Hyppää pääsisältöön

Kuuntele konsertteja | Yle Radio 1 & Yle Areena

Musiikkielämyksiä Suomen kesässä

Yle Radio 1 tarjoaa lukuisia konsertteja suomalaisilta musiikkijuhlilta. Kuuntele kesäkuussa Tampereen Sävel, Naantalin ja Iitin musiikkijuhlat, Pori Organ, Suomenlinnan Les Lumières ja Avantin! Suvisoitto sekä heinäkuussa Ruoveden ja Mikkelin musiikkijuhlat, Aulis Sallisen uusi Linna vedessä -ooppera Savonlinnasta, Kuhmon kamarimusiikki, Lieksan trumpettikilpailu, Sastamalan Wanhan musiikin päivät ja Uudenkaupungin Crusell-viikko - Lontoon Promeja unohtamatta. Tutustu kesän konserttitarjontaan.

Klassinen Facebookissa ja Twitterissä

Tulossa elokuussa: Maj Lind -pianokilpailu 2017

Seuraa Maj Lind -pianokilpailua 2017 Ylen kanavilla

Seuraa kilpailu alusta loppuun 17.-31.8.2017.

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia järjestää neljännen kansainvälisen Maj Lind -pianokilpailun Helsingissä 17.–31.8.2017. Voit seurata kilpailun alusta loppuun Ylen kanavilla, suorina lähetyksinä verkossa, koostelähetyksinä radiossa ja orkesterifinaalit suorina kaikissa välineissä. Tervetuloa mukaan! #majlind2017

Soiva keittokirja & Syötävät sävelet Yle Radio 1 keskiviikkoisin klo 14 ja perjantaisin klo 11

Taiteilijakohtaamisia

Laulaja Tii Niemelä 100 vuotta: "Päätin etten pelkää mitään tässä maailmassa"

Sota opetti nuoren laulajattaren olemaan pelkäämättä.

Tänä vuonna, kun Suomi juhlii 100-vuotista itsenäisyyttään, myös laulaja Tii Niemelä viettää 100-vuotispäiväänsä. Kysymykseen korkean iän salaisuudesta Tii vastaa olleensa pienestä pitäen kova äkäpussi. Ex-puoliso, liedpianisti Pentti Koskimies on kuvannut hänen voimakasta sisäistä paloaan ja shamanistisia piirteitään. Tii kertoo myös sotakokemuksesta, jonka jälkeen hän lakkasi pelkäämästä.

Lauluguru Dorothy Irving 90 vuotta: ”Uteliaisuus pitää hengissä”

Legenda elää ja opettaa edelleen.

Dorothy Irving tunnetaan kaikissa Pohjoismaissa näyttävän uran tehneenä konserttilaulajana ja suosittuna laulupedagogina - ja työ jatkuu edelleen. Irving on opiskellut 1950-luvulla Benjamin Brittenin oopperarooleja säveltäjän itsensä johdolla. Lauluguru juhli 90-vuotissyntymäpäiväänsä alkuvuodesta Tukholmassa ja tuli sitten pitämään mestarikurssia Sibelius-Akatemiaan. Oopperakoulutuksen opiskelijat harjoittelivat hänen kanssaan Brittenin Kesäyön unelmaa, jonka ensi-ilta on 22.4. Lue Dorothy Irvingin haastattelu.

Kultakuume Inkoossa

Musiikki, kirjallisuus ja kuvataide kohtaavat Inkoossa

Kultakuume tekee kesäretken Gammelgårdenin kotiseutumuseoon Inkooseen. Lisa Enckellin ja Pauliina Grymin vieraina ovat mm. Meri ja musiikki -festivaalin johtaja Nonna Knuuttila, pianisti Kiril Kozlovski, Inkoo Ensemble (kuvassa), kirjailijat Hilkka Olkinuora ja Kjell Westö, galleristi Maarit Lassila ja kuvataiteilija Kaisa Eriksson. Katso Kultakuume Inkooossa 16.6.

Oopperaa, oopperaa! Mannerheim-ooppera Ilmajoella 7.-18.6.

Paljonko tähteys on auttanut uraasi, baritoni Waltteri Torikka?

Waltteri Torikalle vuosi 2017 on työntäyteinen oopperavuosi.

Waltteri Torikalle vuosi 2017 on työntäyteinen oopperavuosi. Kesäkausi alkaa Ilmajoen musiikkijuhlilla, kun Tuomas Kantelisen säveltämä Mannerheim-ooppera saa kantaesityksensä kesäkuun 9. päivänä. Waltteri Torikka nähdään oopperassa marsalkka Mannerheimin roolissa.

Eve Hietamies ja Laila Hirvisaari surevat Mannerheimin traagista kohtaloa

Laila Hirvisaari ja Eve Hietamies kirjoittivat libreton.

Äiti ja tytär, kirjailijat Laila Hirvisaari ja Eve Hietamies kirjoittivat Ilmajoen Musiikkijuhlille libreton Mannerheimista. Ooppera kertoo miehestä, jonka elämä oli täynnä suruja ja menetyksiä, ja jonka harteita painoi suuri taakka. Tuomas Kantelisen säveltämä ja Tuomas Parkkisen ohjaama kantaesitys on Ilmajoella 9. kesäkuuta. Pääroolin laulaa baritoni Waltteri Torikka.

Terveiset musiikkimatkalta | Kirjoita ja kerro mitä kiinnostavaa kuulit ja näit!

Romeo ja Julia berliiniläisittäin

Shakespearen draama ja sen monet säveltäjät.

Anja Lankinen lähettää terveiset Berliinistä, missä hän näki Grunewaldin metsästyslinnan pihalla erikoisen Romeon ja Julian. Kyse ei ole vain Shakespearen draamasta, vaan esityksessä oli mukana myös useiden eri säveltäjien Romeo ja Julia -musiikkia.

Let the Peoples Sing Helsingissä 14.-15.10.2017 - Turkulainen naiskuoro Slavonic Tractor

Slavonic Tractor työntää kumoon kuvitelmat naiskuorosta

Turkulaiset tähtäävät Let the Peoples Sing -voittoon.

Slavonic Tractor on toinen suomalainen kuoro Let the Peoples Sing -kuorokilpailussa Helsingissä lokakuussa 2017. Vaikka suomalaiseen ja bulgarialaiseen kansanmusiikkiin erikoistunut turkulainen lauluyhtye on oman sarjansa jo voittanut, tämä ei traktoreille riitä: "Haluamme pääpalkinnon, Silver Rose Bowlin!" Tutustu kymmeneen taitavaan, kunnianhimoiseen laulajanaiseen.

Kansainvälinen Let the Peoples Sing -kuorokilpailu Musiikkitalossa 14.-15.10.2017 - Vaskivuoren lukion kamarikuoro bloggaa

Suomalaisnuoret bloggaavat matkalla kansainväliseen kuorokisaan

Vantaalainen Vaskivuoren lukion kamarikuoro sai tammikuussa kuulla tulleensa valituksi kansainväliseen Let the Peoples Sing -kuorokilpailuun, jonka Euroopan yleisradiounioni EBU järjestää lokakuun puolivälissä Helsingin Musiikkitalossa. Kisaa on käyty vuodesta 1961 lähtien ja suomalaisia menestyjiä ovat olleet mm. Tapiolan yhteiskoulun kuoro sekä Candomino- ja Jubilate-kuorot. Vaskivuoren nuoret kuorolaiset ja kuoronjohtaja Jonna Vehmanen bloggaavat tunnelmistaan ja tekemisistään toukokuun lopusta aina lokakuussa käytävään kilpailuun asti.

Kansainvälinen Let the Peoples Sing -kuorokilpailu Musiikkitalossa 14.-15.10.2017

Let the Peoples Sing valtaa Musiikkitalon

Yle isännöi kuoromusiikin suurtapahtumaa 14.-15.10.2017.

Euroopan yleisradiounioni EBU on järjestänyt Let the Peoples Sing –kuorokilpailua vuodesta 1961. Suomessa kilpailu oli edellisen kerran 1991. Lokakuussa 14.-15.10.2017 Yle isännöi jälleen kuoromusiikin suurtapahtumaa ja paikka on silloin Helsingin Musiikkitalo. Lue lisää ja hanki liput gaalakonserttiin ja finaaliin.

Katso konserttistriimauksia

RSO & kapellimestari Hannu Lintu & pianotaiteilija Jan Lisiecki

Kanadalaispianisti hurmaa kauden viimeisessä konsertissa.

Radion sinfoniaorkesterin kevätkauden viimeisessä konsertissa on solistina nuori kanadalaispianisti Jan Lisiecki, jolla on takanaan ihmelapsen ura. Hän soittaa Hannu Linnnun johtaman RSOn kanssa W.A. Mozartin pianokonserton nro 9. Konsertin aloittaa Aarre Merikannon orkesteriteos Pan ja sen päättää Richard Straussin Alppisinfonia. Palaa konserttiin - Watch on Demand FRSO & Lintu & Lisiecki playing Merikanto, Mozart & Strauss at Helsinki Music Centre.

Kantapöydän opiskelijatreffit

Sulasolin laulu- ja soittojuhlat Hämeenlinnassa 12.-14.5.2017

Hämeenlinna täyttyi laulusta!

Jyväskyläläinen nuorisokuoro Vox Aurea (kuvassa) ja tuhannet laulajat kokoontuvat Hämeenlinnaan 12.-14. toukokuuta. Kantapöydän Vesa Kytöoja ja Inari Tilli viettivät lauantaipäivää juhlatunnelmissa Verkatehtaalla kuunnellen kuoroja ja tavaten asialleen intomielisesti omistauvaa kuoroväkeä. Katso päivä Verkatehtaalla. - Kuuntele myös konsertit Yle Radio 1:ssä Lauluyhtye Rajaton la 13.5. klo 19.03 ja Pääjuhla su 14.5. klo 19.03 Yle Radio 1.

Kuorokuiskaaja - kuorotoimittaja Inari Tillin blogi

Inari Tilli bloggaa kuoromaailmasta

Blogi kaikille kuorokuumeeseen sairastuneille.

Kuorokuiskaaja on Ylen kuoromusiikkiin erikoistuneen toimittajan Inari Tillin blogi kaikille kuorokuumeeseen sairastuneille. Inari itse on sairastanut tautia koko pienen ikänsä eikä parantuminen ole näköpiirissä. Tervetuloa lukemaan Kuorokuiskaajan muistiinmerkintöjä ja kommentteja.Seuraa Kuorokuiskaajan päivityksiä ja vinkkejä myös Facebookissa!

Tampereen pianokilpailu 24.4. - 5.5.2017

Ossi Tanner on Tampereen pianokilpailun 2017 voittaja

Tutustu kilpailijan finaalisuorituksiin.

Tampereen pianokilpailu päättyi 5.5.2017 ja voittaja on Ossi Tanner. Ensimmäisen sijan palkintosumma on 10.000 euroa. Toisen palkinnon jakavat Fanny Söderström ja Anton Mejias Toisen sijan palkintosumma on 6.250 euroa. Kolmatta palkintoa ei jaettu. Katso palkintojenjako ja finaalisuorituksia.

Riikan vlogi

Riikan vlogi: Millä eväillä jaksaa johtaa Tampereen pianokilpailun?

Kapellimestari Klaus Mäkelä johtaa 6 pianokonserttoa.

Toimittaja Riikka Holopainen tapasi kapellimestari Klaus Mäkelän, joka johtaa Tampereen pianokilpailun finaalikonsertot. Kaikki konsertot olivat Klausille uusia, joten hänellä oli aikamoinen urakka. Vlogissa hän kertoo, miten yhteistyö nuorten kilpailijoiden kanssa on sujunut ja millä tavalla energiatasapaino säilyy pitkissäkin työrupeamissa.

instagram #yleklassinen

Musiikkistudion klubi-ilta

The Fabulous Bäckström Brothers Show

Katso huikean musiikkikomedian 50. esitys.

The Fabulous Bäcktröm Brothers Show esitettiin 50. kerran ja juhlanäytös Musiikkitalon Paavo-salista on nyt katsottavissa. Huikea musiikkikomedia laulajaveljeksistä liikkuu sujuvasti Richard Wagnerin oopperoista ja Johnny Cashin tummista sävyistä Broadway-musikaalien värikkäisiin tunnelmiin. Fakta, fantasia ja Wagnerin oopperoista karanneet sankarit ja lohikäärmeet sekoittuvat sulavasti yhteen veljesten matkatessa halki Amerikan.

Tanssia, tanssia! Seitsemän veljestä Suomen kansallisbaletista 7.4.2017

Seitsemän veljestä tanssien

Marjo Kuuselan koreografia Eero Ojasen musiikkiin valloitti yleisön sekä kantaesityksessään 1980 että Kansallisbaletin ulkomaanvierailuilla. Teos sai innostuneen vastaanoton myös palatessaan ohjelmistoon tauon jälkeen 2013. Katso puolen vuoden ajan lähetyspäivästä 7.4.2017. - Watch On Demand Finnish National Ballet performing The Seven Brothers 7.4.2017.

Tanssia, tanssia! Seitsemän veljestä Suomen kansallisbaletista 7.4.2.2017

Tutkija Elke Albrecht ja libretistin arvoitus

Die Kalewainen -oopperassa yhtymäkohtia

Suomeen vuonna 1886 saapunut säveltäjä ja kapellimestari Karl Müller-Berghaus oli hyvin kiinnostunut suomen kielestä ja kulttuurista. Suuri Richard Wagnerin ihailija innostui erityisesti Kalevalasta, sillä sen tarinoista löytyi monia yhtymäkohtia Wagnerin Nibelungin sormukseen ja Nürnbergin mestarilaulajiin. Tutkija Elkea Albrecht kertoo, miten oopperan libretisti selvisi vasta pari kuukautta sitten.

Kuka oli Karl Müller-Berghaus?

Hän tarttui Kalevala-aiheeseen ensimmäisenä.

Viulisti, säveltäjä ja kapellimestari Karl Müller-Berghaus oli Turun soitannollisen seuran kapellimestari vuosina 1886-1895. Juuri ennen paluutaan Saksaan, hän sävelsi Kalevala-aiheisen oopperan, joka hautautui arkiston kätköihin. Tutkija Elke Albrecht on tutkinut Kalevala-aiheisia oopperoita ja hän kertoo videolla, kuka oikein oli Karl Müller-Berghaus.

Uudet levyt | Yle Radio 1 perjantaisin klo 11

Barokin viuluklassikoiden kunnianpalautus

Levyarvostelu

Nuori viulisti Chouchane Siranossian ja vanha cembalisti Jos van Immerseel ovat julkaisseet uutuuslevynsä L'Ange et Le Diable jo viime vuoden puolella, mutta vasta muutaman palkinnon myötä se herätti minun mielenkiintoni. Hyvä että herätti, koska armenialais-ranskalainen Siranossian on häikäisevä lahjakkuus, ja levy nostaa uuteen kunniaan ne barokkisonaatit, joita ennen väärinkäytettiin romanttisten viuluresitaalien lämmittelykappaleina.

Vuoden levy 2016

Erik Satien syntymästä 150 vuotta

Erik Satie 150

Säveltäjä Erik Satien persoona on kuin karikatyyripiirros.

Erik Satiestä on olemassa lukematon määrä anekdootteja ja tarinoita hänen eksentrisyydestään. Samalla hänen persoonansa on kuin karikatyyripiirros, jonka todellisesta lihasta ja verestä kukaan ei voi olla aivan varma. Muutamat hänen kappaleensa, kuten kolme Gymnopedieta ja kuusi Gnossiennea, ovat saaneet lähes pop-ikonin statuksen, mutta silti hän on säveltäjänä varmasti myös väärinymmärretty.

Oopperaa, oopperaa! Lentävä hollantilainen Suomen kansallisoopperasta to 24.11.2016

Yle klassinen ylpeänä esittää: oopperavideot à la Juha Laukkanen

Suosittelemme konsertteja verkossa

Suosittelemme blogeja

Blogi: Sellisti soittaa eikä sodi

Radion sinfoniaorkesterin soolosellisti Jukka Rautasalo soittaa myös kamariorkesteri Avantissa! ja sellon lisäksi myös gambaa - silloin kun ei kirjoita blogia. Lue lisää...

Blogi: Musiikintutkijan Syötävät sävelet

Turkulainen musiikintutkija dos. Susanna Välimäki kirjoittaa klassisesta musiikista ja ruuasta. Syötävät sävelet -blogi sisältää musiikillisia reseptejä ja juttua historiallisten säveltäjien gastronomisista mieltymyksistä. Lue lisää...

Blogi: Musiikinrakastajan tunnustuksia

Kari Lempiäinen kirjoittaa Tarkkaamo-blogia.

Kari Lempiäinen tunnustaa olevansa musiikin rakastaja ja riippuvainen erityisesti oopperasta. Lempiäinen kirjoittaa Tarkkaamo-blogia. Lue lisää...

Yleisradion vuoden nuorisokuoro

Jyväskyläläinen Vox Aurea on Yleisradion vuoden nuorisokuoro

Tutustu kuoroon.

Jyväskyläläinen Vox Aurea on valittu Yleisradion vuoden nuorisokuoroksi kaudelle 2016 - 2017. Ylen klassisen musiikin toimitus on valinnut Yleisradion vuoden nuorisokuoron jo vuodesta 1988 lähtien. Valinnalla halutaan tukea suomalaista, korkeatasoista nuorisokuorotoimintaa. Tänä vuonna valinnassa kiinnitettiin huomiota erityisesti kuoron pitkäaikaiseen, korkeatasoiseen työhön sekä tyylilliseen monipuolisuuteen.

Katso & kuuntele Helsingin juhlaviikkojen konsertteja

Helsingin juhlaviikot: Classical Trancelations in Concert 26.8.2016

Helsingin Juhlaviikkojen Classical Trancelations -konsertti Musiikkitalossa yhdistää ainutkertaisella tavalla perinteisen konsertin ja rave-tapahtumien teknisen tuotannon valoista äänentoistoon. Kantaesityksinä kuullaan Lowlandin ja Pessi Levannon orkesterisovituksia tanssimusiikkiklassikoista. Ensiesityksiään saavat myös mm. versiot Daruden Sandstormista, Faithlessin Insomniasta sekä Eric Prydzin Opuksesta. Helsingin kaupunginorkesteria johtaa Klaus Mäkelä. Mukana myös DJ Orkidea sekä kamarikuoro Ahjo Ensemble. Palaa konserttiin / Watch on demand

Oopperaa, oopperaa! Kuolleesta talosta Savonlinnan Oopperajuhlilta 28.7.2016

Katso: Savonlinnan Oopperajuhlat - Kuolleesta talosta

Dostojevskin romaaniin perustuva ooppera vankileiristä

Savonlinnan Oopperajuhlilta suorana televisioitava Leoš Janáčekin ooppera Kuolleesta talosta perustuu Fjodor Dostojevskin omaelämäkerralliseen romaaniin. Poliittisista syistä tuomittu aatelismies saapuu vankileirille Siperiaan, missä häntä odottaa vuosien pakkotyö. Monien ihmiskohtaloiden leiri on kuin kuollut talo. Esitys on Walesin kansallisoopperan tuotanto. Kapellimestarina toimii Tomáš Hanus, kuoron on valmentanut Matti Hyökki, ohjaaja on David Pountney ja rooleissa nähdään mm. Ville Rusanen. Yle on tuottanut oopperan televisiolle yhteistyössä Japanin yleisradion NHK:n kanssa. Katso ooppera ja Lue lisää oopperasta.

Baritoni Ville Rusanen on Dostojevskin alter ego

Katso baritoni Ville Rusasen haastattelu.

Baritoni Ville Rusanen kertoo Alexandr Petrovič Gorjančikovin roolistaan Leoš Janáčekin oopperassa Kuolleesta talosta, itse oopperasta sekä sen harjoitusprosessista heinäkuun alussa Olavinlinnassa. Pääsemme myös kurkistamaan harjoituksiin ja opimme ainakin yhden tsekkiläisen haukkumasanan. Ja mitä se taas tarkoittaa, selviää katsomalla!

Oopperaa, oopperaa! Indigo Suomen kansallisoopperasta 30.1.2016