Piirtäminen teki Lassi Rajamaasta onnellisen
Tutustu Musiikin syntymäpäiväkalenterin kuvittajaan.
Kun Lassi Rajamaa oli Sibelius-Akatemian rehtori 1990-luvulla, hän ei tiennyt mitään hienompaa kuin olla arvostetun taidelaitoksen johtaja. Nyt vanhemmiten hän on tullut toisiin ajatuksiin; elämä olisi ollut sittenkin onnellisempaa taiteilijana. Lue Lassi Rajamaan, Musiikin syntymäpäiväkalenterin piirtäjän tarina.
TAMMIKUU
Kansallissosialistisen Saksan tähtikoloratuuri Die Piltti
Muistamme syntymäpäivänä 2. tammikuuta.
Tammikuun 2. päivänä syntynyt koloratuurisopraano Lea Piltti (1904–1982) teki huomattavan uran kansallissosialistisessa Saksassa, jossa häntä kutsuttiin lempinimellä Die Piltti. Sulkeutunut, intohimoisesti kutomista harrastanut Piltti tunnettiin erityisesti Mozartin Taikahuilun Yön kuningattarena.
Pikkulintujen puolustaja säveltäjä Karl Collan
Muistamme syntymäpäivänä 3. tammikuuta.
Sylvian joululaulun kertoja on Sisiliassa talvehtiva mustapääkerttu, joka ikävöi Suomessa häkkiin suljettua rakastettuaan. Tammikuun 3. päivänä syntynyt, säveltäjänä itseoppinut Karl Collan (1828–1871) innostui pikkulintujen suojelijan Zachris Topeliuksen runosta ja sävelsi yhden kauneimmista suomalaisista joululauluista.
Lepakkopianisti Gergely Bogányi
Onnittelemme syntymäpäivänä 4. tammikuuta!
Tammikuun 4. päivänä syntynyt, Suomeen 13-vuotiaana muuttanut unkarilais-suomalainen pianisti Gergely Bogányi (s. 1974) kehitteli ultramodernin flyygelin, jota on sen ulkomuodon vuoksi kutsuttu myös Lepakkopianoksi.
Tapiolan kuoron isä Erkki Pohjola
Muistamme syntymäpäivänä 4. tammikuuta.
Tammikuun 4. päivänä syntynyt Erkki Pohjola (1931–2009) ei ollut laulanut kuorossa eikä opiskellut kuoronjohtoa, kun hän 1963 perusti Tapiolan Yhteiskoulun kuoron. Pohjolan johdolla Tapiolan kuorosta kasvoi kansainvälisen kuoromaailman tuntema vokaali-instrumentti.
Liedin tietopankki, pianisti Ilmo Ranta
Onnittelemme syntymäpäivänä 6. tammikuuta!
Tammikuun 6. päivänä syntynyt pianisti Ilmo Ranta (s. 1956) kuuluu maamme kysytyimpiin lied-pianisteihin. Jos missä tarvitaan soittamisen lisäksi laajaa laulu- ja kamarimusiikin asiantuntemusta, tiedetään kuka kannattaa kutsua paikalle.
Suomalaisen oopperan ensimmäinen ensirakastaja Wäinö Sola
Muistamme syntymäpäivänä 8. tammikuuta.
Tammikuun 8. päivänä syntynyt tenori Wäinö Sola (1883–1961) on ollut yksi rakastetuimmista suomalaisista laulajista. Välitön ja poikamainen Sola ei suostunut kutsumaan oopperaa sen suomalaisella nimellä, vaan käytti sitkeästi termiä 'opera'.
Identtiset huippusopraanot Anu ja Piia Komsi
Onnittelemme syntymäpäivänä 9. tammikuuta!
Tammikuun 9. päivänä syntyneet identtiset kaksoset Anu ja Piia Komsi (s. 1967) ovat päässeet sinne, minne he pohjalaisella sisulla ovat kauan tähdänneet. He ovat korkeita sopraanoita maailman huipulla.
Varietee- ja oopperalaulaja Jenny Spennert
Muistamme syntymäpäivänä 9. tammikuuta.
Tammikuun 9. päivänä syntynyt varieteetähti Jenny Spennert (1879–1950) joutui juoksemaan miehiä karkuun 1900-luvun vaihteen Helsingissä ja naiset taas pitivät häntä huonomaineisena naisena. Jenny sai tarpeekseen varietee-näyttelijän elämästä, hän matkusti jatkamaan musiikkiopintojaan Pariisiin ja loi uran kansainvälisenä oopperalaulajana.
Suomalaisen modernismin Grand Old Man Paavo Heininen
Onnittelemme syntymäpäivänä 13. tammikuuta!
Tammikuun 13. päivänä syntynyt Paavo Heininen (s. 1938) kiinnostui parikymppisenä nuorukaisena 12-säveljärjestelmästä ja on siitä lähtien ollut uskollinen modernismin ihanteille. 1970-80-lukujen vaihteessa Heinisestä tuli nuorten Korvat auki –säveltäjien vaikutusvaltainen opettaja.
Kuoronjohtaja, leppoisa ja monipuolinen Seppo Murto
Onnittelemme syntymäpäivänä 13. tammikuuta!
Tammikuun 13. päivänä syntynyt kuoronjohtaja ja kanttori Seppo Murto (s. 1955) on monipuolisuudessaan yksi maamme harvoista: useiden kuorojen ja orkestereiden idearikas johtaja, kuoronjohdon opettaja, kanttori ja urkutaiteilija, soinnikasääninen radiojuontaja ja monissa luottamustehtävissä toiminut mies.
Forten ja pianon taitaja, pianisti Tuija Hakkila
Onnittelemme syntymäpäivänä 16. tammikuuta.
Tammikuun 16. päivänä syntynyt pianisti Tuija Hakkila-Helasvuo (s. 1959) on soittaja, jonka kädet käyvät yhtä hyvin modernin pianon kuin historiallisen fortepianonkin koskettimilla.
Musiikin moniosaaja, säveltäjä ja kapellimestari Jaakko Kuusisto
Onnittelemme syntymäpäivänä 17. tammikuuta!
Tammikuun 17. päivänä syntynyt säveltäjä, kapellimestari ja viulisti Jaakko Kuusisto (s. 1974) on jo pelkästään titteileidenkin perusteella monipuolinen muusikko. Monipuolisen muusikon työn ohella hän on osallistunut moniin hallinnollisiin asiantuntijatehtäviin.
Nuori kapellimestarikomeetta Klaus Mäkelä
Onnittelemme syntymäpäivänä 17. tammikuuta!
Tammikuun 17. päivänä syntynyt Klaus Mäkelä (s. 1996) on huippulahjakas nuori kapellimestarikomeetta. Hän aloitti kapellimestariopinnot Jorma Panulan johdolla 12-vuotiaana ja kiitää nyt johtamassa eri puolilla maailmaa.
Säveltäjä Pehr Henrik Nordgren, Korvaton Hoichi?
Muistamme 19. tammikuuta.
Tammikuun 19. päivänä syntynyt säveltäjä Pehr Henrik Nordgren (1944–2008) matkusti Tokioon 1970 opiskelemaan sävellystä ja perinteistä japanilaista musiikkia. Kolme vuotta myöhemmin palatessaan hänellä oli tuliaisina japanilainen nuorikko ja pianosävellys Korvaton Hoichi pianotaiteilija Izumi Tatenolle.
Pitelemätön pianisti Iiro Rantala
Onnittelemme syntymäpäivänä 19. tammikuuta!
Tammikuun 19. päivänä syntynyt Iiro Rantala (s. 1970) on Suomen pitelemättömin pianisti, Trio Töykeiden perustaja, säveltäjä, tv- ja radio-ohjelmien pianisti-juontaja ja liikunnanharrastaja, joka kertoo rauhattomuuden olevan yksi keskeisiä voimavarojaan.
Ennätyksellinen tuubisti Harri Lidsle
Onnittelemme syntymäpäivänä 25. tammikuuta!
Tammikuun 25. päivänä syntynyt tuubisti Harri Lidsle (s. 1969) on ennätysten mies. Tämä Sinfonia Lahden muusikko on varmasti kaikkein ahkerimmin esiintyvä suomalainen tuubisti yli tuhannella konsertillaan. Ennätysmäisiä ovat myös vuosittaiset kilometrilukemat tuubistin mittarissa.
Modernisti Tampereelta, säveltäjä Usko Meriläinen
Muistamme syntymäpäivänä 27. tammikuuta.
Tammikuun 27. päivänä syntynyt säveltäjä Usko Meriläinen (1930–2004) on yksi keskeisiä suomalaisia modernisteja. Tamperelaisen pukutehtaan johtajan Yrjö Meriläisen poika jätti Tampereen lyseon kesken, opiskeli Sibelius-Akatemiassa, käväisi Kuopiossa, ja palasi pysyvästi Tampereelle 1957.
Iskelmätähti, oopperalaulaja ja joogi Ture Ara
Muistamme syntymäpäivänä 29. tammikuuta.
Tammikuun 29. päivänä syntynyt baritoni Ture Ara (1903–1979) piti ensikonsertin 1927 ja laajensi seuraavaksi iskelmämusiikkiin. Emma-valssin menestyksen myötä Arasta tuli Suomen ensimmäinen iskelmätähti. Oopperauran jälkeen henkisyyteen taipuvainen Ara oli arvostettu jooga-opettaja.
HELMIKUU
Natsisympatioista syytetty säveltäjä Yrjö Kilpinen vailla uudelleen arviointia
Muistamme syntymäpäivänä 4. helmikuuta.
Helmikuun 4. päivänä syntyneen lied-musiikille omistautuneen Yrjö Kilpisen (1892–1959) teosluettelo käsittää lähes 800 yksinlaulua suomen-, ruotsin- ja saksankielisiin runoihin. Paljon esitetty laulusäveltäjä herättää kuitenkin henkilönä hämmennystä ja lisäkysymyksiä.
Kaikkien aikojen Boris, oopperalaulaja Martti Talvela
Muistamme syntymäpäivänä 4. helmikuuta.
Helmikuun 4. päivänä syntynyt bassojen basso, armoitettu tulkitsija ja herkkä jättiläinen. Näitä termejä on käytetty oopperalaulaja Martti Talvelasta. Suomessa Martti Talvela (1935–1989) muistetaan ehkä parhaiten Joonas Kokkosen Viimeisten kiusausten -oopperan Paavo Ruotsalaisen roolista, mutta hänen varsinainen läpimurtoroolinsa oli Boris Godunov.
Laulajatar ja säveltäjän leski Alma Kuula
Muistamme syntymäpäivänä 5. helmikuuta.
Helmikuun 5. päivänä syntyneestä laulajatar Alma Kuulasta (1884–1941) voisi helposti tehdä elokuvan, joka koettelisi ankarasti katsojan kyynelkanavia. Kielletty rakkaus naimisissa olevan säveltäjä Toivo Kuulan kanssa, häät piinaavien odotteluvuosien jälkeen, pieni tytär ja lopulta Toivon traaginen kuolema vain neljän avioliittovuoden jälkeen.
Kuolema merkitsi säveltäjä Erkki Melartinin
Muistamme syntymäpäivänä 7. helmikuuta.
Helmikuun 7. päivänä syntynyt säveltäjä Erkki Melartin (1875–1937) eli koko elämänsä kuolema kintereillään. Melartin oli 16-vuotias koulupoika, kun lääkäri antoi hänelle kaksi vuotta elinaikaa. Silloin hän päätti lopettaa koulunkäynnin ja omistaa jäljellä olevan aikansa kaikkein tärkeimmälle, musiikille.
Kuuluisan Robertin pianistisisko Selma Kajanus oli poikkeus säätyläisnaisten joukossa
Muistamme syntymäpäivänä 8. helmikuuta.
Helmikuun 8. päivänä syntynyt Selma Kajanus (1860–1935) oli pianisti ja runoilija, jolle opiskelukaupunki Wien oli paratiisi. Hän oli omaperäinen persoona, joka solmi kansainvälisiä suhteita ja oli musiikin lisäksi innostunut minerologiasta, geologiasta, astronomiasta ja psyykkisestä tutkimuksesta.
Säveltäjä Lotta Wennäkoski menestyy maailmalla
Onnittelemme syntymäpäivänä 8. helmikuuta!
Helmikuun 8. päivänä syntyneellä Lotta Wennäkoskella (s. 1970) on viime vuosina pitänyt kiirettä. Sävellystilauksia on kotimaassa riittänyt ja hanat ulkomaille aukesivat erityisesti, kun BBC:n sinfoniaorkesteri vuonna 2017 tilasi teoksen Promien päätöskonserttiin.
Suomalaisen käyrätorvensoiton kantaisä Holger Fransman jonka sydämen kohdalle oli ilmestynyt reikä
Muistamme syntymäpäivänä 10. helmikuuta.
"Helmikuun 10. päivänä syntynyt Holger Fransman (1909–1997) oli suuri auktoriteetti, mutta myös herkkätunteinen mies", kertoo Syntymäpäiväkalenterin kuvittaja Lassi Rajamaa. "Fransmanin muotokuva riippui Sibelius-Akatemiassa Pikkusalin seinällä. Joidenkin juhlien jälkeen siihen oli ilmestynyt sydämen paikkeille reikä. Tämä reikä vaivasi Fransmania läpi koko elämän."
Säveltäjä Ida Mobergille säveltäminen oli henkistä kanssakäymistä
Muistamme syntymäpäivänä 13. helmikuuta.
Helmikuun 13. päivänä syntynyt säveltäjä Ida Moberg (1859–1947) oli ensimmäinen suomalainen nainen, joka sävelsi sinfonian. Kaiken kaikkiaan hän sävelsi lähes 100 teosta ja voitti niillä myös sävellyskilpailuja. Ida Mobergin nimi on suomalaisille kuitenkin tuntematon.
Laulajatar Betty Boijen liian lyhyt elämä
Muistamme syntymäpäivänä 14. helmikuuta.
Ruotsista Suomeen muuttanut Boijen aatelisperhe oli musikaalinen. Helmikuun 14. päivänä syntynyt perheen nuorin tytär Betty (1822–1854) alkoi luoda laulajan uraa Suomessa, siirtyi Ruotsiin ja lähti valloittamaan Amerikkaa ruotsalaisen opettaja-aviomiehensä kanssa. Sairaus kuitenkin keskeytti Bettyn matkan ja hän kuoli Tukholmassa vain 32-vuotiaana.
Sopraano Soile Isokosken Tuhkimo-tarina
Onnittelemme syntymäpäivänä 14. helmikuuta!
Helmikuun 14. päivänä syntyneelle sopraano Soile Isokoskelle (s. 1957) laulajaksi ryhtyminen ei ollut mitenkään itsestään selvää. Soile haaveili tuomarin urasta, valmistui merkonomiksi ja sai töitä postista. Laulunopettaja toisensa perään kannusti häntä kuitenkin lauluopintoihin. Lappeenrannan laulukilpailuissa 1987 laulajatar singahti täydestä tuntemattomuudesta kirkkaaksi tähdeksi laulutaivaalle - ja loppu onkin historiaa.
Traumatisoitunut kuoronjohtaja Heikki Klemetti
Muistamme syntymäpäivänä 14. helmikuuta.
Helmikuun 14. päivänä syntyneellä kuoronjohtaja Heikki Klemetillä (1876–1953) oli tapana ärjyä laulajilleen tukka pörrössä ja silmät kiiluen. Ääri-isänmaallinen Klemetti innostui 1930-luvulla lapuanliikkeestä ja IKL:stä. Hän julkaisi monet muistelmat, mutta vaikeni visusti nuoruutensa traumaattisista tapahtumista, jotka selittävät hänen hillitöntä käytöstään ja poliittisia mielipiteitään.
Säveltäjä Selim Palmgrenin lyhyt suruaika
Muistamme syntymäpäivänä 16. helmikuuta.
Kaikki kävi kovin nopeasti ja joku saattoi asiaa paheksuakin. Kun helmikuun 16. päivänä syntyneen Selim Palmgrenin (1878–1951) puolison, kuuluisan laulajattaren Maikki Järnefelt-Palmgrenin kuolemasta oli kulunut reilut puoli vuotta, alkoi uusi avioliitto.
Rakkaus L. Onervaan oli tuhota säveltäjä Leevi Madetojan
Muistamme syntymäpäivänä 17. helmikuuta.
Helmikuun 17. päivänä syntynyt Leevi Madetoja (1887–1947) oli Helsingin musiikkiopistosta valmistunut 23-vuotias säveltäjä, kun Eino Leino esitteli hänet Onervalle. Radikaali kirjailija L. Onerva oli Leinon rakastettu. Myös Madetoja rakastui Onervaan ja joutui mukaan pitkään, raastavaan kolmiodraamaan.
Harmonikkataiteilija Matti Rantanen ponnisti pikkuruisen työläiskodin komerosta professoriksi
Onnittelemme syntymäpäivänä 20. helmikuuta!
Helmikuun 20. päivänä syntynyt Matti Rantanen (s. 1952) löysi klassisen musiikin jo koulupoikana, vaikka oma soitin olikin kansansoittimena tunnettu harmonikka. Rantanen onnistui nostamaan harmonikan taidemusiikkisoittimeksi, vaikka ura alkoikin pikkuruisen työläiskodin komerossa kenkälaatikkoa soittaen.
Viulutaiteilija Paavo Pohjola ei halua kouluttaa kilpailijoita
Onnittelemme syntymäpäivänä 22. helmikuuta!
Helmikuun 22. päivänä syntynyt viulutaiteilija ja pedagogi Paavo Pohjola (s. 1934) ei halua kouluttaa kilpailuvoittajia, vaan hyviä, monipuolisia muusikoita. Pohjola korostaa yhteissoiton merkitystä, sillä harvoista tulee solisteja, suurin osa jousisoittajista löytää paikkansa orkesterista.
Ensimmäinen suomalainen säveltäjä Erik Tulindberg unohtui kokonaan
Muistamme syntymäpäivänä 22. helmikuuta.
Helmikuun 22. päivänä syntynyt Suomen ensimmäinen taidemusiikin säveltäjä, klassismia edustava Erik Tulindberg (1761–1814) unohdettiin kokonaan yli sadaksi vuodeksi. Hänen kuusi jousikvartettoaan löytyivät sattumalta Helsingin yliopiston kirjastosta 1925, ja viulukonserttonsa Tukholman musiikkiakatemian kirjastosta 1956.