elokuussa 2019 nukketeatterinäyttelijä Juha Laukkasen originellien oopperaesittelyjen sarja sai jatkoa, kun Juha esitteli Wagnerin Nibelungin sormuksen.

Kapellimestari ja säveltäjä Armas Järnefelt 150 vuotta

Armas Järnefelt muistelee nuoruuttaan

Kapellimestari ja säveltäjä Armas Järnefelt 150 vuotta.

Elokuun 14. päivänä 2019 tulee kuluneeksi 150 vuotta kapellimestari ja säveltäjä Armas Järnefeltin syntymästä. Kuuntele äänite vuodelta 1954, jossa 85-vuotias maestro kertoo lapsuudenkodistaan ja opiskelusta Helsingin musiikkiopistossa 1880-1890-luvuilla Martin Wegeliuksen johdolla, kapellimestari Robert Kajanuksesta, pianotaiteilija Ferruccio Busonista ja ennenkaikkea langostaan Jean Sibeliuksesta. Järnefelt muistelee myös opintomatkaansa Berliiniin, jolloin hän löysi Wagnerin. Tutustu Järnefelt-juhlavuoden tapahtumiin Armas Järnefelt's Societyn sivuilla. Kuuntele Markus Virtasen radio-ohjelma Armaan aika - Armas Järnefelt 150 vuotta.

Kapellimestari Armas Järnefeltin ja laulajatar Maikki Pakarisen intohimoinen rakkaustarina

Muistamme syntymäpäivänä 14. elokuuta.

Elokuun 14. päivänä syntynyt kapellimestari ja säveltäjä Armas Järnefelt (1869–1958) opiskeli nuorena Pariisissa kuuluisan Jules Massenet’n johdolla. Ennen kuolemaansa maestro tunnusti kuitenkin, että oli Pariisissa kiinnostunut jostain vallan muusta kuin Massenet’n opetuksesta; hän oli rakastunut laulajatar Maikki Pakariseen.

Taiteilijapari Maikki ja Armas Järnefeltin rakkaustarinan katkera loppu

Muistamme syntymäpäivänä 26. elokuuta.

Elokuun 26. päivänä syntynyt laulajatar Maikki Järnefelt (1871-1929) oli boheemi taiteilija ja ihailtu diiva. Hän oli moderni nainen, joka halusi kaiken, miehen, perheen ja kansainvälisen oopperauran. Maikin ja kapellimestari, säveltäjä Armas Järnefeltin intohimoinen rakkaustarina päättyi 15 avioliittovuoden jälkeen katkeraan eroon.

Oopperabasso ja laulun aapiskukko Kim Borg 100 vuotta

FLASH FLASH -ooppera Espoon Teatterissa

FLASH FLASH

Katso Juhani Nuorvalan ja Juha Siltasen ooppera Areenassa.

Säveltäjä Juhani Nuorvalan ja libretisti Juha Siltasen ooppera FLASH FLASH on muotokuva Andy Warholista, länsimaiseen kulttuuriin ikonisen leimansa luoneesta taiteilijasta, joka demokratisoi narsismin. Se kertoo myös meitä ympäröivästä todellisuudesta tänä päivänä ja mikä on ihmisen osa siinä? Espoon Teatterin esityksestä vastaavat NYKY Ensemble, musiikinjohto Nils Schweckendiek, ohjaus Erik Söderblom ja rooleissa Tuuli Lindeberg, Varvara Merras-Häyrynen, Martti Anttila, Sampo Haapaniemi ja David Hackston sekä mestaristeppaaja Ari Kauppila. Lue lisää oopperasta ja katso 11.5.2019 taltioitu esitys Areenassa & katso FLASH FLASH televisiossa Yle Teema & Fem -kanavalla su 1.9. klo 12.

Pianisti Meri Louhoksen muistelmat

Kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu 20.–29.5.2019

"On sun aika muuttuu…” – Maija Kauhanen ja Emily Frost päivittivät kansanlaulun 2000-luvulle

Nuori poppari ja kansamuusikko tuunasivat kansanlaulun.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistossa löytyy valtava määrä äänitettyä kansantraditiota, mukana on myös paljon kansanlauluja. Kansanmuusikko Maija Kauhanen on löytänyt tiensä SKS:n arkistoon ja tehnyt vanhoista kansanlauluista omia sovituksiaan. Maijan soololevy Raivopyörä palkittiin Emma-gaalassa vuoden 2018 etno-levynä. Viime elokuussa hän tapasi nuoren popparin, Emily Frostin ja pyysi tätä sovittamaan ja sanoittamaan kanssaan kansalaulun, tuunaamaan yhden niistä.

Terveiset musiikkimatkalta | Kirjoita ja kerro mitä kiinnostavaa kuulit ja näit!

Suomen Kansallisooppera - Jää 5.3. 2019

Jää

Jaakko Kuusiston Jää-ooppera 5.3.2019 Areenassa.

Ulla-Lena Lundbergin romaani Jää on yksi vuosikymmenen rakastetuimpia romaaneja. Osittain Lundbergin oman perheen elämään Ahvenanmaalla Kökarin saarella perustuvan kirjan on muokannut oopperalibretoksi Juhani Koivisto. Libretossa ovat mukana laajan romaanin olennaiset tapahtumat ja sen unohtumattomat henkilöt. Saariston vuodenajat ja jään uhka soivat Jaakko Kuusiston säveltämässä musiikissa. Tutustu teokseen ja esittäjiin Kansallisoopperan sivulla. Katso esitys 5.3.2019 Areenassa.

Uudet levyt

Suurkaupungin kasvot 360

Elämyksellinen virtuaalimatka Suurkaupungin kasvot 360

Elämyksellinen virtuaalimatka historiaan ja nykypäivään.

Apua, en ole kiinnostunut peleistä! Mitä virtuaalitodellisuus voisi tarjota minulle? Miten klassinen musiikki ja VR-lasit sopivat yhteen? Suurkaupungin kasvot 360 on elämyksellinen virtuaalimatka, joka sekoittaa historiaa ja nykypäivää. - Suurkaupungin kasvot 360 on koettavissa VR-laseilla 1.8. klo 10-18 Pointti-kaupunkifestivaalilla Oodin VR-kuutiossa.

Palaa Paulon sellokilpailuun Areenassa

Yhdysvaltalainen Brannon Cho voitti Paulon sellokilpailun 2018

Kaikki Paulon sellokilpailusta Yle Areenassa yle.fi/paulo.

Kansainvälinen Paulon sellokilpailu huipentui jännittävään viimeiseen finaali-iltaan Helsingin Musiikkitalossa torstai-iltana 25. lokakuuta, kun tuomariston puheenjohtaja, professori Arto Noras julkisti kilpailun tulokset.

Suosittelemme blogeja

Blogi: Sellisti soittaa eikä sodi

Radion sinfoniaorkesterin soolosellisti Jukka Rautasalo soittaa myös kamariorkesteri Avantissa! ja sellon lisäksi myös gambaa - silloin kun ei kirjoita blogia. Lue lisää...

Blogi: Musiikintutkijan Syötävät sävelet

Turkulainen musiikintutkija dos. Susanna Välimäki kirjoittaa klassisesta musiikista ja ruuasta. Syötävät sävelet -blogi sisältää musiikillisia reseptejä ja juttua historiallisten säveltäjien gastronomisista mieltymyksistä. Lue lisää...

Blogi: Musiikinrakastajan tunnustuksia

Kari Lempiäinen kirjoittaa Tarkkaamo-blogia.

Kari Lempiäinen tunnustaa olevansa musiikin rakastaja ja riippuvainen erityisesti oopperasta. Lempiäinen kirjoittaa Tarkkaamo-blogia. Lue lisää...

Kantapöydän opiskelijatreffit

Musiikkistudio Musiikkitalon Paavo-salissa 12.10.2017

Kun Sibelius ja Aho taistelivat samasta morsiamesta

Maria Suokkaan ja Tuukka Vasaman moderni melodraama.

Jean Sibelius uhkaa kaksintaistelulla Juhani Ahoa, joka myös rakastaa ihanaa Aino Järnefeltiä ja paljastaa tunteensa romaanissaan Yksin. Yli sadan vuoden takainen kolmiodraama herää henkiin pianisti Maria Suokkaan ja lausuja Tuukka Vasaman tarinallisessa konsertissa Ainoani!. Sibeliuksen lisäksi kuullaan melodraamoja myös nykysäveltäjiltä Esa Ylivaara, Minna Leinonen ja Ilkka von Boehm. Lue taiteilijoista & katso melodraamakonsertti.

Kuorokuiskaaja - kuorotoimittaja Inari Tillin blogi

Inari Tilli bloggaa kuoromaailmasta

Blogi kaikille kuorokuumeeseen sairastuneille.

Kuorokuiskaaja on Ylen kuoromusiikkiin erikoistuneen toimittajan Inari Tillin blogi kaikille kuorokuumeeseen sairastuneille. Inari itse on sairastanut tautia koko pienen ikänsä eikä parantuminen ole näköpiirissä. Tervetuloa lukemaan Kuorokuiskaajan muistiinmerkintöjä ja kommentteja.Seuraa Kuorokuiskaajan päivityksiä ja vinkkejä myös Facebookissa!