Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Matti Pohto pääkuva

Miksi Matti Pohto sai kirveen ohimoonsa – ja 6 muuta kysymystä unohdetusta kirjasankarista

7 avainkysymystä kirjallisuuden pelastajasta, Matti Pohdosta

Matti Pohto syntyi 200 vuotta sitten. Hän oli todellinen outolintu sen ajan Suomessa. Pohto kiersi maata ja keräsi kirjoja. Yhdessä kirjastonhoitaja Fredrik Wilhelm Pippingin kanssa hän pelasti vanhimman suomalaisen kirjallisuuden. Tässä artikkelissa vastataan seitsemään avainkysymykseen Kirja-Matista.

Kulkuri, joka rakasti kirjoja

Hanneriina Moisseisen animaatio Matti Pohdosta

Hanneriina Moisseisen hiilipiirrosanimaatio Matti Pohdon elämästä. Matti Pohto (1817–1857) oli kulkuri, joka maata kierrellessään keräsi 5000 kirjaa. Niiden avulla pelastettiin kirjallisuuden kansalliskokoelma, joka oli tuhoutunut Turun palossa vuonna 1827.

Kuka oli Matti Pohto?

Perustiedot unohdetusta kirjasankarista Matti Pohdosta.

Matti Pohto on mies, jota kukaan ei tunne, vaikka kaikkien pitäisi. Hän syntyi Ylistarossa 200 vuotta sitten ja kuoli Viipurin lähellä 40-vuotiaana. Elämä päättyi ikävän sattuman kautta, raivostuneen rengin kirveeniskuun. Pohto oli kulkuri, joka keräsi matkoillaan tuhansien kirjojen kokoelman. Hänen työnsä ansiosta Turun palossa vuonna 1827 tuhoutunut vanhin suomalainen kirjallisuus saatiin pelastettua.

Näin tapettiin Suomen pelastaja Matti Pohto

Teatteriohjaaja Juha Hurme ja historioitsija Teemu Keskisarja rekonstruoivat unohdetun sankarin surman. Matti Pohto (1817–1857) oli kulkuri, joka maata kierrellessään keräsi 5000 kirjaa. Niiden avulla pelastettiin kirjallisuuden kansalliskokoelma, joka oli tuhoutunut Turun palossa vuonna 1827.

Juha Hurme: Kirja-Matti

Matti Pohto pelasti suomalaisen kulttuurin.

Turku paloi vuonna 1827 ja liekit nielivät yliopiston kirjaston kirjaluetteloineen. Sitten tuli kirjastonhoitaja Pipping, kirkkoherra Hällfors ja lopulta Matti Pohto - suomalaisen kirjallisuuden pelastaja. Juha Hurmeen Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumni uudelleenjulkaistuna.

Kirja-Matti on Suomen Robin Hood

Matti Pohto on suomalaisen kulttuurin suuri

Matti Pohto on suomalaisen kulttuurin suuri tuntematon. Köyhä kulkuri, jonka kirjakokoelma korvasi Turun palossa vuonna 1827 tuhoutuneen kansalliskokoelman. Kirjailija Juha Hurmeen mielestä Pohdon tarina on suuri suomalainen kertomus ja mies ansaitsisi oman liputuspäivän. Sisäministeri Päivi Räsänen lupaa harkita asiaa huolellisesti, mutta muistuttaa, että liputuspäiviä ei myönnetä kevyin perustein.

Suomenkielisen kirjallisuuden tuntematon pelastaja Matti Pohto ei saa omaa liputuspäivää

Kirjoja keränneelle kulkurille ei myönnetty liputuspäivää.

Sisäministeriö on päättänyt, että tuhansien kirjojen kokoelman 1800-luvulla kerännyt Matti Pohto ei saa omaa liputuspäivää. Ministeriön mukaan uusia liputuspäiviä ei ylipäätään oteta kalenteriin tällä haavaa. Pohdolle esitettiin liputuspäivää kirjailija Juha Hurmeen johdolla vuonna 2014.