Hyppää pääsisältöön

Kantapöytä Musiikkitalon kahvilassa keskiviikkoisin klo 15.05

Vesa ja Riikan Kantapöydässä kysytään mikä kapellimestareissa kiinnostaa?

Kuplivaa keskustelua Musiikkitalon kahvilassa.

Kantapöydässä Vesa Kytöojan ja Riikka Holopaisen vieraina ovat viulisti Teppo Ali-Mattila, kapellimestari Atso Almila, kirjailija ja käsikirjoittaja Minna Lindgren, koululainen Eevi Gustafsson ja säveltäjä Pasi Lyytikäinen. Opiskelijatreffeillä tavataan viulisti Elisar Riddelin. Musiikkia ovat esittämässä myös saksofonisti Samu Metsänen ja pianisti Nina Haug. Katso ja kuuntele Kantapöytä suorana ke 27.9. klo 15.05.

Katso Mestarien messissä - Koodi ilolle -konsertti suorana to 28.9. klo 19

Tulossa: Mestarien messissä – Koodi ilolle -konsertti Kansallisoopperassa

Katso suorana to 28.9. klo 19. Mestarien messissä – Koodi ilolle -konsertissa nuoret muusikonalut pääkaupunkiseudun musiikkioppilaitoksista musisoivat yhtenä suurena orkesterina Kansallisoopperan orkesterin rinnalla. Satavuotiasta Suomea juhlistetaan konsertissa kantaesityksellä Koodi ilolle. Se on Kirmo Lintisen säveltämä ja Minna Lindgrenin kirjoittama riemukas viesti Suomelle, Beethovenin 9. sinfonian hengessä. Konsertin johtaa ja juontaa kapellimestari Atso Almila ja mukana kuullaan myös Kansallisoopperan kuoroa ja lapsikuoroa. Konsertin viulusolistina on nuori Rebecca Roozeman ja laulusolisteina sopraano Saara Kiiveri, mezzosopraano Elli Vallinoja, tenori Petri Bäckström ja baritoni Samuli Takkula.

Oopperaa, oopperaa! Syyssonaatti Suomen kansallisoopperasta 23.9.2017

Kansallisoopperan syksyn tapaus - Syyssonaatti

Ihmisen valintoja, perheen ristiriitoja ja anteeksiannon mahdollisuutta käsittelee Kansallisoopperan syksyn 2017 suomalainen kantaesitys. Ingmar Bergmanin elokuvaan pohjaavan Syyssonaatin on säveltänyt Sebastian Fagerlund, ja libreton on kirjoittanut Gunilla Hemming. Äidin ja tyttären rooleissa esiintyvät ruotsalaislaulajat mezzosopraano Anne Sofie von Otter ja sopraano Erika Sunnegårdh. Katso Syyssonaatti Areenassa. Watch On Demand Finnish National Opera performing Sebastian Fagerlund's Autumn Sonata 23.9.2017. - Katso ja lue säveltäjä Sebastian Fagerlundin haastattelu.

Katso & kuuntele Helsingin kaupunginorkesterin konsertteja Ylen kanavilla

Yleisradion vuoden nuorisokuoro

Kantapöydän opiskelijatreffit

Tulevat striimaukset

syyskuu 2017

Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6

Keskiviikko 6.9.2017

19.00

Hannu Lintu, kapellimestari
Violeta Urmana, sopraano
Mikhail Petrenko, basso

 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15

Perjantai 15.9.2017

19.00

Hannu Lintu, kapellimestari
Camilla Tilling, sopraano
Michelle Breedt, mezzosopraano
Tuomas Katajala, tenori
Nathan Berg, baritoni
Savonlinnan Oopperajuhlakuoro, valm. Matti Hyökki

 
16
 
17
 
18
 
19
 
20

Keskiviikko 20.9.2017

19.00

Andrew Manze, kapellimestari
Francesco Piemontesi, piano

 
21
 
22

Perjantai 22.9.2017

18.30

Helsingin kaupunginorkesteri
Olli Mustonen kapellimestari
Pekka Kuusisto viulu
Elina Mustonen cembalo

 
23

Lauantai 23.9.2017

19.00

Suomen kansallisoopperan orkesteri
John Storgårds kapellimestari
Charlotte Anne Sofie von Otter
Eva Erika Sunnegårdh
Viktor Tommi Hakala
Helena Helena Juntunen
Leonardo Nicholas Söderlund

 
24
 
25
 
26
 
27

Keskiviikko 27.9.2017

15.05

Tervetuloa Musiikkitalon kahvilaan ke 27.9. klo 15.05!
Vieraina viulisti Teppo Ali-Mattila, kapellimestari Atso Almila, kirjailija ja käsikirjoittaja Minna Lindgren, koululainen Eevi Gustafsson ja säveltäjä Pasi Lyytikäinen. Opiskelijatreffeillä viulisti Elisar Riddelin. Musiikkia ovat esittämässä myös saksofonisti Samu Metsänen ja pianisti Nina Haug.
Kahvia kaatavat toimittajat Riikka Holopainen ja Vesa Kytöoja.

 
28

Torstai 28.9.2017

19.00

Suomen kansallisoopperan orkesteri
Kansallisoopperan kuoro ja lapsikuoro
Oppilaita Espoon ja Vantaan musiikkiopistoista
Atso Almila kapellimestari
Rebecca Roozeman viulu
Saara Kiiveri, sopraano, Elli Vallinoja, mezzosopraano
Petri Bäckström, tenori, Samuli Takkula, baritoni

 
29

Perjantai 29.9.2017

19.00

Edward Gardner, kapellimestari
Marko Ylönen, sello

 
30
 
 

Katso Lintuperspektiivit - Hannu Lintu esittelee RSOn konsertit

Katso RSO Musiikkitalossa

Kansainvälinen Let the Peoples Sing -kuorokilpailu Musiikkitalossa 14.-15.10.2017

Let the Peoples Sing valtaa Musiikkitalon

Yle isännöi kuoromusiikin suurtapahtumaa 14.-15.10.2017.

Euroopan yleisradiounioni EBU on järjestänyt Let the Peoples Sing –kuorokilpailua vuodesta 1961. Suomessa kilpailu oli edellisen kerran 1991. Lokakuussa 14.-15.10.2017 Yle isännöi jälleen kuoromusiikin suurtapahtumaa ja paikka on silloin Helsingin Musiikkitalo. Lue lisää ja hanki liput gaalakonserttiin ja finaaliin.

Kansainvälinen Let the Peoples Sing -kuorokilpailu Musiikkitalossa 14.-15.10.2017 - Vaskivuoren lukion kamarikuoro bloggaa

Suomalaisnuoret bloggaavat matkalla kansainväliseen kuorokisaan

Lue tuorein blogi, jossa loppuhionta kohti kisaa on alkanut. - Vantaalainen Vaskivuoren lukion kamarikuoro sai tammikuussa kuulla tulleensa valituksi kansainväliseen Let the Peoples Sing -kuorokilpailuun, jonka Euroopan yleisradiounioni EBU järjestää lokakuun puolivälissä Helsingin Musiikkitalossa. Kisaa on käyty vuodesta 1961 lähtien ja suomalaisia menestyjiä ovat olleet mm. Tapiolan yhteiskoulun kuoro sekä Candomino- ja Jubilate-kuorot. Vaskivuoren nuoret kuorolaiset ja kuoronjohtaja Jonna Vehmanen bloggaavat tunnelmistaan ja tekemisistään toukokuun lopusta aina lokakuussa käytävään kilpailuun asti.

Let the Peoples Sing Helsingissä 14.-15.10.2017 - Turkulainen naiskuoro Slavonic Tractor

Slavonic Tractor työntää kumoon kuvitelmat naiskuorosta

Turkulaiset tähtäävät Let the Peoples Sing -voittoon.

Slavonic Tractor on toinen suomalainen kuoro Let the Peoples Sing -kuorokilpailussa Helsingissä lokakuussa 2017. Vaikka suomalaiseen ja bulgarialaiseen kansanmusiikkiin erikoistunut turkulainen lauluyhtye on oman sarjansa jo voittanut, tämä ei traktoreille riitä: "Haluamme pääpalkinnon, Silver Rose Bowlin!" Tutustu kymmeneen taitavaan, kunnianhimoiseen laulajanaiseen.

Terveiset musiikkimatkalta | Kirjoita ja kerro mitä kiinnostavaa kuulit ja näit!

Katso & kuuntele Promien viimeinen ilta lauantaina 12.9.

Sakari Oramo ja Promien villi viimeinen ilta

Taidokasta musisointia ja karnevaalimeinikiä on luvassa lauantaina 12. syyskuuta, kun Sakari Oramo johtaa BBCn sinfoniaorkesteria, kuoroja ja solisteja mm. sopraano Nina Stemmeä Promien perinteisessä viimeisessä illassa. Ohjelmassa on mm. kantaesitys Lotta Wennäkoskelta ja Sibeliuksen Finlandian kuoroesitys. Lue lisää ohjelmasta, palaa Yle Radio 1:n lähetykseen selostajana Royal Albert Hallissa Janne Koskinen tai palaa Yle Teeman lähetykseen selostajana Pasilassa Lotta Emanuelsson.

instagram #yleklassinen

Maj Lind -pianokilpailu 17.-31.8.2017

Yhdysvaltalainen Mackenzie Melemed voitti Maj Lind -pianokilpailun 2017

Seuraa kilpailua osoitteessa yle.fi/klassinen

Yhdysvaltalainen 22-vuotias Mackenzie Melemed on Maj Lind -pianokilpailun voittaja 2017. "Olen sanaton! Oli ihana kilpailla Suomessa. Aion maksaa opintolainojani tällä palkinnolla", totesi Melemed voittajahaastattelussa. Voittajan palkinto on 30.000 euroa. Katso kaikki palkinnot ja siirry Maj Lind -kilpailusivustolle. - Kuvassa voittajan vierellä vasemmalla on kolmannen palkinnon saanut eteläkorealainen Jiyoung Kim ja oikealla kuuden parhaan joukkoon sijoittunut eteläkorealainen Hyo-Eun Park.

Ilman tätä pariskuntaa ei olisi Maj Lind -pianokilpailua

Esa-Pekka Salonen ja seuraava sukupolvi

Taiteilijakohtaamisia

Violeta Urmana laulaa Herttua Siniparran linna -oopperassa RSOn avajaiskonsertissa

Urmana esiintyy Jekaterina Gubanovan tilalla RSO:n solistina

Liettualainen sopraano Violeta Urmana esiintyy Judithin roolissa Béla Bartókin oopperassa Herttua Siniparran linna Radion sinfoniaorkesterin syyskauden avajaiskonserteissa 6.-7.9. Musiikkitalossa. Herttuan roolin laulaa Mikhail Petrenko ja konsertin johtaa ylikapellimestari Hannu Lintu. Violeta Urmana muistetaan mm. Isolden roolista Esa-Pekka Salosen johtamassa ja Peter Sellarsin ohjaamassa Wagnerin Tristanissa ja Isoldessa Musiikkitalossa viisi vuotta sitten.

Esa-Pekka Salosen sellokonsertto soi Suomessa ensi kertaa

Katso, miten Yo-Yo Malle kirjoitettu konsertto sai alkunsa.

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salosen sellokonsertto kuullaan Helsingin Juhlaviikoilla ensimmäistä kertaa Suomessa. Alun perin Yo-Yo Malle sävelletty sellokonsertto on esitetty kaiken kaikkiaan yhdeksän kertaa. Juhlaviikkojen konsertissa Esa-Pekka Salonen johtaa Suomen Kansallisoopperan orkesteria ja solistina soittaa ranskalais-saksalainen sellisti Nicolas Altstaedt.

Syötävät sävelet TV & Yle Areena

Soiva keittokirja & Syötävät sävelet Yle Radio 1 ke klo 14 ja pe klo 11, Teemalla elokuussa

Klassinen Facebookissa ja Twitterissä

Sulasolin laulu- ja soittojuhlat Hämeenlinnassa 12.-14.5.2017

Hämeenlinna täyttyi laulusta!

Jyväskyläläinen nuorisokuoro Vox Aurea (kuvassa) ja tuhannet laulajat kokoontuvat Hämeenlinnaan 12.-14. toukokuuta. Kantapöydän Vesa Kytöoja ja Inari Tilli viettivät lauantaipäivää juhlatunnelmissa Verkatehtaalla kuunnellen kuoroja ja tavaten asialleen intomielisesti omistauvaa kuoroväkeä. Katso päivä Verkatehtaalla. - Kuuntele myös konsertit Yle Radio 1:ssä Lauluyhtye Rajaton la 13.5. klo 19.03 ja Pääjuhla su 14.5. klo 19.03 Yle Radio 1.

Kuorokuiskaaja - kuorotoimittaja Inari Tillin blogi

Inari Tilli bloggaa kuoromaailmasta

Blogi kaikille kuorokuumeeseen sairastuneille.

Kuorokuiskaaja on Ylen kuoromusiikkiin erikoistuneen toimittajan Inari Tillin blogi kaikille kuorokuumeeseen sairastuneille. Inari itse on sairastanut tautia koko pienen ikänsä eikä parantuminen ole näköpiirissä. Tervetuloa lukemaan Kuorokuiskaajan muistiinmerkintöjä ja kommentteja.Seuraa Kuorokuiskaajan päivityksiä ja vinkkejä myös Facebookissa!

Tampereen pianokilpailu 24.4. - 5.5.2017

Ossi Tanner on Tampereen pianokilpailun 2017 voittaja

Tutustu kilpailijan finaalisuorituksiin.

Tampereen pianokilpailu päättyi 5.5.2017 ja voittaja on Ossi Tanner. Ensimmäisen sijan palkintosumma on 10.000 euroa. Toisen palkinnon jakavat Fanny Söderström ja Anton Mejias Toisen sijan palkintosumma on 6.250 euroa. Kolmatta palkintoa ei jaettu. Katso palkintojenjako ja finaalisuorituksia.

Riikan vlogi

Riikan vlogi: Millä eväillä jaksaa johtaa Tampereen pianokilpailun?

Kapellimestari Klaus Mäkelä johtaa 6 pianokonserttoa.

Toimittaja Riikka Holopainen tapasi kapellimestari Klaus Mäkelän, joka johtaa Tampereen pianokilpailun finaalikonsertot. Kaikki konsertot olivat Klausille uusia, joten hänellä oli aikamoinen urakka. Vlogissa hän kertoo, miten yhteistyö nuorten kilpailijoiden kanssa on sujunut ja millä tavalla energiatasapaino säilyy pitkissäkin työrupeamissa.

Musiikkistudion klubi-ilta

The Fabulous Bäckström Brothers Show

Katso huikean musiikkikomedian 50. esitys.

The Fabulous Bäcktröm Brothers Show esitettiin 50. kerran ja juhlanäytös Musiikkitalon Paavo-salista on nyt katsottavissa. Huikea musiikkikomedia laulajaveljeksistä liikkuu sujuvasti Richard Wagnerin oopperoista ja Johnny Cashin tummista sävyistä Broadway-musikaalien värikkäisiin tunnelmiin. Fakta, fantasia ja Wagnerin oopperoista karanneet sankarit ja lohikäärmeet sekoittuvat sulavasti yhteen veljesten matkatessa halki Amerikan.

Tanssia, tanssia! Seitsemän veljestä Suomen kansallisbaletista 7.4.2017

Seitsemän veljestä tanssien

Marjo Kuuselan koreografia Eero Ojasen musiikkiin valloitti yleisön sekä kantaesityksessään 1980 että Kansallisbaletin ulkomaanvierailuilla. Teos sai innostuneen vastaanoton myös palatessaan ohjelmistoon tauon jälkeen 2013. Katso puolen vuoden ajan lähetyspäivästä 7.4.2017. - Watch On Demand Finnish National Ballet performing The Seven Brothers 7.4.2017.

Tanssia, tanssia! Seitsemän veljestä Suomen kansallisbaletista 7.4.2.2017

Tutkija Elke Albrecht ja libretistin arvoitus

Die Kalewainen -oopperassa yhtymäkohtia

Suomeen vuonna 1886 saapunut säveltäjä ja kapellimestari Karl Müller-Berghaus oli hyvin kiinnostunut suomen kielestä ja kulttuurista. Suuri Richard Wagnerin ihailija innostui erityisesti Kalevalasta, sillä sen tarinoista löytyi monia yhtymäkohtia Wagnerin Nibelungin sormukseen ja Nürnbergin mestarilaulajiin. Tutkija Elkea Albrecht kertoo, miten oopperan libretisti selvisi vasta pari kuukautta sitten.

Kuka oli Karl Müller-Berghaus?

Hän tarttui Kalevala-aiheeseen ensimmäisenä.

Viulisti, säveltäjä ja kapellimestari Karl Müller-Berghaus oli Turun soitannollisen seuran kapellimestari vuosina 1886-1895. Juuri ennen paluutaan Saksaan, hän sävelsi Kalevala-aiheisen oopperan, joka hautautui arkiston kätköihin. Tutkija Elke Albrecht on tutkinut Kalevala-aiheisia oopperoita ja hän kertoo videolla, kuka oikein oli Karl Müller-Berghaus.

Uudet levyt | Yle Radio 1 perjantaisin klo 11

Barokin viuluklassikoiden kunnianpalautus

Levyarvostelu

Nuori viulisti Chouchane Siranossian ja vanha cembalisti Jos van Immerseel ovat julkaisseet uutuuslevynsä L'Ange et Le Diable jo viime vuoden puolella, mutta vasta muutaman palkinnon myötä se herätti minun mielenkiintoni. Hyvä että herätti, koska armenialais-ranskalainen Siranossian on häikäisevä lahjakkuus, ja levy nostaa uuteen kunniaan ne barokkisonaatit, joita ennen väärinkäytettiin romanttisten viuluresitaalien lämmittelykappaleina.

Vuoden levy 2016

Erik Satien syntymästä 150 vuotta

Erik Satie 150

Säveltäjä Erik Satien persoona on kuin karikatyyripiirros.

Erik Satiestä on olemassa lukematon määrä anekdootteja ja tarinoita hänen eksentrisyydestään. Samalla hänen persoonansa on kuin karikatyyripiirros, jonka todellisesta lihasta ja verestä kukaan ei voi olla aivan varma. Muutamat hänen kappaleensa, kuten kolme Gymnopedieta ja kuusi Gnossiennea, ovat saaneet lähes pop-ikonin statuksen, mutta silti hän on säveltäjänä varmasti myös väärinymmärretty.

Oopperaa, oopperaa! Lentävä hollantilainen Suomen kansallisoopperasta to 24.11.2016

Yle klassinen ylpeänä esittää: oopperavideot à la Juha Laukkanen

Suosittelemme konsertteja verkossa

Suosittelemme blogeja

Blogi: Sellisti soittaa eikä sodi

Radion sinfoniaorkesterin soolosellisti Jukka Rautasalo soittaa myös kamariorkesteri Avantissa! ja sellon lisäksi myös gambaa - silloin kun ei kirjoita blogia. Lue lisää...

Blogi: Musiikintutkijan Syötävät sävelet

Turkulainen musiikintutkija dos. Susanna Välimäki kirjoittaa klassisesta musiikista ja ruuasta. Syötävät sävelet -blogi sisältää musiikillisia reseptejä ja juttua historiallisten säveltäjien gastronomisista mieltymyksistä. Lue lisää...

Blogi: Musiikinrakastajan tunnustuksia

Kari Lempiäinen kirjoittaa Tarkkaamo-blogia.

Kari Lempiäinen tunnustaa olevansa musiikin rakastaja ja riippuvainen erityisesti oopperasta. Lempiäinen kirjoittaa Tarkkaamo-blogia. Lue lisää...

Oopperaa, oopperaa! Kuolleesta talosta Savonlinnan Oopperajuhlilta 28.7.2016

Katso: Savonlinnan Oopperajuhlat - Kuolleesta talosta

Dostojevskin romaaniin perustuva ooppera vankileiristä

Savonlinnan Oopperajuhlilta suorana televisioitava Leoš Janáčekin ooppera Kuolleesta talosta perustuu Fjodor Dostojevskin omaelämäkerralliseen romaaniin. Poliittisista syistä tuomittu aatelismies saapuu vankileirille Siperiaan, missä häntä odottaa vuosien pakkotyö. Monien ihmiskohtaloiden leiri on kuin kuollut talo. Esitys on Walesin kansallisoopperan tuotanto. Kapellimestarina toimii Tomáš Hanus, kuoron on valmentanut Matti Hyökki, ohjaaja on David Pountney ja rooleissa nähdään mm. Ville Rusanen. Yle on tuottanut oopperan televisiolle yhteistyössä Japanin yleisradion NHK:n kanssa. Katso ooppera ja Lue lisää oopperasta.

Baritoni Ville Rusanen on Dostojevskin alter ego

Katso baritoni Ville Rusasen haastattelu.

Baritoni Ville Rusanen kertoo Alexandr Petrovič Gorjančikovin roolistaan Leoš Janáčekin oopperassa Kuolleesta talosta, itse oopperasta sekä sen harjoitusprosessista heinäkuun alussa Olavinlinnassa. Pääsemme myös kurkistamaan harjoituksiin ja opimme ainakin yhden tsekkiläisen haukkumasanan. Ja mitä se taas tarkoittaa, selviää katsomalla!

Oopperaa, oopperaa! Indigo Suomen kansallisoopperasta 30.1.2016