Hyppää pääsisältöön

Facebookissa leviää ärhäkkä virus – näin se vaikuttaa neuroottisen kulttuuritoimittajan mielenterveyteen

Tietokonevirusten vaikutuksista neurootikkoihin

Tämä on tunnustus. Levitimme virusta Facebookissa. Virusta pahemmiksi seurauksiksi nousivat neuroottiset huolet ja valtava häpeä. Miten on mahdollista, että kaksi itseään fiksuna pitävää kulttuuritoimittajaa avaa samana iltana videolinkiksi naamioidun viruksen Facebookissa? Koska kokemuksemme olivat niin samankaltaiset, julkaisemme kirjoituksen tuplanarsistisesti minä-muodossa.

Anthony Bourdainin viimeinen ateria

Pohdintaa Anthony Bourdainin merkityksestä ja kuolemasta

"Kokki meni kotiin, soitti muutaman puhelun ja hirtti itsensä." Näin Anthony Bourdain kirjoittaa epäonnisesta kollegastaan läpilyöntiteoksessaan Kitchen Confidential (2000). Viime perjantaina uutisoitiin, että Bourdain oli tehnyt itsemurhan hirttäytymällä 61 vuoden ikäisenä. Kitchen Confidentialissa Bourdain kuvailee kaunistelematta kokemuksistaan ravintoloiden keittiöissä.

Yhtäkkiä kiven alta alkoi valua 1000 vuotta vanhoja rahoja ‒ Sysmästä löytyi erikoinen hopea-aarre

Löytöön kuuluu harvinainen kasvosormus ja kultarahan kopio.

Metallinilmaisinharrastaja ei ollut uskoa silmiään, kun savisen kuopan pohjalle valahti kymmeniä hopearahoja ja -koruja. Hän seisoi pellolla keskellä Sysmän muinaisjäännösaluetta, jota on tutkittu jo kymmeniä vuosia. Siitä huolimatta metallinilmaisin osui johonkin poikkeukselliseen.

Rubikin ja Disco Ensemblen nokkamiehet laittoivat hynttyyt yhteen - tältä näyttää ja kuulostaa Normal Life Ylen studiolla

Katso taltiointi Normal Lifen nimibiisin esityksestä.

Normal Lifen musiikillista taustaa voi hyvällä syyllä kutsua monipuoliseksi. Miikka Koivisto tunnetaan Disco Ensemblen ohella sooloprojekti Hisseristä sekä viime aikoina paljon hypetetystä Ruusut-kokoonpanosta. Artturi Tairan työhistoriasta löytyy Rubikin lisäksi mm. Shivan Dragn, Pariisin Kevät sekä Jättekiva-komediasarja.

Tämän kaiken olen oppinut Rasmus Nallelta

Mikä tekee Rasmus Nallesta niin innostavaa luettavaa?

Hei nuori lukijani! Olen kirjoittanut tämän sinulle, jotta tuntisit paremmin Rasmus Nallen. Hänen avullaan olen oppinut elämästä kaiken olennaisen, kuten pyytämään mustekalalta anteeksi. Kerron kohta tarkemmin. Aikuislukijani! Saat jatkaa lukemista, mutta sinun pitää tehdä se salaa.

En jaksaisi keskustella hedelmällisyydestäni – Miten yli 30-vuotiaasta lapsettomasta naisesta tuli syyllinen?

Hedelmällisyyteen liittyvä syyllistäminen on ahdistavaa.

Mitä yhteistä on itsekkyydellä, kansantaloudella sekä biologisella kellolla? Yli 30-vuotias lapseton nainen. Media ja yhteiskunta kääntävät osoittelevan sormensa hedelmällisen ikäisiin naisiin, kun syyllisiä etsitään. On aika havahtua siihen, että syitä lapsettomuuteen on lukemattomia.

Miksi olemme niin väsyneitä?

Yksi väsymyksemme aiheuttaja on krooninen varovaisuus.

"Mä oon ihan vitun väsynyt!" "Haluaisin vain nukkua!" Kuulostaako tutulta? Olemme pisteessä, jossa työikäiset ihmiset haukottelevat enemmän kuin vanhukset. Väsymykselle on monta syytä, mutta esittelen nyt yhden lisää. Se on ilmiö nimeltään krooninen varovaisuus. Kun psykologisia koreografioita ja varovaisuuden askelmerkkejä joutuu tarkkailemaan päivittäin, ihmisestä tulee väsynyt.

Jo 70 vuotta lyijysadetta - Onko Tex Willer-sarjakuvan muuttumattomuus taakka vai ansio?

Voiko lännensankari uudistua?

Italialainen lännensarjakuva Tex Willer täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Suosikki on tienhaarassa. Pitäisi muuttua mutta ei saa muuttua. Suomalaisilla on erityissuhde Texiin, sillä sitä on julkaistu Suomessa jo vuodesta 1953. Kaksi kirjaa Tex Willeristä kirjoittanut Janne Viitala on yhä rakastunut tähän lännensarjakuvaan, mutta osaa olla sille myös kriittinen. Tex kuuluu myös sarjakuvapiirtäjä Petri Hiltusen suosikkeihin.

Irtojäseniä ja pimeää seksuaalisuutta - Sarjakuvapiirtäjän rankistelu johti oikeusmurhaan

Kiihkouskovainen yhteisö tuomitsi sarjakuvataiteilijan

Tuoreessa dokumentissa Boiled Angels: The Trial of Mike Diana kuvataan harvinainen sensuuritapaus. Vaatimatonta pienilevikkistä omakustannelehteä julkaissut nuori mies tuomittiin oikeudessa vuonna 1994. Sarjakuvataiteilijat Ville Pirinen, Tommi Musturi ja kustantaja Hans Nissen pohtivat, millainen on Dianan sarjakuvien taiteellinen arvo.

Verentahrima sininen pää, vampyyri ja muut tutut

Noidan käsikirja on todellinen sukupolvikokemus

Lapsille suunnattu Noidan käsikirja ilmestyi ensimmäisen kerran suomeksi 35 vuotta sitten. Syksyllä legendaarisesta kauhukirjasta julkaistaan viimein uusi painos. Mikä teki teoksesta niin kiehtovan, että se vangitsi pauloihinsa kokonaisen sukupolven? Minulle pahin oli varmaankin vihreäasuisen naisen haamu, joka nostaa takasta pienen aavevauvan.

Minne suunnata kaukosäädin vuonna 2018 – suuri tv-sarjaopas

Laadukasta tv-draamaa on tarjolla enemmän kuin ehdit katsoa.

Laadukasta tv-draamaa on tänä vuonna tarjolla enemmän kuin ehdit katsoa. Pidit sitten scifistä tai historiasta, tämä opas auttaa löytämään satojen uusien kausien joukosta juuri ne oikeat. Hullummaksi sen ei pitänyt mennä. Käsikirjoitettuja tv-sarjoja tuotettiin vuonna 2017 yli 500 kautta, mikä on enemmän kuin koskaan ennen. Tänä vuonna määrä ei ainakaan vähene.

Luovat huoneet

Rakenna soitin! - Jonni Roos aloittaa kitaran rakentamisen, Versoul-kitaroita rakentava Kari Nieminen neuvoo alkuun

Rakenna Soitin! - Jonni Roos aloittaa kitaran rakentamisen.

Jonni Roos alkaa rakentamaan ensimmäistä sähkökitaraansa. Puut on hankittu, ja ensimmäinen kosketus oikohöylään sujuu ilman vahinkoja. Neuvoja rakentamiseen antaa maailmankuuluille kitarasankareille kitaroita valmistavan Versoulin Kari Nieminen.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuricocktail