Hyppää pääsisältöön

Sarjan uudet jaksot pelintekijöistä alkaen 27.07.2015

Miksi suomalaiset pelifirmat menestyvät maailmalla?

Elina Lappalaisen uusi kirja on Pelien valtakunta.

Miten suomalaiset peliyhtiöt valloittivat maailman? Hyvä, iso kysymys – ja tuoreen tietokirjan alaotsikko. Kirjan on kirjoittanut Tieto-Finlandialla palkittu toimittaja Elina Lappalainen.

Peliala on murroksessa ja se näkyy Karoliina Korppoossa

Cities: Skylines -peli on nelinkertainen yllättäjä.

Näin syntyy hittipeli: Linnoittaudutaan kellariin kolmeksi vuodeksi. Juodaan Cokista, nukutaan ilmapatjoilla ja pyyhitään huurua rilleistä. Nyt peliala on murroksessa, sillä nörtit ovat tulleet kellareistaan, tavanneet muita ihmisiä ja ymmärtäneet, että pitsaan tarvitaan myös rahaa. Pelialan muutos kiteytyy Karoliina Korppooseen, joka suunnitteli Cities: Skylines -pelin.

Veli Laamanen ja unelma omasta pelifirmasta

Veli Laamanen on juuri perustanut oman pelifirman.

Mun mielestä peli on paras mahdollinen tarinankerronnan väline, sanoo Veli Laamanen. Hän nauttii siitä, kuinka hyvän pelin äärellä voi uppoutua tarinaan, unohtaa ulkopuolisen maailman – ja olla osallisena pelissä.

RCTIC nappasi suomalaisen huippujoukkueen

Epiphany Bolt siirtyy pelaamaan RCTIC:n riveihin

Suomalainen Counter-Strike: Global Offensive -joukkue Epiphany Bolt on päättänyt vaihtaa organisaatiota. Vaihdoksen takana on joukkueen tyytymättömyys entiseen organisaatioonsa. Jatkossa joukkue tulee pelaamaan suomalaisen RCTIC:n alaisuudessa.

TEKIJÖINÄ PELINTEKIJÄT

Pelintekijät -jaksoissa tarjotaan viisi tuoretta näkökulmaa suomalaisten pelintekijöiden ammattiin ja elämäntapaan. Kokenut ja menestyksen välttänyt Toni Fingerroos päätti vuonna 2012 yrittää vielä kerran ja osui – Hill Climb Racingista tuli kansainvälinen hitti. Fingerroos myös tukee, julkaisee ja neuvoo muita pelintekijöitä; Jyväskylässä hänen puheilleen tulee Veli Laamanen, jonka Shadow Bug –hanketta ohjaaja Tuula Viitaniemi lähtee seuraamaan.

Samaan aikaan Tampereella Colossal Orderin kaupunkisuunnittelupeli Cities Skylines lyö läpi miljoonamyynnillä. Sen suunnittelija Karoliina Korppoo haastaa pelialan kirjoittamattomat lait ja traditiot monin tavoin. Simo Rajamäki puolestaan johtaa Seriouslyn Best Friends -pelin räätälöintiä kiiinalaiseen uuteen vuoteen, ja rakastaa työssään itse tekemistä, ei vain menestystä. Ja Elina Arponen soveltaa peliteorioita työelämään, samalla kun pelit kietoutuvat perheeseen ja ystävyyssuhteisiin monin tavoin.

Marjaana Mykkänen, tuottaja

Suomen pelimaailman gurut äänessä

Lehdentekijät

Nörttitytöstä taloustoimittajaksi

Elina Lappalainen kirjoitti pikkutyttönä satuja ja koululaisena juttuja Savon Sanomiin. Hän tähtäsi kulttuuritoimittajaksi, mutta kesätöistä uutistoimituksessa hänet pestattiinkin taloustoimitukseen ja sille tielle hän jäi.

Rakkaudesta uutisiin

Aamulehden 34-vuotias uutispäällikkö on palkittu journalisti ja uutisnainen henkeen ja vereen. Kristiina Tolvanen on selvinnyt raskaista lapsettomuushoidoista - mutta miten hän aikoo selvitä printtimedian murroksesta?

Työn sankarit

Toimittaja Antti Pikkasen, 23, elämäntapa on uhattuna. Media-alan työpaikat eivät ole missään suhteessa erilaisten oppilaitosten aloituspaikkoihin. Suurin uhka on printtimedian kriisi, joka ei enää hiillosta pelkästään ilmaisjakelulehtiä, sillä suurin osa niistä kuoli jo, tai siirtyi internetin uumeniin. Siksi itsensä lehdistön töillä elättävä alle kolmekymppinen alkaa olla harvinaisuus.

Valokuvaajat

Tekijänä Aki Roukala

Valokuvaaja Aki Roukala hylkäsi Helsingin, työpaikan Imagessa sekä boheemielämän, ja osti talon Hailuodosta. Tavoitteena oli oppia näkemään maailma omin silmin. Kolme vuotta on kulunut - mitä pohjoisesta löytyi?

Aiemmat sarjan osat

Video ei enää katsottavissa

Minna Parikka

Minna Parikan kengät ovat tunnettuja korkeista koroista ja naisellisuudesta, mutta myös leikkimielisyydestä ja huumorista. Kenkäsuunnittelija luotsaa yritystään intohimoisella otteella. Millainen on Parikan työpäivä?

Video ei enää katsottavissa

Maija Koivisto

Teatterikorkeakoulun näytelijälinjalla opiskelevalla Maija Koivistolla on unelmakesätyöpaikka. Hän esittää pääosan, eli Marionin roolin, Ryhmäteatterin Suomenlinnan esityksessä Robin Hoodin sydän.

Aamu Song

"Haluan tuoda ihmisille lisää iloa", sanoo taiteilija-muotoilija Aamu Song. Aamu työskentelee aviomiehensä Johan Olinin kanssa Company-nimisessä yrityksessä. He suunnittelevat uusia tuotteita maailmaan ja tekevät taidetta.

Video ei enää katsottavissa

Kasperi Laine

Kasperi Laine eli Laineen Kasperi kirjoittaa, räppää ja suunnittelee äänimaailmoja teatteri- ja tanssiesityksiä varten. Musiikin tekeminen on hänelle etsimistä ja taiteessa tärkeintä on sanoma, ei raha.

Video ei enää katsottavissa

Yona

Laulaja-lauluntekijä Yonan musiikissa on vaikutteita jazzista, folkista, suomi-iskelmästä, räpistä ja reggaesta. "Mua ei helpolla saa mihinkään lokeroon, paitsi ehkä hörhölokeroon", nauraa Yona.

Video ei enää katsottavissa

Sini Pesonen

Millaista on, kun unelma muuttuu yt-neuvotteluiksi? Nuori nainen pääkaupunkiseudulta lähti Kokkolaan kaupunginteatterin taiteelliseksi johtajaksi: "Tehdään tinkimättömästi taidetta ja kaikki vihaa sitä!"

Video ei enää katsottavissa

Jussi Nikkilä

Jussi Nikkilän ura alkoi nuorisoteatterin lavalta selin yleisöön. Monien elokuva- ja teatteriroolien jälkeen hän ohjaa Q-teatteriin Hämeenlinna-näytelmän. Millainen on Jussin työpäivä kolme viikkoa ennen ensi-iltaa?

Video ei enää katsottavissa

Pilvi Porkola

Tampereen Teatterikesässä esitystaiteilija Pilvi Porkola lukee vanhoja rakkauskirjeitään viidentoista vuoden ajalta seitsemälle eri miehelle ja pohtii rakkautta. Ennen illan esitystä Pilvillä on paljon tehtävää.

Jari Hanska

Lehtijutun ja dokumenttiteatterin taustoittaminen vaatii kärsivällisyyttä. Varsinkin, jos työn alla ovat Voima-lehti sekä Esa Leskisen taloushistoriaa pursuava näytelmä Neljäs tie. Jari Hanska ottaa työnsä vakavasti.