Hyppää pääsisältöön

Sisältöä aiheesta Matti Pohto

Pääsisältö

Matti Pohto - mies, jota kukaan ei tunne, vaikka jokaisen pitäisi. Ylen KulttuuriCocktail esitteli vuonna 2017 suomalaisen kirjallisuuden unohdetun pelastajan.

Kulkuri, joka rakasti kirjoja

Hanneriina Moisseisen hiilipiirrosanimaatio Matti Pohdon elämästä. Matti Pohto (1817–1857) oli kulkuri, joka maata kierrellessään keräsi 5000 kirjaa. Niiden avulla pelastettiin kirjallisuuden kansalliskokoelma, joka oli tuhoutunut Turun palossa vuonna 1827.

Kuka oli Matti Pohto?

Perustiedot unohdetusta kirjasankarista Matti Pohdosta.

Näin tapettiin Suomen pelastaja Matti Pohto

Teatteriohjaaja Juha Hurme ja historioitsija Teemu Keskisarja rekonstruoivat unohdetun sankarin surman. Matti Pohto (1817–1857) oli kulkuri, joka maata kierrellessään keräsi 5000 kirjaa. Niiden avulla pelastettiin kirjallisuuden kansalliskokoelma, joka oli tuhoutunut Turun palossa vuonna 1827.

Matti Pohdon jäljillä Ylistarossa ja Isossakyrössä

Matti Pohdon kotimaisemiin kuuluvat Kyrönjoki, Ylistaro ja Isokyrö. Videossa vieraillaan kotitalon paikalla ja etsitään Pohdon kirjavaraston sijaintia.

Matti Pohdon kirjansitomaneuvot (1800-l.)

Kirjansitojamestari Sven Seger näyttää, mitä Matti Pohdon kirjansidontavälineillä tehdään.

Kun Matti Pohto teatteriin meni

Jyrkän kesäteatterin "Ylistaron poika Kirja-Matti" -näytelmän harjoituksisssa Ylistarossa kesällä 2017.

Radiokeskustelu: Millaisen päähenkilön Matti Pohdosta saisi elokuvaan tai romaaniin?

KulttuuriCocktailissa elokuvakäsikirjoittaja Anna Heinämaa ja kirjailija Juha Itkonen pohtivat, millaisen elokuvan tai romaanin Matti Pohdon tarinasta saisi.

Köyhä kulkuri pelasti suomen kielen – "Ilman Matti Pohdon työtä olisimme kuin ö allakan laidassa"

Kirja-Matti kierteli kävellen ympäri Suomea. Samalla hän keräsi uudelleen talteen suomenkielistä kirjallisuutta, jota oli tuhoutunut Turun palossa.