Hyppää pääsisältöön

Ingmar Bergmanin taiteen ja tuotteliaisuuden salaisuudet: jatkuva ripuli, elatusvelvollisuudet ja seksi

Harva olisi selvinnyt Bergmanin vauhdissa

Taiteilijadokumentit keskittyvät yleensä ylläpitämään romanttista neromyyttiä ja herkuttelemaan tragedioilla. Niitä tehdään ikään kuin kukaan ei jaksaisi kuulla neron teoksista mitään. Uusi Bergman-dokumentti Yksi vuosi, yksi elämä ei tee tästä poikkeusta. Saamme tietää että useamman naisen kanssa yhtä aikaa touhuavalla elokuvaohjaajalla oli ärtynyt suoli ja paha temperamentti. Mutta resepti toimii, sillä minäkin palasin kiinnostuneena hyllyssä pölyttyneen dvd-kokoelmani kimppuun ja innostuin lukemaan kolme ja puoli kirjaa Bergmanista.

Minua ei enää ole – John Fruscianten debyyttisoololevyn hurja syntyhistoria ja rakkaustarina sen takana

Kertomus John Fruscianten soololevyn syntyhistoriasta

Näyttelijät Johnny Depp ja River Phoenix, LSD-guru Timothy Leary, tulipalo, joka oli tuhota kaikki materiaalit – John Fruscianten ensimmäisen soololevyn julkaisuun liittyy kuuluisia taiteilijoita ja erikoisia tapahtumia. Niandra LaDes and Usually Just a T-Shirtin ilmestyessä Frusciante oli 24-vuotias kotiinsa eristäytynyt narkomaani ja taidemaalari.

Futispoika mekossa ja sukupuolestaan epävarma karhu – lastenkirjat kasvattavat lapsista tasa-arvon edelläkävijöitä

Tarvitaanko tyttöjen ja poikien kirjoja?

Lasten- ja nuortenkirjallisuus reagoi yhteiskunnan muutoksiin nopeasti. 2000-luvun lastenkirjoissa eletään sateenkaariperheissä ja pohditaan sukupuoli-identiteettiä. Miksi silti puhutaan tyttöjen ja poikien kirjoista? Lapsuuteni lempikirja oli Russell Hobanin Myry ei saa unta.

Tämän kaiken olen oppinut Rasmus Nallelta

Mikä tekee Rasmus Nallesta niin innostavaa luettavaa?

Hei nuori lukijani! Olen kirjoittanut tämän sinulle, jotta tuntisit paremmin Rasmus Nallen. Hänen avullaan olen oppinut elämästä kaiken olennaisen, kuten pyytämään mustekalalta anteeksi. Kerron kohta tarkemmin. Aikuislukijani! Saat jatkaa lukemista, mutta sinun pitää tehdä se salaa.

En jaksaisi keskustella hedelmällisyydestäni – Miten yli 30-vuotiaasta lapsettomasta naisesta tuli syyllinen?

Hedelmällisyyteen liittyvä syyllistäminen on ahdistavaa.

Mitä yhteistä on itsekkyydellä, kansantaloudella sekä biologisella kellolla? Yli 30-vuotias lapseton nainen. Media ja yhteiskunta kääntävät osoittelevan sormensa hedelmällisen ikäisiin naisiin, kun syyllisiä etsitään. On aika havahtua siihen, että syitä lapsettomuuteen on lukemattomia.

Miksi olemme niin väsyneitä?

Yksi väsymyksemme aiheuttaja on krooninen varovaisuus.

"Mä oon ihan vitun väsynyt!" "Haluaisin vain nukkua!" Kuulostaako tutulta? Olemme pisteessä, jossa työikäiset ihmiset haukottelevat enemmän kuin vanhukset. Väsymykselle on monta syytä, mutta esittelen nyt yhden lisää. Se on ilmiö nimeltään krooninen varovaisuus. Kun psykologisia koreografioita ja varovaisuuden askelmerkkejä joutuu tarkkailemaan päivittäin, ihmisestä tulee väsynyt.

Rubikin ja Disco Ensemblen nokkamiehet laittoivat hynttyyt yhteen - tältä näyttää ja kuulostaa Normal Life Ylen studiolla

Katso taltiointi Normal Lifen nimibiisin esityksestä.

Normal Lifen musiikillista taustaa voi hyvällä syyllä kutsua monipuoliseksi. Miikka Koivisto tunnetaan Disco Ensemblen ohella sooloprojekti Hisseristä sekä viime aikoina paljon hypetetystä Ruusut-kokoonpanosta. Artturi Tairan työhistoriasta löytyy Rubikin lisäksi mm. Shivan Dragn, Pariisin Kevät sekä Jättekiva-komediasarja.

Jo 70 vuotta lyijysadetta - Onko Tex Willer-sarjakuvan muuttumattomuus taakka vai ansio?

Voiko lännensankari uudistua?

Italialainen lännensarjakuva Tex Willer täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Suosikki on tienhaarassa. Pitäisi muuttua mutta ei saa muuttua. Suomalaisilla on erityissuhde Texiin, sillä sitä on julkaistu Suomessa jo vuodesta 1953. Kaksi kirjaa Tex Willeristä kirjoittanut Janne Viitala on yhä rakastunut tähän lännensarjakuvaan, mutta osaa olla sille myös kriittinen. Tex kuuluu myös sarjakuvapiirtäjä Petri Hiltusen suosikkeihin.

Irtojäseniä ja pimeää seksuaalisuutta - Sarjakuvapiirtäjän rankistelu johti oikeusmurhaan

Kiihkouskovainen yhteisö tuomitsi sarjakuvataiteilijan

Tuoreessa dokumentissa Boiled Angels: The Trial of Mike Diana kuvataan harvinainen sensuuritapaus. Vaatimatonta pienilevikkistä omakustannelehteä julkaissut nuori mies tuomittiin oikeudessa vuonna 1994. Sarjakuvataiteilijat Ville Pirinen, Tommi Musturi ja kustantaja Hans Nissen pohtivat, millainen on Dianan sarjakuvien taiteellinen arvo.

Verentahrima sininen pää, vampyyri ja muut tutut

Noidan käsikirja on todellinen sukupolvikokemus

Lapsille suunnattu Noidan käsikirja ilmestyi ensimmäisen kerran suomeksi 35 vuotta sitten. Syksyllä legendaarisesta kauhukirjasta julkaistaan viimein uusi painos. Mikä teki teoksesta niin kiehtovan, että se vangitsi pauloihinsa kokonaisen sukupolven? Minulle pahin oli varmaankin vihreäasuisen naisen haamu, joka nostaa takasta pienen aavevauvan.

Minne suunnata kaukosäädin vuonna 2018 – suuri tv-sarjaopas

Laadukasta tv-draamaa on tarjolla enemmän kuin ehdit katsoa.

Laadukasta tv-draamaa on tänä vuonna tarjolla enemmän kuin ehdit katsoa. Pidit sitten scifistä tai historiasta, tämä opas auttaa löytämään satojen uusien kausien joukosta juuri ne oikeat. Hullummaksi sen ei pitänyt mennä. Käsikirjoitettuja tv-sarjoja tuotettiin vuonna 2017 yli 500 kautta, mikä on enemmän kuin koskaan ennen. Tänä vuonna määrä ei ainakaan vähene.

Luovat huoneet

Rakenna soitin! - Jonni Roos aloittaa kitaran rakentamisen, Versoul-kitaroita rakentava Kari Nieminen neuvoo alkuun

Rakenna Soitin! - Jonni Roos aloittaa kitaran rakentamisen.

Jonni Roos alkaa rakentamaan ensimmäistä sähkökitaraansa. Puut on hankittu, ja ensimmäinen kosketus oikohöylään sujuu ilman vahinkoja. Neuvoja rakentamiseen antaa maailmankuuluille kitarasankareille kitaroita valmistavan Versoulin Kari Nieminen.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuricocktail