Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Jean Sibelius -viulukilpailu pääkuva

Tulokset | Results

Sibelius-viulukilpailun 2015 voittaja on 25-vuotias yhdysvaltalainen Christel Lee

3.12.2015 päättyneen 11. kansainvälisen Jean Sibelius -viulukilpailun voittaja on 25-vuotias yhdysvaltalainen Christel Lee. Palkintosumma on 25.000 euroa. Toisen palkinnon 18.000 euroa sai itävaltalainen 20-vuotias Emmanuel Tjeknavorian ja kolmannen palkinnon 12.000 euroa saksalainen 25-vuotias Friederike Starkloff. Muut palkintosummat sekä erikoispalkinnot. | The Winner of the Jean Sibelius Violin Competition 2015 is Christel Lee, 25 (USA). First prize is 25.000 €. Second prize 18.000 € Emmanuel Tjeknavorian, 20 (AUT) and third prize 12.000 € Friederike Starkloff, 25 (GER). Other prizes and special prizes. - Yleisöäänestys/Outcome of the audience: 1. Minami Yoshida 2. Emmanuel Tjeknavorian 3. Friederike Starkloff.

Finalistit 1.-3.12. | Finalists Dec 1-3

Christel Lee, 25 (USA)

"Luen vapaa-ajalla paljon, nyt yöpöydälläni on Karl Ove Knausgårdin Taisteluni." - Finaalissa Christel soittaa vapaavalintaisena Béla Bartókin viulukonserton.

Emmanuel Tjeknavorian, 20 (AUT)

"Suurin intohimoni musiikin ulkopuolella on jalkapallo ja erityisesti Real Madridin seuraaminen." - Finaalissa Emmanuel soittaa vapaavalintaisena Johannes Brahmsin viulukonserton.

Friederike Starkloff, 25 (GER)

"Välierässä soittamani Prokofjevin sonaatti on mahtavaa musiikkia, mutta puolituntisen teoksen jälkeen oli rankkaa jatkaa." - Finaalissa Friederike soittaa vapaavalintaisena Johannes Brahmsin viulukonserton.

Mayumi Kanagawa, 21 (USA)

"Aasialainen keittiö on intohimoni, mutta valitettavasti opiskelukaupungistani Berliinistä en saa mieleisiäni raaka-aineita." - Finaalissa Mayumi soittaa vapaavalintaisena Alban Bergin viulukonserton.

Minami Yoshida, 17 (JPN)

"Luokanopettajani ensin suuttui lähdöstäni, mutta antoi onneksi luvan ja lopulta kannustikin. Osallistumisen idea tuli viuluopettajaltani." - Finaalissa Minami soittaa vapaavalintaisena Pjotr Tshaikovskin viulukonserton.

Nancy Zhou, 22 (USA)

"Toinen kerta Sibelius-viulukilpailussa ei ole tuonut erityisiä yllätyksiä. Isoäitini on täällä mukana ja välieräsoiton jälkeen hän laittaa meille ja koko majoittajaperheelle kiinalaisen illallisen, sitä odotan!" - Finaalissa Nancy soittaa vapaavalintaisena Pjotr Tshaikovskin viulukonserton.

Palaa finaali-iltoihin | Finals On Demand

Kuuntele arviot | Yle Radio 1

Tatu Tammisen kisakatsaukset

Voittaja on Christel Lee

Sibelius-viulukisan III finaalipäivä lavalta ja lavan takaa.

Yhdysvaltain Christel Lee, 25, on voittanut Jean Sibelius -viulukilpailun vuonna 2015. Miksi hän voitti? Viimeisenä kisapäivänä asiantuntija Tero Latvala summasi loppuratkaisun. Seurasimme myös Tjeknavorianin perheen isän ja pojan liikuttavaa kohtaamista.

Konserttoja neljällä kielellä – syvintä ajattelua englanniksi

Sibelius-viulukisan II finaalipäivä lavalta ja lavan takaa.

Yksi japanilainen ja yksi yhdysvaltalainen on antanut kaikki näyttönsä Musiikkitalon yleisölle ja tuomareille. Tero Latvala kertoo, miten he suoriutuivat. Kisan amerikkalaisfinalistit vastasivat kysymyksiin kulttuurisesta identiteetistä. Otimme myös selvää, ketkä pitävät artisteja ajan tasalla koko tapahtuman ajan.

Rento itsensä kuuntelija on voittaja

Tiistaina käynnistyi kolmipäiväinen finaalihuipennus Musiikkitalossa. Viulumusiikin professori Kaija Saarikettu kertoo viulunsoittajan kehityskulusta ja tiistai oli myös se hetki, kun eräs Sibelius-kisaan liittyvä konsertto saavutti pyöreän merkkipäivän.

Aasialaisnaiset näyttivät osaamisensa

Sibelius-viulukisan III välieräpäivä lavalta ja lavan takaa.

Suomalaiset Sara Etelävuori ja Pekko Pulakka jäivät finaalien ulkopuolelle. Tämä on ensimmäinen kerta vuoden 1975 jälkeen, kun yhtään suomalaista kilpailijaa ei kuulla Sibelius-viulukilpailun viimeisessä vaiheessa. Tenttasimme asiantuntijoilta välierien parhaita nykymusiikkiteosten osaajia.

Lavalla rasavillin Tjeknavorianin kalenteri pysyy tasapainossa

Sibelius-viulukisan II välieräpäivä lavalta ja lavan takaa.

Monelle Sibelius-kilpailun ystävälle Emmanuel Tjeknavorianin suoritukset ovat olleet erityisiä hetkiä. Hän kertoo haastattelussa taustastaan. Toisena välieräpäivänä Tero Latvala veti ensimmäistä kertaa kotiin päin. Kysyimme myös säveltäjä Hyun-Jun Parkilta, minkälaista voimaa voi odottaa lähitulevaisuudessa Etelä-Korean klassisen musiikin alalta.

Sonaatti oman soittajaminän mitoissa – miten se valitaan?

Sibelius-viulukisan I välieräpäivä lavalta ja lavan takaa.

Perjantaina 20 välieräviulistin ensimmäinen seitsikko pääsi miltei tunnin kestävien ohjelmistojensa ääreen. Viulisti ja lehtori Jaakko Ilves puhui oppilas–opettaja-dialogin saloista. Tero Latvala nosti ainakin yhden yllätysnimen päivältä. Kysyimme myös, millaisia elämyksiä tapahtuman superfani Marianne Hiedanniemi hakee nuorten taiturien karkeloista.

Suomalaisia ei Sibelius-viulukilpailun 2015 finaalissa

Kansainvälisen Jean Sibelius -viulukilpailun finaalissa soittavat saksalainen Friederike Starkloff (25), itävaltalainen Emmanuel Tjeknavorian (20), japanilainen Minami Yoshida (17) sekä yhdysvaltalaiset Nancy Zhou (22), Mayumi Kanagawa (21) ja Christel Lee (25). Finaaleissa kukin kilpailija soittaa pakollisena teoksena Jean Sibeliuksen viulukonserton sekä jonkin konserton valinnaiselta listalta. Finaalit käydään tiistaista torstaihin 1.-3.12. Helsingin Musiikkitalossa. | Aikataulut & ohjelmat | Schedules & Programmes

Katso välierät 27.-29.11. | Second round Nov 27-29

Riikan vlogi

Riikan vlogi: Kuka olikaan Antti Tikkasen suosikki?

Riikka yrittää selvittää etukäteen, kuka voittaa.

Toimittaja Riikka Holopainen yrittää selvittää viimeisenä finaalipäivänä, kuka oikein on TV-asiantuntija Antti Tikkasen suosikki. Vaan selviääkö se ollenkaan?

Riikan vlogi: Miksei mun suosikki päässyt jatkoon?

Riikka tapasi oman suosikkinsa.

Toimittaja Riikka Holopainen ihmettelee, miksei hänen suosikkinsa Kerson Leong päässyt jatkoon. Kersonista piti paitsi Riikka myös monet muut yleisössä. 18-vuotias nuorukainen ei ole kuitenkaan katkera vaan hän on nauttinut Suomessa olostaan ja aikoo nauttia vielä vähän lisää. Hän oli isänsä kanssa tulossa seuraamaan finaaleja.

Riikan vlogi: Kilpailukuuluttajan tehtävä on merkittävä

Liisa Syrjälän ääni vie kilapiluja eteenpäin.

Toimittaja Riikka Holopainen tapasi Liisa Syrjälän, joka kuulutti Jean Sibelius -viulukilpailut ensimmäisen kerran vuonna 1985. Hän on ollut myös monissa muissa kilpailuissa kuuluttajana ja hänen tapansa ilmaista tarpeelliset faktat on ihailtu jo pitkään. Riikka kyseli Liisalta, mitkä kisat ovat jääneet päälimmäisenä mieleen - ja tietenkin sitä, missä Liisa toimittaa tehtäväänsä.
Katso kaikki vloggaukset.

Riikan vlogi: Tero Latvala kertoo välierissä soitettavista humoreskeista

Harvat ovat valinneet Sibeliuksen kolmannen humoreskin.

Toimittaja Riikka Holopainen keskustelee lyhyesti viulisti Tero Latvalan kanssa Sibeliuksen humoreskeista, joita soitetaan välierässä. Tero Latvala on kilpailun aikana radion asiantuntijana ja seuraa kilpailut alusta loppuun. Välierissä kilpailijat soittavat kuudesta Sibeliuksen humoreskista kaksi.

Riikan vlogi: Minna Pensola alkukilpailun yleisössä

Minna Pensola vaikuttui suomalaisviulisteista.

Toimittaja Riikka Holopainen tapasi toisena Sibelius -viulukilpailun kilpailupäivänä huippuviulisti Minna Pensolan. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun hän pääsi kuulemaan kilpailijoita ja Kasmir Uusitupa sekä Juho Valtonen tekivät häneen vaikutuksen. Riikka ja Minna keskustelivat lyhyesti myös iästä ja siitä, miten se saattaa vaikuttaa tuomaristoon tai yleisön mielipiteeseen. Kommentointia olisi voinut jatkaa vaikka kuinka, mutta kisat jatkuivat taas...
Katso kaikki vloggaukset.

Riikan vlogi: Suomalaisviulistit juuri ennen arvontaa

Suomalaisviulistit iloisina Riikan tentissä.

Toimittaja Riikka Holopainen tapasi arvontapäivänä neljä suomalaisviulistia, jotka ovat Sibelius -viulukilpailussa mukana. Sara Etelävuori, Juho Valtonen, Kasmir Uusitupa ja Pekko Pulakka olivat iloisina arvotatilaisuudessa. Arvontapäivänä selviää aina, milloin oma soittovuoro on. Aamuvuorot eivät ole kovinkaan haluttuja. Riikka kyseli suomalaisviulisteilta, pystyvätkö he kilpailun aikana elämään ihan normaalielämää. Eipä taida toimittajakaan silloin elää normaalielämää....

Ylen asiantuntijat Sibelius-viulukilpailussa

Konserttimestarien konserttimestari Tero Latvala

Tero Latvala on Ylen asiantuntija Sibelius-viulukilpailussa.

Tero Latvala, viulutaiteilija ja -pedagogi on Ylen asiantuntija kaikissa Sibelius-viulukilpailun 2015 radiolähetyksissä. Latvala kuuntelee herkällä korvalla kaikki kilpailuesitykset Konservatorion alku- ja välieristä Musiikkitalon finaaleihin. Yle Radio 1:n suorissa lähetyksessä hän kertoo, mitä kuuli ja ketkä viulistit erottuvat joukosta.

Uudelle avoin, monipuolinen viulutaitelija Antti Tikkanen

Antti Tikkanen, viulutaiteilija, barokkiviulisti ja Fibon taiteellinen johtaja on Ylen asiantuntija Sibelius-viulukilpailun 2015 finaalien tv-lähetyksissä. Tikkanen kuuntelee korvat ja silmät auki finaalit Musiikkitalossa. Teeman suorissa tv-lähetyksissä hän arvioi sekä konserttojen tulkintoja että tuomariston päätöstä.

Sibelius-viulukilpailu Ylen kanavilla

Sibelius-viulukilpailu Ylen kanavilla

Seuraa 11. Kansainvälinen Jean Sibelius -viulukilpailu alusta loppuun Ylen kanavilla. Katso suoratoistot kaikista eristä tällä sivulla. Kilpailu käydään 23.11.-3.12.2015. Asiantuntijana radiossa viulutaiteilija Tero Latvala ja television finaaleissa viulutaiteilija Antti Tikkanen. Lähetysikkunassa alusta loppuun nuoret viulutaiturit Essi Höglund, Tami Pohjola ja Abel Puustinen. - Kilpailulähetykset - Yksityiskohtaista tietoa kilpailusta löydät järjestäjän kotisivuilta. The Sibelius Violin Competition Schedule and Competitors.

Kare Eskola uudisti Sibelius-viulukilpailun Välilevyissä

Maailma on muuttunut, Sibelius-viulukilpailu ei. Siksi Välilevyjen toimitus esittää seitsemän toimenpidettä, joilla kehitetään nykyaikainen Sibelius-viulukilpailu 2.0. Kuuntele ohjelma.

Viulukilpailun historiaa Elävässä arkistossa

Tutustu Sibelius-viulukilpailun historiaan Ylen Elävässä arkistossa. Pääset mukaan kisatunnelmiin aina ensimmäisestä kilpailusta vuodesta 1965 lähtien.

Sibelius-viulukilpailun voittaja 1995 Pekka Kuusisto

Pekka Kuusiston unelmakilpailussa olisi yllätysosio

Monipuolinen viulisti kertoo kilpailuista ja uravalinnoista.

Vuoden 1995 Sibelius-viulukilpailun voittajan taiteellisesta pelkäämättömyydestä on tullut käsite. Hän on kiitollinen voidessaan valita omia projektejaan ilman kompromisseja. Kisatuomaristolle kuuluvaan pähkäilyyn verrattuna se on suoraviivaista puuhaa.

Jean Sibelius -viulukilpailun voittajat 1965 - 2010

Vuoden 2010 voittaja Nikita Boriso-Glebsky

Vuoden 2010 voittaja Nikita Boriso-Glebsky

SIbelius-kilpailun tuorein voittaja vuodelta 2010 on venäläinen Nikita Boriso-Glebsky. Tuolloin 25-vuotias Boriso-Glebsky oli jo kokenut viulukilpailujen kiertäjä. Voittoon hän oli yltänyt Moskovan kansainvälisessä David Oistrah -kilpailussa sekä Fritz Kreisler -kilpailussa Wienissä.

Vuoden 2005 voittaja Alina Pogostkina

Vuoden 2005 voittaja Alina Pogostkina

Saksalainen Pietarissa syntynyt Alina Pogostkina voitti yhdeksännen Sibelius-viulukilpailun vuonna 2005. Hänet palkittiin myös parhaana Sibeliuksen konserton tulkkina. Pogostkinan perhe muuttii Heidelbergiin Alinan ollessa 8-vuotias, ja alkuaikoina toimeentulo hankittiin katusoitolla.

Vuoden 2000 voittaja Sergei Khachatryan

Vuoden 2000 voittaja Sergei Khachatryan

Vuonna 2000 Sibelius-viulukilpailu sai kaikkien aikojen nuorimman voittajan. Vasta 15-vuotias armenialainen Sergei Khachatryan palkittiin voittonsa lisäksi Sibeliuksen konserton parhaasta esityksestä.

Vuoden 1995 voittaja Pekka Kuusisto

Vuoden 1995 voittaja Pekka Kuusisto

Vuonna 1995 Sibelius-viulukilpailu sai viimeinkin suomalaisen voittajan. Jo viisi vuotta aiemmin finalistien joukossa oli ollut kaksi suomalaista, Pekan veli Jaakko Kuusisto sekä Pekka Kauppinen, mutta 19-vuotias Pekka Kuusisto ylsi voittoon ensimmäisenä suomalaisena. Aiemmin samana vuonna Kuopion viulukilpailun voittanut Kuusisto palkittiin myös parhaasta Sibeliuksen konserton esityksestä.

Vuoden 1990 hopeamitalisti Cristina Anghelescu

Vuoden 1990 hopeamitalisti Cristina Anghelescu

Viisi vuotta aiemmin voittajia löytyi peräti kaksi kappaletta, mutta vuoden 1990 Sibelius-kilpailussa ei ensimmäistä palkintoa jaettu lainkaan. Toisen palkinnon sai Romanian Cristina Anghelescu ja jaetulle kolmannelle sijalle ylsivät Islantia edustanut Sigrún Edvaldsdóttir ja Japanin Akiko Tanaka.

Vuoden 1975 voittaja Yuval Yaron

Vuoden 1975 voittaja Yuval Yaron

Kun Sibelius-viulukilpailu järjestettiin kolmannen kerran vuonna 1975, saatiin kilpailuun ensimmäinen voittaja Neuvostoliiton ulkopuolelta.

Vuoden 1970 voittajat Pavel Kogan ja Liana Isakadze

Vuoden 1970 voittajat Pavel Kogan ja Liana Isakadze

Vuonna 1970 Sibelius-viulukilpailu järjestettiin toista kertaa. Silloin voittajia saatiin peräti kaksi kappaletta, ja he molemmat edustivat Neuvostoliittoa. Pavel Kogan oli voittaessaan vasta 18-vuotias. Jo silloin Kogan opiskeli viulunsoiton ohella myös orkesterinjohtoa, ja hän onkin luonut loistokkaan uran nimenomaan kapellimestarina. Kogan syntyi arvostettuun muusikkoperheeseen.

Vuoden 1965 voittaja Oleg Kagan

Vuoden 1965 voittaja Oleg Kagan

Kaikkien aikojen ensimmäisen Sibelius-viulukilpailun vuonna 1965 voitti 19-vuotias Neuvostoliittoa edustanut Oleg Kagan.