Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Arkkitehtuuri pääkuva

Tehtävä aavikolla - suomalaisarkkitehdit mukana Ai Weiwein epäonnistuneessa projektissa

Ordos 100 oli arkkitehtien Big Brother Sisä-Mongoliassa

Arkkitehdit Matti Sanaksenaho ja Sami Rintala kertovat, millaista oli osallistua Ai Weiwein kuratoimaan arkkitehtien Big Brotheriin Sisä-Mongoliassa. Ordos 100 -hankkeesta ei syntynyt uutta kaupunginosaa autiomaahan vaan pienoismalli, joka on esillä Ai Weiwein näyttelyssä HAMIssa eli Helsingin taidemuseossa, sekä suomalaista videotaidetta.

Myytti tiiviistä ekokaupungista – eli kertomus siitä miten ajatusharhasta tuli vallitseva totuus

Idea tiiviistä ekokaupungista on ajatusharha.

Monilla ilmastonmuutoksesta huolta kantavilla kaupunkilaisilla saattoi hetkeksi mennä pasmat sekaisin, kun Helsingin Sanomat äskettäin (8.8.) uutisoi Aalto-yliopiston tutkimuksesta, jonka mukaan tiiviisti rakennetuilla kaupunkialueilla asuvat ihmiset tuottavatkin enemmän ilmastopäästöjä kuin väljemmillä laita-alueilla asuvat.

Uusi Vallisaari - näin perustetaan rauhan saaret Helsingin edustalle

Suljettu sotilasalue avautuu. Kuinka sitä nyt suojellaan?

Tätä on odotettu! Vallisaari ja Kuninkaansaari ovat meidän. Suljettu sotilasalue Santahaminan ja Suomenlinnan välissä on avautunut yleisölle. Mutta nyt sitä pitää suojella meiltä, turistien tuhovoimalta. Minna Joenniemen teki neljä ehdotusta, jotka säilyttävät saaren herkän luonnon, ja parantavat maailmaa. Taikasana on rauha.

Guggenheim guggenheim guggenheim

Poltettu majakka - ajatuksia Guggenheim Helsinki -kilpailun hiilloksella

Hetki jossittelua arkkitehtuurikilpailun hiilloksella

Hiiltynyt majakka voitti Guggenheim Helsinki -arkkitehtuurikilpailun. Se on ehdotus museoksi, jota turistit rakastaisivat rapsuttaa. Se on taiteen ja talouden näkökulmasta kilpailun kuudesta finalistista käytännöllisemmästä päästä. Mutta aivan eri asia on, syttyykö palanut majakka koskaan. Samalla ratkeisi muuten toinenkin kilpailu: hämähäkki voitti ilmapallokoiran. Mutta minä poltin näppini, kirjoittaa Minna Joenniemi.

Guggenheim-ehdotuksille tuli heti lempinimet

Pöytäliina, saha, vanerinpala, jätkänkynttilä, sisäkatu, imperiumin vastaisku, saunakokeilu - Guggenheim Helsinki -arkkitehtuurikilpailun lempinimivaihe on nyt alkanut. Mutta meidät on myös haastettu keskustelemaan keskeneräisistä ehdotuksista. Millainen on tulevaisuuden museo?

Kun arkkitehdin kunnianhimo ja kaupunkilaisten toiveet kohtaavat

ALA Arkkitehdeillä on isot eleet

Mitä tapahtuu kun kaupunkilaiset ja kunnianhimoiset arkkitehdit kohtaavat? Keskustakirjastoa Helsinkiin suunnitteleville ALA Arkkitehdeille on kertynyt uran aikana hyvää, huonoa ja kansainvälistä kokemusta vuorovaikutuksesta rakennusten käyttäjien ja kaupunkilaisten kanssa. Tarina ALA Arkkitehdeista sisältää ristiriitoja, kunnianhimoa, pilvilinnoja, asukasyhdistyksiä, norjalaisia, Manhattania, terassitaloja, ärtymisen, Kuopion ja Lappeenrannan teatterit, useita metroasemia ja Dipolin muuttamisen Otaniemen päärakennukseksi.

Mikä on arkkitehtuurissa keskeisintä juuri nyt?

Leena Rossi kysyy resurssiviisaita kysymyksiä

Täältä ei tarvitse lähteä maailmalle kohdatakseen arkkitehtuuria, koska maailma tulee aika ajoin tänne, sanoo Leena Rossi. Tämä arkkitehtien kansainvälinen kohtauspaikka kolmen vuoden välein on Jyväskylä. Miltä globaali maailma siis näyttää keskisuuren keskisuomalaisen kaupungin yleiskaavapäällikön silmin. Rossi on myös Suomen arkkitehtiliiton uusi puheenjohtaja. Tarjolla resurssiviisaita vastauksia ja pöllyytystä.

Särmää vai koristelua - Tuula Isohanni kätilöi taidetta rakennushankkeisiin

Prosenttiperiaate kiinnostaa jo rakentajiakin

Parhaimmillaan taide lisää särmää rakennettun ympäristöön, pahimmillaan se on koristelua, sanoo Tuula Isohanni. Hän tietää, mistä puhuu. Yli sata teosta Helsingin Arabianrantaan kätilöinyt Tuula Isohanni on taidekoordinoinnin pioneeri Suomessa. Hän on nähnyt, miten rakennuttajien ja arkkitehtien asenne on muuttunut torjunnasta, oma-aloitteelliseksi toiminnaksi. Nyt Isohanni katsoo Aalto-yliopiston uutta kampusta sillä silmällä.

Mitä tuot tuliaisina New Yorkista ja Istanbulista arkkitehti?

#arkkitehtuurimatka ALA Arkkitehdin kanssa

Onko suunnitteilla #arkkitehtuurimatka New Yorkiin ja Istanbuliin? Omat matkakuvansa jakaa nyt yle.fi/arkkitehtuuri -toimituksen juttusarjassa tällä kertaa arkkitehti Antti Nousjoki Keskustakirjastoa suunnittelevista ALA Arkkitehdeista. Toimiston perustajanelikko on kevään ajan vetänyt suunnittelustudiota New Yorkissa yhdessä Yhdysvaltain parhaista arkkitehtuurikouluista. He veivät oppilaansa Istanbuliin. Mitä näistä metropoleista voisi tuoda tulijaisina Suomeen?

Miljardin euron haaste - arkkitehti Kalle Soinin vastuulla on Pasilan Tripla

Kuinka siinä niin kävikään

Arkkitehti Kalle Soinilla on miljardin euron haaste Helsingin Pasilassa. Hän on suunnittelujohtajana Triplassa, Pasilan uudessa keskustakorttelissa, johon kohdistuu suuria odotuksia. Kuinka niin kävikään? Tarinaan liittyy hollantilainen maailmankuulu Office for Metropolitan Architecture eli OMA ja muutama jännittävä käänne. Niinpä Arkkitehdit Soini & Horto on nyt paljosta vastuussa. MInna Joenniemi tapasi Kalle Soinin radio-sarjassa Rakenna minut.

Kuka käyttää valtaa, kun rakennetaan tulevaisuuden kaupunkia?

Monet edut ja tavoitteet ohjaavat kaupunkien rakentumista.

Harmillisen usein rakennushankkeissa käy niin, että arkkitehtuurin ja kaupunkikuvan tavoitteista voidaan lipsua. Ei kukaan pura rakennusta tai anna sakkoja, jos kivi vaihtuu betoniin tai kattoterassille luvattu kahvila unohtuu avata. Arkkitehti Jussi Vuori arvioi, minkälaiset voimat kaupunkia rakentavat. Hän on ollut mukana laatimassa Keski-Pasilaan rakennettavan Triplan kilpailuehdotusta Hollannissa.

Rakenna minut

Arkkitehti Pekka Helin piirtää Helsingin silhuetin uusiksi

Vallan linnakkeet, korkeat talot ja työn uudet tilat

Voiko sanoa olevansa uransa huipulla, jos työn alla on Suomen korkeimmat asuinrakennukset ja peruskorjattavana Suomen kansanvallan linnake? Arkkitehti Pekka Helin jättää ison jäljen tästä ajasta Suomen kamaraan. Nyt Pekka Helin puhuu korkeasta rakentamisesta, työn uusista tiloista, kauppakeskuksista ja terveysaseman idean uudistamisesta.

Vie toimistosi jonkun toisen kotiin!

Uusi työ tarvitsee joustavat tilat ja kannustavan yhteisön

Teetkö töitä missä vain? Perusta liikkuva toimistosi hetkeksi toisen kotiin. Tai maksa työpöydästä minuuttitaksaa. Saat erikoiskahvin ilmaiseksi. Ja tarjolla on työhuone, jossa joogatunti sisältyy vuokraan. Lue Uusi kaupunki -kollektiiviin kuuluvan arkkitehti Inari Virkkalan juttu liikkuvan työn uusista tiloista.

Uusi Evoluutio syntyi taiteilijan ja arkkitehdin liitosta

#arkkitehtuurimatka Kuopioon, sairaalaan ja ihmisen sisälle

Tervetuloa #arkkitehtuurimatkalle Kuopioon. Näette uuden ortodoksisen museon, kultaisen kohdun ja uuden sairaalan julkisivussa Evoluution, joka koostuu ihmisen sisuksista otetuista kuvista. Oppaina kuvataiteilija Jaana Partasen ja arkkitehti Heikki Lamusuo. Matkan aikana selviää, millaista voimaa on kuvataiteilijan ja arkkitehdin liitossa. Matkalla mukana on toimittaja Minna Joenniemi.

Onko tämä tulevaisuuden kerrostalo?

Ei homeongelmaa, muoveja, elementtäjä eikä mene heti rikki

Tässä on vaihtoehto hometaloille ja kertakäyttörakentamiselle. Lars-Erik Mattila on tehnyt ehdotuksen tulevaisuuden kerrostaloksi, joka ei mene heti rikki. Kuuntele Rakenna minut ja lue Mattilan kritiikki rakentamisen vioista. Onko muutoksen aika?

Arkkitehtina Pekingin isoissa housuissa

Anu Leinonen on tähtiarkkitehtien tallipäällikkö

Hän on suomalainen, joka on edesauttanut kansainvälisten tähtiarkkitehtien visioiden totetumista Kiinassa. Anu Leinonen on asunut 10 vuotta Pekingissä. Hän oli muuan muassa projektiarkkitehtina Kiinan valtiollisen television CCTV:n konttorin, eli Isojen housujen rakennushankkeessa. Anu Leinosen välitilinpäätös rakentamisesta Kiinassa aloittaa Minna Joenniemen radiosarjan Rakenna minut.

#arkkitehtuurimatka

Arkkitehdit apuun - Nepalin maanjäristyksen jäljet suomalaisin silmin

#arkkitehtuurimatka jälleenrakentamisen keskelle

Sydäntä kylmää ajatus, että 7000 tuhoutuneessa koulurakennuksessa olisi ollut oppilaita sisällä ensimmäisen järistyksen iskiessä, kirjoittaa Uusi kaupunki -kollektiiviin kuuluva arkkitehti Inari Virkkala. Hän matkusti Nepaliin Arkkitehdit yli rajojen -järjestön kokoukseen. Miten arkkitehdit auttavat jälleenrakentamisessa. Lue ja katso kuvat!

Kyllä taidemuseon arkkitehtuurissa pitää olla wauta!

Arvokkaan tuntuisessa rakennuksessa taidekokemus paranee.

#arkkitehtuurimatka on mahdollinen myös Espanjan aurinkorannikolla. Jo nimi itsessään herättää odotuksia - Centre Pompidou Malaga - ranskalaisen museojätin tuore satelliittimuseo. Onhan Centre Pompidou kuuluisa paitsi taiteesta myös rohkeasta museoarkkitehtuurista. Malagan toimipiste on kuitenkin arkkitehtuuriltaan vaatimaton – voiko se silti toimia? Malagan Centre Pompidou on tuorein esimerkki kansainvälisten taidejättien rakentamista satelliittitoimipisteistä maailmalla. Kuten kilpailijansa, muiden muassa Louvre, Tate, Guggenheim ja Moderna Museet, myös Pompidou haluaa satelliittimuseolla saada laajat kokoelmansa käyttöön ja houkutella uusia yleisöjä.

#arkkitehtuurimatka haamukaupunkiin

Kuvataiteilija Tuomas A. Laitinen autioissa taloissa

Tervetuloa matkalle kahteen haamukaupunkiin, tutustumaan niiden kupariseen verenkiertoon. Matkaoppaana on kuvataiteilija Tuomas A. Laitinen. Hänen johdattamaan pääsemme Sisä-Mongolian Ordokseen, jossa kansainvälisten arkkitehtien suunnittelemat uudet huvilat ja museot odottavat tyhjinä kiinalaisia asukkaita. Detroitissa kiehtoo autoteollisuukaupungin rauniosta irti revitty kupari. Nyt alkaa Rakenna minut -radio-ohjelmaan liittyvä sarja #arkkitehtuurimatka.

Avoimet ovet arkkitehtuurituristeille

#arkkitehtuurimatka

Tee #arkkitehtuurimatka! Pane matkasuunnitelmat uusiksi! Maailmaa voi kiertää sen mukaan, missä järjestetään arkkitehtuurin avointen ovien päiviä. Katso Open House Worldwide -sivuilta, minne ensi viikonloppuna lennät. Huhtikuussa ovia avaa Cork, Gdynia, Monterrey ja Vilnius.

Rakenna minut 1.tuotantokausi

Kuinka syntyy pöhisevä kirjasto

Saako kiipeillä hyllyille, ryömiä seinän sisään lukukoloon tai bändi heittää keikan kirjastossa? Arkkitehdin puolesta kyllä. Asmo Jaaksi haluaa, että hänen suunnittelemissaan kirjastoissa on pöhinää. Arkkitehtitoimisto JKMM:n uudet elämykselliset kirjastot ovat kohtaamispaikkoja, jotka kilpailevat kaupallisten viihtymiskeskusten kanssa. Ja voittavat. Nyt Seinäjoen kirjasto Apila on nyt ehdolla arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon saajaksi. Mutta millainen tulee Amos Anderssonin taidemuseosta tai Pietarin katutaiteen museosta?

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto Uudelle lastensairaalalle - Arkkitehti Antti-Matti Siikalaa auttoi suunnittelutyössä oman lapsen sairaalakokemukset

Mitä lastensairaalan suunnittelija lupasi

Vasta avattu Uusi lastensairaala sai vuoden 2018 Arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon. Minna Joenniemi haastatteli pääsuunnittelija Antti-Matti Siikalaa, kun rakentaminen oli vasta alussa. Mitä arkkitehti tuolloin lupasi? Haastattelu on osa Rakenna minut -radio-ohjelmiin liittyvää artikkelien sarjaa.

Jätkäsaari uudistaa asumista kaupungissa

Helsingin kantakaupunkiin nousee kaupunginosa, jossa tulee asumaan 18000 ihmistä vuonna 2027. Kaupunkisuunnittelua johtaa Matti Kaijansinkko, joka on myös turistiopas. Eurooppalaiset kollegat virtaavat katsomaan suomalaisten ideoita. Kritiikkiäkin on tullut. Tältä näyttää entinen konttisatama Madonnan keikan jälkeen.

Arkkitehti Saija Hollmén avaa ovia kehittyvissä maissa

Opintomatka Senegaliin avasi Saija Hollménille kolmannen maailman kokoisen työmaan. Hän perusti yhdessä opiskelijatoveridensa Jenni Reuterin ja helena Sandmanin kanssa arkkitehtitoimiston sekä kansalaisjärjestön, jotka molemmat ovat erikoistuneet auttamaan arkkitehtuurin avulla. Arkkitehtiopiskelijoiden ja pohjoismaisten kollegoiden kiinnostus työskennellä kehittyvissä maissa kasvaa. Työnä se on arvokasta, vaikkei se tuotakaan voittoa.

Kohumuseo kuin päiväperho vai jättiläiskilpikonna?

Hannu Väisänen ihastui uuteen museoon.

#arkkitehtuurimatka kohumuseeon. Matkaoppaana kirjailija-kuvataiteilija Hannu Väisänen, joka kävi tutustumassa Pariisin museonähtävyyteen. Louis Vuittonin säätiön nykytaiteen museon on suunnitellut muun muassa Bilbaon Guggenheimista tunnettu amerikkalainen huippuarkkitehti Frank Gehry. Ranskalaisen median reaktiot rakennukseen ovat vaihdelleet ällistyksestä inhoon. "Minä ihastuin", kirjoittaa Väisänen.

Uuden museon havainnekuvat herättävät tunteita - ja muistoja

Ilmassa on ihastusta, mutta myös orastavaa ärsyyntymistä. Amos Andersonin taidemuseo julkisti uusia kuvia tulevasta museostaan Helsingin keskustassa. Suunnittelua johtava arkkitehti Asmo Jaaksi avasi Rakenna minut -ohjelmassa, millaista luovaa hikeä nostattaa tulevaisuuden taidemuseon suunnitteleminen rakastetulle paikalle. Katso myös voittokkaat ideat JKKM:n Pietarin katutaiteen museosta.

Jättimäinen Delhi on erikoinen autokaupunki

Vuosi 2008 oli käännekohta. Silloin enemmistö maailman ihmisistä asui maaseudun sijasta kaupungeissa. Vuonna 1950 ainoastaan New Yorkin väkiluku ylitti 10 miljoonaa, nyt megaluokan kaupunkeja on jo 33. Viisi suurinta niistä sijaitsee Aasiassa ja yksi niistä on Intian pääkaupunki Delhi.

Avoimet ovet arkkitehtuurituristeille

#arkkitehtuurimatka

Tee #arkkitehtuurimatka! Pane matkasuunnitelmat uusiksi! Maailmaa voi kiertää sen mukaan, missä järjestetään arkkitehtuurin avointen ovien päiviä. Katso Open House Worldwide -sivuilta, minne ensi viikonloppuna lennät. Huhtikuussa ovia avaa Cork, Gdynia, Monterrey ja Vilnius.

Bambusta katto koululle

Terveisiä Himalajan juurelta! Työskentelen täällä kolme kuukautta tiibetiläisen kulttuurikoulun rakennusprojektissa. - Inari Virkkala

Paremman maailman rakentajat

Aleksis Salusjärvi toteaa blogikirjoituksessaan: - ABC-ketjun huoltamot ovat monessa suhteessa parasta nykyarkkitehtuuria. Onnistunut julkinen rakennus antaa kävijälleen elämyksen ja saa hänet tuntemaan itsensä tervetulleeksi. Kulttuuriosaston studiossa asiantuntijakommentaattorina arkkitehti Hilla Rudanko. Ohjelma on kuunneltavissa Yle Areenasta.

Kaupunki uusiksi

Arkkitehdit ehdottavat mm. hampun ja marihuanan viljelyä kasvihuone Gardeniaan

Esikaupungit ja lähiöt pitää saada tehokkaampaan käyttöön.

Esikaupungit ja lähiöt pitää saada tehokkaampaan käyttöön. Helsingin Viikki on erikoinen yhdistelmä kaupunkia, maaseutua ja tiedettä. Kaupunki uusiksi- sarjan viidennessä jaksossa nuoret arkkitehdit suunnittelevat uutta elämää Viikin yliopistokampukselle.

Jospa viedäänkin Guggenheim Kankaanpäähän

Arkkitehtuurista apua muuttotappiosta kärsivälle kunnalle?

Lakastuvatko suomalaiset pikkukaupungit keskittämisvimmassa? Voiko arkkitehtuurilla ja kaupunkisuunnittelulla loihtia piristysruiskeen muuttotappiosta kärsiville paikkakunnille? Kaupunki uusiksi -sarjan viimeisessä jaksossa nuoret arkkitehdit lähtevät Pohjois-Satakuntaan synnyttämään Kankaanpää-ilmiötä.

Mitä pitäisi tehdä taajamille?

Taajama on jotain kaupungin ja maaseudun välissä. Sitä voi pitää jopa suomalaisen ”hyvän elämän” ruumiillistumana, kaupungin ja maaseudun parhaat puolet yhdistävänä asumisen taiteena. Mutta jos taajamakysymystä katsoo vasten maailmanlaajuista resurssien niukkuutta, onkin kuva toinen. Ja silloin on syytä pohtia, kuinka voisimme tihentää taajamien sisäistä vuorovaikutusta. Toisin sanoen tehdä taajamista kyliä ja kaupunkeja – tai metsää.

Paikan henki lisää viihtymistä - ja nostaa hintoja

Mitä täytyy ottaa huomioon, kun suunnitellaan viihtyisiä ja ihmisten välistä kanssakäymistä vahvistavia kaupunkitiloja? Yksi keino on paikkojen hengen luominen, niin kutsuttu placemaking. Maailmalla se on yhä tärkeämpi osa uusien alueiden kehittämistä. Tosin hyvä henki nostaa myös kiinteistöjen hintoja, jolloin köyhimmät joutuvat usein muuttamaan pois.

Yle Teema esittää dokumentteja maailmalta

Teemalauantai suurkaupungeissa

Onko suurkaupunki ihmiskunnan suurenmoisin vai kauhistuttavin luomus? Ehkäpä sekä että. Urbaani lauantai-ilta vietetään pohtien kaupunkien tulevaisuutta ja juhlien yhtä niistä. 8.11. Teemalauantain upeat dokumenttielokuvat ovat Gary Hustwitin Urbaania! ja Julien Templen Lontoo, uusi Babylon.

arkisto elää

Kaupungin tulevaisuus

Menneisyyden havinaa, loistavia utopioita ja mielikuvituksellisia kaupunkisuunnitelmia tarjoaa Teeman Elävä arkisto jaksossa Kaupungin tulevaisuus. 21.10.-14

Kaupunki muuttuu

Vanha saa usein väistyä, kun kaupunkia halutaan kehittää. Rajuihin talojen purkuihin ja kaupunkikuvan muutokseen pureutuu Teeman Elävä arkisto 28.10-14

Tampere muuttuu

Kaupunkikuvan muutos ei säästänyt myöskään Tamperetta. Vanhojen rakennusten aarteistoa näyttää Teeman Elävä arkisto 4.11.-14

Uusi Kaupunki Facebookissa ja Instagramissa

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

instagram #arkkitehtuuri

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Uusimmat sisällöt - Arkkitehtuuri