Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Musiikin kevät 1918 pääkuva

Työväenmusiikkimies Väinö Pesolan päiväkirja

Odotetaan yhteiskunnallisen kumouksen alkua

Silminnäkijänä sisällissodan Helsingissä.

Tammikuun 21. päivänä työväenkuorojen johtaja ja Työmies-lehden musiikkiarvostelija Väinö Pesola kuuntelee naapurista Työväentalolta kantautuvia kummia ääniä. Kaksi päivää aikaisemmin hän on ollut todistamassa Sibeliuksen Jääkärimarssin kantaesitystä Yliopistolla.

Väinö Pesola - työväenkuoron johtaja kahden tulen välissä

Työväenmusiikkimies sisällissodan Helsingissä.

Syksyllä 1917 nuori kuoromies Väinö Pesola johtaa Helsingin Työväenyhdistyksen mieskuoroa ja kirjoittaa sosialidemokraattiseen Työmies-lehteen. Päiväkirjassaan hän pohtii kiristyvää yhteiskunnallista tilannetta ja omaa ristiriitaista suhdettaan työväenliikkeeseen.

Taiteilijapari Alma ja Toivo Kuulan päiväkirjat ja kirjeet

Alma ja Toivo Kuula - hehkuva rakkaustarina sadan vuoden takaa

#musiikinkevät1918

Tammikuussa 1918 laulajatar Alma Kuula ja säveltäjä Toivo Kuula ovat onnellisia. Avioliiton solmimista ovat edeltäneet piinalliset vuodet, mutta nyt he asuvat Viipurin lähellä pienen tyttärensä ja kotiapulaisensa kanssa. Pian kaikki on kuitenkin päättyvä, mutta vielä he eivät sitä tiedä.

Aikalaisten kertomuksia

Säveltäjä Jean Sibeliuksen päiväkirja

Kielitaistelu Jääkärimarssin tahdissa

Jääkärimarssin säveltäjä sisällissodan Suomessa.

Tammikuun 19. päivänä 1918 Jääkärimarssi esitetään ensimmäisen kerran julkisesti akateemisessa itsenäisyysjuhlassa Helsingin yliopiston avajaisissa. Vaan kumpi esittää marssin ensimmäisenä, YL suomeksi vai Akademiska Sångföreningen ruotsiksi? Sibelius ei tule paikalle, eikä marssin säveltäjän nimeä vielä paljasteta. #musiikinkevät1918

Kansalaisjuhla ilman vasemmistoa

Jääkärimarssin säveltäjä sisällissodan Suomessa.

Tammikuun 13. päivänä 1918 Kansallisteatterissa järjestettiin itsenäisen Suomen kunniaksi Kansalaisjuhla. Vasemmisto ei osallistunut tilaisuuteen. Myös säveltäjä Jean Sibelius piti juhlaa huonona ajatuksena.

Oopperatenori Wäinö Solan muistelmat

Seuraa koko sarja tammikuusta kesäkuulle

Musiikin kevät 1918 - kohtaloita sisällissodan Suomessa

Musiikin kevät 1918

Mitä tapahtui musiikkielämässä, kun Suomi ajautui sisällissotaan 1918? Missä olivat tunnetut musiikkivaikuttajat Jean Sibelius, Toivo Kuula, Oskar Merikanto, Aino Ackté ja monet muut sodan keskellä? Mikä oli musiikin roolin sodan eri osapuolilla? Seuraa musiikkielämän kohtaloita sadan vuoden takaa Musiikin kevät 1918 -artikkelisarjassa lähes päivittäin tammikuun 13. päivästä kesäkuun 9. päivään. #musiikinkevät1918