Hyppää pääsisältöön

Hyvää syntymäpäivää Jean Sibelius!

Jean Sibelius orkesterikoneessa

Orkesterikone toimii!

Orkesterikone on keksitty ja toimii! Tutustu nyt orkesterisoittimiin Radion sinfoniaorkesterien muusikoiden opastuksella. Testaa musiikkitietämyksesi ja hanki musiikinteorian perustiedot. Lue suomalainen menestystarina ja kulje Jean Sibeliuksen jalanjäljissä. Siirry orkesterikoneeseen.

#sibelius150

Sibeliusta kirkonkelloissa

Sibelius soi kirkonkelloissa

Kallion kirkon kellot ovat harvinaisuus suomalaisissa kirkoissa. Lyhyen sävelmän soittavia kirkonkelloja toki on Suomessa muuallakin, mutta Kallion kirkon koneiston tekee erityiseksi sen mittasuhteiden ohella Sibeliuksen juuri sitä varten suunnittelema kellosävelmä.

150 Sibeliusta - Lotta Emanuelsson pohtii ihmistä ja ikonia

Lotta Emanuelssonin 150 Sibeliusta

Jean Sibeliuksen 150-juhlavuoden kunniaksi musiikkitoimittaja Lotta Emanuelsson pohtii kysymystä: ihminen vai ikoni? Vuoden aikana hän tarkastelee 150 blogissaan säveltäjän elämän tärkeitä tapahtumia, paikkoja ja ihmisiä, Sibeliuksesta kirjoitettuja kirjoja ja lausuttuja mielipiteitä, ja ennen muuta hänen musiikkiaan. Löydä Lotta Emanuelssonin kaikki blogit ja lue uusin.

11. Kansainvälinen Jean Sibelius -viulukilpailu 22.11.-3.12.2015

Sibelius-viulukilpailun 2015 voittaja on 25-vuotias yhdysvaltalainen Christel Lee

3.12.2015 päättyneen 11. kansainvälisen Jean Sibelius -viulukilpailun voittaja on 25-vuotias yhdysvaltalainen Christel Lee. Palkintosumma on 25.000 euroa. Toisen palkinnon 18.000 euroa sai itävaltalainen 20-vuotias Emmanuel Tjeknavorian ja kolmannen palkinnon 12.000 euroa saksalainen 25-vuotias Friederike Starkloff. Muut palkintosummat sekä erikoispalkinnot. | The Winner of the Jean Sibelius Violin Competition 2015 is Christel Lee, 25 (USA). First prize is 25.000 €. Second prize 18.000 € Emmanuel Tjeknavorian, 20 (AUT) and third prize 12.000 € Friederike Starkloff, 25 (GER). Other prizes and special prizes. - Yleisöäänestys/Outcome of the audience: 1. Minami Yoshida 2. Emmanuel Tjeknavorian 3. Friederike Starkloff.

Seuraa Riikan vlogia

Toimittaja Riikka Holopainen tapasi arvontapäivänä neljä suomalaisviulistia, jotka ovat Sibelius -viulukilpailussa mukana. Sara Etelävuori, Juho Valtonen, Kasmir Uusitupa ja Pekko Pulakka olivat iloisina arvotatilaisuudessa. Arvontapäivänä selviää aina, milloin oma soittovuoro on. Aamuvuorot eivät ole kovinkaan haluttuja. Riikka kyseli suomalaisviulisteilta, pystyvätkö he kilpailun aikana elämään ihan normaalielämää. Eipä taida toimittajakaan silloin elää normaalielämää....
Katso vloggaus.
Katso kaikki vloggaukset.

Sibelius-viulukilpailu Ylen kanavilla

Seuraa 11. Kansainvälinen Jean Sibelius -viulukilpailu alusta loppuun Ylen kanavilla. Katso suoratoistot kaikista eristä, osallistu keskusteluun ja palaa kaikkiin esityksiin osoitteessa yle.fi/klassinen. Kilpailu käydään 23.11.-3.12.2015. Asiantuntijana radiossa viulutaiteilija Tero Latvala ja television finaaleissa viulutaiteilija Antti Tikkanen. Lähetysikkunassa alusta loppuun nuoret viulutaiturit Essi Höglund, Tami Pohjola ja Abel Puustinen. - Kilpailulähetykset - Yksityiskohtaista tietoa kilpailusta löydät järjestäjän kotisivuilta.

Sibelius-juhlavuoden äänitteitä

Juhlavuoden Sibelius-levypoiminnat

Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuosi on vallannut ja villinnyt myös levy-yhtiöt. Erottautuminen juhlaväen isosta massasta on vaikeaa, joten erikoisuuttakin on levyissä tavoiteltu, lähinnä uusilla soitinsovituksilla, ja mikäs siinä. Kare Eskola käy läpi juhlavuoden korkeaa Sibelius-levypinoa moninaisuutta esitellen ja huippuja ihaillen.

Ylen äänitetuotantoa

Kuuntele suomalaistaiteilijoiden uusimmat Sibelius-tulkinnat

Juhlavuoden kunniaksi Yle on tuottanut jälleen lisää uusia Sibelius-tulkintoja. Pasilan M2-studiossa ovat käyneet äänittämässä mm. Meta4-kvartetti, sopraano Soile Isokoski, viulistit Siljamari Heikinheimo ja Petteri Iivonen, sellistit Tuomas Lehto ja Samuli Peltonen, pianistit Roope Gröndahl, Laura Mikkola, Ilkka Paananen ja Juho Pohjonen sekä kitaristi Ismo Eskelinen. Kuuntele Yle Radio 1 marraskuussa torstaisin klo 14 alkaen 5.11. ja jälkeenpäin Areenassa. #sibelius150

Kuuntele, eläydy ja nauti - klikkaa soimaan suomalaistaiteilijoiden tuoreet Sibelius-äänitteet

Yle on tuottanut juhlavuoden kunniaksi suuren joukon uusia Sibelius-äänityksiä. Kuuntele täältä tuoretta Sibelius-satoa. Uusina lisäyksinä sellisti Klaus Mäkelän ja pianisti Risto-Matti Marinin sekä viulisi Annemarie Åströmin ja pianisti Sonja Fräkin äänitykset. Helmikuu on M-studio-ohjelmassa Sibelius-kuukausi. Kuuntele ohjelma Yle Radio 1:ssä torstaisin klo 14 ja nauti yksittäisistä esityksistä täällä. Kuuntelulista karttuu koko juhlavuoden ajan. #sibelius150

Sehän on Sibelius

Kokovartalokuva Jean Sibeliuksesta

Sehän on Sibelius alkaa osalla Ulkonäkö ja luonne

Toisenlaisen näkökulman Sibeliukseen tarjoaa Minna Lindgrenin ja Piia Hirvensalon käsikirjoittama fiktiivinen pienoisdokumettisarja Sehän on Sibelius! Puheenaiheena ei ole musiikki, vaan Sibelius ihmisenä. Ensimmäisen osan otsikkona on Ulkonäkö ja luonne. Kahdeksanosainen Sehän on Sibelius!

Kuvatekstikilpailu

Sibelius, Lintu ja RSO

Sinfonia nro 1 - Nuori ja vallaton

"Hän eli niin voimaperäisesti, että välistä muistutti suorastaan jotakin eläintä, koskessa loiskahtelevaa kalaa tai nuorta metsästyskoiraa." Mutta niin vain nuori ja kuriton Jean Sibelius astuu esiin sinfonikkona 1899.

Sinfonia nro 2 - Välimeren valo

Salaperäinen ihailija Herra X kehottaa Sibeliusta lähtemään Italiaan oppimaan kauneutta, ja kuollutta tytärtään surevat Janne ja Aino lähtevät matkaan. Välimeren valo ei tuo paratiisia, mutta panee alulle 2. sinfonian.

Sinfonia nro 3 - Rukous Jumalalle

Ainola valmistuu 1904. Perhe muuttaa sinne, mutta Janne viftailee Pariisissa, josta tuo mukanaan teeman "Rukous Jumalalle". Keskeneräinen Marjatta-oratorio katoaa kuin tuhka tuuleen ja sen aineksista syntyy 3. sinfonia.

Sinfonia nro 4 - Toinen maailma

Kurkkukasvain pysäyttää Sibeliuksen, joka joutuu raitistumaan. Ahdistunut säveltäjä hakee inspiraatiota Kolilta ja kuuntelee "sisäisiä ääniään", jotka sanelevat hänelle 4. sinfonian, katkeransuloisen ripittäytymisen.

Sehän on Saariaho

Sehän on Saariaho!

Hieman yli 60-vuotiaana Kaija Saariaho on Suomen kansainvälisesti menestynein nykysäveltäjä. Hän asuu Pariisissa ja on juuri saattanut aikuiset lapsensa maailmalle. "Tunnen itseni todella suomalaiseksi, ja jos suomalaiset ovat sitä mieltä, että olen hyvä suomalainen, niin olen siitä vain iloinen", pohtii Kaija Saariaho Pariisin kotinsa sohvalla. Lue lisää ja katso tv-dokumentti.

Animaatiot lennättävät Sibeliusta

Animaatiot lennättävät Sibeliusta

Animaatiot lennättävät Sibeliusta Turkoosi taivas ja vinksahtanut Ainola? Tarkemmin tarkasteltuna kuvasta löytyy jotain tuttua. Innoittajaksi paljastuu Sibeliuksen aikalaistaiteilija Marc Chagall, jonka tauluissa lentävät niin eläimet kuin ihmiset. Ruudulle ilmestyy merkillisiä kuvia. Sibeliuksen kasvot tarttuvat taivaalla loimottavaan kuuhun.

Lataa itsellesi Sibkompassi

Sibkompassi on uusi mobiilisovellus

Ylen Sibkompassi-mobiilisovelluksella kaikenikäiset voivat sukeltaa säveltäjä Jean Sibeliuksen elämään. Minuutin mittaiset kokonaisuudet antavat uuden mahdollisuuden eläytyä Sibeliukseen paitsi säveltäjänä myös ihmisenä. Kompassinuoli opastaa Sibeliuksen Järvenpäässä sijaitsevaan kotiin, Ainolaan. Jokaisesta ilmansuunnasta aukeaa yksi sinfonia ja sen alkutahdit.

Sibelius-juhlasyksy Ylen kanavilla

Kantapöytä Hämeenlinnassa

Tuomas Katajalan Svarta rosor ja kaikki varjosynttäreiden Sibelius-numerot

Kantapöydän Helena Hannikainen, Vesa Kytöoja ja Janne Koskinen lähtivät retkelle Hämeenlinnaan Sibeliuksen syntymäkotiin 12.8. Jos päivämäärän kääntäisi nurin 8.12. - niin sehän olisi säveltäjämestarin syntymäpäivä! Varjosynttärilllä vieraina Sibeliuksen syntymäkaupunki-säätiön johtaja, pianisti Erkki Korhonen, tenori Tuomas Katajala, museoamanuenssi Antti Krapu, mauntekijä Pirjo Päivärinta, viulisti Abel Puustinen, säveltäjä Sampsa Ertamo ja lastenpsykiatri Jari Sinkkonen. Katso myös kaikki solistinumerot omina videoinaan...

Sibelius maailmalla

Pianotaiteilija Vladimir Ashkenazy Sibeliuksen jäljillä

Lontoon Philharmonia-orkesteri julkaisi dokumentin "Vladimir Ashkenazy on the Path of Jean Sibelius" Youtube-kanavallaan maanantaina 8.6.2015. Dokumentti liittyy orkesterin konserttisarjaan Lontoossa, jossa kuullaan upea Sibelius-ohjelmisto. Dokumentissa on suomenkieliset tekstitykset, jotka voi laittaa videon oikeasta alakulmasta päälle tai pois. Katso video...

Sibeliusta lapsille

Janne-kirja lapsille

Lapsille suunnattu tietokirja Hämeenlinnan Janne kertoo, miten Jannesta tuli Jean Sibelius. Kirjailija Tapani Bagge puolestaan kertoo, että aihe vaati bluesmieheltä perehtymistä säveltäjän tuotantoon. Lue uutisjuttu. #sibelius150

Sibelius ABC

Johan Christian Julius Sibelius. Sibbe. Sibba. Ensimmäiset 20 vuotta ihan Janne vain. Mies, joka parikymppisenä otti itselleen taiteilijanimen merikapteenisetänsä käyntikortista. Sibelius ABC kertoo lyhyesti ja ytimekkäästi, kuka Jean Sibelius oli, mitä hän teki, ja minkälainen vaikutus hänellä oli musiikkielämään.

Sibeliuksen poluilla

Sibeliuksen poluilla Helsingissä

Kesällä voi tutustua Sibeliuksen Helsinkiin, Hämeenlinnaan..

Helsingin kaupunginmuseon tutkija-tiedottaja Jere Jäppinen on toimittanut Sibeliuksen poluilla -oppaan ja hän on myös kerännyt oppaan Helsingin kohteet. Muina kohteina oppaassa ovat Hämeenlinna, Loviisa, Tuusula ja Järvenpää. Videolla Jere Jäppinen ja toimittaja Janne Koskinen tapaavat yllättäen ja hieman vastentahtoisesti Janne joutuu Sibeliuksen poluille.

III Kansainvälinen Sibelius-laulukilpailu 19.-25.4.2015

Sibelius-laulukilpailun voitti baritoni Aarne Pelkonen

Järvenpäässä lauantaina 25.4. päättyneen III Kansainvälisen Sibelius-laulukilpailun on voittanut baritoni Aarne Pelkonen. Toiseksi tuli mezzosopraano Erica Back ja kolmanneksi sopraano Hanna Rantala. Voittajan palkinto on 12.000€, seuraavat 6.000€, 3000€ ja IV-VI palkinto á 1.000€. Kilpailussa jaettiin lisäksi erikoispalkintoja, jotka löytyvät kilpailujärjestäjän sivuilta. Lue lisää ja palaa vielä kilpailuillan lähetyksen tunnelmiin.

Suomalaiset kapellimestarit johtavat Sibeliusta

RSO, Lintu ja Finlandia

Radion sinfoniaorkesteri, Tapiolan Kamarikuoro, Key Ensemble ja ylikapellimestari Hannu Lintu esittivät Itsenäisyyspäivän juhlakonsertissa Musiikkitalossa 6.12.2014 Jean Sibeliuksen Finlandian.

RSO, Lintu ja Pohjolan tytär

Radion sinfoniaorkesteri ja ylikapellimestari Hannu Lintu esittivät Itsenäisyyspäivän juhlakonsertissa Musiikkitalossa 6.12.2014 Jean Sibeliuksen orkesterirunon Pohjolan tytär.

RSO, Oramo ja sinfoniat 1, 2 ja 3

Radion sinfoniaorkesteri ja ylikapellimestari Sakari Oramo vierailivat 2006 Bergenin musiikkijuhlilla. Ohjelmassa olivat kaikki Sibeliuksen seitsemän sinfoniaa. Kuuntele Elävässä arkistossa sinfoniat 1,2 ja 3.

In English

Yle to bring the Sibelius jubilee to every home

Sibelius was a keen radio listener. For the radio allowed him to keep abreast of musical life in Finland and the world even in his secluded home, Ainola. The Finnish Broadcasting Company (Yle) will in turn be bringing the 2015 Sibelius jubilee to every Finnish home via all its media.

Sibelius Birth Town Foundation presents a musical experience park

Hämeenlinna unveils Finland’s first musical experience park. Sibelius lived in Hämeenlinna until he went to study in Helsinki at the age of 19.The benches in Sibelius Park are being equipped with motion sensors that launch music players when someone sits on them.

Hyvää syntymäpäivää Jean Sibelius!

Yle tuo Sibelius-juhlat jokaiseen kotiin

"Jean Sibeliuksessa, kuten ihmisissä ylipäätään, on monia puolia. Toivottavasti voimme tämän juhlavuoden aikana tarjota sinulle mahdollisuuden muodostaa oman, päivitetyn kuvasi syntymäpäiväsankarista. Haluamme myös soittaa paljon hänen musiikkiaan, josta jokainen meistä voi tehdä yhä uusia löytöjä," klassisen musiikin vastaava tuottaja Miikka Maunula kertoo Yleisradion Sibelius-vuoden sisällöistä.

Helsingin kaupunginorkesteri #sibelius150

Kohti vuosisadanvaihteen Pariisia

Seuraa Helsingin kaupunginorkesterin blogia, jossa matkataan sen ensimmäisellä ulkomaankiertueella vuonna 1900 Tukholman, Oslon, Göteborgin, Malmön, Kööpenhaminan, Lyypekin, Hampurin, Berliinin, Amsterdamin, Haagin, Rotterdamin ja Brysselin kautta Pariisiin ja siellä Pariisin maailmannäyttelyyn. #sibelius150

Sibeliuksen ainoan oopperan uusi tuleminen

Sibeliuksen ooppera Neito tornissa orkesteriteokseksi

Kapellimestari Tuomas Hannikainen kertoi Radion sinfoniaorkesterin sellistille Jukka Rautasalolle, kuinka hän innostui Sibeliuksen varhaisesta ja ainoasta oopperasta niin, että sovitti sen orkesterille. Kuuntele Radion sinfoniaorkesterin ensiesitys Neitsyt tornissa -orkesteriversiosta Areenassa.

Sibelius ja Amerikka - kertojana Glenda Dawn Goss

Sibelius, sikarit ja Louis Armstrong

Amerikkalaiset lähettivät Ainolaan kasoittain sikareita.

1900-luvun musiikkiasiantuntijoiden piirissä yksi suuria amerikkalaisia 'perinteitä' oli rituaalinen tapa lähettää sikareja Sibeliukselle. Todisteet ovat säilyneet tähän päivään asti Ainolan komeroissa, joissa lepää tusinoittain näitä sulotuoksuisia lahjoja, surullista kyllä polttamattomina ja nauttimattomina.

Eräs Huckleberry Finn

Cyril Clemens oli sitkeä Sibeliuksen ihailija.

Vuonna 1936 postinkantaja toi Ainolan alati paisuvaan ihailijakirjeiden ryppääseen viestin uudelta lähettäjältä nimeltä Cyril Clemens. Kuka kumma hän oli?

Syvästi ihaillen, teidän Samuel Barber

Yhtymäkohdat Jean Sibeliuksen ja amerikkalaisen säveltäjän Samuel Barberin välillä ovat joskus hätkähdyttäviä. Rakkaus lauluihin, esimerkiksi, joka kulkee käsi kädessä runojen rakastamisen kanssa.

Suomen leijona ja Venäjän karhu

Tammikuussa 1922 bostonilainen aikakauslehti North American Review julkaisi artikkelin From Stravinsky to Sibelius. Siinä kriitikko Lawrence Gilman kirjoitti Igor Stravinskystä ja Jean Sibeliuksesta. Gilmanin mukaan venäläinen karhu ja suomalainen leijona kohtasivat taisteluasemissa.

Kullervo-sinfonia ja amerikkalaiset

Ollakseen teos, jota esitettiin vielä harvakseen 1900-luvulla, Kullervolla, Jean Sibeliuksen ensimmäisellä ja ainoalla kuorosinfonialla on yllättävän monia amerikkalaisia kytkentöjä. Kuten hyvin tiedetään, Kullervolla on varsin rajallinen esityshistoria verrattuna säveltäjän muihin sinfonioihin.

Maailman ensimmäinen Sibelius-seura

Heinäkuun 8. päivänä 1915 kokoontui pieni musiikkia harrastavien suomalaissiirtolaisten joukko Monessenin tehdaskaupungissa Pennsylvaniassa, lähellä Pittsburghia. Heidän tarkoituksenaan oli yrittää keksiä keinoja suomalaisen musiikin edistämiseksi Uudessa maailmassa.

Aallottaret – sävelrunoelma Amerikkaa varten

Kuumana kesänä 1913, kun maailma eli vielä rauhan aikaa, säveltäjä ja Yalen yliopiston maineikas musiikinprofessori Horatio Parker oli vierailulla Münchenissä. Hän lähetti Jean Sibeliukselle kirjeen, jonka mukaan hän liitti kolme runoa ja kysyi olisiko Sibelius halukas säveltämään nämä runot Amerikan koululaisia varten?

Sibelius ja kapellimestari Antonia Brico

"Pitkä, oudon mutkikas nenä kulmikkailla hollantilaiskasvoilla. Katse täynnä moitetta huonosti opetellun Schumannin ja kömpelön Bachin takia." Näillä sanoilla kansanlaulaja Judy Collins on kuvaillut Antonia Bricoa (1902-1989), naista, jolla oli pitkä ystävyyssuhde Jean ja Aino Sibeliuksen kanssa.

Olin Downes - Sibeliuksen apostoli

Puhutaanpa mistä tahansa Jean Sibeliusta ja Amerikkaa koskevasta asiasta, New York Timesin musiikkikriitikko Olin Downesin nimi nousee aina esiin. Downesin Sibeliusta puolustava asenne oli sävyltään niin evankelioiva, että häntä kutsuttiin 'Sibeliuksen apostoliksi'.

Bostonin Sibelius-kultti

Bostonilaiset ilmaisivat Vanhan maailman ihailunsa esimerkiksi vuonna 1881 perustetun Bostonin sinfoniaorkesterin johtajissa: ensimmäiseen maailmansotaan asti tärkeimmät heistä olivat joko saksalaisia tai Saksassa koulutettuja. Ilmapiiri oli kuin luotu Sibeliuksen musiikille.

Sibeliuksen amerikkalaiset elämänkertojat

Vuonna 1941, keskellä toista maailmansotaa, ilmestyi ensimmäinen Yhdysvalloissa julkaistu täysimittainen Sibelius-elämäkerta. Kirjoittaja oli lehtimies ja kirjailija Elliot Arnold. "Finlandia: The story of Sibelius" oli suunnattu nuorille lukijoille.

Sibelius ja Hollywood

Joulukuun 9. päivänä 1940 Jean Sibelius sai kirjeen Hollywoodista. Walt Disney oli sitä mieltä, että piirretty elokuva oli vihdoin saavuttanut sellaisen tason, että se tekisi oikeutta Tuonelan joutsenen tulkitsemiselle valkokankaalla.

Sibelius ja Amerikka - kertojana Glenda Dawn Goss

Sibelius-tutkija Glenda Dawn Goss

Jukka Rautasalo, Radion sinfoniaorkesterin soolosellisti haastatteli idoliaan, yhdysvaltalaista Sibelius-tutkijaa Glenda Dawn Gossia Musiikkitalossa marraskuussa. Tutustu Gossin 12-osaiseen Sibelius ja Amerikka -sarjaan. - Katso myös Ainolassa joulukuussa 2012 tehty haastattelu, jossa Glenda Goss kertoo omasta taustastaan ja siitä kuinka hänestä tuli Sibelius-tutkija. Täällä Making of -kuvia Ainolasta.

Sibelius Elävässä arkistossa

Tutustu Sibelius-sivustoihin