Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Suomalaisia tutkimusmatkailijoita pääkuva

Georg August Wallin matkustaa valeasussa Mekkaan

Georg August Wallin rakentaa itselleen valeasun muslimina

Georg August Wallin (1811-1852), arabisti ja itämaiden kirjallisuuden professori Arabian niemimaan heimojen tapojen ja kielten tutkija. " Kiehtovinta Georg August Wallinissa on ehkä se kuinka täydellisesti hän onnistui rakentamaan itselleen valeasun. Mielenkiintoista on myös se kuinka voimakkaasti hän tunsi kuuluvansa aavikolle beduiinien joukkoon" - professori Markku Löytönen –

Liity tutkimusmatkailijoiden retkikuntaan!

Suomalaiset tutkimusmatkailjat 12-osaisena radiosarjana.

Hyppää aikajanalle - pääset mukaan seikkailuihin syvälle viidakkoon, aavikoille ja arktisiin pakkasiin. Kenen suomalaisen tutkimusmatkailijan matka on ollut vaarallisin, kenen tieteellisesti merkittävin, kuka on heistä kuuluisin?

Matthias Alexander Castrén maksaa matkansa hengellään

M.A. Castrén kävi Baikal-järven takana Kiinan rajoilla.

Matthias Alexander Castrén (1813-1852) oli suomen kielen professori, joka tutki Siperiassa suomalaisten sukuheimojen kieliä ja tapoja."Tutki puoli Siperiaa ja kävi Kiinan rajalla saakka silloisilla kulkuvälineillä ennen rautateitä. Se kuinka paljon hän ehti tehdä ja tutkia lyhyen elämänsä aika tuntuu käsittämättömältä." - professori Ulla-Maija Forsberg –

Pekka Soini opiskelee viidakon lait yksin

Merimiehestä tuli viidakossa tiedemies

Pekka Soini (1941-2004) oli merimies, joka teki laajaa tutkimusta Perun viidakoissa. "Soini nousi vuosien aikana oman tutkimusalansa ehdottomaan kärkeen Pohjois- ja Etelä-Amerikassa."- tohtori Ilari Sääksjärvi –

Pehr Kalm mittaa Niagaran putokset

Pehr Kalm keräsi ja tutki Pohjois-Amerikan kasvistoa

Pehr Kalm oli kasvitieteilijä ja pappi, joka keräsi ja tutki Pohjois-Amerikan kasvistoa. Hän oli ensimmäinen, joka tieteellisesti kuvasi Niagaran putoukset. Maailmalta katsottuna Kalm on ylivoimaisesti tunnetuin suomalainen tutkimusmatkailija.

Reinhold Ferninand Sahlberg kiertää maapallon kovakuoriaisten vuoksi

Sahlberg teki matkansa ennen kuin Alfred Wallace omansa.

Reinhold Ferninand Sahlberg (1811-1874) tutki ja keräsi hyönteisiä, Etelä-Amerikassa, Alaskassa ja Siperiassa. Teki neljän vuoden tutkimusmatkan maapallon ympäri ennen kuin britti Alfred Wallace oli tehnyt omansa. Monet kerätyistä lajeista ovat sellaisia, joita nykyään ei edes välttämättä ole olemassa.

Väinö Auer Tulimaan opissa

Väinö Auer kastuu ja poraa suota Tulimaassa.

Väinö Auer (1895-1981) oli maantieteilijä ja geologi, joka johti retkikuntia Argentiinan Tulimaassa. Auerin päiväkirjoista käy ilmi, että hyvin vaikeata oli välillä ollut.

Kai Donner lähtee junalla kohti Siperiaa

Kai Donner lähti vuonna 1911 junalla kohti Siperiaa.

Kai Donner (1888-1935), kielitieteilijä ja antropologi, tutki Siperiassa samojedien kieltä, kulttuuria ja tapoja. Donner halusi elää arkielämää tutkimuskohteidensa kanssa Siperian oloissa.

Rafael Karsten näkee kallonkutistusrituaalin

Karsten tutki intiaanikansojen tapoja ja kulttuuria.

Rafael Karsten (1879-1956), uskontotieteilijä ja filosofi, joka tutki Etelä-Amerikan intiaanikansojen tapoja ja kulttuuria. Oli ensimmäinen länsimainen tiedemies, joka näki jivaro-intiaanien ihmiskallonkutistusrituaalin.

Suomalainen Spöring pääsee James Cookin matkaan

Suomalainen Spöring matkusti James Cookin mukana.

Herman Dietrich Spöring nuorempi (n.1733-1771) osallistui löytöretkeilijä James Cookin ensimmäiseen purjehdukseen Endeavour-laivalla maailman ympäri. Hän on kuuluisa suomalainen tutkimusmatkailija, josta tiedetään hämmästyttävän vähän.

Adolf Erik Nordenskiöld varaa ruokaa kolmeksi vuodeksi

A. E. Nordenskiöld oli äärimmäisen huolellinen.

Adolf Erik Nordenskiöld (1832-1901) oli geologi, valtiopäiväedustaja ja naparetkeilijä, joka purjehti Vega-aluksellaan ensimmäisenä Koillisväylän. A. E. Nordenskiöld oli äärimmäisen huolellinen. Hän ei menettänyt kertaakaan miehistön jäsentä virheen takia yhdelläkään matkallaan.