Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Musiikin syntymäpäiväkalenteri pääkuva

Piirtäminen teki Lassi Rajamaasta onnellisen

Tutustu Musiikin syntymäpäiväkalenterin kuvittajaan.

Kun Lassi Rajamaa oli Sibelius-Akatemian rehtori 1990-luvulla, hän ei tiennyt mitään hienompaa kuin olla arvostetun taidelaitoksen johtaja. Nyt vanhemmiten hän on tullut toisiin ajatuksiin; elämä olisi ollut sittenkin onnellisempaa taiteilijana. Lue Lassi Rajamaan, Musiikin syntymäpäiväkalenterin piirtäjän tarina.

TAMMIKUU

Kansallissosialistisen Saksan tähtikoloratuuri Die Piltti

Muistamme syntymäpäivänä 2. tammikuuta.

Tammikuun 2. päivänä syntynyt koloratuurisopraano Lea Piltti (1904–1982) teki huomattavan uran kansallissosialistisessa Saksassa, jossa häntä kutsuttiin lempinimellä Die Piltti. Sulkeutunut, intohimoisesti kutomista harrastanut Piltti tunnettiin erityisesti Mozartin Taikahuilun Yön kuningattarena.

Pikkulintujen puolustaja säveltäjä Karl Collan

Muistamme syntymäpäivänä 3. tammikuuta.

Sylvian joululaulun kertoja on Sisiliassa talvehtiva mustapääkerttu, joka ikävöi Suomessa häkkiin suljettua rakastettuaan. Tammikuun 3. päivänä syntynyt, säveltäjänä itseoppinut Karl Collan (1828–1871) innostui pikkulintujen suojelijan Zachris Topeliuksen runosta ja sävelsi yhden kauneimmista suomalaisista joululauluista.

Lepakkopianisti Gergely Bogányi

Onnittelemme syntymäpäivänä 4. tammikuuta!

Tammikuun 4. päivänä syntynyt, Suomeen 13-vuotiaana muuttanut unkarilais-suomalainen pianisti Gergely Bogányi (s. 1974) kehitteli ultramodernin flyygelin, jota on sen ulkomuodon vuoksi kutsuttu myös Lepakkopianoksi.

Tapiolan kuoron isä Erkki Pohjola

Muistamme syntymäpäivänä 4. tammikuuta.

Tammikuun 4. päivänä syntynyt Erkki Pohjola (1931–2009) ei ollut laulanut kuorossa eikä opiskellut kuoronjohtoa, kun hän 1963 perusti Tapiolan Yhteiskoulun kuoron. Pohjolan johdolla Tapiolan kuorosta kasvoi kansainvälisen kuoromaailman tuntema vokaali-instrumentti.

Liedin tietopankki, pianisti Ilmo Ranta

Onnittelemme syntymäpäivänä 6. tammikuuta!

Tammikuun 6. päivänä syntynyt pianisti Ilmo Ranta (s. 1956) kuuluu maamme kysytyimpiin lied-pianisteihin. Jos missä tarvitaan soittamisen lisäksi laajaa laulu- ja kamarimusiikin asiantuntemusta, tiedetään kuka kannattaa kutsua paikalle.

Suomalaisen oopperan ensimmäinen ensirakastaja Wäinö Sola

Muistamme syntymäpäivänä 8. tammikuuta.

Tammikuun 8. päivänä syntynyt tenori Wäinö Sola (1883–1961) on ollut yksi rakastetuimmista suomalaisista laulajista. Välitön ja poikamainen Sola ei suostunut kutsumaan oopperaa sen suomalaisella nimellä, vaan käytti sitkeästi termiä 'opera'.

Identtiset huippusopraanot Anu ja Piia Komsi

Onnittelemme syntymäpäivänä 9. tammikuuta!

Tammikuun 9. päivänä syntyneet identtiset kaksoset Anu ja Piia Komsi (s. 1967) ovat päässeet sinne, minne he pohjalaisella sisulla ovat kauan tähdänneet. He ovat korkeita sopraanoita maailman huipulla.

Varietee- ja oopperalaulaja Jenny Spennert

Muistamme syntymäpäivänä 9. tammikuuta.

Tammikuun 9. päivänä syntynyt varieteetähti Jenny Spennert (1879–1950) joutui juoksemaan miehiä karkuun 1900-luvun vaihteen Helsingissä ja naiset taas pitivät häntä huonomaineisena naisena. Jenny sai tarpeekseen varietee-näyttelijän elämästä, hän matkusti jatkamaan musiikkiopintojaan Pariisiin ja loi uran kansainvälisenä oopperalaulajana.

Suomalaisen modernismin Grand Old Man Paavo Heininen

Onnittelemme syntymäpäivänä 13. tammikuuta!

Tammikuun 13. päivänä syntynyt Paavo Heininen (s. 1938) kiinnostui parikymppisenä nuorukaisena 12-säveljärjestelmästä ja on siitä lähtien ollut uskollinen modernismin ihanteille. 1970-80-lukujen vaihteessa Heinisestä tuli nuorten Korvat auki –säveltäjien vaikutusvaltainen opettaja.

Kuoronjohtaja, leppoisa ja monipuolinen Seppo Murto

Onnittelemme syntymäpäivänä 13. tammikuuta!

Tammikuun 13. päivänä syntynyt kuoronjohtaja ja kanttori Seppo Murto (s. 1955) on monipuolisuudessaan yksi maamme harvoista: useiden kuorojen ja orkestereiden idearikas johtaja, kuoronjohdon opettaja, kanttori ja urkutaiteilija, soinnikasääninen radiojuontaja ja monissa luottamustehtävissä toiminut mies.

Musiikin moniosaaja, säveltäjä ja kapellimestari Jaakko Kuusisto

Onnittelemme syntymäpäivänä 17. tammikuuta!

Tammikuun 17. päivänä syntynyt säveltäjä, kapellimestari ja viulisti Jaakko Kuusisto (s. 1974) on jo pelkästään titteileidenkin perusteella monipuolinen muusikko. Monipuolisen muusikon työn ohella hän on osallistunut moniin hallinnollisiin asiantuntijatehtäviin.

Nuori kapellimestarikomeetta Klaus Mäkelä

Onnittelemme syntymäpäivänä 17. tammikuuta!

Tammikuun 17. päivänä syntynyt Klaus Mäkelä (s. 1996) on huippulahjakas nuori kapellimestarikomeetta. Hän aloitti kapellimestariopinnot Jorma Panulan johdolla 12-vuotiaana ja kiitää nyt johtamassa eri puolilla maailmaa.

Säveltäjä Pehr Henrik Nordgren ja Korvaton Hoichi

Muistamme syntymäpäivänä 19. tammikuuta.

Tammikuun 19. päivänä syntynyt säveltäjä Pehr Henrik Nordgren (1944–2008) matkusti Tokioon 1970 opiskelemaan sävellystä ja perinteistä japanilaista musiikkia. Kolme vuotta myöhemmin palatessaan hänellä oli tuliaisina japanilainen nuorikko ja pianosävellys Korvaton Hoichi pianotaiteilija Izumi Tatenolle.

Pitelemätön pianisti Iiro Rantala

Onnittelemme syntymäpäivänä 19. tammikuuta!

Tammikuun 19. päivänä syntynyt Iiro Rantala (s. 1970) on Suomen pitelemättömin pianisti, Trio Töykeiden perustaja, säveltäjä, tv- ja radio-ohjelmien pianisti-juontaja ja liikunnanharrastaja, joka kertoo rauhattomuuden olevan yksi keskeisiä voimavarojaan.

Ennätyksellinen tuubisti Harri Lidsle

Onnittelemme syntymäpäivänä 25. tammikuuta!

Tammikuun 25. päivänä syntynyt tuubisti Harri Lidsle (s. 1969) on ennätysten mies. Tämä Sinfonia Lahden muusikko on varmasti kaikkein ahkerimmin esiintyvä suomalainen tuubisti yli tuhannella konsertillaan. Ennätysmäisiä ovat myös vuosittaiset kilometrilukemat tuubistin mittarissa.

Modernisti Tampereelta, säveltäjä Usko Meriläinen

Muistamme syntymäpäivänä 27. tammikuuta.

Tammikuun 27. päivänä syntynyt säveltäjä Usko Meriläinen (1930–2004) on yksi keskeisiä suomalaisia modernisteja. Tamperelaisen pukutehtaan johtajan Yrjö Meriläisen poika jätti Tampereen lyseon kesken, opiskeli Sibelius-Akatemiassa, käväisi Kuopiossa, ja palasi pysyvästi Tampereelle 1957.

Iskelmätähti, oopperalaulaja ja joogi Ture Ara

Muistamme syntymäpäivänä 29. tammikuuta.

Tammikuun 29. päivänä syntynyt baritoni Ture Ara (1903–1979) piti ensikonsertin 1927 ja laajensi seuraavaksi iskelmämusiikkiin. Emma-valssin menestyksen myötä Arasta tuli Suomen ensimmäinen iskelmätähti. Oopperauran jälkeen henkisyyteen taipuvainen Ara oli arvostettu jooga-opettaja.

HELMIKUU

Kaikkien aikojen Boris, oopperalaulaja Martti Talvela

Muistamme syntymäpäivänä 4. helmikuuta.

Helmikuun 4. päivänä syntynyt bassojen basso, armoitettu tulkitsija ja herkkä jättiläinen. Näitä termejä on käytetty oopperalaulaja Martti Talvelasta. Suomessa Martti Talvela (1935–1989) muistetaan ehkä parhaiten Joonas Kokkosen Viimeisten kiusausten -oopperan Paavo Ruotsalaisen roolista, mutta hänen varsinainen läpimurtoroolinsa oli Boris Godunov.

Laulajatar ja säveltäjän leski Alma Kuula

Muistamme syntymäpäivänä 5. helmikuuta.

Helmikuun 5. päivänä syntyneestä laulajatar Alma Kuulasta (1884–1941) voisi helposti tehdä elokuvan, joka koettelisi ankarasti katsojan kyynelkanavia. Kielletty rakkaus naimisissa olevan säveltäjä Toivo Kuulan kanssa, häät piinaavien odotteluvuosien jälkeen, pieni tytär ja lopulta Toivon traaginen kuolema vain neljän avioliittovuoden jälkeen.

Kuolema merkitsi säveltäjä Erkki Melartinin

Muistamme syntymäpäivänä 7. helmikuuta.

Helmikuun 7. päivänä syntynyt säveltäjä Erkki Melartin (1875–1937) eli koko elämänsä kuolema kintereillään. Melartin oli 16-vuotias koulupoika, kun lääkäri antoi hänelle kaksi vuotta elinaikaa. Silloin hän päätti lopettaa koulunkäynnin ja omistaa jäljellä olevan aikansa kaikkein tärkeimmälle, musiikille.

Säveltäjä Lotta Wennäkoski menestyy maailmalla

Onnittelemme syntymäpäivänä 8. helmikuuta!

Helmikuun 8. päivänä syntyneellä Lotta Wennäkoskella (s. 1970) on viime vuosina pitänyt kiirettä. Sävellystilauksia on kotimaassa riittänyt ja hanat ulkomaille aukesivat erityisesti, kun BBC:n sinfoniaorkesteri vuonna 2017 tilasi teoksen Promien päätöskonserttiin.

Suomalaisen käyrätorvensoiton kantaisä Holger Fransman jonka sydämen kohdalle oli ilmestynyt reikä

Muistamme syntymäpäivänä 10. helmikuuta.

"Helmikuun 10. päivänä syntynyt Holger Fransman (1909–1997) oli suuri auktoriteetti, mutta myös herkkätunteinen mies", kertoo Syntymäpäiväkalenterin kuvittaja Lassi Rajamaa. "Fransmanin muotokuva riippui Sibelius-Akatemiassa Pikkusalin seinällä. Joidenkin juhlien jälkeen siihen oli ilmestynyt sydämen paikkeille reikä. Tämä reikä vaivasi Fransmania läpi koko elämän."

Laulajatar Betty Boijen liian lyhyt elämä

Muistamme syntymäpäivänä 14. helmikuuta.

Ruotsista Suomeen muuttanut Boijen aatelisperhe oli musikaalinen. Helmikuun 14. päivänä syntynyt perheen nuorin tytär Betty (1822–1854) alkoi luoda laulajan uraa Suomessa, siirtyi Ruotsiin ja lähti valloittamaan Amerikkaa ruotsalaisen opettaja-aviomiehensä kanssa. Sairaus kuitenkin keskeytti Bettyn matkan ja hän kuoli Tukholmassa vain 32-vuotiaana.

Sopraano Soile Isokosken Tuhkimo-tarina

Onnittelemme syntymäpäivänä 14. helmikuuta!

Helmikuun 14. päivänä syntyneelle sopraano Soile Isokoskelle (s. 1957) laulajaksi ryhtyminen ei ollut mitenkään itsestään selvää. Soile haaveili tuomarin urasta, valmistui merkonomiksi ja sai töitä postista. Laulunopettaja toisensa perään kannusti häntä kuitenkin lauluopintoihin. Lappeenrannan laulukilpailuissa 1987 laulajatar singahti täydestä tuntemattomuudesta kirkkaaksi tähdeksi laulutaivaalle - ja loppu onkin historiaa.

Traumatisoitunut kuoronjohtaja Heikki Klemetti

Muistamme syntymäpäivänä 14. helmikuuta.

Helmikuun 14. päivänä syntyneellä kuoronjohtaja Heikki Klemetillä (1876–1953) oli tapana ärjyä laulajilleen tukka pörrössä ja silmät kiiluen. Ääri-isänmaallinen Klemetti innostui 1930-luvulla lapuanliikkeestä ja IKL:stä. Hän julkaisi monet muistelmat, mutta vaikeni visusti nuoruutensa traumaattisista tapahtumista, jotka selittävät hänen hillitöntä käytöstään ja poliittisia mielipiteitään.

Säveltäjä Selim Palmgrenin lyhyt suruaika

Muistamme syntymäpäivänä 16. helmikuuta.

Kaikki kävi kovin nopeasti ja joku saattoi asiaa paheksuakin. Kun helmikuun 16. päivänä syntyneen Selim Palmgrenin (1878–1951) puolison, kuuluisan laulajattaren Maikki Järnefelt-Palmgrenin kuolemasta oli kulunut reilut puoli vuotta, alkoi uusi avioliitto.

Rakkaus L. Onervaan oli tuhota säveltäjä Leevi Madetojan

Muistamme syntymäpäivänä 17. helmikuuta.

Helmikuun 17. päivänä syntynyt Leevi Madetoja (1887–1947) oli Helsingin musiikkiopistosta valmistunut 23-vuotias säveltäjä, kun Eino Leino esitteli hänet Onervalle. Radikaali kirjailija L. Onerva oli Leinon rakastettu. Myös Madetoja rakastui Onervaan ja joutui mukaan pitkään, raastavaan kolmiodraamaan.

Viulutaiteilija Paavo Pohjola ei halua kouluttaa kilpailijoita

Onnittelemme syntymäpäivänä 22. helmikuuta!

Helmikuun 22. päivänä syntynyt viulutaiteilija ja pedagogi Paavo Pohjola (s. 1934) ei halua kouluttaa kilpailuvoittajia, vaan hyviä, monipuolisia muusikoita. Pohjola korostaa yhteissoiton merkitystä, sillä harvoista tulee solisteja, suurin osa jousisoittajista löytää paikkansa orkesterista.

Ensimmäinen suomalainen säveltäjä Erik Tulindberg unohtui kokonaan

Muistamme syntymäpäivänä 22. helmikuuta.

Helmikuun 22. päivänä syntynyt Suomen ensimmäinen taidemusiikin säveltäjä, klassismia edustava Erik Tulindberg (1761–1814) unohdettiin kokonaan yli sadaksi vuodeksi. Hänen kuusi jousikvartettoaan löytyivät sattumalta Helsingin yliopiston kirjastosta 1925, ja viulukonserttonsa Tukholman musiikkiakatemian kirjastosta 1956.

Levytysten kautta uran luonut kapellimestari Osmo Vänskä amerikkalaistui

Onnittelemme syntymäpäivänä 28. helmikuuta!

Helmikuun 28. päivänä syntynyt Osmo Vänskä (s. 1953) on ainoa suomalainen kapellimestari, jonka tie kansainväliseen menestykseen on käynyt äänilevyjen kautta. Lahdesta aloittanut, tarkkana harjoittajana tunnettu Vänskä on toiminut Minnesotan orkesterin musiikillisena johtajana vuodesta 2003 ja aikoo jäädä Yhdysvaltoihin.

MAALISKUU

Kapellimestari Leif Segerstam on shamaanien sukua

Onnittelemme syntymäpäivänä 2. maaliskuuta!

Maaliskuun 2. päivänä syntyneen kapellimestari Leif Segerstamin (s. 1944) johtamiselle on ominaista valtava elinvoima ja sitoutuneisuus. ”Kun johdan orkesteria, minusta säteilee jotain, ja siitä syntyvät suuret tulkinnat”, shamaanien suvusta polveutuva kansainvälinen maestro sanoo.

Suomen ensimmäisen primadonna assolutan Johanna von Schoultzin komea tähdenlento

Muistamme syntymäpäivänä 6. maaliskuuta.

Maaliskuun 6. päivänä syntynyt Johanna von Schoultz (1813-1883) oli lapsitähti, lahjakkuus, joka aloitti lauluopinnot jo kymmenvuotiaana. Hänen 15-vuotiaana Tukholmassa pitämässään ensikonsertissa oli lähes 3000-päinen konserttiyleisö. Silti tämä Euroopan kuuluisimpiin lukeutunut tähti kuoli vaatimattomissa oloissa kotonaan helsinkiläisen talon piharakennuksessa aviomiehen ollessa virkamatkalla.

Intohimoinen kanaharrastaja Orest Bodalew aloitti pianistina Viipurissa

Muistamme syntymäpäivänä 7. maaliskuuta.

Maaliskuun 7. päivänä syntyneen Orest Bodalewin asettuminen Viipuriin vain 11-vuotiaana on erikoinen tarina. Bodalew kertoo vallankumouksen heittäneen hänet Muolaan järven rannalle, mistä viulisti Boris Sirpo hänet korjasi. Bodalewista tuli Suomen kansalainen 1945 ja lopulta myös palkittu kanankasvattaja.

Säveltäjä Kalevi Aho aloitti mandoliinilla

Onnittelemme syntymäpäivänä 9. maaliskuuta!

Maaliskuun 9. päivänä syntynyt Kalevi Aho (s. 1949) oli 10-vuotias koulupoika Forssassa, kun hänen opettajansa perusti mandoliiniyhtyeen, otti Kalevin mukaan ja opetti nuotit. Se oli lähtölaukaus Ahon uralle säveltäjänä. Nykyään Kalevi Aho on kansainvälisesti menestyneimpiä säveltäjiämme ja osallistuu mielellään myös yhteiskunnalliseen keskusteluun. Ahon laajaan sävellystuotantoon sisältyy mm. menestysooppera Hyönteiselämää.

Savonlinnalaisen tenorin Jorma Silvastin Grand Tour

Onnittelemme syntymäpäivänä 9. maaliskuuta!

Maaliskuun 9. päivänä syntynyt oopperalaulaja Jorma Silvasti (s. 1959) ei vielä 14-vuotiaana tiennyt, että Olavinlinnassa vietetään kesäisin oopperajuhlat. Vuotta myöhemmin liittyessään oopperakuoroon hän jo tiesi. Tuleva kesä on 60-vuotiaan oopperajohtajan neljäskymmenesviides Savonlinnan oopperajuhlakesä.

Radikaalit ystävät, säveltäjä Erkki Salmenhaara ja runoilija Pentti Saarikoski

Muistamme syntymäpäivänä 12. maaliskuuta.

Maaliskuun 12. päivänä syntynyt Erkki Salmenhaara (1941–2002) oli radikaali nuori säveltäjä 1960-luvun alun kulttuuripoliittisesti kiihkeinä vuosina. Salmenhaara oli paikalla, kun kansainvälisen avantgarden kuumat nimet Stockhausen, Nono ja Ligeti vierailivat Suomessa ja Jyväskylän kesäyössä väiteltiin taiteesta. Myös ystävä ja hengenheimolainen, runoilija Pentti Saarikoski vaikutti monin tavoin Salmenhaaran elämään.

Kapellimestari Susanna Mälkki mursi korkeimman lasikaton

Onnittelemme syntymäpäivänä 13. maaliskuuta!

Maaliskuun 13. päivänä syntynyt Susanna Mälkki (s. 1969) on kansainväliset mitat täyttävä kapellimestari, joka aloitti muusikon uransa sellistinä. Nyt 50 vuotta täyttävä Mälkki johtaa maailman tärkeimmillä konserttilavoilla ja on miehisellä alalla kotonaan yhtä hyvin nykymusiikin, klassikkoteosten kuin oopperankin parissa.

Maamme-laulun saksalainen säveltäjä Fredrik Pacius ajautui Helsinkiin ja suomalaistui

Muistamme syntymäpäivänä 19. maaliskuuta.

Maaliskuun 19. päivänä syntynyt Fredrik Pacius (1809–1891) saapui Helsinkiin 25-vuotiaana. Hän ryhtyi opettamaan musiikkia Keisarillisessa Aleksanterin yliopistossa, toimi aktiivisesti Helsingin musiikkielämässä ja avioitui. Myöhemmällä iällä Pacius yritti palata takaisin Saksaan, muttei onnistunut sillä koko hänen elämänsä oli asettunut Suomeen.

Pohjolan Puccini, säveltäjä Tauno Pylkkänen oli punaorpo

Muistamme syntymäpäivänä 22. maaliskuuta.

Maaliskuun 22. päivänä syntyneestä punaorvosta, Tauno Pylkkäsestä (1918–1980) kasvoi varhaiskypsä ja lahjakas nuori säveltäjä. Pylkkäsen oopperat olivat omana aikanaan niin suosittuja, että häntä kutsuttiin lempinimellä ”Pohjolan Puccini”. Menestyksestä huolimatta säveltäjä alkoholisoitui ja koki traagisen kohtalon aikana, jolloin homoseksuaalisuutta pidettiin rikoksena.

Mesenaatti Mirjam Helin oli isän tyttö

Muistamme syntymäpäivänä 29. maaliskuuta.

Maaliskuun 29. päivänä syntynyt Mirjam Helin (1911–2006) oli laulaja ja laulunopettaja, mutta ennen kaikkea hänet muistetaan kansainvälisen Mirjam Helin – laulukilpailun mesenaattina. Joka viides vuosi järjestettävä kovatasoinen kilpailu oli Mirjamin idea ja haave, mutta mistä olivat peräisin Mirjamin miljoonat?

HUHTIKUU

Viulutaituri ja Radion sinfoniaorkesterin kapellimestari Erik Cronvall

Muistamme syntymäpäivänä 3. huhtikuuta.

Huhtikuun 3. päivänä syntynyt viulisti ja kapellimestari Erik Cronvall (1904–1979) kuuluu sukupolveen, joka joutui elämään läpi kahden sodan. Sisällissodan aikaan hän oli teinipoika, jolla ei vielä ollut varmuutta tulevaisuuden ammatista. Talvisodan syttyminen sotki jo ammatissa toimineen viulistin suunnitelmia.

Baritoni Jorma Hynninen on suomalaisen miehen kärsimyksen tulkki

Onnittelemme syntymäpäivänä 3. huhtikuuta.

Huhtikuun 3. päivänä syntynyt baritoni Jorma Hynninen (s. 1941) on tehnyt tiukan ja tinkimättömän urakan perisuomalaisten miesten oopperarooleissa. Hynninen on ollut mm. Leevi Madetojan Pohjalaisten Jussi, Aarre Merikannon Juha, Aulis Sallisen Punaisen viivan Topi ja Einojuhani Rautavaaran Aleksis Kivi. Uuden vaimonsa Hynninen hurmasi kuitenkin Mozartin Figaron häiden kreivinä.

Säveltäjä Aulis Sallisessa sykkii teatteripulssi

Onnittelemme syntymäpäivänä 9. huhtikuuta!

Huhtikuun 9. päivänä syntynyt säveltäjä Aulis Sallinen (s. 1935) ei innostunut aluksi oopperasta, vaan piti sitä pölyttyneenä taidemuotona. Kutsu Olavinlinnan oopperasävellyskilpailuun 1974 muutti kaiken. Ratsumiehen myötä Sallisesta tuli kerralla valtakunnan juhlittu oopperasäveltäjä.

Sibelius-kapellimestari Paavo Berglundin salaisuus

Muistamme syntymäpäivänä 14. huhtikuuta.

Huhtikuun 14. päivänä syntyneen Paavo Berglundin (1929–2012) kausi Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina 1960-luvulla aloitti Suomessa uudenlaisen orkesterikulttuurin. Berglund tutki tarkkaan partituureja, harjoitutti perusteellisesti orkesteria ja loi merkittävän kansainvälisen uran Sibelius-kapellimestarina.

Mezzosopraano Monica Groop on monipuolinen laulaja ja huippupedagogi

Onnittelemme syntymäpäivänä 14. huhtikuuta!

Huhtikuun 14. päivänä syntynyt mezzosopraano Monica Groop (s.1958) on kansainvälisesti menestynyt oopperalaulaja. Kuudenkympin rajapyykin ylittänyt Groop harmittelee, että vaikka ääni olisi yhä kunnossa, ei hänen ikäisilleen naisille ole kunnollisia oopperarooleja.

Sibeliuksen suosikkisopraano Ida Ekman

Muistamme syntymäpäivänä 22. huhtikuuta.

Huhtikuun 22. päivänä syntyneen Ida Ekmanin (1875–1942) taipuisaa, kaunissointista sopraanoa ihaili mm. Sibelius, jonka musiikkia laulajatar teki tunnetuksi sekä kotimaassa että ulkomailla. Nuoren Idan sanotaankin olleen rakastunut säveltäjään. Idan aviomies, pianisti Karl Ekman ja Jean Sibelius olivat läheisiä ystäviä jo nuoruusvuosilta.

Oopperalaulaja Aino Ackté oli kiihkeä kuin Salome

Muistamme syntymäpäivänä 23. huhtikuuta.

Huhtikuun 23. päivänä syntynyt oopperalaulaja Aino Ackté (1876–1944) oli kansainvälisen uransa huipulla, kun hän kesällä 1906 pääsi seuraamaan Richard Straussin johtaman Salomen harjoituksia. Juuri kantaesityksensä saanut Salome oli sensaatiomainen menestys ja aiheutti kulttuuriskandaalin. Aino päätti, että Salomesta tulisi hänen roolinsa, olivat vaikeudet mitkä tahansa.